Programabilni termostat: vrste, značilnosti, navodila

Absolutno vsak izmed nas ljubi udobje in domačnost okoli nas. Eden najpomembnejših parametrov, ki neposredno vplivajo na zdravje in dobro počutje osebe, je temperatura v prostoru, v katerem se nahaja.

Pred nekaj leti je bilo težko regulirati temperaturo zraka v stanovanju ali hiši, danes pa je bila ta naprava, zahvaljujoč napravi, ki jo imenujemo programirljivi termostat, zelo poenostavljena. V tem članku bomo podrobneje preučili to napravo in izvedeli vse njene funkcije.


Varnostni porok

Ni skrivnost, da v hladni sezoni pogosto pride do požarov, ker dolgotrajne izklopljene ogrevalne naprave ostanejo brez nadzora. Poleg tega te enote niso zelo primerne za uporabo, saj jih je treba občasno izklopiti in vključiti, odvisno od stopnje ogrevanja zraka v prostoru. Vendar pa lahko to težavo rešite z uporabo programljivega termostata.

Spekter uporabe

Ta naprava omogoča uporabniku, da samodejno nadzoruje skoraj vse vrste obstoječih grelnikov, ki se nahajajo v bivalnih ali skladiščnih prostorih, v garažah, v hangarjih. Sobni termoregulator omogoča osebi, da se počuti udobno tudi v prostorih s slabim ali popolnoma odsotnim prezračevanjem, saj grelniki pod nadzorom enote ne sušijo zraka.

Sorte

Opisanekrmilniki vam omogočajo, da v celoti spremenite intenzivnost grelnih elementov in bistveno spremenite njihov način delovanja. Regulatorji temperature so razdeljeni v tri glavne skupine:
 • Elektronski.
 • Elektromehanski.
 • Mehanski.
 • Elektronska naprava

  Osnova njene konstrukcije so trije glavni elementi, in sicer:
 • senzor za določanje temperature zraka.
 • Mikroprocesor (obdeluje in oddaja signal).
 • Ključ (opravlja preklopno krmiljenje).
 • Sobni termostat te vrste vam omogoča nadzor celotnega ogrevalnega sistema doma ali za urejanje dela klimatskih naprav in drugih sistemov, ki so odgovorni za vzdrževanje potrebne notranje mikroklime. Priporočljivo je, da je naprava nameščena tako, da ni izpostavljena prepihu, kar lahko znatno poslabša delovanje termostata.


  Tehnične značilnosti takšne opreme (neodvisno od proizvajalca) so naslednje:
 • Razpon nastavljive temperature: od 0 (+5) do 40 stopinj Celzija.
 • Natančnost merjenja: +/- 1 stopinja.
 • Obratovalna napetost: 85 do 250 V.
 • Poraba energije je manjša od 1 W.
 • Majhna teža: 150–200 gramov.
 • Mehanske kopije

  Ta programabilni termostat ima eno skupno značilnost: v 90% primerov je pritrjen na steno. Hkrati, na načelu namestitve, je razdeljen na različico računa in mortise, ki vam omogoča, da ga uporabite skupaj z notranjo električno napeljavo, in od zunanjih.Naprava po svojih dimenzijah ne presega velikosti stikala v prostoru in zato, ker se popolnoma ujema z vsako obliko. Enoto upravljate z gumbom, ki kaže zahtevano temperaturno raven, in gumbi vklop /izklop samega krmilnika.
  Termoregulator toplih tal s senzorjem te vrste je pogosto opremljen z naslednjimi tehničnimi lastnostmi:
 • Vrednost histereze: +/- 05 stopinj.
 • Obratovalna napetost omrežja: 180-250 čl.
 • Največji dovoljeni tok: 16 A.
 • Največja obremenitev: 35 kW.
 • Izmerjene temperature: -30 do +40 stopinj Celzija.
 • V tem primeru lahko topla tla, katerih temperaturo nadzoruje ta regulator, delajo skupaj z njimi vsaj šest let ali 100.000 ciklov.

  Programabilni modeli

  Samo idealna izbira za tiste, ki ne želijo le uravnavati temperature v zaprtih prostorih, ampak tudi določiti določen cikel sprememb. Programabilni termostat je najsodobnejša in priročna enota za nadzor mikroklimatskih indikatorjev. Z njim lahko nastavite program ogrevanja, ki bo izračunan ne le za nekaj dni, temveč tudi za teden dni. Poleg tega se lahko dnevno spremeni tudi sobna temperatura na dosleden način, kot to zahteva uporabnik. Takšne naprave so opremljene s sistemom "pametnega doma".
  Programabilni termostat za ogrevanje in sodelovanje z infrardečimi stroji za ogrevanje omogoča varno delovanje s skupno močjo naprav.največ 35 kW. Če obremenitev preseže navedeno vrednost, je treba v tem primeru v verigo namestiti poseben magnetni zaganjalnik, ki bo maksimalno enakomerno prerazporedil obremenitev med vsemi elementi ogrevalnega omrežja, ki lahko vključuje tudi toplo tla. Temperaturo zraka ali tal lahko nastavite v območju + 5 /+ 40 stopinj Celzija. Regulatorji temperature takšnega načrta omogočajo programiranje štirih (in včasih šest) ciklov na dan. Naprava je najpogosteje opremljena z antisamorično funkcijo in za normalno delovanje potrebuje avtonomno nizkonapetostno električno napajanje.

  Pravila in kratka navodila

  Da bi konvektor s termostatom lahko jasno opravljal svoje funkcije, mora imeti slednji (v primeru zidne instalacije) okoli sebe prost prostor (vsaj 100 mm z vseh strani), ki zagotavlja popolno delovanje. normalno kroženje zraka, da se zmanjša popačenje odstranjenih podatkov. Poleg tega ni dovoljeno namestiti termostata na steno, ki meji na neogrevan prostor (npr. Garaža). Prav tako je pomembno, da zaprete dovod kabla, da preprečite gibanje zraka, kar bi lahko povzročilo ovire za senzor.

  Zaključek

  Temperaturni regulatorji ogrevalnih sistemov in grelnikov (vključno s konvektorjem s termostatom) so zelo koristna rešitev, ki lahko močno poenostavi življenje vsakega od nas, zlasti tistih, ki živijo v relativno hladnih regijah. Naprava omogoča znatne prihrankeelektrične energije in plina, kar bistveno zmanjšuje skupni znesek komunalnih računov. Pri izbiri termoregulatorja naj bi raje izbrali blagovne znamke znanih proizvajalcev, saj je ta naprava sestavni del precej zapletenega tehničnega sistema. Če ni zelo kakovosten ali pomanjkljiv, lahko na koncu povzroči izredne razmere in popolnoma odpravi prihranke vloženega denarja.
  Izbira določenega modela termostata mora biti utemeljena. Upoštevati je treba število razpoložljivih grelnikov in njihove tehnične značilnosti. V primerih, ko znanje osebe, ki namerava kupiti termostat, ni dovolj za izvedbo natančnega izračuna in izbire opisane naprave, je potrebno vključiti strokovnjake za električno energijo in ogrevanje, vendar v nobenem primeru ne izberemo termostata neodvisno za osebne želje. Glavna stvar je, da pravilno priključite napravo in vam bo služila več let.

  Sorodne publikacije