Kaj je termostat in kako ga preveriti?

Kaj je termostat? Ko se motor napaja, ne le energija navora, temveč tudi toplota. Da bi preprečili pregrevanje motorja in delovanje v njegovem načinu, je zagotovljen hladilni sistem. Sestavljen je iz vodne črpalke, ki jo poganjajo škripci, radiatorja (pogosto dvo ali trikratna), odcepnih cevi in ​​mnogih drugih elementov. Pomembna komponenta pri zasnovi sistema je termostat. Kaj je to in kako to preveriti, bomo opisali v našem današnjem članku.

Namen

Torej, kaj je termostat? To je konstrukcijski element hladilnega sistema, ki je namenjen nadzoru pretoka hladilne tekočine (hladilne tekočine) v procesu delovanja motorja. Kot veste, avto uporablja dve konturi - majhni in veliki.
Najprej tekočina kroži v prvem krogu. Potem, ko se motor segreje do optimalnih temperatur, se ventil odpre in tosol je že na veliki konturi. Je v obliki ventila in termostata.


Kje se nahaja

Kaj je termostat, malo razumljen. Zdaj morate ugotoviti lokacijo tega elementa. Ohišje termostata je običajno vidno na vstopu v črpalko ali na izhodu GBC.

Naprava

Ta mehanizem je sestavljen iz več elementov:
 • ohišja ventila;
 • rotacijska vzmet;
 • spodnja in zgornja meja;
 • steblo;
 • ventilne plošče;
 • gumijasta votlina;
 • tesnilni obroč;
 • vodilna naprava;
 • termoelementa.
 • Slednje je neke vrstesenzor termostata. Povečanje temperature se odraža v njegovi konsistenci, kar omogoča, da ventil spremeni svoj položaj. Na sodobnih avtomobilih se uporabljajo termostati s trdim polnilom.
  Termostat je torej termosenzitivni mehanski ventil. Je v medeninskem okvirju. Plošča elementa se nanaša na ohišje termostata.


  Kaj predstavlja ta podrobnost? Uporablja se kot valj, znotraj katerega je na eni strani in v ogrodju od drugega v gumijasti votlini zaloga. Sam termoelement je med telesom in gumijasto votlino. Polnilo je mešanica bakra in granuliranega voska.

  Kako deluje

  Ko je motor zagnan, je ta ventil v zaprtem položaju. Hladilna tekočina se premika po majhnem krogu, mimo glavnega radiatorja. To zagotavlja hitro ogrevanje motorja. Takoj, ko temperatura toasta doseže dane parametre (okoli 80 stopinj), se termoelement začne taliti. Da, ohišje termostata se premika vzdolž stebla. Plošča začne premagovati napore vzvratne vzmeti. Odpre se dostop do velikega kroga hladilnega sistema. Upoštevajte, da se ventil ne odpre takoj, temveč postopoma. Tako je enakomeren prehod tekočine iz enega kroga v drugega. Termostat je popolnoma odprt le pri 95 stopinjah in več.
  Ko se motor zatakne, temperatura tekočine pade. V skladu s tem začne termoelement pridobivati ​​trdno stanje. Ta proces se neprestano ponavlja in ponavlja večkrat.

  približnotemperatura

  Temperatura termostata je lahko različna. Običajno se giblje od 70 do 85 stopinj. Obstajajo zimski in poletni elementi. V prvem primeru je temperatura termostata (ko se odpre) 82 stopinj, v drugem - 72 (kot primer - avtomobil "GAZel" z motorjem ZMZ). Izkušeni vozniki priporočajo, da spremenite ta element sezonsko, da ne bi izpostavili avtomobila pregrevanju.
  Toda ta težnja je opazna le v domačih avtomobilih. V zaprtih prostorih so predvideni bolj prilagodljivi temperaturni razponi. Ne morejo spremeniti termostata na "zimsko" ali "poletno". Ampak, če se avto počuti pregreto, je še vedno vredno razmisliti o zamenjavi spodnjega temperaturnega elementa. Včasih ventil morda ne bo deloval. Zato bomo v nadaljevanju razmislili o tem, kako sami preveriti termostat.

  Preskus delovanja - metoda # 1

  Za zagotovitev, da je ta izdelek v dobrem stanju, zaženite motor in ga segrejte do delovne temperature. Nato morate odpreti pokrov motorja in preveriti, koliko se je ogrevalo dno in zgornje cevi, ki gredo v radiator. Toda tukaj je treba omeniti dve niansi:
 • Cevi so lahko zelo vroče. Zato se jih dotaknemo samo skozi goste rokavice.
 • Da ne bi poškodovali ročnega ventilatorja (še posebej, če ni električno, ampak ga poganja viskoet), testiramo utišan motor.
 • Če sta obe cevi po temeljitem segrevanju vroči, je element funkcionalen in ne zahteva zamenjave.

  Kako preverititermostat? Metoda št. 2

  Opozoriti je treba, da pri prejšnji metodi obstaja nevarnost pregrevanja motorja. Če tekočina ne vstopi v glavni radiator, se segreje v nekaj sekundah. Poleg tega se lahko element zagozdi v enem položaju.
  Posebej problematično je zaznati napako, če je ventil odprt le na polovici. Da, motor se bo ohladil in se ogrel, vendar bo zelo dolg. Proizvajalec sam po sebi ne zagotavlja predpisov od ogrevanja motorja. Ta parameter je popolnoma individualen za vsako klimo in temperaturo zraka. Zato za natančnejše podatke odstranimo element od zunaj in ga odnesemo v hišo v kuhinji. Napolnite vodo v ponvi (lahko vzamete malo), postavite termostat tam in ga postavite na peč. Takoj, ko začne voda mehurček, pazljivo sledite odprtini ventila. Vzmet se mora premikati gladko. Če se to ne zgodi, se element zagozdi.

  Ali je treba popraviti?

  Ohišje termostata ni ločljivo. Zato se v primeru okvare del spremeni v novega. Na srečo, strošek izdelka ni več kot 200 rubljev (za domače vaze). Tako smo ugotovili, kaj je termostat, kako deluje in kako ga preveriti.

  Sorodne publikacije