Kako povezati dva računalnika s tiskalnikom prek lokalnega omrežja?

Očitno je, da je veliko uporabnikov seznanjeno s situacijo, v kateri sta dva ali več računalnikov ali prenosni računalnik in tiskalnik. Dejansko, v našem času, stacionarni računalniki in prenosni računalniki pridobijo vse uporabnike, vendar je za nakup nekaj tiskalnikov priporočljivo daleč od vedno, vsaj iz praktičnih razlogov. Zakaj je na primer potrebno, da je tiskalnik popolnoma varno konfigurirati kot omrežno napravo, tako da lahko sosedje natisnejo svoje dokumente? Enako velja za majhne pisarne, kjer je potreba po nakupu takšne pisarniške opreme za priključitev na vsak obstoječi terminal povsem neupravičena. Predlagamo, da razmislimo o tem, kako povezati tiskalnik z dvema računalnikoma (ali več), pri tem pa uporabiti zelo praktične metode.


Možnosti za priključitev tiskalnika na dva osebna računalnika

Za začetek se na kratko pogovorimo o možnih možnostih za priključitev tiskalnika na več računalniških terminalov. Med vsemi možnimi rešitvami so glede na model tiskalnika najpogostejše in najpogosteje uporabljene naslednje metode:
 • povezava preko razdelilnika;
 • uporaba tiskalnika v lokalnem omrežju;
 • povezava prek usmerjevalnika;
 • Uporaba tiskalnikov, opremljenih z modulom Wi-Fi.
 • Opomba: Včasih lahko najdete nasvete za uporabo dostopa z oddaljenim namizjem, ki je organizirano z orodji Windows ali programsko opremo tretjih oseb, vendar so takšnitehnika je popolnoma nepraktična in zahteva več nastavitev.


  Povezovanje tiskalnika z najlažjo metodo

  Zdaj pa poglejmo, kako na tiskalnik na podlagi zgoraj navedenih rešitev povezati dva računalnika. Prva možnost bo uporaba posebnih adapterjev, ki se imenujejo spliterji.
  Take naprave so opremljene z izhodi USB (na primer eno za tiskalnik in dve za računalnike). To je preprosto in praktično, vendar se je treba zavedati, da ta tehnika velja samo za tiste tiskalnike, ki so prvič priključeni na računalnik prek USB. Če ta povezava ni zagotovljena, boste morali dodatno kupiti različne vrste adapterjev za USB iz drugih priključkov.

  Kako povezati dva računalnika s tiskalnikom prek lokalnega omrežja?

  Domneva se, da je eden od najbolj praktičnih načinov organiziranja dostopa z dveh računalniških terminalov ali prenosnih računalnikov na eno tiskalno napravo, tako kot pri kateri koli drugi tehniki tega tipa, priključitev računalnika na lokalno omrežje in namestitev tiskalnika kot omrežna naprava. To storite tako, da najprej povežete računalnik z omrežjem in ustvarite delovno skupino (najprej pogledamo neposredno povezavo dveh osebnih računalnikov z omrežnim kablom). Ko so računalniki povezani, lastnosti omrežne povezave zahtevajo, da se mora vsak terminal prijaviti v nastavitve protokola IPv4 in nastaviti osnovne parametre. Ker govorimo o žični povezavi, so statični naslovi, ki so zadnjištevilke v kombinaciji 1921680.H je treba obvezno nastaviti.
  Zdaj pa preidimo na oblikovanje skupine, ki temelji na dveh terminalih.
  V razdelku naprednih možnosti sistema pojdite na kartico z imenom računalnika, kliknite gumb, da spremenite ime povezave z računalnikom na domeno, nato pa vnesite naključno ime za vsak računalnik. Posebno pozornost posvetite imenu delovne skupine. Privzeto je nameščen na WOUKGROUP, vendar je lahko drugačen. Če je potrebno, ustrezno spremenite ime skupine (ta imena se morajo ujemati na vseh terminalih). Končno, neposredno o tem, kako povezati dva računalnika s tiskalnikom. Najprej predpostavimo, da je bila identifikacija naprave in namestitev gonilnika na enem od računalnikov že izvedena. V nasprotnem primeru sledite korakom, ki so potrebni za namestitev tiskalnika v sistem, ali sami namestite gonilnike priključenega tiskalnika z namestitvenega diska. Z napravo in tiskalnikom lahko dodate tudi novo napravo v nadzorni plošči ali upravitelju naprav.
  Zdaj na nadzorni plošči pojdite v razdelek storitve in tiskalniki, izberite napravo, na kartici za dostop izberite možnost souporabe dovoljenj in vnesite poljubno ime omrežja tiskalnika. Na drugem terminalu uporabite isti razdelek, vendar z dodatkom tiskalnika, nato pa označite, da je ta omrežna naprava povezana z drugim računalnikom in pojdite na pregled, nato izberite želeno in kliknite gumb Končano. Zdaj lahko tiskalnikuporabo z obema računalnikoma. Toda ne pozabite, da bo natisnjen kot opravilo dokumentov v čakalni vrsti, in preveč strani iz dveh terminalov za tiskanje ob istem času ni priporočljivo (to lahko vodi le do tega, da naprava ne bo obdelala predobdelave dokumentov, in zato dobite napako).

  Uporaba brezžičnih naprav

  Ko govorimo o tem, kako povezati dva računalnika s tiskalnikom, opremljenim z lastnim brezžičnim modulom, je to enostavno. V idealnem primeru je tak tiskalnik, če je vklopljen neposredno na napravi za odkrivanje omrežja, določen z vsemi računalniki, ki uporabljajo povezavo z enim omrežjem Wi-Fi ali distribucijo naprave kot usmerjevalnik ali dostopno točko. Dodajte tiskalnik iz istega razdelka »Nadzorna plošča«, kot je opisano zgoraj.
  Če samodejno zaznavanje ne deluje, bo v nastavitvah usmerjevalnika potrebno določiti omrežni naslov IP naprave in ga nato ročno povezati.
  Opomba: pri uporabi tiskalnikov, ki podpirajo Bluetooth, se namestitev opreme med aktiviranjem detekcije običajno izvede v samodejnem načinu in ne povzroča težav.

  Kako povezati dva računalnika z internetom in tiskalnik prek usmerjevalnika?

  Zdaj pa si poglejmo še eno možnost, v kateri lahko tiskalno napravo (tiskalnik ali večnamensko napravo) neposredno povežete z usmerjevalnikom. V tem primeru se tiskalnik sam poveže z usmerjevalnikom s kablom USB. Toda kako povezati dva s tiskalnikomračunalnikov prek naprave Wi-Fi?

  Glede na model tiskalnika in usmerjevalnika boste morda morali namestiti dodatno programsko opremo (morda je na voljo na uradnem viru proizvajalcev usmerjevalnikov in se pogosto imenujejo pripomoček za nastavitev tiskalnika ali tiskalniški krmilnik USB).

  Nekatere pomembne nastavitve

  Pri nekaterih napravah HP in Epson, brez sprememb nastavitev strežnika DHCP, samodejna povezava prek Wi-Fi, ki se najpogosteje imenuje Auto Wireless Connect, morda ne bo delovala. Da bi se izognili ponovni konfiguriranju nastavitev DHCP neposredno na tiskalnikih (če je mogoče), morate omogočiti način WPS, za katerega boste morda morali vnesti posebno kodo PIN. Nazadnje, ko govorimo o tem, kako povezati dva računalnika s tiskalnikom, se je treba zavedati, da je omrežno ime tiskalnikov na usmerjevalniku dodeljeno samodejno, pri čemer je prvo mesto ime proizvajalca, po njem pa zadnjih šest številk MAC. - naslovi Na tem naslovu lahko po potrebi določite naslov IP tiskalnika, da ga dodate na seznam omrežnih naprav neposredno v sistemu Windows.

  Sorodne publikacije