AMD Mobility Radeon HD 5000 Series: Opis in fotografije.

Diskretni grafični pospeševalniki za prenosne računalnike - to ni nič nenavadnega že dolgo. Vendar pa je zelo priročno za tiste, ki so nenehno na cesti, ali za tiste, ki cenijo udobje in ekonomičnost kraja. Diskretni grafični procesorji za prenosnike so precej šibkejši od svojih namiznih partnerjev, saj so vire prenosnih računalnikov omejene. Proizvajalec grafične kartice AMD Mobility Radeon HD 5000 Series je v letih 2009-2010 predstavil linijo mobilnih grafičnih naprav, ki so postale dostojno "polnilo" za prenosne računalnike. Čipi za te plošče so bili izdelani na podlagi diskretnih kartic za računalnike, zaradi česar je serija 5000 naprednejša z overclockingom in potencialom kot serija 4000.

Splošni opis serije

\ t AMD Mobility Radeon HD 5000 serija grafičnih procesorjev je v primerjavi s serijo 4000 bistveno izboljšana. Prav v tej vrstici grafičnih kartic, ki so bile dodane podpora za enajsto različico DirectX, razpoložljivost, ki močno poenostavi delo z vsemi aplikacijami operacijski sistem in veliko iger.


Edinstvenost te serije je v tem, da je bilo z videzom mogoče prenesti avdio datoteke v formatu HD. Lahko tudi kodirate v tem video formatu in gledate filme visoke kakovosti.

Radeon HD 5850

Mlajši predstavnik serije 5800 ima video čip, ki je bil prvotno namenjen razvoju video kartic na namiznem računalniku. 128 bitov zagotavlja visoko pasovno širino za delo z gigabajtom pomnilnika in podprtim formatom GDDR3. Obstaja možnost z GDDR5 podporo, ki močno poveča zmogljivost grafične kartice.Na voljo je tudi analogna tabla s 512 megabajti pomnilnika. Z vgrajeno tehnologijo Eyefinity je mogoče povezati do šest monitorjev, ki tvorijo en sam zaslon. Čeprav, glede na standard, laptop lahko podpira samo tri monitorje, vključno z lastno. Diskretna grafična kartica AMD Mobility Radeon HD 5000 Series ima visoko porabo energije, zato je vredno izbrati prenosni računalnik z ustreznim hlajenjem, da se prepreči pregrevanje. Ta parameter je rezultat visoke zmogljivosti, ki vam omogoča, da uživate v podrobnostih in dobro narisani sliki.


Ta čip lahko deluje na frekvencah do 2000 MHz in porabi 39 vatov. Tehnični postopek je 40 nanometrov, kar kaže na velikost prenosnika - ne sme biti več kot 16 palcev. Pri testiranju v igrah, ki so se pojavile v istem letu, se je kartica izkazala za zelo vredno, saj je v povprečju pri srednje in visokih nastavitvah od 30 do 40 sličic na sekundo.

Radeon HD 5870

AMD Mobility Flagship Radeon HD 5000 Series ima visoko zmogljivost in polno podporo za DirectX 11. izdajo. Leta 2010, ko je bil izdan ta grafični procesor, se je grafična kartica štela za najmočnejšo in hitrejšo mobilno napravo. Razvita je bila na podlagi namiznega čipov Radeon HD 5770. Tako kot prejšnji predstavnik serije AMD Mobility Radeon HD 5000 ima ta grafična kartica dve različici pomnilnika in GDDR format - vse je odvisno od tega, kateri RAM je na prenosnem računalniku. Obstajajo besedilni bloki v višini 40 kosov in 16 enot rasterizacije. Urna frekvenca tegagrafični procesor - 700 megahertz.
AMD Mobility Radeon HD 5000 serija izmenljivih grafičnih kartic je 20% produktivnejša od prejšnjih serijskih kartic, saj se je proizvajalec odločil, da se bo osredotočil na obdelavo podatkov in učinkovitost. V zvezi z igrami je tukaj podeljena grafična kartica zmagovalec, saj tudi pri največjih grafičnih nastavitvah in s štirikratnim glajenjem igre iste starosti delajo s hitrostjo nad 30FPS. Grafična kartica deluje s frekvenco do 1000 MHz in porabi 50 vatov, kar je precej večje od prejšnjega modela. Smiselno je kupiti prenosni računalnik s takšno kartico, če je vgrajeno dostojno hlajenje. Tehnološki proces je 40 nanometrov in moč izračuna informacij doseže 112 terraflopov. Pri nizkih grafičnih nastavitvah grafična kartica oddaja več kot sto sličic na sekundo, pri visokih nastavitvah pa ne pade pod 30.

Radeon HD 5770

Še ena grafična kartica prejšnje linije, ki je sposobna delati z DirectX 11. izdajo. To je velik plus za mobilne grafične kartice, saj ta tehnologija omogoča brezhibno delo z vsemi aplikacijami operacijskega sistema in izvaja bolj ali manj zahtevne igre. Obstaja tudi podpora za tehnologijo Avivo HD, katere cilj je izboljšati pretvorbo video datotek v formatu HD. Obstaja tudi podpora Eyefinity, ki je znana po vseh grafičnih pospeševalnikih AMD Mobility Radeon HD 5000 Series.
Čip s kodnim imenom Madison-XT ima taktno hitrost 650 megahertzov. Video pomnilnik deluje na frekvencah do 800 megahertzov. 1024 megabajtov grafičnega pomnilnika in 128 bitnega vodilaomogoča hitro obdelavo podatkov pri visoki prepustnosti. 627 milijonov tranzistorjev ima 40-nanometrski proces, ki porabi približno 30 vatov. Zaradi vrste pomnilnika GDDR5 se je število senčilnih jeder povečalo na 400 kosov, frekvenca pa je 560 megahertzov.

Gonilniki AMD Mobility Radeon HD 5000

Seveda pa celoten nabor potrebnih gonilnikov zagotavlja proizvajalec prenosnih računalnikov. Njihov komplet vključuje disk. Če iz nekega razloga ni diska, lahko prenesete gonilnik za grafično kartico na spletni strani proizvajalca prenosnega računalnika ali proizvajalca grafičnega procesorja. Vozniki za diskretno kartico bodo v celoti razkrili svoj potencial in uporabili vse razpoložljive funkcije.

Sorodne publikacije