Kaj je - Ntoskrnl.exe v operacijskem sistemu Windows 7: definicija, vzroki in rešitve

Veliko uporabnikov prikaže zaslon smrti BSoD je v šoku. Ni presenetljivo, ker taka reakcija operacijskega sistema kaže na kritično napako. Razloge za ta pojav je mogoče najti veliko, včasih pa je povezana s komponento ntoskrnl.exe. Modri ​​zaslon Windows se izda zaradi okvare njegovega delovanja, saj je ta datoteka neposredno povezana s sistemskim zagonskim programom. Nato vas vabimo, da pregledate možne vzroke tega pojava in izberete enega od načinov za reševanje problema, ki so ponujeni spodaj.

Datoteka in proces ntoskrnl.exe: kaj je to?

In začnemo razmišljati o glavnem vprašanju z opisom same komponente. Nekateri uporabniki najdejo virus. Ni smiselno, ker je objekt sam po sebi osnovni sistemski element, v odsotnosti katerega Windows ne bo deloval, vendar se sploh ne bo mogel zagnati.


Toda kaj je ntoskrnl.exe? Kratica v imenu datoteke izhaja iz kombinacije NT, OS Kernel, kar pomeni "jedro operacijskega sistema NT". Datoteka ima dvojno vlogo. Po eni strani, ko se sistem zažene, zagon NTDLR prenese upravljanje datotek ntoskrnl.exe prek svoje notranje particije, vključno z gonilniki naprav, za inicializacijo, vendar šele po zagonu. Po drugi strani pa je ta datoteka, ki vdeluje sliko zaslona (Boot Screen), ki jo uporabnik vidi ob zagonu operacijskega sistema Windows.
Toda zakaj potem, namesto pričakovanega prenosa, pride do napake na modrem zaslonu? Razlogi in metode za njihovo odpravo so lahkoBiti precej, zato jih razmislimo.

Napaka ntoskrnl.exe: kaj storiti najprej?

Najprej si predpostavimo, da se sistem po trčenju in ponovnem zagonu vsaj nekako zažene ali vsaj naloži v varnem načinu (samodejni ponovni zagon pri zagonu pa se ne zažene).
Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da odprete razdelek za obnovitev sistema in vrnete računalnik v prejšnje stanje, pred katerim je prišlo do napake. Če prenos ne deluje, uporabite namestitveni ali obnovitveni disk, pri katerem zagonski meni izbere podobno postavko.

Skeniranje virusov

Pogosto je v ntoskrnl.exe Windows lahko izpostavljen virusom (to so, mimogrede, najbolj nevarne grožnje). Če se sistem zažene, morate po podrobnem pregledu dokončati celotno skeniranje.

Priporočljivo je, da uporabljate le prenosna protivirusna orodja, kot sta KVRT, Dr. Web CureIt, itd V takšnih programih je treba opozoriti le na sistemski pogon in logične particije, zato je treba dodeliti še vedno zagonska in skrita področja. Zdaj pa poglejmo situacijo, ko sistemska različica 7 ni prenesena (virus ntoskrnl.exe je napadel). V tem primeru je na voljo tudi izhod. Programi s splošnim imenom Rescue Disk lahko uporabite za vnaprejšnje zapisovanje na izmenljiv medij, ki ga je mogoče prenesti pred začetkom samega operacijskega sistema, da preizkusite operacijski sistem Windows, ki ne deluje. Po začetku boste morali izbrati želeni vmesnik in jezik ter držitePreglej vse, kar je tam. Upoštevajte, da se virusi lahko prikrijejo pod izvirno datoteko, zato, če vidite rezultate preverjanja iste datoteke, verjamete, da je njena lokacija.
Pot do nje na sistemskem disku naj bo naslednja: WindowsSystem32 ntoskrnl.exe. Če je pot drugačna, vas prosimo, da potrdite odstranitev, za izvorno datoteko pa prosite le zdravljenje (če je to seveda možno).

Brisanje registra

Kaj je - ntoskrnl.exe je še vedno jasno. Potem spet izhajamo iz dejstva, da je OS mogoče prenesti v eno od dveh različic (običajen zagon ali varen način). Škoda na jedru je lahko posledica dejstva, da je v sistemu preveč računalniškega smeti, kar povzroči zastarele, neveljavne ali prazne ključe v registru sistema. Toda od prenosa glavnih informacij se bere iz registra. Dlje je, Windows se dlje zažene. V operacijskem sistemu Windows čistilci, predvsem pa defragmentiranje registra, so odsotni, zato boste morali za delo z registrom ali splošnimi programi za optimizacijo, ki imajo ustrezne module, uporabljati ozko pasovne programe.

Preverjanje in čiščenje diska

Pogosto na primer Windows 10 ntoskrnl.exe izda napako samo zato, ker so na sistemskem pogonu napake. Disk lahko preverite z vgrajenim sistemskim orodjem, ki se prek lastnosti odseka v "Raziskovalcu" pokliče s prehodom na zavihek storitve.

Preverjanje je obveznosamodejne popravke napak in lomljeni sektorji. Ne bo prišlo in preverite particijo prek ukazne konzole (cmd). V splošnem primeru se uporabi ukaz chkdsk, ki mu lahko dodate ustrezne atribute. Običajno se priporoča uporaba naslednje oblike: chkdsk /x /f /r. Mimogrede, poziv za ukazno vrstico bo prav tako pomemben v primeru, da se sistem ne zažene in je zagon izveden iz izmenljivega medija. Kot dodatno orodje lahko uporabite čiščenje diska z lastnim sistemskim orodjem kot ukaz cleanmgr in znova lahko vstopite v ukazno konzolo, čeprav lahko pokličete čiščenje in lastnosti particije.

Preverjanje zagonskih datotek sistema

Če opisane metode učinka niso bile podane, je možno, da je nekaj narobe s samim sistemom. To se v glavnem nanaša na poškodbe sistemskih datotek.
Za njih se validacija začne tudi iz ukazne vrstice, vendar z uvedbo ukaza sfc /scannow. Če težave najdete, bodo datoteke samodejno obnovljene, vključno z ntoskrnl.exe. Kaj je to v smislu samega postopka izterjave? To je preprosta kopija izvornih komponent iz prvotnega sistema baze podatkov, ki je v nedotaknjenem stanju.
Včasih boste morda potrebovali obnovitev zagona ali celo prepisovanje celotnega zagonskega sektorja. V ukazni vrstici se v tem primeru uporablja splošni ukaz Bootmgr.exe, za katerega lahko uporabite tri dodatne atribute:
 • /Fixmbr - popravite zagonski zapis MBR.
 • /Fixboot - popravite sam prenos.
 • /RebuildBCD je popolno prepisovanje zagonskih sektorjev.
 • Najprej lahko določite prve dve možnosti za zagon in če to ne deluje, uporabite tretjo možnost.

  Namestitev manjkajočih posodobitev

  Včasih so težave z opisano komponento povezane z manjkajočimi sistemskimi posodobitvami, ko je samodejna namestitev posodobitev onemogočena. V tem primeru se morate prijaviti v center za nadgradnjo, nastaviti ročno iskanje in se strinjati z namestitvijo vsega, kar je mogoče najti. Namestitev posodobitev ni vredno zanemariti, saj je to pogosto potrebno za ključne sistemske posodobitve, ki so ključne za varnostne posodobitve, platforme ali druge Microsoftove programske izdelke, pa tudi za odpravljanje napak v sistemu Windows.

  Posodobitev gonilnika

  Nazadnje se lahko pojavi še ena težava z jedrom, ko niso vsi v vrstnem redu z gonilniki, nameščenimi na sistemskih napravah. Tako, na primer, ko zaganjate operacijski sistem, je eden od prvih gonilnik grafične kartice. Če se izkaže, da je onemogočen, se sistem morda ne bo zagnal. Seveda bi bilo priporočljivo posodobiti programsko opremo za upravljanje preko Device Managerja, vendar izgleda nelogično, saj traja veliko časa. Poleg tega uporabnik ne bo vedno zmožen ugotoviti, katere naprave morajo namestiti posodobitve. Da bi poenostavili nalogo, je najbolje uporabiti avtomatizirane programske paketeModel Driver Booster, ki bo posodobil gonilnike vseh naprav, tako da jih prenese iz spletnega vira proizvajalcev ali razvijalcev ustrezne programske opreme, brez vseh namigov za neskladje med voznikom določene naprave in prodiranjem v sistem zlonamerne programske opreme v obliki virusov ali neželenih programov.

  Popolna zamenjava izvirne datoteke

  Nazadnje, če nič ne pomaga, bo morala zamenjati prvotno komponento z namestitvenim medijem za to.
  Ko prenesete iz njega, morate iti v ukazno vrstico (Shift + F10) in izvršiti zgornji ukaz (primer je podan za Windows XP, vendar deluje enako dobro pri vseh spremembah zgoraj).

  Povzetek

  Upajmo, da je mnogim postalo jasno, kaj je ntoskrnl.exe in kako odpraviti težave. Dodati je še treba, da se ta proces v nobenem primeru ne more končati v upravitelju opravil, še bolj pa je nemogoče izbrisati datoteko, tudi če je poškodovana (bolje jo je obnoviti ali zamenjati), ali celo celoten sistem preprosto preneha delovati. Vendar pa bo vsaj eden od načinov, kako se znebiti napak, še vedno omogočal.

  Sorodne publikacije