Kako izbrati in priključiti digitalni sprejemnik za televizor

Televizorji so postali sestavni del notranjosti vsakega stanovanja, ustvarjajo posebno domače vzdušje doma. Od njih se zabavamo v dolgih večerih, spoznavamo najnovejše dogodke v svetu in se sprostimo v družbi prijateljev. Zdaj, ko so se pojavili LCD in plazma televizorji, ne moremo samo gledati vašega najljubšega programa, temveč ga uživati, zahvaljujoč slikam visoke ločljivosti.


Vendar pa nas daleč od vseh "TV-polj" lahko zadovolji jasna slika. Tudi če imate napravo s plazmo ali tekočimi kristali, boste morda potrebovali sprejemnik za televizor, brez katerega preprosto ne morete sprejeti digitalnega signala. V zvezi s tem je očitno vprašanje, kako izbrati sprejemnika. Da bi bili prepričani, da vas nakup ne razočara, morate raziskati vse nianse.


Kaj potrebuje sprejemnik?

Sprejemnik je večkanalni ojačevalnik z digitalnimi avdio dekoderji in video tokovi. Prej, ko so bili najpogostejši televizorji CRT, je bila oddaja analogna - informacije so bile prenesene iz najbližjega televizijskega stolpa. Za take televizijske sprejemnike je bila kakovost signala sprejemljiva in zadostna za bolj ali manj kakovostno sliko. Ni bilo smisla izboljšati avdio in video pretoka s pomočjo TV sprejemnika, saj je bilo nemogoče zagotoviti boljše predvajanje slike.
Danes se je s prihodom LCD in plazemskih televizorjev vse spremenilo. Najprej se je povečala diagonala zaslona inOvire, iste sivo-črne črte, ki so bile komaj opazne, so začele resno pokvariti sliko. Drugič, informacije so se začele predstavljati v binarni kodi - številki 0 in 1. Zato je pojem "digitalna televizija". Vse to je zahtevalo novo oddajno tehnologijo - digitalno tehnologijo, ki sprejema samo sprejemnika.


Kako izbrati sprejemnika?

Zdaj je najbolj priljubljen in ugoden digitalni sprejemnik za DVB-T2 TV. Večina sodobnih "televizijskih sprejemnikov" že ima vgrajeno opremo tega tipa. Takšni modeli so označeni z ustreznim logotipom - okrajšavo DVB-T2 na sami napravi ali na sliki v škatli ali metulju. V vseh drugih primerih boste morali pridobiti dodatno opremo.
Pri izbiri digitalnega set-top boxa je najpomembnejše, da v tehničnem potnem listu navede, da sprejema obliko DVB-T2, ker obstaja nekaj zastarelih tehnologij za oddajanje (DVB-S, DVB-T, DVB-S). Poleg tega poskrbite, da oprema podpira formate MPEG-2 in MPEG-4 - glavne in napredne metode za predstavitev video informacij. To sta dve od najpomembnejših odtenkov, ki jih potrebujete za nakup.

Plačani ali prosti kanali?

Danes so televizijski kanali razdeljeni na kodirane (dostopne z vpisom na vložek) in brezplačne, za katere je primeren kateri koli sprejemnik za televizor. Kako izbrati konzolo s podporo za plačane kanale? Če želite to narediti, se prepričajte, da obstaja režo za različne Viaccess, Conax, DRE Crypt in druge ponudnike. Ne smemo pozabiti, da ima posamezna kartica dostopsamo za določene kanale.
Če nameravate ponudnika zamenjati čez nekaj časa in omogočiti ogled drugih plačanih kanalov, dobite sprejemnik z režo za modul CI. V tem primeru vam ni treba spreminjati predpone vsakič, ko ustvarite novo naročnino. Če ne želite plačati denarja za gledanje zaprtih televizijskih kanalov, potem kupite digitalni TV sprejemnik brez takšnih modulov. Stroški takšnih konzol so nižji od enega do dva tisoč.

Razpoložljivost vmesnikov

Prisotnost dodatnih priključkov, kot so USB, E-sata, Sata ali HDMI, lahko bistveno poveča funkcionalnost predpone, ki ste jo kupili. Če želite ugotoviti, ali potrebujete dodatne priključke, predlagamo, da veste, kaj iščejo:
 • USB se uporablja za priključitev kartic flash, mobilnih telefonov in drugih naprav prek kabla USB neposredno na sprejemnik. Praviloma lahko takšne konzole predvajajo glasbo, videoposnetke in druge datoteke iz medijev.
 • HDMI se uporablja za priključitev televizijskega sprejemnika za televizor na prenosni računalnik ali računalnik, ki vam omogoča ogled videoposnetkov brez vmesne povezave v obliki kartice flash. Poleg tega lahko ta priključek uporabite za priključitev dodatnega zaslona na računalnik.
 • E-sata, Sata so potrebni za priključitev trdega diska. Priporočljivo je, da kupite vmesnik s tem vmesnikom, ko nameravate pogosto snemati televizijske oddaje.
 • V nekaterih primerih takšni vmesniki preprosto ne potrebujejo, na primer, če vikupite sprejemnik za pisarno.

  Dodatne funkcije

  Nekatere predpone se lahko povežejo z internetom. Nakup podobnega digitalnega televizijskega sprejemnika za televizor je mogoč le, če se boste ukvarjali s kartiranjem - pridobivanje dostopa do šifriranih kanalov. Poleg tega lahko vaš "hacked" kanal ustavi predvajanje kadarkoli, morda vas bodo sodno preganjali. Razširjen dodatek je snemanje videa. Običajno imajo take naprave vgrajen USB ali E-sata priključek za povezovanje prenosnih medijev.

  Funkcionalne funkcije

  Poleg daljinskega upravljalnika so lahko dodatne funkcije, ki so vgrajene v TV-sprejemnik, naslednje:
 • Nadzor otrok - določene kanale, ki so znani samo za geslo, lahko zaklenete.
 • Pogled z zakasnitvijo - oddaja boste lahko preusmerili nazaj, da si ogledate prenos ob drugem času.
 • Način premora - ustavi oddajanje in nadaljuje.
 • TV Guide - Prejeli boste program programov, kot tudi predogled vseh filmov in prenosov.
 • Nekatere naprave so lahko opremljene z visokofrekvenčnim modulatorjem. Ta dodatni element v predponi se uporablja za hkratno prikazovanje istih kanalov na dveh televizorjih.

  Priključitev sprejemnika na anteno

  Prednastavljeno napravo lahko povežete na veliko načinov, vse zaradi različnih priključkov na zadnji strani naprave. Uporabite jih lahko za priključitev sprejemnika na dvaTV-sprejemniki hkrati. Toda pred tem morate predpone priključiti na anteno ali satelitski krožnik. Praviloma se to izvaja prek navadnega televizijskega kabla, ki ima bakreno palico in kovinsko mrežo.
  To naredite takole:
 • Kabel je odrezan z vdolbino 1-15 cm od roba, da se popolnoma spusti bakrena palica.
 • Kovinska mreža se upogiba in enakomerno porazdeli po kablu.
 • Na pripravljeno žico privijte matico f.
 • Kabel priključite na prednastavljeno.
 • Zadnji del kabla je priključen na uglašeno anteno.
 • Predvidevate lahko, da je vaš televizijski sprejemnik pripravljen na uporabo. Ostane samo povezava neposredno na televizor.

  Priključitev digitalnega set-top box-a na televizor

  Uporabite lahko več načinov za priključitev sprejemnika neposredno na televizor. Uporabniki pogosto uporabljajo kabel SCART. Običajno niz žic poteka v isti škatli s predpono. Načelo združevanja naprav je zelo preprosto - vtič se priključi na sprejemnik, vtiči pa se vstavijo v priključek na televizorju. Če sta sprejemnik in televizor opremljena z vmesnikom HDMI, se lahko združita z istim kablom. V tem primeru morate TV-sprejemnik preklopiti v ustrezen način. Z uporabo obeh načinov povezave hkrati lahko uporabite en sprejemnik za 2 televizorja.
  Ko je predpona povezana, boste na zaslonu videli njegov vmesnik. Običajnodaje se uporabnikom v obliki "brez signala". Ne bojte se Če je antena konfigurirana in ste vse naredili pravilno, morate le poiskati kanale. To storite tako, da odprete meni sprejemnika in izberete samodejno iskanje. Po 5-10 minutah boste lahko gledali priljubljene kanale v digitalni obliki.

  Sorodne publikacije