Pregledovalnik fotografij sistema Windows: Kaj morate vedeti o standardnih aplikacijah?

Windows Photo Viewer za večino uporabnikov ne povzroča ničesar drugega kot skeptičen nasmeh, saj mnogi raje uporabljajo orodja za razvoj programske opreme drugih proizvajalcev, ki so veliko širša od tistih, ki jih ponujajo operacijski sistemi. Toda, ali je tako slabo? Očitno, daleč od vseh ima popolno sliko vgrajenih aplikacij Windows. O njih se poglobimo podrobneje.

Pregledovalnik fotografij za Windows 7 in spodaj

Za začetek upoštevajte orodje, ki je v sedmi spremembi sistema prisotno kot privzeta aplikacija. Program spada v kategorijo najpreprostejših, v celoti ustreza njenemu imenu.


Dejstvo je, da gre za orodje za ogled fotografij na sistemih Windows, ne pa za možnost organiziranja uporabniških zbirk ali primitivnega urejanja.
S pomočjo klasičnega pripomočka lahko spreminjate velikost in usmerjate sliko (zavrtite pod kotom, več 90 °), izbrišete sliko, zapišete podatke na disk ali pošljete po e-pošti. Ni treba govoriti o tem, kako organizirati datoteke, spremeniti barvne sheme, nasičenost in druge pomembne parametre. Toda ta program je preprost, deluje takoj in ne porabi sistemskih virov.

Kako poklicati brskalnik Windows 7?

Obstajajo trije načini za klicanje pregledovalnika fotografij sistema Windows: prek menija Start, v kontekstnem meniju, ko poskušate odpreti grafično datoteko in skoziKonzola »Zaženi«. Tretja pot je najbolj zapletena in je namenjena predvsem primerom, ko orodje in kontekstni meni iz nekega razloga ne obstajajo.


Glavna značilnost tega appleta je, da nima zagonske izvedljive datoteke EXE, njena glavna komponenta v obliki dinamične knjižnice pa je v sistemskem imeniku System32, odpre se jo izključno s pomočjo orodij rundll32. Če želite priklicati brskalnik, morate vnesti ustrezen ukaz, določiti celotno pot do knjižnice in dodatne parametre (na primer celozaslonski pogled).
Celotna vrstica bo izgledala tako, kot je prikazana na zgornji sliki (ukaz rundll32.exe najprej izpolni in za prostorom določi celotno pot z mapo Windows na pogonu C).

Office Browser

Drug standarden način prikaza fotografij v sistemu Windows lahko najdete v nekaterih različicah zbirke Office. To se imenuje MS Picture Manager. Ta aplikacija je bila prisotna v vseh izdajah Officea do leta 2013, nato pa so se razvijalci iz neznanih razlogov odločili, da jo odstranijo iz glavnega paketa, čeprav jo lahko zdaj namestite kot samostojno aplikacijo (distribucijo lahko prenesete iz Microsofta).
Značilnosti programa so prav tako precej omejene, vendar so veliko večje kot v standardnem programu. Ta orodja so zasnovana za primitivne akcije z barvnim ritmom, nasičenostjo, kontrastom ali organizacijo knjižnic slik. Vendar pa uporabnike sploh ne privlačijo, temveč vgrajenesamodejno orodje za nastavitev slike z enim klikom.

Pregledovalnik fotografij za Windows 10

Podobno orodje za deseto spremembo sistema v obliki privzetega programa »Fotografije« je bilo precej močnih sprememb na bolje. Poleg dejanskega ogleda je obstajala tudi možnost organiziranja zbirke po meri z dodajanjem seznama map, organizaciji diaprojekcij, risanjem, ustvarjanjem videa z glasbo in drugimi. Kljub temu se mnogi uporabniki pritožujejo, da je program sam po sebi nekoliko nenavaden in neprimeren (čeprav to dejansko ni tako) in se skuša vrniti k stari klasični aplikaciji kljub dejstvu, da je orodje preveč slabo.

Kako vrniti klasični program za ogled slik?

Pravzaprav, vrnitev na deseto različico sistema, standardna sredstva za ogled fotografij v operacijskem sistemu Windows 7 niso tako težka.
Če želite to narediti v meniju z možnostmi ali v klasični "Nadzorni plošči", morate privzeto uporabiti razdelek programa, izbrati program na seznamu, nato določiti vse vrste grafičnih datotek in shraniti nameščene možnosti. Nato prek menija PCM v slikovni datoteki izberite »Odpri s pomočjo«, določite pregledovalnik fotografij Windows kot prilogo in potrdite polje poleg trajne uporabe aplikacije za izbrano vrsto datoteke.

Nastavljanje združenj datotek

Kaj pa, če pregledovalnik fotografij programa Windows ne odpre slike, tudi ko je združenje vzpostavljeno zgrafični formati v osnovnih nastavitvah? V tem primeru se boste morali obrniti na urejevalnika registra (regedit) v razdelku HKLM prek razdelkov Microsoft SOFTWARE, pojdite v imenik pregledovalnika fotografij programa Windows, ki ima pododdelek FileAssociations.
Na desni strani okna bo treba za vsako registrirano vrsto slikovne datoteke v oknu za urejanje vnesti parametre niza kot možnost za podajanje razširitve in v polje vnesti vrednost PhotoViewer.FileAssoc.Tiff.

Vprašanja o posodobitvah aplikacij

Nazadnje, nekaj besed o posodabljanju fotografij. Praviloma tudi namestitev različnih paketov posodobitev posodobitev v opisani komplet nima ničesar opraviti, kar velja tudi za poskuse ročnega posodabljanja s prenosom novih različic programov. To ne daje rezultata. Vendar pa je nekakšna nadgradnja programa Windows 10 Photo Viewer na voljo samo v enem primeru - pri nadgradnji različic sistema (na primer pri nameščanju posodobitev obletnice ali paketov posodobitev za ustvarjalce), tudi če dodate nove programe in funkcije.

Sorodne publikacije