Kako priključiti žice na matično ploščo: navodila korak za korakom

Pri sestavljanju računalnika boste zagotovo morali vedeti, kako povezati žice z matično ploščo, ker se brez tega znanja nič ne bo zgodilo. Ta stopnja se izvede, ko so vse komponente že nameščene v telesu. To pomeni, da je sama matična plošča, napajalnik, trdi disk na svojih mestih. Prav tako je zaželeno, da namestite PCI-E priključek na matični plošči in ga privijte na ohišje. Šele zdaj morate priključiti žice na matično ploščo. Kako to storiti? O tem bomo zdaj govorili.


Kako priključiti žice na matično ploščo Asus, ASRock, MIS in drugih proizvajalcev?

Pomembno je takoj opaziti dejstvo, da je spodaj opisana metoda zelo splošna. Različne matične plošče se bodo povezale nekoliko drugače. To pomeni, da so lahko nekatere razlike, vendar načelo ostaja isto. Začnimo s pojasnjevanjem in povezovanjem priključkov ohišja: gumbov za napajanje, ponovnega zagona, USB vrat.

Priključitev priključkov

Preden priključite žice na matično ploščo iz napajalnika, priključite priključke. Pri tem je pomembno, da razumemo, da imajo vsi zaščito pred neustrezno povezavo, zato jih morate vstaviti zelo previdno, brez napora. Upoštevajte, da ima vsak priključek oznako, ki opisuje njen namen. Na matični plošči je tudi oznaka, na nekaterih modelih pa manjka. Opis školjke lahko najdete samo v navodilih za matično ploščo.
S prvim priključkom povežiteOznačevanje M /B SW. On je odgovoren za gumb za vklop na primeru. Lahko se imenuje tudi POWER SW. Dobro si oglejte matično ploščo (tik pod), obstaja nekaj stikov z oznako POWER. Če je, potem je na njih in morate priključiti ta priključek. Če takšne opombe ni, odprite priročnik z navodili in tam poiščite shemo.


Drugi priključek z oznako RESET SW je odgovoren za gumb za ponovni zagon. Po analogiji s funkcijo POWER priključite priključek RESET SW. Če na kartici ni navodil, iščemo navodila v matični plošči, ki naj bodo zaklenjeni. Obstajajo tudi žice z oznako POWER LED + in POWER LED-, zaradi česar žarnice na telesu sistemske enote. Pri tem je pomembno, da jih pravilno povežemo in ne zamenjamo mest plus in minus. Preverite navodila za uporabo. Ne pozabite na priključke USB na ohišju. Če želite vstaviti bliskovne pogone v reže na ohišju in ne neposredno v matično ploščo, potem morate priključiti USB priključke. Označeni so kot USB. Audi žice so odgovorne za priključitev vtiča 3,5 mm, ki se uporablja za slušalke ali zvočnike. Še enkrat, pomembno je vedeti, kako pravilno priključiti napajalne žice na matično ploščo. In če morate priključiti vtič, potem verjetno delate nekaj narobe. Po priključitvi priključkov na matično ploščo lahko zaženete napajanje.

Napajalni priključek za CPE

Centralni procesor je nameščen tudi na režo, ki mu je dodeljenIma radiator s hladilnikom. Procesorju niso priključene žice. Njena moč prihaja iz matične plošče in žica se neposredno poveže z njo. Napajalna vtičnica je poleg procesorja. Oglejte si, ali je poleg njega 4-polna vtičnica. V navodilih za matično ploščo je obvezno navesti njeno lokacijo, vendar je vidna tudi med hitrim pregledom plošče.
4-žilni kabel je priključen na napajalno vtičnico procesorja. Običajno je edini, zato je malo verjetno, da boste naredili napako.

Priključitev glavnega napajalnega kabla na matično ploščo

To je največji kabel. Sestavljen je iz dvajsetih konektorjev (pen), poleg tega pa so dodani še 4 ločeni konektorji. Izkazalo se je, da se matična plošča poveže preko 24 konektorjev. In ker napajalnik oddaja eno žico s toliko zatiči, potem ne boste mogli narediti napake v definiciji. Poleg tega je na koncu priključka na voljo poseben zapah, ki vam ne omogoča napačnega vstavljanja kabla v priključek. Pri povezovanju se prepričajte, da je ta oblika vključena v režo in jo.

Povezovanje grafične kartice

Če uporabljate vgrajeno grafično kartico, potem ne bo vzpostavljena povezava z video kartico. Vendar večina uporabnikov raje uporablja zmogljive grafične platforme, ki se povezujejo prek priključka PCI-E in zahtevajo dodatno moč. Video kartico napaja 4-polni priključek. Prostor za jesti, odvisno od modela grafične kartice, je morda nekje na strani,najpogosteje pa je zadaj. Če je grafična kartica zelo močna in zahtevna za napajanje, jo lahko napaja 6-polni priključek. Zato pri izbiri napajalnika bodite pozorni, kaj natančno in koliko žic ima moč. Ko priključite kartico, mora konektor zapreti - bodite pozorni na to.

Priključitev trdega diska

Trdi disk je povezan z matično ploščo prek kabla SATA. Na matični plošči (nekje na desni strani) so običajno 4 SATA priključka, ki pravi: SATA1 SATA2 SATA3 SATA4. Izberite prvo in priključite trdi disk z njim.
Kabel SATA ima enake dvojne priključke. Toda to ni dovolj. Trdi disk potrebuje tudi napajanje in se običajno poveže z enoto prek 4-pinskega konektorja. Torej povežite z njim kabel s štirimi žilami. Po analogiji je priključen tudi optični pogon, ki pa se zdaj zelo redko uporablja.

Povezovanje RAM-a

Ugotovili smo, kje naj bi na matično ploščo namestili žice in da je RAM preprosto vstavljen v konektorje in ne zahteva povezave prek žic. Na vaši matični plošči je 2-4 priključkov za vaš RAM. Tam vstavite pomnilnik (opomba, zaščita pred nepravilnim vstavljanjem) in malo pritisnite. Zvok klika bo pomenil, da je pomnilnik prišel na svoje mesto. No, to je vse, zdaj veste, kako pravilno priključiti žice na matično ploščo, in to lahko storite sami. Dodajte, da razvijalci poskušajo narediti svoje "železo" čim bolj priročnopovezavo Zato boste morali zbrati tega "konstruktorja", ker tudi če želite, ne boste mogli povezati napačnih žic z napačnimi gnezdami. To zagotavlja zanesljivo zaščito.

Sorodne publikacije