Vtičnica 1155 (vtičnica H2)

V letu 2011 se je začela prodaja računalniške platforme, ki temelji na priključku procesorskega priključka 1155. CPU, ki je nameščen v njej, združuje odlične zmogljivosti in odlično energetsko učinkovitost. Vse to je privedlo do tega, da je imela vtičnica 1155 prevladujoč položaj na trgu računalniških sistemov.

Kratka zgodovina videza priključka procesorja

Ob koncu leta 2010 je za računalniško podjetje "Intel" na trgu računalniških sistemov nastala izjemno neprijetna situacija. Njegove platforme, ki imajo primerljivo energetsko učinkovitost, so izgubile cene in zmogljivejše rešitve AMD. Posledično je prišlo do pomembne nadgradnje izdelka, in sicer z izdajo takšne računalniške platforme, kot je to storil vtičnik 1155. Njegova zmogljivost in zmogljivost sta se znatno povečali, stroški pa so skoraj nespremenjeni. Hkrati pa so bili upravni odbori bolj funkcionalni kot konkurenčne platforme.


Intelova vtičnica 1155 je vedno bolj priljubljena. Leta 2012 je potekala prenova serije PROCESORJEV skupaj s sklopi čipov. Leta 2013 je LGA1150 predstavil LGA1155.

Chipsets. Matične plošče

Eno od dveh generacij čipov lahko temelji na tej matični plošči procesorskega priključka. Socket 1155 je bil prvotno izdan v povezavi s serijo 6X čipov, nato pa so bili dopolnjeni s serijo 7X. Pomembna značilnost te platforme je bila, da je bil v CPU vključen severni most čipov. Posledično je bilo mogoče najti samo matično ploščojužni most Kompleti čipov serije 6X in 7X za matične plošče so bili postavljeni na naslednji način:


 • Odločitve o proračunu so temeljile na H61. V tem primeru ni bilo možnosti za overlocking, obstajala sta dve reži za OPERATING pomnilnik (to je, največji znesek RAM je bil 16 GB), in samo eno 16X režo za diskretno grafično kartico. Najpogosteje se takšni izdelki lahko najdejo v pisarniškem računalniku ali v igralnih sistemih vstopne ravni.
 • Izdelki srednjega razreda so bili B65 Q65 N67 Q67 B75 Q75 Q77 N77. Vse te matične plošče so imele 4 delovne pomnilniške reže (kar jim je omogočilo namestitev 32 GB), eno ali več vrat SATA 3.0 za povezavo s pogonom SSD ali trdega diska. Praviloma so bile izvedene tudi z minimalnimi overclocking zmožnostmi.
 • Z68 in Z77 sta čipov na osnovi premijske matične plošče. Socket 1155 s tem kompletom mikrovezk zagotavlja maksimalno raven zmogljivosti zaradi prilagodljivega overclockiranja posameznih komponent računalniškega sistema.
 • Družina predelovalcev. Njihovo pozicioniranje

  Procesorje na vtičnici 1155 so bili porazdeljeni na naslednji način:
 • Ultra-proračunski računalniški sistemi za pisarniško delovanje so temeljili na vrstici CPE Celeron. Večina teh čipov je vključevala dva računalniška modula, vendar sta imela najnižji obseg predpomnilnika in najmanjše frekvence v okviru obravnavane platforme. Za reševanje pisarniških nalog takega procesorja je bilo več kot dovolj. Ampak zavečja hitrost ni bila dovolj.
 • Računalniške igrice in multimedijske postaje je izdelal proizvajalec na podlagi čipov serije Pentium. Imeli sta tudi dva bloka obdelave kode. Vendar se je obseg predpomnilnika povečal. Tako so se frekvence ur močno povečale. Zaradi zmožnosti tega procesorja je bilo dovolj za zagon igrač (čeprav ne z maksimalnimi nastavitvami), za reševanje multimedijskih nalog in celo programiranje povprečne kompleksnosti naloge na takšni sistemski enoti.
 • Še višja raven zmogljivosti je omogočila rešitve za jedro Core i3, ki bi lahko obdelovalo kodo v 4 logičnih niti. Ta funkcija jih je spremenila v polnopravne 4-jedrne žetone in jim omogočila, da na svoji osnovi ustvarijo povprečne igralne sisteme.
 • Odločitve serije i5 in i7 pripadajo vodilnemu. Imajo 4 jedra na ravni strojne opreme, obstaja tehnologija dinamičnega spreminjanja frekvence TURBOBUST, povečan predpomnilnik in najvišje frekvenčne vrednosti. Razlika med njima je v tem, da ena družina polprevodniških rešitev ne podpira tehnologije HT (i5). V tem primeru se informacije obdelajo v štiri tokove. Takšni procesorji so odlični za grafične postaje in ultimatne igralne sisteme. Toda i7 je opremljen s HT-jem in lahko obdeluje podatke v 8 tokovih. Takšne procesorske naprave so najbolj optimalno uporabljene pri kodiranju multimedijskih vsebin in strežnikih začetne ravni.
 • Odločanje na proračunski in vhodni ravni

  Najbolj dostopni procesorji Intel(socket 1155) je pripadal lestvici Celeron. Za Sunday Bridge so bili označeni kot G4XX (edini predstavniki te družine procesorjev z enim računalniškim modulom) in G5XX (v tem primeru je obstoj dveh modulov za obdelavo kode obvezen). Pogostost teh čipov se je začela pri 16 GHz in končala s 27 GHz. Velikost predpomnilnika se je začela z 1 MB in bi lahko dosegla 2 MB.
  Celeronovi "Ivy Bridge" procesorji iz serije G16XX so imeli frekvence 23-27 GHz. Toda velikost predpomnilnika je bila enaka in je bila 2 MB. Ta vrsta strojne opreme je bila dovolj za pisarniške naloge. Procesorji Pentium Sandy Bridge so bili označeni z G6XX ali G8XX. Njihove frekvence so bile omejene na 22-31 GHz, obseg predpomnilnika pa je bil že 3 MB. Naslednja generacija procesorjev Pentium je imela oznako G2XXX in je temeljila na arhitekturi Ivy Bridge. Njihov obseg je pogosto omejen na 28-32 GHz, predpomnilnik pa je bil podoben - 3 MB.


  Srednji procesorji

  Procesorji srednjega razreda pod vtičnico 1155 so pripadali seriji i3. Ključna razlika med njimi in mladimi polprevodniškimi rešitvami v okviru te platforme, kot je bilo že omenjeno, je podpora lastniške večnamenske tehnologije HyperTrading. Sam obstoj je dvojedrne polprevodniške kristale preoblikoval v štiri-točkovne rešitve na ravni sistemske programske opreme. Modeli i3 modela Sunday Bridge so predstavljeni 21XX in njihove delovne frekvence se gibljejo od 25 do 34 GHz. Po drugi strani so bile posodobljene rešitve "Ivy Bridge" že tržene 32XX in so imele frekvence 28-34 GHz.Glasnost predpomnilnika v obeh primerih je bila enaka in je bila 3 MB.

  Premium rešitve

  Označevanje 23HH, 24HH ali 25HH za generacijo Sunday Bridgea in 33HH, 34HH in 35HH za "Ivy Bridge" je imelo tako CPU kot i5. Socket 1155 je v tem primeru resnično zagotovil impresivno zmogljivost. CPU-ji so vključevali štiri jedra in čim več niti. Njihov predpomnilnik je bil skoraj vedno 6 MB, frekvenca pa je bila omejena na 27-34 GHz. Na rešitve i7 so vplivali 26002700 in 3770. Njihov predpomnilnik je bil povečan na 8 MB, frekvenca pa na 34-35 GHz. V nekaterih primerih je oznako CPU spremljala črka "K", kar je pomenilo, da je odklenil množitelj. To pomeni, da je tak čip lahko overclockan.

  Energetska učinkovitost. Način ogrevanja CPE. Postavitev čipov

  Procesorji pod vtičnico 1155 proračuna, začetne in celo povprečne ravni so imeli toplotni paket 35-65 vatov. Če je CPU pripadal premijski ravni, bi lahko poraba energije dosegla 95 Watts. Največja dovoljena temperatura za to vrsto procesorskih rešitev je 72 stopinj Celzija. V resnici so delovali v razponu od 45 do 60 stopinj in so imeli precej veliko temperaturnih pogojev. Prva generacija procesorjev je bila izdelana po standardih 32 nm tehnološkega procesa, drugi pa 22 nm. V obeh primerih je bila postavitev kristala monolitna in vse komponente CPE so bile na isti osnovi.

  Integrirana grafika

  Skoraj vsi procesorji na vtičnici 1155 so bili opremljeni z integriranim grafičnim pospeševalnikom. Samo pri prejšnjih izdelkihKomponenta je bila vključena v komplet čipov za matično ploščo (LGA 775 platforma) ali vključen v ločen polprevodniški kristal v CPU (procesorski priključek LGA1156). V istem primeru se je postavitev CPU-ja dramatično spremenila. Vse njegove komponente so bile narejene v istem postopku in nameščene na isti silicijevi podlagi. Prva generacija čipov za LGA1155 je bila opremljena z grafičnimi pospeševalniki modelov HD Graphics 2000 in 3000. Prva rešitev je bila namenjena procesorskim napravam začetne in celo srednje ravni. Drugi, z oznako 3000, je bil vključen v visoko donosno CPU. Druga generacija procesorjev je bila opremljena z HD grafičnimi karticami z indeksi 2500 in 4000. Prva izvedba integrirane grafične kartice je bila odlična za proračunske računalnike, druga pa za visoko zmogljive računalniške sisteme. Število podprtih monitorjev v tem primeru je 2, delovne frekvence pa so v območju od 350 MHz do 11 GHz.

  Perspektive. Ocene Rezultati

  Seveda, do danes, moralno in fizično zastarele vtičnice 1155. Od začetka svoje prodaje, je minilo 6 let, in v tem času se je računalniška tehnologija dramatično spremenila. V smislu zmogljivosti, vtičnica 1155 še vedno vam omogoča, da rešite skoraj vsako nalogo, vendar menijo, da je osnova za organizacijo novega računalniškega sistema popolnoma in popolnoma narobe. Skoraj na enaki ceni lahko zdaj v osnovnem računalniku zgradite osebni računalnikLGA1150 in celo LGA1151 z visoko zmogljivostjo in napredno energetsko učinkovitostjo.

  Sorodne publikacije