Referenčni pravni sistem je poseben razred računalniških baz podatkov, ki vsebuje besedila odlokov, sklepov in odločitev različnih državnih organov.

Razvoj interneta, tehnologij v oblaku in cenejših storitev gostovanja je bistveno vplival na distribucijo različnih podatkovnih baz, tako na spletu kot tudi brez povezave. Te je mogoče pripisati priljubljenim sistemom za pomoč uporabnikom. To so spletne in offline baze podatkov, ki vsebujejo podrobne informacije o odlokah, zakonih, predpisih in drugih informacijah, ki se lahko uporabljajo v vsakodnevnem delu različnih oddelkov in podjetij.

Izvajanje referenčnega sistema

V času pred izumom interneta so bile v tiskanih publikacijah objavljene informacije o spremembah zakonov, uredb in uredb. Z razvojem področja elektronskih medijev, CD-jev, je bilo na njihovem računalniku možno uporabljati offline različice imenikov. Res je, da je za ohranitev ustreznosti treba vsakič proizvajati nove medije.


Nato se je pojavil internet in dal svoj prispevek. Zdaj lahko, ne da bi zapustili svoj dom, izvedeli, kaj se je spremenilo na enem ali drugem področju zakonodaje, kot tudi ugotoviti, kateri dokument je bil prej. In informacije bodo vedno pomembne.

Načela dela

Sodobni referenčni sistem ni le niz uporabnih podatkov. To je priročen naslov, iskanje in prijazen vmesnik. Vse je urejeno tako, da lahko uporabnik, ki uporablja sistem, hitro najde vse zanimive informacije. Hkrati bi morala biti zanesljiva in ustrezna.

Značilnosti referenčnega sistema

Iz lastnosti vsakega referenčnega sistema je mogoče razlikovati:
 • Funkcionalnost. Sistem vam omogoča hitro iskanje potrebnih informacij.
 • Priročnost. Ni vam treba obrniti ton knjig, vse je dostopno prek iskanja in kataloga.
 • Ustreznost. Z razvojem interneta je za razvijalce dovolj, da vse posodobijo na enem osrednjem strežniku, tako da postanejo vse informacije pomembne.
 • Avtonomija. Možnost uporabe različice brez povezave, na primer za dolga potovanja v regije z slabim internetom.
 • Ta seznam značilnosti referenčnega pravnega sistema ni popoln in se lahko razlikuje po različnih izvedbah.


  Domači izdelki

  Ruski referenčni pravni sistemi so zastopani s tremi glavnimi proizvodi: Garant, ConsultantPlus in Codex. Vredno je razmisliti o vsakem od njih podrobneje, da bi ugotovili prednosti in slabosti.

  ConsultantPlus

  Pravni referenčni sistem Consultant Plus se je prvič objavil leta 1992. Zgodovina njenega nastanka je tesno prepletena s sistemom "Garant". To se je imenovalo prvi vzorec izdelka, ki ga je svet videl leta 1990. Na njej sta delala dva diplomanta Moskovske državne univerze - D. Novikov in D. Persheev. Med razvojem, kot se pogosto dogaja, je prišlo do neskladnosti med partnerji. Najprej sem želela povečati končno ceno in razširiti njeno funkcionalnost. Novikov je ponudil tudi poglobitev v distribucijo, razpoložljivost izdelka. Kot rezultat, prvi "Garant" in vse začetno delo, in drugi je začel vse od nič. In takoje bil rojen "Consultant Plus". Kljub dejstvu, da je "porok" je bil praktično pripravljen, "svetovalec" takoj začel bypass konkurenta hitro. Morda je bila stvar pravilne politike distribucije izdelka in njegove promocije, medtem ko je "porok" poudaril tehnologijo in "buns".
  Do sedaj je referenčni sistem svetovalca Plus zavzel velik del trga za zagotavljanje informacijskih storitev v tem sektorju.

  Opis

  Od začetka leta 2017 zbirke podatkov svetovalcev vsebujejo več kot 102 milijona dokumentov. Glavni uporabniki referenčnega sistema so študenti, učitelji, vodje podjetij in organizacij, računovodje in odvetniki.
  Glavni deli, v katerih je mogoče dobiti informacije, so:
 • zakonodaja;
 • Pripombe v zvezi z zakonodajo;
 • obrazci dokumentov;
 • sodna praksa;
 • Posvetovanje za različna področja;
 • mednarodni pravni instrumenti;
 • tehnična pravila in predpisi.
 • Zanimiva lastnost sistema je, da je vsaka točka razdeljena na tako imenovane "informacijske banke". To daje svetovalni službi za pomoč uporabnikom posebno fleksibilnost in modularnost. To pomeni, da je mogoče uporabiti tiste dokumente, ki so primerni za določeno nalogo. Tako lahko razvijalci dokončajo različna področja s svojimi "distribucijami" - računovodskimi, pravnimi, proračunskimi, gradbenimi, medicinskimi itd.referenčni sistem "ConsultantPlus" je v dokaj preprostem načinu. Glavni navigacijski element je iskanje po zbirki podatkov. Z najdenimi dokumenti lahko naredite veliko različnih dejanj, na primer shranite, natisnete ali pošljete po e-pošti.

  Stroški sistema

  Internetna različica sistema vam omogoča brezplačno uporabo omejenega nabora dokumentov. Aplikacije, ki so na voljo na mobilnih platformah, omogočajo nekomercialni dostop do večine dokumentov. Obstaja možnost predpomnjenja, ki omogoča uporabo izdelka brez povezave. Poleg tega je mogoče izpostaviti aplikacijo "ConsultantPlus: Student", ki ni opremljena le z dostopom do pravnih informacij, temveč ima tudi več učbenikov, ki bodo študentom pomagali razumeti pogoje raziskave.

  Značilnosti in priložnosti

  Če povzamemo, lahko ločimo glavne funkcionalne in nenavadne „skupine“ elektronskega referenčnega pravnega sistema „ConsultantPlus“. Zanimiva funkcija "Dokumenti pri krmiljenju" vam omogoča, da želeni dokument postavite v način spremljanja. Ko zakon spremeni nekaj v njem ali ga popolnoma odstrani, bo uporabnik takoj obveščen. Hitri pregled katerega koli dokumenta, da bi razumel njegovo potrebo v določeni situaciji, je olajšan z vsebino, ki se ustvari iz povezav za hiter prehod. Če boste v besedilu dokumenta predstavili svoje komentarje ali oznake, boste lažje pozneje našli hitro mesto. Ustvarite lahko tudi svojo zbirko dokumentov, dejanj in vzorcevobrazci v ločeni mapi.

  "Porok"

  Ker je referenčni sistem "porok" v bistvu "svetovalecPlus", je bila zgodovina njegovega nastanka opisana zgoraj. Njen vpliv na trg je nekoliko manjši od vpliva "svetovalca", vendar ima kljub temu svoje občinstvo.

  Struktura programske opreme

  Referenčni sistem "Garant" in "KP" sta razdeljena na informacijske bloke. To so primeri zbirk podatkov, ki jih oblikuje splošno načelo. Od teh blokov je ustvarjen en celoten izdelek, ki je namenjen določenemu uporabniku.
  Sistem ima več možnosti za posodabljanje in dostopanje. To pomeni, da ga je mogoče uporabiti v podjetju za kompleksne stroje ali lokalno, posodobljene prek interneta ali prek elektronskega pomnilnika. Obstaja ločen izdelek, ki je izdelan v sodelovanju z 1C - "1С: Гарант Юридическая Поддержка".

  Značilnosti in značilnosti

  Referenčni in pravni sistem "Garant" ima sodoben priročen vmesnik. Tudi nepripravljeni uporabnik lahko intuitivno vsaj razume, kako izdelek deluje. Iskanje zastarelih dokumentov vam omogoča, da najdete zakone, uredbe in uredbe, ki so obstajali doslej. Hkrati bodo vse povezave, komentarji in nasveti odvisni od iste časovne reže.
  "Garant" podpira možnost ustvarjanja "pod vašim" vmesnikom. To pomeni, da lahko uporabnik doda videz sistema poseben videz, ki mu ustreza. Da bi lahko spremljali dejavnosti uporabnikov, obstaja mehanizem za zgodovino dejanj - nekaj, kar izgledarevija v brskalnikih. V tem okolju so shranjene iskalne poizvedbe, najdeni in pregledani dokumenti, ki jih je mogoče zlahka dvigniti in analizirati. V omrežnih različicah sistema za pomoč računalnikom ima "garant" možnost ustvariti posebne mape z izbranimi dokumenti. Konfigurirate jih lahko tako, da lahko podatke z drugimi uporabniki izmenjujete z omejevanjem dostopa.

  Codex

  Poleg osnovnih referenčnih pravnih sistemov obstaja še ena, ki ni znana kot prva dva, vendar je še vedno vredna pozornosti. Imenuje se "Codex". To je referenčni sistem, ki se je pojavil leta 1991 na platformah DOS. Z izdajo sistema Windows 95 se je "Codex" preselil v ta operacijski sistem.
  Kot njegova dva "sestra", predstavlja ogromen sklop dokumentov, predpisov in računov. Sistem uporablja tudi modularni pristop, to pomeni, da lahko povežete enega ali drug niz zahtevanih dokumentov in baz podatkov. Iskanje po več ravneh, razdeljeno na posebnosti, lahko iščemo po situaciji v inteligentnem načinu ali po posameznih atributih.

  Primerjava referenčnih sistemov

  Dejansko primerjava takšnih sistemov programske opreme - vseeno, za izvajanje analogij med družinami operacijskih sistemov Linux in Windows. Ker imajo vsi modularnost, možnost izbire določenih kategorij dokumentov in razdelkov, morate izbrati med enostavnostjo uporabe in podporo. Medtem pa je porazdelitev med tremi sistemi, ki so jih predstavili uporabniki, naslednja: ConsultantPlus je na prvem mestugre "Garant", nato pa - "Codex". Sodeč po povratnih informacijah, nekateri uporabniki poudarjajo, da je udobje "poroka" na višji ravni, drugi pravijo, da je posodobitev dokumentov "svetovalcu" bolj operativna. Obstaja tudi pristop k sistemskim virom. Po mnenju uporabnikov je "porok" precej manj produktiven na šibkih strojih. Na splošno je malo verjetno, da bo med sistemi obstajala vzporednica. Koliko ljudi, toliko misli, nekdo se uporablja za stare vmesnike, nekdo ne glede na to, kako hitro je aktualizacija dokumentov narejena, to pomeni, da mora biti izbira določenega sistema utemeljena s trenutnimi pogoji in pogoji.

  Sorodne publikacije