Zakaj so kondenzatorji na matični plošči prepihani?

Kondenzator je sestavni del vsake naprave, ki uporablja elektriko, vendar se včasih zgodi, da pride do napak s tem kritičnim elementom sistema. V tem članku bomo govorili o tem, zakaj so kondenzatorji na matični plošči nabrekli. Kondenzator izgleda kot baterija, včasih rahlo sploščena. V notranjosti je majhen zvitek aluminijaste folije, ki se nahaja v raztopini elektrolita (anoda in katoda). Aluminijasta folija je izolirana od elektrolita s dielektrikom iz tankega oksidiranega filma. Glavni namen kondenzatorjev je pretvorba izmeničnega toka iz vtičnice v enosmerni tok, ki je potreben za njegove frekvenčne verige, kot tudi za zmanjšanje nihanj napetosti. Takšna nihanja se sicer imenujejo pulziranje. Zaradi njih se kondenzator segreje in močnejša je višja temperatura.

Vzroki poplavljanja kondenzatorjev

Blasterjev kondenzator je eden najpogostejših vzrokov okvare električne opreme in če govorite znanstveni jezik - okvara električnega tokokroga. Napenjanje se najpogosteje dogaja tako v oskrbovalnih verigah kot tudi v samih napravah.


Razlogi, zaradi katerih se kondenzatorji odpihnejo, so zadostni - od slabe kakovosti materialov in mehanskih poškodb na čipu, do obrabe in odpovedi napajanja električne napetosti.
Iz najbolj očitnih in pogostih razlogov lahko ločimo zaporedje dogodkov: prekomerno segrevanje (hitrejše pregrevanje) innadaljnje izhlapevanje elektrolitske tekočine iz kapacitivnosti kondenzatorja.

Pregrevanje

Najbolj strašen pojav med vzroki, zaradi katerih so kondenzatorji pihani, je kakovost, ki se napaja v napetostni tokokrog. Če za ta kondenzator v tem primeru ni bilo predvideno, mora delovati v visokem načinu. Zato je glavna naloga proizvajalcev čipov, kot so matične plošče za računalnike, izračunati osnovo in možno obremenitev v omrežju ter namestiti kondenzatorje z zadostno reaktivno močjo (enakovredno pasovni širini), ki lahko prenesejo nihanja napetosti ali samodejne prekinitve.


In z njim se uspešno spopadajo, sicer bi kondenzatorji na matični plošči odleteli v nekaj urah. Nemogoče je izključiti in poškodovati dele, ki imajo zato bistveno manjšo življenjsko dobo in nižje meje odstopanja od osnovnega načina delovanja - segrejemo hitreje in močneje.
Verjetno, če podajate podoben pokvarjeni kondenzator z visokokakovostnim tokom, bo deloval celoten zahtevani izraz in ne bo pokazal znakov okvare, toda absolutno se nič ne zgodi, in skoki napetosti niso nekaj nenavadnega. Zato kondenzatorji stalno delajo v agresivnem okolju. Takšno delo bo nujno pripeljalo do ogrevanja, ki bo postopoma izhlapevalo elektrolitsko tekočino iz kapacitivnosti kondenzatorja, ki bo v bližnji prihodnosti povzročil napenjanje.

Izhlapevanje elektrolita

Vsaka tekočina pri zadostnem segrevanju začne vreti.Voda se pretvori v paro in upari, elektrolitska tekočina pa ni izjema. Pogosto so kondenzatorji odpihnjeni prav zaradi pomanjkanja elektrolitov, razlog za to je lahko pomanjkanje jalove moči, slaba kakovost materialov in banalno fizično propadanje samega kondenzatorja, zaradi česar je močnejša in močnejša.
Najmanjši vzrok je lahko zunanje ogrevanje in nepravilna polarnost.

Zamenjava napihnjenih kondenzatorjev

Vsak poveljnik, ki razume označevanje kondenzatorjev ali najde informacije z napravo, kjer je nameščen, jo bo zamenjal v nekaj minutah. Postopek vključuje litje starega "Conderja" in spajkanje novega.

Preprečevanje delovanja kondenzatorjev

Preprečiti lahko pihanje kondenzatorjev doma, na primer na matični plošči računalnika, s pomočjo določenih ukrepov. Ti vključujejo:
  • vgradnjo v sistemsko enoto za dodatno hlajenje.
  • Namestitev "Burning Voltage" vsaj na vtičnico napaja osebni računalnik.
  • Uporaba visokokakovostnih žic, vtičnic, omrežnih filtrov.
  • Uporaba visokokakovostne napajalne enote.
  • Nakup UPS.
  • Obstajajo tudi posebni silicijevi kondenzatorji. Prekopljejo veliko manj, vendar je njihova cena za red velikosti višja in niso povsod primerna, saj je usklajevanje sinusoidov v njih drugačno.

    Sorodne publikacije