Kaj je diagnostična kartica za avto in zakaj jo potrebuje?

Kaj je diagnostični zemljevid avtomobila? To je pogosto vprašanje. Trenutno je dokument, ki potrjuje opravljen tehnični pregled, diagnostična kartica. Dokument, ki je bil prej imenovan tehnični pregled, diagnostična kartica je na splošno ena in ista. Diagnostična kartica je zamenjala inšpekcijski kupon z razvojem avtomobilske zakonodaje. Kaj je ta dokument, kako se izvaja in kakšne funkcije obstajajo? O tem bomo govorili v tem članku.

Osnovni koncept

Torej, kaj je diagnostični zemljevid avtomobila? Do leta 2011 je bil v Rusiji dokument, ki potrjuje stanje vozila, pregled kupona. Zdaj se ta funkcija izvaja z diagnostično kartico. Čeprav med njimi obstajajo zunanje razlike. Kontrolni kupon je bil izdan v skladu s tehnologijo izdelave dokumentov, ki zahtevajo zaščitno opremo. Imel je skrito oznako, hologram, posebno mikrostrukturo in edinstveno desetmestno številčno oznako. Izdelana je bila v obliki zelene kartice majhnosti z obojestransko postavitvijo informacij.


Kako izgleda?

Diagnostična vozniška karta za zavarovanje se izda v obliki lista formata A4. Podatki v njem so prav tako postavljeni na dveh straneh z več bloki. Ta dokument ni zaščiten, razen pečata in podpisa strokovnjaka. In kako preveriti pristnost dokumenta? Za to je danes posebna elektronska baza podatkovEAISTO, v katerem je mogoče uskladiti posamezno številko, sestavljeno iz 15 in 21 številk. Zemljevid vsebuje tabelo, ki prikazuje informacije o vseh preizkušenih vozilih in sistemih vozil. Dokument vsebuje 65 elementov, ki vsebujejo informacije o zavornem sistemu stroja, krmiljenju, stanju in izdelavi koles, svetlobnih napravah, kilometrini itd. Naslednje v diagnostični kartici je ugotovljeno, da vozilo izpolnjuje zahteve in varnostne standarde. Na kartici je prikazan datum poteka veljavnosti, po katerem mora lastnik vozila ponovno opraviti pregled vozila.

Kdo ga potrdi?

Diagnostično avtomobilsko kartico za zavarovanje zagotavlja tehnični strokovnjak, ki je preveril stanje avtomobila. Delavec tehničnega pregleda in strokovnjak sta edina odgovorna za izvedbo tega dokumenta in za izpolnjevanje drugih zahtev, določenih z zakonom. Dokument je v tiskani obliki v dvojniku, prvi pa se izda lastniku avtomobila (drugi se hrani pri operatorju tri leta od datuma prevoza). Poleg tega se kartica izda v elektronski obliki, po kateri se pošlje v enoten informacijski sistem tehničnega pregleda (EAISTO). V sistemu bo na voljo pet let.

Kaj je diagnostična karta za OSAGO? To je tudi pogosto vprašanje.

Velikost Komisije

Če kupite nov avto,potem je treba ponovno opraviti postopek tehničnega pregleda. Kartica še naprej deluje, dokler ne poteče, ne glede na spremembo lastnika. Če je izgubljena ali poškodovana, jo lahko vrnete kateremu koli operaterju istega dne, ko ste jo obrnili. Dvojnik se izda na podlagi informacij v elektronskem sistemu (EAISTO). V tem primeru boste morali plačati provizijo v višini 300 rubljev. Karte s seboj vedno ni potrebno nositi, potrebna je le za registracijo zavarovalne police.
Kaj je diagnostični zemljevid avtomobila? Fotografija je predstavljena na začetku članka.

Kaj je priloga?

Nanaša se samo na vozilo, vendar ne na lastnika, označuje VIN ali številko karoserije vozila. Kot smo že omenili, diagnostična kartica ostane veljavna pri menjavi lastnikov. Nima zahteve po datumu poteka veljavnosti, kar je najpomembneje, da je veljalo v času nakupa politike CSR. Ni potrebno potrditi pristnosti dokumenta, vsi podatki so v sistemu in preverjanje ne zahteva prisotnosti voznika. Odsotnost diagnostične kartice sama po sebi ne pomeni nobenih posledic za voznika. Poleg tega je bila preklicana potreba po tehničnem pregledu za nove avtomobile do konca triletne starosti.
Izdajanje diagnostične kartice ni pod nadzorom prometne policije, vsak strokovnjak deluje v okviru veljavne zakonodaje neodvisno. Diagnostična kartica se lahko izda kjerkoli, ne glede na naslov nastanitve. Na podlagi tegaDokument lahko izvede delovanje avtomobila, ne samo znotraj Ruske federacije, ampak tudi zunaj njenih meja. To je posledica prisotnosti mednarodnih sporazumov. Če vozilo ne bo opravilo pregleda, bo kartica še vedno izdana, vendar z ustreznimi oznakami.

Tu je diagnostični zemljevid avtomobila.

Kaj je pregled vozil?

Postopek tehničnega pregleda se je sčasoma nekoliko spremenil. Skratka, vsa motorna vozila, ki uveljavljajo pravico do potovanja, morajo preveriti skladnost s tehničnimi parametri, ki omogočajo porabo avtomobila. Grobo rečeno, če avto ne izpolnjuje zastavljenih zahtev in je v slabem stanju, potem ne boste dobili pregled. To narekujejo varnostni vidiki. Takšni standardi so sprejeti v praksi po vsem svetu. Kaj je diagnostična kartica za CTR, je za mnoge zanimiva.

Zakaj je preklicala blagajno?

Za to je bilo več razlogov. Prvič, prejem kuponov je postal močan faktor korupcije. Namesto uporabnega in potrebnega postopka za ocenjevanje tehničnega stanja avtomobila so lastniki avtomobilov plačali veliko denarja, ne da bi opravili tehnični pregled. Navsezadnje se je postavilo vprašanje o množični varnosti v cestnem prometu. Leta 2006 je All-Russian Association avtomobilistov izvedla študijo, v skladu s katero je bilo več kot 63% objavljenih tehničnih statusov pridobljenih na goljufiv način. Gre za takšno korupcijo, ki je pripeljala do odpovedi kuponov in zamenjave diagnostikekartico
Zdaj je jasno, kaj je diagnostična kartica za avto in kaj potrebuje.

Zakonska podlaga

Osnovni regulativni dokument, ki ureja tehnični pregled in zasnovo diagnostične karte, je "Zakon o tehničnem pregledu TK in spremembe nekaterih zakonodajnih aktov Ruske federacije" št. 170 z dne 01072011. Zakon je bil večkrat spremenjen Rezultat je bil dokument, namenjen ljudem in ne podpori korupciji. Zakon zajema vsa vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem, ki imajo prostornino več kot 50 cm3, ali električni motor z izhodno močjo več kot 4 kW pri najvišji konstrukcijski hitrosti nad 50 km /h.

Osnovna načela

Med glavnimi načeli nove zakonodaje je mogoče izpostaviti naslednje:
 • Razpoložljivost popolnega dostopa do informacij o sistemu in časovnem razporedu preverjanja.
 • Kakovost je popolnoma v skladu z zahtevami in pravili, določenimi z zakonom.
 • Lastnik vozila sam izbere ustanovo za pregled za pregled vozila.
 • Strokovnjak je v celoti odgovoren za izdano diagnostično kartico in informacije, ki jih vsebuje.
 • Strokovne institucije lahko prosto tekmujejo med seboj.
 • Razpoložljivost storitev tehničnega pregleda, vključno s ceno in lokacijo.
 • Razložili smo, kaj je diagnostični zemljevid avtomobila in kje ga dobimo.

  Sistem EAISTO

  Omenili smo, da se podatki o pregledu vozil v celoti vnesejo v posebno zbirko podatkov EAISTO. Ta sistemposebej oblikovan med reorganizacijo postopka za izvedbo tehničnega pregleda. Dostop do njih imajo vse strokovne institucije, akreditirane za to vrsto dejavnosti, ki jih zagotavlja Ruska zveza avtomobilskih zavarovalnic. Strokovnjaki delajo z bazo podatkov z uporabo spletnega vmesnika ali posebne programske opreme. Povprečen lastnik avtomobila lahko ta vir uporabi tudi za preverjanje veljavnosti svoje diagnostične karte. Ob izdaji politike OSAGO bo strokovnjak zavarovalnice nujno zaprosil za informacije v podatkovni bazi EAISTO, da bi preveril informacije o pregledu vozila in veljavnosti diagnostične kartice. Prisotnost veljavne diagnostične kartice je predpogoj za izvajanje politike OSATS. Ni več treba vprašati, kaj je diagnostična kartica avtomobila in njena številka ni na zavarovanju.

  Obdobje veljavnosti

  Če je bil opravljen tehnični pregled za vozilo, staro tri do sedem let, se diagnostična kartica izda za dve leti. Če je avto starejši od sedmih let, se dokument izda za eno leto. Izjema so nekatere vrste prevoza, ki jih je po zakonu treba pregledati vsakih šest mesecev:
 • posebna transportna vozila in njihovi priklopniki, namenjeni za prevoz nevarnega tovora.
 • Prevoz tovora, ki je bil ponovno opremljen za prevoz potnikov (če je potniški sedež več kot osem).
 • Vsi avtobusi.
 • Vsi osebni avtomobili, ki se uporabljajo kot taksiji.
 • Odsotnost diagnostičnega zemljevida v tem primeru bo povzročila samaneprijetne posledice v obliki glob. Kaj je treba opozoriti na:
 • Tehnični pregled, ki se izvede prvič, se vedno pripravi pred sklenitvijo pogodbe z zavarovalnico.
 • Preveriti morate operaterja, ki mu zaupate v zasnovo diagnostične kartice, in preveriti razpoložljivost informacij v programu EAIST. Obljuba o dostavi kartice domu in po znižani ceni lahko povzroči, da se denar vrže v veter, saj podatki ne bodo dodani v bazo podatkov.
 • Druga zelo pomembna točka. Če se dejanje diagnostične kartice konča in hkrati pride do zavarovalnega primera, ima zavarovalnica pravico zavrniti zavarovanje. V zvezi s tem je treba skrbno spremljati pogoje kartice.
 • ​​Ugotovili smo, da je to diagnostična avtomobilska kartica.

  Sorodne publikacije