DOS programi: Ali jih potrebujejo in kako jih poganjajo v modernih spremembah Windows

Operacijski sistemi MS-DOS, ki se uporabljajo za delo na začetku razvoja računalniške tehnologije, so zdaj brezupno zastareli. Najnovejše različice operacijskega sistema Windows sredi MS-DOS-a ne podpirajo, vendar so prejšnji operacijski sistemi te družine imeli takšno podporo in celo do neke mere temeljili na njih. Vsaj zagonski nalagalnik je delal v načinu DOS. Izkazalo se je, da je še prezgodaj za odpis DOS programov. Zato je treba razmisliti ločeno, v kakšne namene se lahko uporabljajo in kateri programi še vedno ne izgubijo pomembnosti.

Kako koristna je uporaba programske opreme DOS v najnovejši različici operacijskega sistema Windows?

Na splošno veliko ljudi zmotno verjame, da uporaba programov in pripomočkov, ki so namenjeni izključno za uporabo v okolju DOS-sistemov, ni smiselna. S tem, seveda, se lahko prepirate. Vsak oboževalec zgodnjih različic operacijskega sistema Windows ali zastarele retro igre bo našel veliko argumentov. Poleg tega so nekateri programi MS-DOS zelo pogosto učinkovitejši v primerjavi s posodobljenimi okolji, ko gre za upravljanje zastarele računalniške strojne opreme, ki je ne podpira samo najnovejši operacijski sistem, temveč pogosto celo ni priznana, kaj šele že nameščate gonilnik z vsemi funkcijami ali izvajate druga dejanja.


Zmeda z ukazno vrstico

Pogosto se uporabniki sklicujejo na tako imenovano ukazno konzolo za programe DOS, katere uporaba je popolnomavse znane različice sistema Windows.
Da, res je, da v najnovejših spremembah deluje v načinu, podobnem DOS-u, ki izgleda le, da okno ukazne mize spominja na okolje MS-DOS, toda operacijski sistem ima samo afiniteto, ker običajno uporablja samo iste ukaze , ki so se uporabljali v zastarelih sistemih. Toda, če poskusite izvršiti najnovejše ukazne programčke v starem operacijskem sistemu, z uporabo te ukazne vrstice DOS-a, se nič ne bo izteklo. Sistem bo preprosto dal napako, da njihovo izvajanje ni podprto. Kot najpreprostejši primer lahko prikažete orodje DISKPART, ki ga lahko uporabite za ustvarjanje logičnih particij ali izvajanje drugih dejanj z vsemi vrstami medijev neposredno iz sistema Windows.


Vprašanja združljivosti

Danes večina programov DOS, ki so bili nekoč priljubljeni med ogromnim številom uporabnikov, ni mogla delovati na nobenem od najnovejših sistemov. To ne vključuje niti načina združljivosti.
Tako so na primer ljubitelji prvih različic Quake, Doom, Duke Nukem 3D in podobnih iger prvič delali na MS-DOS-u, da bi se spomnili na mladino in ponovno prešli vse igranje, ki je ne bo mogla. In to ne bo uporabilo nekaj sistemskih orodij za zastarelo opremo. Katera sredstva se lahko uporabijo za začetek potrebnih programov? Spregovorimo o tem malo kasneje, vendar za zdaj poglejmo, katere od aplikacij in do danes ne izgubijo svojega pomena.

Najbolj znani in potrebni programi

Čegovorimo o sistemskih orodjih in ne o zabavi, v mnenju takoj pridejo vse vrste upraviteljev datotek. Najbolj priljubljeni sta poveljnik Norton in poveljnik Volkov.
Drugi aplet je različica prvega, vendar se je treba spomniti, da je bilo na podlagi teh dveh aplikacij včasih tako priljubljenih programov kot FAR Manager, kot tudi Total Commander in Windows Commander, ki so že opremljeni z grafičnim vmesnikom po vrsti okolja. Windows in bi lahko deloval brez obveznega tipkanja ukazov (na primer, da bi hitro ustvarili besedilno datoteko, ukaz za urejanje, ki se je prej uporabljal za klic vgrajenega urejevalnika, in za nekatere druge akcije, so bile uporabljene funkcijske tipke in njihova kombinacija). Med drugim je bilo mogoče uporabiti miško. Drug nepogrešljiv pripomoček je program Partition Magic. Običajno, ko ustvarjate zagonsko disketo, je program za DOS pogosto vgrajen neposredno v ukazno lupino, kar vam omogoča upravljanje particij ali uporabo nekaterih dodatnih funkcij, povezanih z nadzorovanjem trdih diskov pri zagonu iz takšnega medija. In samo takšni pripomočki seveda niso omejeni.

Uporaba emulatorjev DOS v operacijskem sistemu Windows 7

Tako je problem vodenja programov DOS postal zelo pomemben. Danes lahko načeloma preprosto zaženete kateri koli od prej znanih DOS programov v najnovejšem okolju za spremembe sistema Windows. Če želite to narediti, morate namestiti ustrezen emulator. Ena najbolj znanih je aplikacija DOSBox. Res je, da sem ga moral namestiti. Po zaključkunamestitev bo treba izvesti. Prva stvar v imeniku Prog, kjer je izvedljiva datoteka Prog.exe, je ustvariti besedilno datoteko s to vsebino.
Shranite CONF datoteko z imenom Prog, tako da podate sam podaljšek. Če želite zagnati začetek glavne aplikacije, morate ustvariti datoteko BAT naslednje vsebine.
Namesto poti do izvedljive datoteke, ki je predstavljena na sliki, je treba predpisati tisto, ki ustreza lokaciji nameščene ukazne lupine, in ne pozabiti na lokacijo konfiguracijske datoteke.
Če je vse opravljeno pravilno, se po zagonu ustvarjenega objekta pojavi okno emulatorja.

Na kratko o ustvarjanju aplikacij za MS-DOS

Kar zadeva ustvarjanje programov DOS, absolutno vse teoretično znanje o pomenu absolutno ni. Vsaj minimalno znanje o ravnanju z vsebino datotek BAT in CMD lahko uporabite za ustvarjanje najenostavnejših sistemskih programčkov. Toda za načrtovanje bolj zapletenih shem, seveda, morate preučiti vse zapletenosti sistema ali celo prebrati literaturo z nekaterimi programskimi jeziki. Lahko začnete s primitivnim Basicom, ki je v času Sovjetske zveze vstopil v tečaj računalništva, nato pa nadaljujete s študijem naprednejših jezikov, kot so Assembler ali Fortran. Mimogrede, mnogi računalniški virusi so še vedno na asemblerju. "

Sorodne publikacije