Shema podatkov v dostopu: ustvarjanje, urejanje, posodabljanje

Med tabelami baze podatkov obstajajo povezave, ki omogočajo izogibanje redundanci pri zasnovi. To pomeni, da ne ustvarjamo enake vrednosti v več objektih, ampak jo ustvarimo in uporabimo v drugih z dodajanjem povezave na glavno. Pri tem se morate držati zahteve po celovitosti baze podatkov.

Komunikacije v podatkovnih bazah

Kot primer navedite povezavo v podatkovni bazi potovalne agencije. Sestavljen je iz tabele hotelov na Tajskem - države, v kateri potovalna agencija pošilja goste. Hoteli se nahajajo v različnih regijah Kraljevine.
Če podjetje sodeluje s hoteli v samo nekaj regijah, in v vsaki regiji je na desetine ali na stotine hotelov, potem pa vsako regijo regije izpolnijo za vsak hotel - brezvredno delo. Zato je v bazi podatkov izdelana ločena tabela, ki vsebuje seznam regij, in pri vstopu v hotel uporabnik s spustnega seznama izbere želeno.


Po analogiji se doda seznam držav za podjetja, ki delajo z več državami. Nato se na seznam regij doda še eno polje - "Država" in v bazo podatkov se doda imenik držav, katerih ime je nato izbrano s seznama. Tabele so tipa one-to-many. To pomeni, da je v razpredelnici »Hoteli« večkrat na voljo en vnos v tabeli »Regije«. Poleg tega obstajajo številne vrste in ena-na-ena. Slednje pa se v praksi zelo redko uporablja. Spodaj si bomo ogledali, kako na te tipe vplivajo podatkovne sheme v programu Access.

ShemaPodatkovni zbirki podatkov

V tem primeru so "hoteli" povezani z "regijami" in tistimi, ki so nato "države". Te informacije, napisane v besedilu, ne kažejo jasno povezave med predmeti. In v naši bazi podatkov so samo tri tabele in morda jih je na stotine. Ne pozabite, da so vse povezave z razvijalcem težavne.


Podatkovne baze so ustvarjene kot pomožna sredstva v osnovah, ki vizualno prikazujejo vse objekte in odnose med njimi. V programu Access so strukture podatkov ustvarjene s posebnim orodjem. Za naš DB je videti takole:
Pravokotniki so označeni s tabelami s seznamom polj, črtami med njimi - komunikacijo. Na komunikacijski liniji v mestih sosednosti do pravokotnih tabel so izdelane oznake: "1" in "?". Prikazujejo, kakšno vrsto povezave uporabljamo v zvezi s tem. Ikona »1« v izvorni tabeli z ikono »?« V sprejemniku označuje pogled »ena proti več«. Obe povezavi v naši bazi podatkov sta takšne vrste. V skladu s tem dve enoti na obeh koncih črte pravita "ena proti ena" in dva znaka neskončnosti - "veliko za mnoge".

Ustvarjanje podatkovne sheme

Če želite ustvariti podatkovno shemo v dostopu, je dodano orodje v plošči Workbench baze podatkov. DBMS samodejno ustvari shemo s temi tabelami in povezavami, ki obstajajo v bazi podatkov. Zgornje sheme je ustvaril sam sistem. Uporabnik lahko spremeni postavitev. Nekateri od njih ne bodo vplivali na strukturo baze podatkov, ampak samo na prikaz informacij. Nekateri bodo privedli do sprememb v strukturi.
V načinu "Designer" je na voljo operacija Clear Layout. Ko izvede zaslon vezjaPodatki v dostopu so izbrisani, tabele in odnosi pa so skriti. To ne pomeni, da izginejo iz baze podatkov - samo ne pojavijo v postavitvi sheme. Operacija Skrij tabelo bo na izbranem predmetu naredila enako stvar. On bo preprosto izginil z zaslona skupaj s svojo linijo odnosov. Operacija »Pokaži tabelo« bo pomagala vrniti skrite tabele. Izbere predmete, ki jih želite dodati postavitvi. V tem primeru se prikažejo samodejno.

Ustvarjanje razmerij med tabelami

V našem primeru je razmerje med tabelami že definirano v času nastanka. Oglejmo si podrobneje o tem, kako to narediti. Kot že vemo, "Hoteli" vsebuje polje "Regija", podatki za katere so vzeti iz tabele z istim imenom. Pri dodajanju stolpca "Regija" se prikaže vrsta polja Zamenjava in razmerje ".
Odpre se čarovnik za ustvarjanje polja, v katerem izberemo možnost, da dobimo vrednost celic iz drugega objekta. V drugem koraku čarovnika izberite predmet, iz katerega bo vrednost zamenjana. V našem primeru je to tabela "Regije". Iz seznama polj, ki so na voljo za prikaz, potrebujemo "Ime" - v tabeli hotelov bodo prikazana imena regij. Po potrebi določite vrstni red razvrščanja imen in širino stolpca.
V zadnjem koraku podamo ime novega polja in označimo parameter celovitosti. Več o tem se bomo ustavili spodaj. Po kliku na gumb "Done" v hotelski tabeli se doda stolpec "Region", vrednosti za to pa se vzamejo iz podanega objekta.
Razmerje med tabelamina karti so prikazani hoteli in regije.

Sprememba razmerja

Če ni dodane nobene povezave z dodajanjem stolpca objektu, se to izvede neposredno v postavitvi podatkovne sheme v programu Access. Kako ustvariti novo povezavo, bomo prikazali v zgledu. Kliknite gumb »Spremeni povezavo«. V povezavi za urejanje ustvarite novo povezavo in kliknite »Novo«. V obliki "Creation" izberemo tabele za komunikacijo in polja, ki se bodo ujemala.
Za že vzpostavljeno povezavo je mogoče spremeniti parametre združitve zapisov v zahtevah. To naredite tako, da pokličete pogovorno okno MS Access Chart "Spreminjanje povezav" in kliknete gumb "Pridruži se". V obliki možnosti za urejanje so predlagane možnosti povezovanja:
 • V prvem primeru rezultati poizvedbe prikazujejo le vrstice, v katerih se polja tabel "Hoteli" in "Regije" ujemajo.
 • V drugem primeru se združijo vse vrstice "Regije" in se ujema samo "Hoteli".
 • V tretji situaciji, nasprotno od drugega - vse vrstice "Hoteli" so združene s sovpadajočimi "regijami".
 • Sistemsko avtomatsko izbiro zapustimo - prva možnost.

  Integriteta baze podatkov

  Povezave med objekti baze podatkov v podatkovni shemi v Accessu nas pripeljejo do pojma celovitosti podatkov. Kot je prikazano zgoraj, je pri ustvarjanju povezav med objekti osnovnih polj podan parameter za integriteto. Če je vklopljen, sistem podpira in ščiti komunikacijo med objekti. Pokažimo to jasno na primeru baze potovalne družbe. V hotelu "Hoteli" z imenom Anantara Lawana Koh SamuiLetovišče pripada regiji Samui. To področje smo na primer odstranili iz "regij". Zdaj se polje sklicuje na zapis, ki ne obstaja. To je kršitev integritete. Podobno, z uveljavljeno zahtevo po spoštovanju integritete, ne bomo mogli izbrati Chiang Mai na tem področju, ker ne obstaja v tabeli regij.
  Če je potrebno, se shema baze podatkov dostopa prenese v poročilo in pošlje tiskalniku, pretvori v datoteko ali pošlje po elektronski pošti.

  Sorodne publikacije