Kaj je strojna oprema?

Večina uporabnikov, vključno s tistimi, ki so se pred kratkim seznanili z računalniškimi sistemi, vedo za izraz, kot je strojna oprema. O tem se ne razpravlja. Izkušeni uporabniki si predstavljajo, kaj se nanaša na ta koncept. Toda začetniki so vabljeni, da gredo skozi majhen izlet in spoznajo bistvo vprašanja globlje, saj vsi ne predstavljajo, kaj se lahko vključi.

Strojna oprema je

Kot je znano, računalnik deluje na podlagi kombinacije dveh glavnih komponent - "železnih" naprav (strojne opreme) in programske opreme (programske opreme). Označeni so z računalniško terminologijo: strojna oprema je vse "železne" komponente, programska oprema je komplet, vključno z operacijskimi sistemi, gonilniki in programi.


Za popolno razumevanje te teme pa je treba natančno ugotoviti, katere naprave spadajo v kategorijo, imenovano strojni del računalnika.

Večja strojna oprema, povezana z računalniškim delom računalnika

Mnogi začetni uporabniki napačno verjamejo, da so računalniška strojna oprema ali strojna oprema le tiste komponente, ki so znotraj sistemske enote stacionarnega računalnika ali prenosnega računalnika (matične plošče, procesorji, RAM, trdi diski, zvočne in grafične kartice, optični pogoni itd.). Pravzaprav je to velika napaka.
Dejstvo je, da koncept strojne opreme lahko vključuje tudi monitorje, tipkovnice, miške, igralne palice, periferne izhodne naprave (tiskalnike, skenerje itd.), Odstranljive trde diske USB inpogoni, omrežna oprema, zunanji MIDI krmilniki in drugo. V tem primeru govorimo o tem, da se pojem strojne opreme nanaša na vse, kar se lahko, grobo rečeno, dotakne z rokami (in mnogi internetni viri, kot je Hardware.am, dajejo takšno obravnavo, ne da bi ponudili globlje tehnične izraze). Oglejmo nekaj pomembnih vprašanj v zvezi z delovanjem opreme.


Grafična oprema

Upoštevajmo nekatere vrste naprav. Kar se tiče komponente računalnika, imenovane Grafična strojna oprema, je enostavno sklepati, da je to vse, kar velja za grafični sistem, ki je odgovoren za vizualizacijo informacij, ki jih prejme uporabnik.
Spet je napačno domnevati, da so tukaj vključeni le grafični pospeševalniki (grafične kartice). Kot pravijo, gre za njih, če ne za način, da se slika, ki jo obdelajo, predloži. Tako grafični sistem vključuje tudi monitorje (kot zvočnike za zvočni sistem).

Optimalna strojna konfiguracija

Zelo pogosto je mogoče najti izraz Primerna grafična strojna oprema. Kaj je to? Če pogledate prevod, lahko ugotovimo, da gre za ustrezno grafično opremo. Toda zakaj?
Mnogi uporabniki, še posebej tisti, ki imajo radi računalniške igre, so pred namestitvijo sodobnih iger soočeni s tako imenovanimi sistemskimi zahtevami. Z drugimi besedami, za pravilno delovanje programa v sistemu morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, ki se nanašajo na tip procesorja, priporočeno količino RAM-a, prosti prostor na trdem disku in sevedaglavne značilnosti grafične kartice. Brez minimalne zahtevane konfiguracije igra ne bo delovala, vendar je povsem možno, da ne bo niti nameščena na računalniku, saj večina sodobnih modelov pred začetkom namestitvenega postopka preverja skladnost računalniške strojne opreme z minimalnimi zahtevami same programske opreme. govoriti o prisotnosti pravilno nameščenih gonilnikov strojne opreme.
Tudi pri grafičnih karticah tudi tukaj ni tako preprosto. Številni sodobni pospeševalniki delujejo pod nadzorom lastnih procesorjev (GPU), opremljeni so s namenskim pomnilnikom po vrsti operacijskega sistema, ki je nameščen na matični plošči, in imajo tudi vgrajene zvočne sisteme. Tako, na primer, če igra zahteva podporo za 5.1, vendar avdio sistem grafičnega pospeševalnika tega ne podpira, med igro ne boste dobili prostorskega zvoka, čeprav lahko na računalnik namestite profesionalno ali polprofesionalno zvočno kartico.

Vprašanja o pospeševanju

Vendar pa bodo z minimalnimi razlikami v značilnostih strojnega dela računalnika z zahtevami programov mnogi uporabniki še vedno našli in obravnavali dejstvo, da se računalniška terminologija imenuje strojno pospeševanje (strojno pospeševanje dela "železnih" naprav). Takšni ljudje se običajno imenujejo overclockerji. Tudi v začetku razvoja računalniške dejavnosti za pospešitev dela sistemov je bila pripisana večina procesorjev z overclockingom, da bi povečali frekvenco delovnega časa, in so se uporabljali izključnometode fizične rekonfiguracije. Malo kasneje se je pojavila ustrezna programska oprema in potreba po fizični intervenciji je bila sama odpravljena. Danes je mogoče pospešiti delo iste grafične kartice z ustreznimi pripomočki, od katerih so številni posebej zasnovani za optimizacijo njihovega dela izključno za računalniške igre. In niti ne gre za pospeševanje grafičnega procesorja ali za sprostitev dodatnega pomnilnika. Vse je veliko preprostejše - vsi takšni programi so namenjeni povečanju hitrosti sličic (fps), saj ta kazalnik večinoma določa udobje igre. To se stori, da se zagotovi, da slika ne skoči ali skoči iz enega okvira v drugega, pri čemer prikazuje kompleksne grafične teksture itd.
Tudi sistemi Windows imajo vgrajena orodja za optimizacijo računalniškega grafičnega sistema, namenjenega odpravljanju težav z nepravilnim prikazom slike na zaslonu. Vendar so načela pospeševanja v zelo omejenem obsegu. Vendar se izkaže, da lahko tudi za zvočne kartice optimizirate, na primer pri delu z virtualnimi studii za snemanje zvoka ali glasbenimi sekvencerji, katerih zahteve za strojni del so se v zadnjem času bistveno povečale. Ta učinek se doseže z uporabo posebnih načinov delovanja (na primer Full Duplex Mode) ali z namestitvijo posebnih gonilnikov (najbolj znanih ASIO4ALL), ki lahko spremenijo nastavitev zvoka v zelo širokem območju, vključno s frekvenco vzorčenja, globino zvoka, bitno hitrostjo itd. ) Povzetek
Osna kratko, in vse to zadeva osnovne pojme, ki pripadajo računalniškemu "železu". Kot osnovni rezultat bi moral povprečni uporabnik razumeti, da strojni del ni samo notranja polnitev računalnika, ampak vse, kar je mogoče povezati z računalnikom od zunaj (in takšne naprave danes ni mogoče najti toliko, ampak zelo veliko). Tudi mobilni telefon je povezan z računalnikom in ga lahko imenujemo zunanji računalniški "železo".

Sorodne publikacije