Programsko načelo računalnika. Komponente računalnika in njihove funkcije

Računalniške komponente in njihove funkcije poznajo vsi sodobni študenti, pozorno so poslušali predmet računalništva. Na tem področju so dobro usposobljeni tudi študenti, ki so vstopili v tehnične specialnosti, povezane z računalniki. Ampak, če v načelih sodobnega računalnika želi razumeti osebo, izobraževalni program ni prejel posebnih informacij, bo moral iskati ustrezne vire informacij. Treba je priznati, da nekateri avtorji pišejo, kot da zase: uporabljajo veliko nerazumljivih izrazov daleč od te človeške domene. Razumite, kako je osebni računalnik (osebni računalnik), ki je izdelan in nameščen, enostaven. Svet računalniške tehnologije je res razburljiv!

Za kaj gre?

Preden ugotovimo, kaj so osnove sistemske programske opreme, kaj je stroj sestavljen in kako ga programiramo, je treba najprej razumeti, kaj je predmet v središču pozornosti. Njegovo ime nam je prišlo iz angleščine. Računalnik se danes imenuje elektronski stroj, ki ga je mogoče programirati tako, da zbira podatke, obdeluje informacije in prenaša znanje.


Najpomembnejši, glavni predmet, na katerem je računalnik - generator ure. On je tisti, ki proizvaja signale z danimi časovnimi intervali. Impulzi so nadalje vključeni v delovni proces različnih notranjih, zunanjih vhodnih naprav, njegove obdelave inizhod Pravzaprav proces upravljanja vključuje razdelitev signalov tako, da se doseže cilj, ki ga je postavil človek. Neodvisno usmerite vse signale, kjer ne potrebujete: to se dogaja v samodejnem načinu s prisotnostjo ustrezne programske opreme. Res je, da bo rezultat uspešen le v pogojih ustrezne kode brez napak.

Kako deluje?

Ključni vidik, ki je vedno pojasnjen v okviru računalniških tečajev za začetnike: programsko načelo je osnova za potek dela. Govorimo o prisotnosti v računalniškem spominu specializiranega programa. Ta ideja je postala trenutno najpomembnejša za računalniško arhitekturo. Na tečajih (računalnik) za začetnike nujno napišemo glavne teze načela:

 • računalniški program se zapiše v elektronski pomnilnik, ki se shrani kot prvotne vrednosti;
 • Programska zaporedja ukazov, kodiranih s številkami in formatom, se ne razlikujejo.
 • Osnovni postulat programskega načela računalnika

  Splošni opis računalnika se vedno začne z izjavo o tem upravljalskem načelu, zaradi prisotnosti vnaprej napisane kode, ki jo mora stroj izvesti. Takšna ideja je postala osnova za razumevanje univerzalnosti računalnika: v določenem časovnem obdobju je ta problem rešen, kar ureja posodobljen program.
  Ko dobimo rezultat, lahko nadaljujemo z naslednjim programom, pri čemer računamo iz opisanega algoritma. Ta pristop pomeniprogramska oprema. Programsko načelo računalnika določa obvezno prisotnost vsakega sodobnega uporabnika. Zanimivo je, da ustvarite kodo (seveda, ne vse, vendar še vedno), ljudje uporabljajo tudi programe, algoritme, ki so ZA.

  O terminologiji

  Kot je razvidno iz naslova, osnovni koncept sodobnega pristopa k določanju načel delovanja računalnika postane program. Zaradi tega obstaja zapis podatkov, izhodni podatki iz pomnilnika na zunanjo napravo, vse druge operacije - izračuni, gradnja slike in tako naprej. Izraz se uporablja za označevanje algoritemskega zapisa, ki vam omogoča, da dobite rešitev formuliranega problema z zaporednim izvajanjem operacij. Program je oblikovan z uporabo operaterjev izbranega jezika, ki je na voljo računalniku. Glavna naloga vsakega sodobnega programa - nadzor dejavnosti strojne opreme. Uporaba aplikacij je prvi znak načel programske opreme računalnika.

  Kako ga uporabljati?

  Recimo, da v okviru reševanja naloge oseba potrebuje analizo dela podjetja, kjer je zaposlen, in v zvezi s tem mora zgraditi primere računalniških modelov. Programsko načelo računalnika postane za to nepogrešljivo orodje pri doseganju naloge: ni potrebno ročno risati in izvajati volumetričnih izračunov, treba je izbrati program, ki v pravilnem načinu in v uveljavljenem vrstnem redu aktivira strojno opremo stroja, ki je končno izpeljana na napravorezultat prenosa informacij (monitor, tiskalnik).

  Po drugi strani so rezultati pravilni le, če se dobro uporabljajo. Ne bi smelo zahtevati izboljšanja, kar pomeni, da uporabnik izdelek samo zažene in uporablja svoje razumljive funkcije, ne da bi imel posebno izobraževanje, povezano z notranjo strukturo. Vse kar potrebuje je razumevanje vrstnega reda uporabe in poznavanje splošnega opisa računalnika. Programsko načelo računalnika pomeni razpoložljivost specializirane dokumentacije za vso uporabljeno programsko opremo.

  Programska oprema

  Ta izraz je namenjen opredelitvi sklopa pravil, postopkovnih sklopov, komponent programa in uradne spremne dokumentacije, ki omogoča obdelavo podatkov in izvajanje zahtevane funkcionalnosti sistema.
  Razumevanje bistva programskih načel računalnika je pomembno upoštevati, da sta CA in struktura strojne opreme nenehno v tesnem odnosu, funkcionalnost enega pa je odvisna od jasnosti dela drugega. Za tisto, kar se uporablja na sodobnih računalnikih, je odvisno od tehničnih parametrov in se imenuje konfiguracija programske opreme.

  Metodološki pristop

  Programsko načelo računalnika temelji na idejah, ki jih je izrazil Babbage, von Neumann. Sprejeto je govoriti o treh ključnih komponentah:
 • procesor;
 • spomin;
 • naprave, ki omogočajo izhod, vnašajo informacije.
 • Ko govorimo o procesorju, je bila enota sprejeta na dveh napravah:
 • nadzor;
 • zagotavlja logično,aritmetične operacije.
 • Sistem razvrščanja

  Sprejema se delitev računalnika na več velikih kategorij:
 • velika;
 • mini;
 • mikro;
 • PC.
 • Velike - zmogljive naprave, ki so razdeljene v velike organizacije, pogosto delujejo v korist gospodarstva. Za ravnanje s takimi napravami je potrebnih več deset strokovnjakov. Veliki računalniki - osnovna komponenta oblikovanja računalniškega centra. V tako ogromnem nonspecialističnem stroju je popolnoma nemogoče uganiti, katera naprava je namenjena obdelavi informacij!
  Mini - računalniki z majhnimi dimenzijami, relativno nizka zmogljivost, nizka cena. Pogosto jih uporabljajo podjetja, raziskovalne, raziskovalne in izobraževalne ustanove. Imajo nadzor nad proizvodnimi procesi. Mikro - še manjši od velikosti računalnikov, ki se aktivno uporabljajo ne samo v podjetjih, temveč tudi v računalniških centrih kot pomožna oprema.

  PC

  Verjetno je ta kategorija tehnologije in povzroča tako veliko radovednosti o programskih načelih računalnika. Izraz, ki se uporablja za označevanje tehnike, ki se uporablja na delovnem mestu, to je za eno osebo. Precej pogosto, z uporabo računalnika, naredijo bolj učinkovito učenje, potek dela, vendar ta funkcionalnost ni omejena. Mednarodna standardizacija je omogočila uvedbo delitve skupine. Dodeli se naslednje kategorije:
 • masa;
 • urad;
 • mobilni;
 • delavci;
 • igra.
 • Zakaj ste?

  Odvisno od tegabolj ali manj široko osredotočena na reševanje problemov je običajno govoriti o računalniški specializaciji. Obstaja:
 • univerzalno;
 • specializirano.
 • Računalniški sistemi so lahko izdelani po meri za izbiro optimalnih strukturnih elementov. Nastali računalnik bo učinkovit za potek dela pri urejanju besedilnih in glasbenih datotek itd. Specialized - to so stroji, izdelani za določeno usmeritev dela. Ti vključujejo vgrajene računalnike v zrakoplovih, avtomobile. Raziskovanje takšnega stroja, neizkušen uporabnik verjetno ne bo takoj razumel naprave, ki je namenjena za obdelavo informacij! Mnogi od njih imajo veliko število zaslonov, števcev, senzorjev, luči - oči so zmanjkale. Zato boste za uporabo v praksi takšne naprave najprej morali opraviti specializiran potek razvoja.

  Podatki: shranjevanje in postopek

  Programsko načelo računalnika je izvajanje določenih programov, ki na koncu proizvede uporabne informacije, ki jih uporabnik uporablja za reševanje svojih nalog. V bistvu je računalnik - izvršitelj določenega niza ukazov za predlogo, imenovan algoritem. Ideje za oblikovanje temeljijo na Boolove algebre. Dejansko je v stroju, ki je v računalniško berljivi obliki naložen nabor pravil, ki vam omogočajo dosledno izvajanje omejenega števila dejanj, kar ima za posledico, kaj se bo pridobilopotreben rezultat za osebo. Za algoritem je značilno ime, izhodišče, končno. Zamisel o tem, kaj je bistvo programskih načel računalniškega dela, lahko dobimo z analizo glavnih značilnosti algoritma:
 • diskretnost (množica ukazov se oblikuje z določenimi dejanji, za katere je deklarirani red);
 • determinizem (vsak ukrep je strogo določen, ne more imeti več kot en pomen);
 • Končnost (dejanja ločeno, algoritem na splošno mora imeti način dokončanja);
 • zmogljivost (brez napak, dokaz rezultata za končno število iteracij);
 • masa (primernost za veliko število nalog iste vrste, različna porazdelitev izhodnih parametrov).
 • Tri načela Neumanna

  Ti postulati so bili uresničeni leta 1946, ko je bilo mogoče zgraditi prvi računalnik v zgodovini človeštva. Načela Neumanna:
 • nadzor programske opreme;
 • homogenost spomina;
 • ciljanje.
 • In če več?

  Načelo upravljanja vključuje prisotnost niza ukazov, ki jih procesor dosledno izvaja v samodejnem načinu. Homogenost spomina vključuje kopičenje informacij v eni vrsti pomnilnika, kar odpravlja potrebo po določanju narave podatkov v dani celici. Programi in podatki so shranjeni, tako da lahko z njimi uporabite isto zaporedje dejanj. Uporabnik, ki spretno uporablja to funkcijo, dobi veliko priložnosti. Recimo, če zaženete program, lahko delate z njim tako, da izberete pravila za njegovo pridobitevdelov
  Naslavljanje pomeni, da je računalniški spomin strukturiran, sestavljen iz celic, vsak od njih ima svojo edinstveno številko. Procesor lahko kadarkoli zahteva informacije iz poljubne celice, urejena struktura pa bo zagotovila najhitrejši dostop do zahtevanih informacij. Različne pomnilniške prostore lahko poimenujemo drugače, programe, napisane v njih, preprosto poiščemo, kopičenje strukturiranih informacij pa vam omogoča, da poenostavite postopek dostopa. Poleg tega je z dodeljenimi imeni lažje spremeniti zabeležene informacije z izvajanjem izbranega programskega niza dejanj.

  Predstavitev podatkov in programov

  Vse podatke lahko obdelujejo sodobni računalniki: grafike, slike, besedilo, zvok. To je posledica zmožnosti pretvorbe v obliko, ki je razumljiva za raven strojne opreme. Predelovalec prejme navodilo, na podlagi katerega se izvedejo postopki. Rešitev za nalogo spremlja zaporedje dejavnosti, ki pogosto vključujejo neštete operacije. Imenuje se program. Programska oprema, ki ima sodobnega uporabnika, ni bila enkratna. Več desetletij v naprednih možganih našega sveta je šel v razvoj osnovnih načel gradnje programa, vzpostavitev optimalnih operacij, ki vam omogoča hitro in učinkovito pridobivanje rezultatov z minimalno strojno obremenitvijo. Za sodoben računalnik - niz takšnih programov.

  ZA: značilnosti

  Noben navaden sodoben uporabnik ne bo mogel delati, če računalnik ni opremljensistemske programske opreme. Glavna sestavina tega kompleksa - operacijski sistem, priznan kot osnovna komponenta. Ta element je potreben, njegova odsotnost onemogoča, da bi računalnik razumel povprečno osebo. Poleg operacijskega sistema sistemska kategorija vključuje različne storitvene projekte, storitvene programe. Nekateri se ukvarjajo z diski, drugimi podatki o stiskanju, se upirajo zlonamernim napadom in tako naprej. Da bi lahko uporabili računalnik za reševanje nalog, ki so bile nastavljene pred uporabnikom, je treba namestiti program. Takšni projekti pomagajo pri ustvarjanju grafičnih informacij, risb, zvokov, besedil, ki omogočajo izvajanje operacij z numeričnimi podatki. Kategorija uporabe je razdeljena na:
 • aplikacije;
 • sistemi za programiranje.
 • Applied

  Sisteme programiranja potrebujejo strokovnjaki, ki delajo na področju ustvarjanja novih izdelkov za računalnik. Trenutno se razvija več programskih jezikov, ki so najbolj razširjena družina objektno usmerjenega programiranja. Zelo priljubljena so vizualna okolja. Tudi začetniki pri uporabi takšnih izdelkov lahko obvladajo osnovne operacije kodiranja in izdelajo lasten uporaben izdelek. Dodatki so nekoliko drugačna vrsta programske opreme. Skozi to, obdelavo tekstovnih nizov, grafičnih in zvočnih informacij, številk in videa. Za delo v omrežju lahko uporabite specializirane programe. Uporaba izdelkov ne zahteva znanja programiranja. Deljeni programi, ki to omogočajorešiti klasične naloge, ki so potrebne praktično vsakemu uporabniku. Ti vključujejo urejevalnike besedil, grafe, tabele, sisteme, ki vam omogočajo centralno upravljanje zbranih podatkov s podatkovnimi bazami. Ni potrebno spregledati izdelkov, s katerimi lahko ustvarjate predstavitve. Računalniška omrežja, ki se v zadnjem času aktivno razvijajo, so močno povečala pomen programov za zagotavljanje uporabniške komunikacije.

  Kateri drugi programi obstajajo?

  Nekateri ponujajo antivirusni program v ločeni skupini, katere pomen se iz leta v leto povečuje zaradi povečane razširjenosti škodljive programske opreme. Zanimiva so profesionalna programska okolja, ki jih uporabljajo usposobljeni uporabniki. Uporabljajo se za ustvarjanje animacij, grafike, pomoč pri oblikovanju projektov, izdelavo kompleksnih računovodskih izračunov, prevajanje besedil. Izjemno dragoceni elektronski slovarji za mnoge sodobne uporabnike. Pomembna kategorija programske opreme - programi usposabljanja, ki vam omogočajo, da povečate svojo raven v izbrani specializaciji brez sodelovanja tretjih oseb. To je najbolj pomembno v zvezi s tujimi jeziki. Povpraševanje se uporablja za teste, tutorje, ki so programirani v elektronski obliki.

  OS: funkcionalnost

  OS deluje v tesnem sodelovanju s strojno opremo računalnika, upravlja tehniko, prenaša uporabniške ukaze v strojno berljivi obliki. Funkcionalnost OS:
 • izmenjava podatkov med napravami;
 • shranjevanje podatkov, zagotavljanje njihove razpoložljivosti;
 • Organizacijska uspešnost delavcevprocesov;
 • Poročilo o napaki, ustrezen odziv na nesrečo;
 • nadzor nad delovanjem opreme;
 • dostop do sistemskih virov;
 • zagotavljanje medsebojnega dialoga med strojem in uporabnikom.
 • Sorodne publikacije