Antivirus za Mac. Opis, možnost primerjave

Do nedavnega je veliko uporabnikov tehnologije Apple sploh ni razmišljalo o nameščanju protivirusnega programa na operacijske sisteme, vendar je čas teče in hekerji tudi niso na svojem mestu. Zdaj je Mac OS ranljiv tudi za napade različnih zlonamernih virusov, čeprav ne toliko kot Windows, vendar kljub temu. Danes bi rad govoril o tem, kako lahko zaščitite svoj Apple PC z protivirusnim programom za Mac OS, obenem pa razmislite o najbolj zanimivih možnostih in nato naredite majhno primerjavo. Začnimo!

Potrebujete antivirus za Mac?

To vprašanje praktično postavljajo vsi "kunci", ki hkrati izražajo veliko presenečenje, kar je povsem logično. Pred nekaj leti je Mac OS veljal za operacijski sistem, za katerega virusi preprosto niso obstajali. Vse "veselje" so pridobili uporabniki "vetrov", medtem ko "apleti" niso ničesar skrbeli. Zdaj je situacija približno podobna, samo ena pomembna sprememba - tudi za Mac OS so se začeli pojavljati virusi. Poleg tega vsako leto postajajo vse bolj. Na primer, poleti 2017 je število virusov za "jabolko" doseglo oznako 700.000 in ta številka še naprej narašča.


Torej odgovor na vprašanje: "Ali potrebujem antivirus za Mac ali ne?" Je zelo preprost - potrebujete! Pravzaprav preidimo na utemeljenost primera in nadaljujemo z obravnavo spodaj predlaganih možnosti.

Avast

Eden izmed najboljših brezplačnih protivirusnih programov za Mac je Avast. Ta programska oprema je uspešno "preselila" iz operacijskega sistema "Winds" in zdaj lahkoza uporabo in "kombije". Glavni plus "Avasta" je, da ima več različic licence, vključno z brezplačno, ki bo dovolj za glavo za domačo uporabo.
Poleg zaščite v realnem času ima antivirus tudi sam optični bralnik, ki bo skeniral vse datoteke za vse grožnje in ima vgrajen zaščitni modul pred napadi iz interneta. Vendar to ni vse. "Avast" zagotavlja vsakemu uporabniku poseben vtičnik WebRep, ki je nameščen kot razširitev brskalnika. Glavna naloga vtičnika je preveriti mesta za "čistočo". V primeru, če nevarno mesto in na njem lahko "ulov", potem WebRep bo nujno obvestiti o tem.

Avira

Še en dober prost antivirus, ki bo pomagal zaščititi vaš računalnik ali prenosni računalnik na Mac OS X - Avira. Ta program je poznan tudi številnim uporabnikom, zlasti v sistemu Windows. Delo na operacijskem sistemu Mac "Avir" se je začelo eno od prvih, zato zagotovo zasluži pozornost. Kot v primeru "Avast" ima "Avir" več licenc, vključno s prostimi.

Če primerjate »Avira« z »Avast«, potem obstaja še veliko več možnosti in funkcij. Poleg skenerja in zagovornika v realnem času je vgrajen tudi požarni zid. Za razliko od prejšnjega protivirusnega programa, požarni zid "Avir" vam omogoča, da zaščitite računalnik ne le pred grožnjami z interneta. Preverja vhodno pošto za prisotnost različnih phishing e-poštnih sporočil, ki ne morejo, ampak prosim. Na splošno so izdelki Avira in Avast zelo podobni, zato se morate odločiti glede na vaše želje.

Antivirus Avira Home Edition

PolegSeznam anti-virus za Mac OS prihaja iz podjetja Sophos, ki ima isto ime, vendar s prefiksom Home Edition. Posebnost te različice je, da je brezplačen za razliko od drugih urednikov, za katere že morate plačati denar.
Čeprav je Home Edition brezplačna različica, je malo slabša od dražjih izdelkov podjetja. Obstaja precej velik izbor nastavitev, ki vam omogočajo, da nastavite antivirus popolnoma pod vašim nadzorom. Treba je omeniti, da če uporabnik ni zelo izkušen v takšnih izboljšav, potem je bolje, da ne storite ničesar in pustite vse, kar je.
V standardnih nastavitvah program deluje zelo dobro in pravilno. Glavne značilnosti so tukaj enake kot prejšnji "zagovorniki": skener, zaščita v realnem času, požarni zid itd. Vendar pa so nastavitve tukaj dovolj in z njimi se lahko ukvarjate dolgo časa.

Dr.Web

Iz brezplačnega protivirusnega programa za Mac smo postopoma prešli na plačane izdelke, od katerih je prvi Dr.Web, znani protivirusni agent. Na prvi pogled se zdi, da se ta program malo razlikuje od zgoraj opisanih brezplačnih možnosti in to je res. Kljub dejstvu, da je "zdravnik" plačan protivirusen, ponuja samo zaščito v realnem času, zaščito pred internetnimi napadi in hevristični skener. Za plačan izdelek je to zelo majhno, vendar pa bo v 95% primerov to več kot dovolj za popolno zaščito.

KasperskyVarnost

Seveda, če govorimo o protivirusnem programu za Mac, ne smemo pozabiti na svetovno znani izdelek podjetja Kaspersky Lab - Kaspersky Security. Ta program ima veliko varnostnih modulov na različnih ravneh, kar zagotavlja 100% varnost. Ena od slabosti je dejstvo, da Kaspersky ne more prepoznati tako imenovanih "izkoriščanja" in okuženih datotek, ki jih lahko uporabnik dobi prek aplikacije iChat. Prihodnje posodobitve obljubljajo, da bodo odpravile to težavo.

Morda je današnja ocena (in ne samo) Kaspersky Security najboljši protivirusni program za Mac OS X, predstavljen na trgu. Njegove zmogljivosti so impresivne in zagotavljajo uporabniku popolno varnost računalnika pred različnimi grožnjami.

Povzetek

Če povzamem, želim omeniti naslednje: antivirus za Mac OS je seveda potreben. Torej, pustite, da virusi za te "operaterje" v tem trenutku ne toliko, kot za iste "vetrove", ampak vsakič, ko se njihovo število poveča. Trenutno ni potrebe po kakšnem dragem, plačanem anti-virusu, kar je povsem mogoče storiti z rešitvijo "Avast", "Avir" ali "Sofos".

Sorodne publikacije