Ameriški vojaški "Hummer": opis, specifikacije, pregledi

HMMWV je vojaška ameriška vojska, ki jo uporabljajo ameriška vojska in nekatere druge države. Za avtomobil je značilna visoka prepustnost, lahko se prenaša po zraku in pristajanju. Med civilnim prebivalstvom je avtomobil bolj znan kot Hummer.

Zgodovina avtomobila Hummer

Militarizirane civilne tovornjake, ki so jih pred sedemdesetimi leti uporabljali ameriški vojaki, so prenehali izpolnjevati zahteve, ki so jim bile ponujene, zaradi česar je bilo treba obnoviti floto oboroženih sil. Leta 1977 je koncern Lamborghini izdal model Cheetah, ki je izpolnil vse zahteve serviserjev. Pentagon je leta 1979 objavil natečaj za večnamensko, visoko zmogljivo kolesno vozilo. Udeležba na tekmovanju, poleg AM General, ki je bil povabljen julija istega leta, je sprejela takšna avtomobilska podjetja kot Teledyne Continental in Chrysler Defense. Testi delovnega modela ATV XM966 so bili izvedeni leta 1980 v puščavi Nevada. Modeli M1025 in M1026 so nastali leta 1980, za katere je bilo izdelanih več kot 500 avtomobilov.

Leto kasneje je bil vsak od izdanih modelov približno 17 tisoč milj. Za pilotne teste so aprila 1982 izdali pilotne serije avtomobilov. Ameriška vojska jih je dobila v polnem razporedu pet mesecev. Posledično je pogodbo, ki je bila načrtovana za pet let in v kateri naj bi se sprostilo 55 tisoč avtomobilov, marca 1983 sprejela koncern AM General. Veleprodajna cena "Hammer" je bila 22tisoč dolarjev. AM General Plant v Indiani je začel serijsko proizvodnjo samo januarja 1985. V skladu z novim konceptom soočenja ruske motorizirane pehote so 9. pehotni diviziji in Fort Lewisu zagotovili testne stojnice za avtomobile Hummer. Skoraj vsi testi HMMWV v obdobju od 1985 do 1991 so bili izvedeni v centru za usposabljanje v Yakimi, Wash. Med invazijo ameriških vojakov v Panami se je med operacijo Just Cause zgodil prvi terenski preizkus avtomobilov Hummer.

Modelska linija na podlagi HMMWV

Model ameriškega Hammerja v Združenih državah HMMWV je postal nadomestek za številne SUV in tovornjake. Kupec avtomobila je zahteval, da se ustvari prevoz, ki se lahko samozavestno premika po cisterni, v povezavi s katerim je bila razvita široka proga in telo z velikimi dimenzijami. Sprva je vozilo opremljeno z osmocilindričnim bencinskim motorjem v obliki črke V z zmogljivostjo 5737 cm3. V prihodnosti je Chevroletov motor zamenjal ekonomičen in zmogljivejši Detroit Diesel. Različica motorja s turbopolnilnikom je bila izdana leta 1996. Na podlagi Humvee od leta 1980 je bilo izdelanih več različic vozil: lahka tovorna vozila, vojaško vozilo, mobilni radar in reševalna, oklepna in inženirska vozila - več kot 20 sprememb. Civilna različica Humveeja, ki je spremenila ime v Hummer, je bila izpuščena leta 1992 po začetku zalivske vojne. Pravice do blagovne znamke Hummer so bile leta 1999 prodane družbi General Motors. Dogovor je sklenjenpredvideva pridobitev pravic GM za blagovno znamko in prodajo različic civilnih SUV, medtem ko so pravice Hummerja ostale v AM Generalu.
Ameriške čete skoraj po vsem svetu so se gibale po terenskih vozilih Humvee. Koalicijske enote so uporabile več kot 10 tisoč avtomobilov te znamke pri opravljanju različnih operacij v Iraku.

Borbena uporaba

Na začetku se vojaško "kladivo H1" ni zaznalo kot bojno vozilo, ampak kot sredstvo za dostavo pehote na frontno črto. Glavna različica HMMWV, tako kot prejšnje kolege, ni imela nobene zaščite pred biološkim, jedrskim ali kemičnim orožjem in oklepom. Kljub temu so bile izgube pri standardnih operacijah, kot je "Desert Storm", minimalne. Znatno škodo so spremljali urbani spopadi v bitkah v Mogadišu. Večina posadk je ostala nedotaknjena in nezaščitena zaradi preživetja šasije Hummerjev, kljub popolnemu pomanjkanju zaščite pred osebnim orožjem. Ker taki avtomobili niso bili zasnovani za ulične bitke, so v teh spopadih začeli prejemati največjo škodo. Po sovražnostih v Somaliji je bila nujno potrebna varnejša vozila. Skrb AM General izdal oklepno model vojaškega "Hammer" M1114. Leta 1996 je bila uvedena umetna proizvodnja teh avtomobilov, saj so na Balkanu začeli delovati omejeno pred odpremo na Bližnji vzhod. M1114 je bil nadgrajen na M998: bil je opremljen z zmogljivim motorjem s turbopolnilnikom, izboljšanim vzmetenjem in klimatskim sistemom.zraka Jeklene plošče in neprebojno steklo, uporabljeno pri konstrukciji, so povsem oklepile potniški prostor kabine. AM General je svoje proizvodne zmogljivosti osredotočil na proizvodnjo teh avtomobilov v povezavi s povečanjem neposrednih napadov in začetkom partizanske vojne v Iraku.

Tehnične značilnosti vojaškega "kladiva"

Kljub temu, da ima HMMWV pomembne prednosti v primerjavi s prejšnjimi analogi, poimenovanje idealno oklepno vozilo ni mogoče. V zvezi s tem so leta 2007 ameriške mornarice povedale, da bo kmalu zamenjal vojaško silo z napravo, ki jo poganja MRPM. Prvi osnovni model je postal M998, opremljen z dizelskim agregatom V8 z volumnom 62 litrov. Druga generacija M998M2 je bila izdelana na podvozju M1097A2 iz aluminijeve dvokolesne in štirisedežne kabine ter odprte platforme. Dizelski motor V8 Gm 62 l je pritrjen na distančni okvir skupaj s štiri-diagonalnim avtomatskim menjalnikom in dvostopenjskim razdelilnikom.
4L80E, ki je nameščen na Hummerju, ima vmesne prestave za zmanjšanje obremenitve. Še vedno je nameščen na lahkih tovornjakih Chevrolet Suburban, saj ima visoko odpornost na obrabo in zanesljivost. Moški stroj je opremljen z medsebojnimi Torsenovimi diferenciali, centralnim prezračevanjem, planetnim menjalnikom, diskastim zavornim sistemom, neodvisnim vzmetnim vzmetenjem, radialnimi pnevmatikami, krmilnim ojačevanjem, sistemom nihanja pnevmatik in vitlom.

Oklep kladiva

Po vojni v Iraku je bilo vozilo HMMWV izpostavljeno ostrim kritikam s strani vojske. V odgovorih na Hummer so navedli, da je zelo ranljiva za mine, ki so jih na cesti položili militanti. Preveč težka vrata spremenila salon v past za vojake, in vsako škodo, ki oklepno svetlobo cilj. Model M998 po taki kritiki je bil opremljen z nizom "povečane rezervacije". Razdeljen je bil na več različic in je vključeval balistične zaslone, odporne proti vetru, oklepna vrata z neprebojnim steklom, oklepne plošče, zaščito pred eksplozivnimi napravami in balističnimi grožnjami.

Slabosti oklepnih različic HMMWV

Ena od glavnih pomanjkljivosti oklepnega SUV-ja "Hummer" je želja, da se v primeru nesreč ali napadov zaprejo vrata, ki avtomobil spremenijo v past za vojake. Streha avtomobila je opremljena z oborožitvijo, ki jo upravlja član posadke, medtem ko je še vedno zelo ranljiva. Ta problem je bil rešen z namestitvijo stolpa ali ščita. Dimenzije "Kladivo" - še ena pomanjkljivost, zaradi katere je zelo težko delovati na določenem območju. Prevoz je zapleten zaradi teže vojaškega "Hummerja": skupna teža vozila je 4672 kilogramov.

Zunanjost

Civilna različica vojaškega SUV je predstavljena v šestih tehničnih rešitvah za telo. Serijo modelov sestavljajo dvojni pickupi VLC2 in XLC2 s podaljšano kabino, štiristopenjska dvigala z odprtim in zaprtim vrhom - HMCO, VLCO in HMC4. Zadnja sprememba -univerzalni štirisedežni HMCS. Zunanjost avtomobila je zelo drugačna od običajnih vozil: nerodna, velika, z jasnimi in preverjenimi linijami telesa.

Ravnilo motorjev

Salon "Hammer" je razdeljen na dva dela menjalnika. Klasičen motor avtomobila je 170 konjskih moči in 65 litrov zmogljivosti. Ponujen je tudi bencinski analog večje moči - 190 konjskih moči in z manjšim volumnom - 57 litrov. Običajno je nameščen na civilne različice ali avtomobile, ki so nastali na podlagi posameznih projektov.

Menjalnik in pogon

"Hummer" je opremljen z avtomatskim štiristopenjskim zabojnikom in dvostopenjskim razdeljevanjem. Pogon na vsa štiri kolesa je terensko vozilo. Avto je opremljen s sistemom za polnjenje pnevmatik, klimatsko napravo. Široka proga, visoka višina cestišča in nizko težišče zagotavljajo stabilnost in dostopnost SUV.

Salon

Notranji prostor vojaškega "kladiva" se močno razlikuje od civilnega analognega položaja špartanščine in razpoložljivosti potrebne opreme, vključno z držali za avtomatske puške. Večina salona prenaša tunel za prenos, voznikov pregled je omejen na levo ogledalo, saj desno zapre ohišje telesa.

Vožnja

Posebne lastnosti vozila Hummer SUV so odzivnost na vodljivost in okretnost: na kolovozu se avtomobil brez težav premika v spravilo. Vodje potnikov in voznikov so pred poškodbami zaščiteni z mehkim materialom, ki je prekrit s stropomsalon Zmogljivo podvozje se spopada z visokimi nadmorskimi višinami, tako da lahko SUV premaga pomembne ovire pri visokih hitrostih. Kompleksna območja poti so premagana pri drugem ali prvem prenosu. Opremljen je z vojaškimi terenskimi vozili, ki zmanjšujejo število prenosov in zapornic medosnega diferenciala, kar zagotavlja upravljanje in stabilnost prevoza na šibkih in spolzkih cestnih površinah. Vsi mehanizmi in elementi šasije so potopljeni v telo. Kot rezultat, dno avtomobila je popolnoma ravno, kar omogoča, da zlahka premagati strma pobočja. Pod pokrovom je skrit dovod zraka, ki preprečuje prodiranje vode v motor.

Zamenjava HMMWV

Po vojaških operacijah na ozemlju Afganistana in Iraka se je poveljstvo ameriške vojske odločilo, da bo nadomestilo terensko vozilo HMMWV. Strokovnjaki so sprejeli odločitev, po kateri avtomobil ne izpolnjuje potrebnih pogojev, zaradi česar so zastarele funkcionalne lastnosti povzročile velike izgube na bojišču. Razlog za to je, da požar izstrelitve granat in avtomatskih strojev zlahka prodre skozi salon "Hammer". Sprva je bil avtomobil zasnovan kot vozilo, ki lahko zaščiti posadko pred padci v delce, vendar ne kot vozilo, namenjeno za bojne operacije na frontni črti. Posadke kladiva so morale v Afganistanu in Iraku uporabiti domač oklep iz kevlarjevih plošč, kar ni zagotovilo zadostne zaščite. Vojaško poveljstvo zahteva tudi prilagoditev vojaških terenskih vozil za potovanje v temobrez uporabe svetlobne opreme. Oblikovalci so dobili nalogo opremiti novo različico vojaških vozil z napravami za nočno opazovanje in infrardečo osvetlitvijo. Voznik mora delovati pri tako visoki hitrosti brez napak. V ta namen je bil uveden razpisni program za razvoj lahkega taktičnega prometa.

Model JLTV

Rezultat tekmovalnega programa je bila izdaja modela JLTV, ki naj bi nadomestil vojaški "Hummer", ki je služil več kot trideset let ameriške vojske. Zmagovalni ponudnik bo prejel pogodbo v vrednosti več kot 20 milijard dolarjev, tri družbe, ki bodo šle v finale, pa bodo prejele skupno šestdeset šest milijonov bonusov. Vsi stari "kladivi" na ameriški vojski ne bodo združeni skupaj: najverjetneje bodo novi modeli zamenjali več sto tisoč SUV vozil HMMWV. Izboljšali bomo nov prevoz na področju voznih, tovornih in bojnih lastnosti. Popolna obnova flote ameriške vojske se ne bo zgodila kmalu in bo zahtevala velike količine denarja za razvoj lahkih oklepnih vozil.

Stroški SUV Hummer

Do danes se cena "Hummers" na sekundarnem avtomobilskem trgu giblje od 2 do 6 milijonov rubljev. Sprva je bilo vozilo H1 mogoče kupiti za 140.000 dolarjev v standardni opremi, vendar so se stroški sčasoma zmanjšali. Cena za civilno verzijo je skoraj enaka, vendar je odvisna od želja naročnika. Izdelani modelipo posameznih naročilih bo stala veliko več kot standardne modifikacije Hummer SUV.

Sorodne publikacije