Grafična kartica GeForce GTX 970: Pregled, funkcije, pregledi

NVIDIA vsako leto proizvaja grafične kartice. Najpogosteje pa je prvi model najavljen najprej, možnost pa se kasneje sprošča manj. Tako je bilo pri modelu GeForce GTX 970. Starejši model 980 in njegov mlajši »brat« sta odpravila le tri adapterje. Tako so GTX 770 in 780780 Ti izšli iz mode.

Standard

Preden začnete z različnimi spremembami kartic, morate upoštevati njegovo referenčno različico, ki jo je izdala NVIDIA. Oba sta bila prva, ki sta bila izdelana v različici Maxwell 2.x. Takrat ni bilo jasno, ali se bo podjetje poslovilo od Keplerja, vendar se je novost opazno privabila.
Procesor je prav tako postal nov - GM204. Izdelan je na 28nm tehnološkem procesu. Velikost jedra je postala povprečna: nekoliko večja od različice 770, vendar manj kot 780-ih. Zaradi tega je njegovo območje zasedlo 398 kvadratnih milimetrov.

Število tranzistorjev je postalo manj - 5200 milijonov. Osnovna frekvenca NVIDIA GeForce GTX 970 je 1050 MHz. V maksimalnem načinu doseže 1178 MHz. Število tekstovnih blokov se je spremenilo. V prejšnjih različicah je bilo 128192 in 240. V novosti so samo 104 kosov. Število rasterskih blokov pa se je povečalo na 64 kosov. Vrsta pomnilnika je ena od zadnjih - GDDR5. Frekvenca je 7 GHz, glasnost pa je 4 GB. Pomnilniško vodilo ima malo 256 bitov. Cena mlajšega modela je bila približno 330 dolarjev, starejša pa je bila dražja za 200 dolarjev.

Videz

Videz NVIDIA GeForce GTX 970 je identičen oblikovanju starejšega modela. Ta pristop dokazuje pozitiven odnos podjetja do partnerjevrazvoju. Na ta način lahko drugi proizvajalci kopirajo videz napotitvene kartice in uvedejo svoj lastni korporativni slog. Prijetno presenečenje je bila uvedba petih videoportov. Na splošno je zasnova kartice nič novega. Hladilni sistem se ni spremenil. Obstajajo trikotne odprtine, skozi katere gre zrak. Pod omarico je plošča radiatorja, ki ohlaja spominske in napajalne kroge.
Zaradi dejstva, da je novi procesor "hladen", radiatorju ni potrebna uparjalna komora. Obstajajo tudi tri toplotne cevi.

Raznolikost

Kljub dejstvu, da se je grafična kartica GeForce GTX 970 pojavila razmeroma pred kratkim, je pri spremembah drugih proizvajalcev veliko. Med modeli so tudi različice Asus, Gainward, MSI in EVGA. Mnogi so presenečeni nad svojim videzom, obstajajo modeli, ki izpolnjujejo tehnične lastnosti, obstajajo dobre variante z velikim potencialom pospeševanja. Tako ali drugače je vsaka grafična kartica našla svojega kupca.

Različica igre iz MSI

Igra MSI GeForce GTX 970 je odlična. Verjetno je torej kartica imela naročnino na ime - GAMING 100ME. Mnogi kupci izberejo ta model, da ustvarijo igralni računalnik. Seveda to ni idealna možnost, vendar tudi po 2 letih kaže dobre rezultate in dobro deluje z popularnimi igrami. Ne glede na prejšnje variacije iger se je MSI odločila, da bo GeForce GTX 970 v drugem ohišju. Rdeča barva se je spremenila v zeleno, kar je zelo podobno proizvajalcu referenčne različice. Takoj na embalaži je razvidno, da je v kompletu na voljo tudi preprogapriporočilo slavne organizacije za šport na internetu Fnatic.
Na hrbtni strani škatle je praviloma veliko tržnih informacij. Tukaj najdete uporabno specifikacijo, opis posebnih kartičnih tehnologij in sistemskih zahtev. Konec koncev se je zgodilo več kot enkrat, da je kupec izbral ta model, vendar njegova matična plošča ni hotela delati z njo. Zato je treba natančno preučiti tehnične značilnosti.
V škatli je grafična kartica, ki je dobila zelo kul in privlačno obliko. Obstaja uporabniški priročnik, CD z gonilnikom in programsko opremo, par adapterjev in podloga za miško, na kateri je prikazana igra FarCry 4.

Izgled MSI

Izgleda, da so bile novosti privlačne. Sledi igralnemu slogu, tudi v barvni shemi, v kateri prevladujejo zelene in črne barve. Napajalna povezava ni precej uspešna. Zaradi hladilnika je težko. Na kartici sta tudi dva priključka, ki omogočata priključitev SLI. Za MSI GeForce GTX 970 je posebna zadnja plošča, ki služi kot podporna struktura in dodatni radiator. Zaradi tega je toplota tudi izhodna, vendar na hrbtni strani plošče. Hladilnik je dovolj kompakten. Sestavljen je iz rešetke in dveh ventilatorjev, ki sta zaprti v ohišju. Celoten adapter ima dolžino 27 cm, čeprav, kot kaže praksa, obstajajo modeli, ki so dolgi 28 cm.


Radiator se zavije s 4 bakrenimi cevmi, ki preusmerjajo toploto. So ponikljani. Temperatura pri največji obremenitvi je dosegla 70 stopinj, vendar je hladilnik deloval le naprej60% in, mimogrede, praktično ni dala zvokov v tem načinu. Če je vklopljena pri polni moči, se temperatura spusti na 59 stopinj, hrup ventilatorja pa bo še vedno udoben.

Značilnosti MSI

Ta model se je izkazal za odličnega. Novi hladilni sistem MSI Twin Frozr V je pokazal dobre rezultate in pomembno vpliva tudi na zmogljivost. Prav tako ni obupala. Značilnosti adapterja so rahlo, vendar se razlikujejo od tistih v referenčni različici. Model ima tovarniški overclock, ki je povečal frekvenco jedra na 1114 MHz, v dinamičnem načinu pa 1253 MHz. V drugem primeru ni prišlo do radikalnih sprememb. Čip Maxwell GM204 ima 1664 jeder, 56 rastrskih enot in 104 teksture.
GDDR5 video pomnilnik je dobil 4 GB in deluje na 7012 MHz. Izmenjava pomnilnika poteka skozi vodilo, ki ima malo 256 bitov, pasovna širina pa doseže 224 GB /s. Pospešek je mogoče narediti v vgrajeni programski opremi Afterburner. Napetost na procesorju se samodejno poveča na 1206 mV. Zato se frekvenca jedra poveča na 1308 MHz, kar je enako 24-odstotni rasti. Video pomnilnik pospeši tudi za 14% - do 8024 MHz. Posledično lahko z zaupanjem rečemo, da je potencial za širitev te kartice odličen.

Gainward Baby

Model GeForce GTX 970 4GB je prvotno postavljen kot nekaj neverjetno močnega. Ali je to da, pogledali bomo še naprej. V tem času bomo šli skozi embalažo in videz. Takoj moram reči, da je pospeševalnik Gainward dobil dodatek k naslovu. Phoenix ni samo v modelu, ampak tudi na škatli. Tudi to ime se nahaja inna sami grafični kartici.
Pakiranje je precej jedrnato. Spredaj je podan le model, velikost pomnilnika, informacije o overclocku itd. V notranjosti ni presenečenj: samo adapter, par adapterjev, navodila in disk z gonilniki. Navzven je zemljevid videti tudi dostojno. Dolg je skoraj 25 cm. Zgornji del pokriva hladilnik, ki je sestavljen iz dveh rež. Ohišje ni samo iz plastike, ampak ima tudi kovinske elemente. Slikano v črni in rdeči barvi. Sami radiator je precej preprost, skozi njega prehajajo tri bakrene cevi. Tsetcolith se je izkazal za rjave. Plošča sama ni kratka, vendar ima polno obliko. Napajalni priključki se nahajajo na sredini ohišja. Vmesniška plošča ima dve reži za mini-DisplayPort in eno za DVI in HDMI.

Feature Gainward

Kot smo že omenili, je Gainwardova izkaznica preveč zahtevna. O tem preprosto "kriki" o ceni GeForce GTX 970: 19-20 tisoč rubljev! Frekvenca jedra je bila dvignjena s tovarniškim overclockom na 1152 MHz. Pomnilnik je tu pred 4 Gb in GDDR5. Načeloma je na prvi pogled referenčna različica le razlika v frekvenci jedra.
Po overclockingu se je stanje še izboljšalo. Posledično se je frekvenca povečala na 1277 MHz, video pomnilnik pa do 8128 MHz. Temperatura jedra je dosegla 77 stopinj, kar načeloma ni kritično. Na splošno se je zmogljivost povečala za 10% glede na referenčno različico, kar je seveda zelo prijetno. Hladilni sistem se je dobro izkazal, čeprav ima ciljna kartica MSI nižje temperature. Model Gainward GeForce GTX 970 Primerjava s starejšimi"Brat" je preživel dostojno. Odličen potencial pospeševanja je omogočil približevanje specifikacijam GTX 980. Adapter in konkurent Radeon R9290X sta prinesla odlične rezultate. In po izboljšanju, se je celo uspelo približati Radeon R9 Fury.

Video kartica podjetja ASUS

ASUS je razvil še eno spremembo GeForce GTX 970, ki jo je treba nujno pregledati. Prva stvar, ki prizadene oko, je "kul" videz. Zahvaljujoč paketu se lahko takoj seznanite z zasnovo adapterja. Pritegne belo barvo z rdečimi vložki. Polje vsebuje vse potrebne informacije, možnosti zemljevida in prisotnost overclockinga. V njegovem imenu je model prejel dodatno Turbo predpono, ki namiguje na oblikovanje. Izgleda kot pospeševalnik kot turbina. Na splošno je zelo opazna in elegantna naprava. V napajalniku GeForce GTX 970 se je malo spremenilo. Na ohišju je viden samo en priključek, vendar ima 8 pinov. Možen je tudi priključek SLI. Zanimivo oblikovanje hladilnega sistema. Predstavljen je z enim ventilatorjem, ki ga ne pokriva sam odbor. Čeprav ta možnost omogoča ventilatorju, da obvladuje tok zraka, ki prihaja z obeh strani. Radiator ni opazen. Skrit je pod plastičnim ohišjem. Na splošno se zdi, da je tak sistem šibkejši, čeprav bo pokazal dejansko učinkovitost šele po testih.

Specifikacije ASUS

Kot je bilo že omenjeno, ima ta model tovarniško overclocking. Frekvenca jedra se poveča na 1089 MHz z dinamičnim načinom do 1228 MHz. Pogostostostala nespremenjena - 7010 MHz. V drugem pa ni sprememb, pomnilnik ima standardno 4 GB. Hkrati je izbran z 8 žetoni. Pospeševalni potencial ni pokazal nenavadnega povečanja, poleg tega je bilo nekaj težav z GeForce GTX 970. Temperatura jedra ne omogoča povečanja zmogljivosti na resno zmogljivost. Frekvenca je bila 1286 MHz, pomnilnik deluje na 8032 MHz. Da bi ohranili maksimalno hitrost do 1400 MHz, je bilo treba ventilator vključiti na največjo moč, ki jo je spremljal močan hrup. Kljub temu, da se zdi, da je dober zagon uspešnosti, zemljevid ni bil povsem stabilen s tako enostavnim hladilnim sistemom. Zato bo za povečanje učinkovitega overclockinga očitno potrebno dodatno hlajenje.

EVGA Accelerator

Tako kot večina prejšnjih grafičnih kartic je ta pregled GeForce GTX 970 dobil dobre ocene. Najpogosteje so uporabniki pohvalili hladilni sistem, ki ga je razvil proizvajalec EVGA. Obstaja razširitev na ime - SC, ki kaže ne samo overclocking, ampak superclocking.
Pakiranje za EVGA je nepredstavljivo. Sprednja stran adapterja je navedena. Pogled od zadaj odraža zasnovo grafične kartice, nekaj vezij, prisotnost konektorjev na sprednji plošči, itd. V notranjosti je veliko zanimivih "napak". Poleg same kartice so na voljo še dva adapterja, adapter, pogon z "lesom" in programska oprema. Na računalniku je tudi zanimiva nalepka in velik plakat podjetja. Videz GeForce GTX 970 je nespremenjen. To je zelo podobno referenčni pristojbini. Vmesniška plošča ima iste priključke: dvaMožnosti DVI, HDMI in DisplayPort. Za razliko od prejšnje različice, so v tem spet dva napajalna konektorja, ki sta izvedena v 4 + 2-faznem vezju. Hladilni sistem je sestavljen iz plastičnega ohišja, dveh ventilatorjev in radiatorja. Slednji ima tri bakrene cevi za odvajanje toplote. Ventilatorji odlične kakovosti, na krogličnih ležajih, s čimer se povečuje življenjska doba hladilnika. Največja obremenitev je segrela jedro na 74 stopinj, vendar je hladilnik delal le za 35% moči. Če hitrost ventilatorja povečate na 100%, se temperatura spusti na 52 stopinj. Hkrati postane hrup opazen, da je za mnoge morda neprijetno. Čeprav tovrstno hladnejše delo spremlja učinkovito overclocking.

Značilnosti EVGA

EVGA GeForce GTX 970 ima dober videz, vključno s super-sijajem. Frekvenca se poveča na 1165 MHz, v dinamičnem načinu pa doseže 1317 MHz. Načeloma so takšni kazalniki različni, ob upoštevanju referenčnih variant teh vrednosti: 1050/1178 MHz. Toda video pomnilnik se ni bistveno spremenil. Deluje z zmogljivostjo 4 GB za osem čipov. Video pomnilnik deluje na 7010 MHz, kot tudi referenčna različica. Ostale vrednosti so ostale nespremenjene. Pospešek je prav tako pokazal dobro povečanje frekvenc. Na primer, jedro je postalo hitrejše za 10%, frekvenca se je povečala s 1165 na 1283 MHz. V dinamičnem načinu so se kazalniki spremenili tudi za 9%. Frekvenca se je povečala s 1317 na 1435 MHz.
Dobra pridobitev je bila dosežena s frekvenco video pomnilnika. Izboljšanje se je zgodilo pri 15%, frekvenca iz leta 1753 pa se je povečala na 2013 MHz. Odlično zOverclocking je uspel in hladilni sistem, ki jedru ni dovolil ogreti nad 53 stopinjami.

Mnenja

Vse spremembe NVIDIA GeForce GTX 970 so dobile približno enake rezultate. Do danes je kartica uspešna za kupce. Hvali njeno zmogljivost, pospešuje potencial in hladilni sistem. Večina uporabnikov je všeč spremembam iz EVGA in MSI. Oba proizvajalca sta skušala ustvariti hladilni sistem z zalogo. Zahvaljujoč njeni overclocking kaže najučinkovitejše vrednosti. V povprečju v sodobnih igrah, pospeševalnik pridobi 60 "fps", kar je seveda dober rezultat. Nekateri so bili vznemirjeni zaradi dejstva, da s 4 GB pomnilnika samo 3500 MB funkcije na deklarirani frekvenci, 512 MB še vedno deluje z nižjo hitrostjo. Pravzaprav je namesto 64 rasterskih enot samo 56. Pogosto se pregledi nanašajo na videz. Proizvajalec je odlično delal na zasnovi. V zvezi z MSI GTX 970 je mogoče pričakovati odzive na velikosti, saj je veliko uporabnikov kupilo novo stavbo ali pa nekako prilagodilo ta model svojemu računalniku. EVGA GeForce GTX 970 je tudi dober pospeševalnik. Kljub kakovosti zbiranja in odličnemu dizajnu so bili še vedno primeri, ko je prišlo do težav s hladilnikom. Mnogi niso ustrezali visokim stroškom kartice. Snežno beli adapter ASUS GTX 970 je bil veliko ljudi, vendar se je izkazalo, da je precej glasen. Čeprav je še vedno pokazala odlično vrednost za denar. Toda sprememba iz Gainwarda je bila razburjena zaradi svojega pospeševalnega potenciala.

Sklepi

Glavna prednost je bila cena GeForce GTX 970. Na splošno,Priporočeni stroški adapter - približno 15 tisoč rubljev. Spremembe stanejo malo več. Ta model kartice izgleda odlično celo v primerjavi z GTX 980. Na splošno so spremembe te grafične kartice veliko večje. Tudi pri istem proizvajalcu obstaja več možnosti za adapter. Poleg tega je GTX 970 lahko presegel konkurenco AMD. Posledica tega je, da nekatere spremembe prevladujejo nad Radeon R9290X in obstajajo modeli, ki "dihajo zadaj" znanega Radeon R9 Fury. Pospešene frekvence zmanjšujejo zaostanek za starejšim bratom - GeForce GTX 980. Zdaj je grafična kartica GTX 970 dobra alternativa. Pogosto je kupljen za igralne računalnike, čeprav novi procesor Maxwell ni povsem optimiziran za sistem. Ne more se popolnoma spopasti s težkimi nalogami in kaže stabilno delo le pri srednji obremenitvi. Najverjetneje je to obnašanje novega čipa povezano z vozniki, sčasoma pa se bodo izboljšali in pospeševalnik bo lahko učinkoviteje delal.

Sorodne publikacije