Kako izbrati termostat v gospodinjskem električnem grelniku?

Vsak od nas je slišal za koncept "pametne hiše". Njegova glavna ideja je, da vse procese, povezane z ustvarjanjem in vzdrževanjem udobnih življenjskih pogojev, upravlja "virtualni butler" - umetna inteligenca. Na žalost toliko ljudi ne more obnoviti svojega doma za žep. Vendar pa, če ste zasegli idejo o preoblikovanju vašega doma, lahko izkoristite enostavnejše, vendar ne manj učinkovite, a najpomembnejše, poceni naprave.

V tem članku bomo opisali, kako lahko avtomatizirate nadzor temperaturnega režima v stanovanju, pisarni, z uporabo samo termostata v vtičnici za gospodinjske grelnike. Z njim bo problem ohranjanja udobnih pogojev za vedno minil.


Način naprave in delovanja

Zunaj so termoregulatorji prenosni priključki z vgrajenimi vilicami. Ohišje ima majhen zaslon LCD, nadzorno ploščo z več gumbi. Glavna naprava je elektromagnetni rele s temperaturnim senzorjem ali bimetalna plošča. V vsakem primeru ostane načelo delovanja naprave enako: ko temperatura doseže napravo, se odklopi ali zapre električni tokokrog.
Termostat v vtičnici za gospodinjske grelnike, opremljen s temperaturnim senzorjem, je natančnejši. V njem je elektromagnetni rele usmerjen na indikatorje termosenzorja. Pri napravah z bimetalno ploščo pride do okvare električnega tokokrogaekspanzija kovin. Točnost te naprave je za velikost nižja od druge skupine naprav.


Tipi termostatov

Naprave so najpogosteje razvrščene glede na način namestitve. V skladu s to funkcijo je lahko elektronski termostat prenosen ali mirujoč. Prenosne naprave so od potrošnikov pridobile velik ugled, ker ne zahtevajo posebnih veščin povezljivosti. Za vklop takšne naprave je dovolj, da jo vstavite v vtičnico, nastavite želeni temperaturni način in ga priključite na grelec. Stacionarni termostati so vstavljeni v steno in priključeni na napajalno žico. Njihov glavni minus je kompleksna namestitev. Možno je, da bodo morali električarje priklicati za namestitev. Vendar pa se ne razlikujejo od notranjosti in bolj trpežne.
Regulatorji temperature temperature zraka so lahko z daljinskim ali vgrajenim senzorjem. V prvem primeru se senzor nahaja na daljinskem kablu dolžine do 10 metrov. Ta rešitev bo primerna za nadzor temperature v otroški sobi. Naprave z vgrajenimi termometri so bolj kompaktne in mobilne.

Kontrole

Nekatere vrste termostatov se lahko uporabljajo za krmiljenje svetlobnih naprav, klimatskih naprav in drugih gospodinjskih aparatov - vse je odvisno od krmilnega mehanizma. V skladu s to funkcijo so lahko naprave:
 • Elektronske. Elektronski termostat ima vgrajeno nadzorno ploščo za tipkovnico. Praviloma lahko tako napravo pri delu vodimo ne le na temperaturo, temveč tudi načasa in vlažnosti.
 • Mehanski. Njihov glavni delovni element je bimetalna plošča, temperaturni režim pa se krmili z vzvodom ali rebrastim kolesom.
 • Pod nadzorom GSM. Naprave te kategorije lahko upravljajo SMS-sporočila ali kratke klice na dodeljeno številko termoregulatorja.
 • Wi-Fi nastavljiv. Te naprave je mogoče združiti v eno domače omrežje in jih centralno upravljati iz osebnega računalnika. Glavni pogoj za njihovo povezavo je prisotnost brezžične dostopne točke v domu.
 • Bolj zapletena je nadzorna tehnologija, višja je cena termostata. Najdražja so kombinirane naprave, ki so predmet signalov Wi-Fi in SMS sporočil.

  Kaj iskati pri izbiri

  Samo z odgovornim pristopom k izbiri termostata ne bomo ustvarili le optimalne mikroklime, temveč tudi povečali raven varnosti doma. Prva stvar, ki jo je treba upoštevati pri izbiri termostata v vtičnici za gospodinjske grelnike, je moč aparata. Prikazan je na zadnji strani krmilnika in bolje je, da je 30% večji od moči samega grelnika. Drugi pomemben parameter je stopnja zaščite. Konvencionalne naprave so označene z oznako IP20 - nezaščitene pred vodo in visoko vlažnostjo. Namestijo se lahko v vse prostore, razen za kopalnice, stranišča in kuhinje. Za prostore z visoko vlažnostjo stopnja zaščite ne sme biti nižja od IP44.

  Grelniki s termoregulatorjem

  Na trgu ni tako težko najti grelnikov s termoregulatorjem. Cena takih napravnekoliko nad običajnimi napravami, vgrajeni krmilniki pa jih naredijo bolj priročne in funkcionalne. Vendar ni vse tako preprosto, in če imate izbiro, je bolje, da vzamete vtičnico s termostabilnim senzorjem.
  Najprej ga lahko uporabite za nadzor več naprav hkrati, na primer s pomočjo razdelilnika (kar je najpomembnejše, da pravilno dvignete moč). Drugič, mobilni termostati analizirajo temperaturo okolja, ne grelnika. To poenostavlja njihovo prilagajanje in vam omogoča tudi natančno nastavitev temperaturnega režima v hiši.

  Stroški vtičnic s termoregulatorjem

  Na stroške krmilnika bistveno vplivata dva dejavnika. To je prisotnost dodatnih funkcij in podjetje-proizvajalec. V prvem primeru bo več funkcij položenih, višja bo cena za termoregulator. Torej, povprečna cena mehanskih modelov je v 1200 rubljev, vendar kopije Wi-Fi nadzor stroškov približno 2000 rubljev. Če izberete gospodinjske aparate, lahko bistveno prihranite. Eratherm, Sardo, Devolt, Tessla, ki so danes priljubljeni, ponujajo svoje izdelke po ceni 1800-2000 rubljev na osebo. Toda rusko podjetje ELRA prosi za termostat v vtičnici za gospodinjske grelnike 1500-1600 rubljev. Kakovost naprav je na isti ravni.

  Sorodne publikacije