Ni dovolj pravic za brisanje datoteke, mape ali programa: kako obiti omejitve?

Ali ste naleteli na sporočilo, ko ste poskušali izbrisati določen nameščen program, datoteko ali mapo v operacijskem sistemu Windows 7 ali novejšo, s sporočilom, da domnevno niste imeli dovolj dovoljenj za odstranitev? Da, res je ta situacija najpogostejša. In dobro bi bilo, če bi vaš račun res imel nekaj omejitev, saj ste včasih edini registrirani uporabnik sistema, tako rekoč, sam administrator! Zakaj sistem kriči?

Sistem zapiše: "Nezadostne pravice za brisanje datoteke ali mape." Kaj je razlog?

Začnimo z dejstvom, da so skoraj vse najnovejše spremembe sistema Windows postale zelo uporabniku prijazne. Obstajajo omejitve, saj so Microsoftovi strokovnjaki menili, da jih lahko uporabnik po nesreči odstrani zaradi malomarnega ravnanja s komponentami sistema. Poleg tega, šele s sedmo različico operacijskega sistema Windows, je bil vgrajen registracijski zapis superupravitelja, ki še bolj omejuje pravice uporabnika. Vendar pa se glede na to, da ko poskusite odstraniti program, datoteko ali imenik, prikaže sporočilo: "Nezadostna dovoljenja za brisanje. Obrnite se na skrbnika", tukaj je nekaj tipičnih situacij:


6) vaš "račun" ni edini v sistemu in dejansko ima omejitev za določene ukrepe;
 • izbrišete program, ki ga je namestil drug uporabnik, ali podobno izdelan dokument;
 • registracijasuperupravitelj je v aktivnem stanju;
 • raven "računovodskega" nadzora je previsoka;
 • poskušate odstraniti sistemski objekt;
 • datoteke in mape so samo za branje;
 • odstranite predmete, ki jih je blokiral virus.
 • Na podlagi tega lahko predlagate nekaj preprostih univerzalnih rešitev, ki vam bodo omogočile izbrisati neobdelano datoteko, imenik ali program. In začnimo z najpreprostejšim.

  "Nezadostne pravice za odstranitev": kaj storiti v najenostavnejšem primeru?

  Predpostavimo, da poskušate izbrisati objekt v Raziskovalcu. Vendar pa se sistem takoj začne ponovno pošiljati in poroča, da nimate dovolj pravic za brisanje.


  Najlažja rešitev je, da s pomočjo menija PCM prikličete lastnosti nepooblaščene datoteke ali mape in jih raziščete. Mogoče je, da bo v polju »Samo za branje« oznaka. Preprosto ga odstranite in shranite spremembe, nato poskusite znova.

  Vnesite sistem pod administratorjem ali zmanjšajte raven kontrole UAC

  Če predmeti brisanja pripadajo drugim računom, sistem pa ima ločeno registracijo skrbnika računalnika, lahko poskusite prijaviti sistem samo "pod skrbnikom" (Res, če poznate samo geslo za dostop). Ko se prijavite, boste lahko izbrisali vse, kar prej ni bilo izbrisano. Kaj pa, če ste edini lastnik in sistem vam pove, da nimate pravice izbrisati izbranega predmeta?
  V tem primeru pokličite "Nadzorna plošča", pojdite na razdelek za obračunavanjezapise, kliknite hiperpovezavo, da spremenite kontrolne parametre, in nato v novem oknu premaknite drsnik ravni na dno. Odstranite želeni predmet in nastavite raven v prvotno stanje (če ga ohranite na minimumu, bodo vse druge aplikacije, vključno z virusi, imele pravico spremeniti konfiguracijo sistema, kar lahko povzroči usodne posledice).

  Onemogoči Super Administratorja

  Če naletite na sporočilo, da nimate dovolj pravic za odstranitev aplikacije, ki je bila nameščena tako, da zaženete izvedljivo datoteko namestitve, tako kot administrator (prek menija PCM), boste morali popolnoma izklopite super skrbnika.
  Če želite to narediti, najprej zaženite ukazni poziv v imenu skrbnika in vnesite kombinacijo skrbnika /aktivnega uporabnika omrežja: ne. Ta ukaz bo delno onemogočil korenski račun superuporabnika (vendar bodo nekateri ukazi še vedno morali delovati na običajen način) in vam bo omogočil, da zaženete glavne procese in programe nujno brez uporabe zgoraj omenjenega elementa v meniju PCM ali pa celo izvedete druga dejanja, vključno z namestitvijo, in odstranite nekaj programske opreme. Opomba: včasih je razlog lahko še pogostejši - program je trenutno aktiven, kot je na primer uTorrent, saj aplikacija visi v sistemskem pladnju in v upravitelju opravil. Zato morate najprej zapustiti program ali dokončati vse procese v ustreznem upravitelju.

  Spreminjamo seLastnik objekta

  Vredno je povedati o primerih, ko morate izbrisati nekatere komponente iz sistemskega imenika (Windows) ali imenikov z nameščeno programsko opremo (Program Files). Ni skrivnost, da lahko nekatere preostale komponente, zlasti pri odstranjevanju aplikacij s pomočjo sistema, ročno odstranite. V najenostavnejšem primeru lahko uporabite programe, kot je iObit Uninstaller, ki lahko ne samo dokonča odstranitev, temveč tudi skenira sistem za obstoječe ostanke in jih nato popolnoma znebite.
  Če takih aplikacij ni, kličite lastnosti odstranljivega predmeta, pojdite na zavihek varnosti, kliknite gumb Dodatno in nato spremenite lastnika s hiperpovezavo na "Uredi". Zelo pogosto lahko zaupni namestitveni program podate v lastnikovem polju, zato izberite račun (ime, ki ste ga dobili v sistemu).

  Dodajanje pravic dostopa

  Poleg tega, če sistem s prepričljivo doslednostjo poroča, da nimaš zadostnih dovoljenj za brisanje elementa kot datoteke ali imenika, v istem razdelku lastnosti na istem zavihku kliknite gumb »Uredi«. , nato pa potrdite polje za popoln dostop (vsi ostali bodo samodejno aktivirani).
  Če to ne pomaga, dodajte želeni vnos prek naprednih nastavitev.

  Uporabljamo pripomoček Unlocker

  Če po vseh manipulacijah sistem še vedno izda sporočilo, da nimate pravice brisati komponente kot datoteke datotečne skupine alimape, uporabite Odkleni (vdeluje svoj ukaz v meniju Raziskovalca PCM) in v delujočem pripomočku kot dejanje s seznama nastavite izbris.
  Če izbranega predmeta iz določenega razloga ni mogoče izbrisati takoj, je možno, da se ob naslednjem vnovičnem zagonu izda obvestilo. Če zadeva zadeva sistemske datoteke ali, še huje, virusne programčke, je včasih treba najprej izvesti sprostitev z obvezno prekinitvijo vseh procesov, ki trenutno lahko uporabljajo datoteko, in jo nato izbrisati.

  Sorodne publikacije