GeForce GT 240 grafična kartica: funkcije, primerjave s konkurenti in pregledi

Družba NVIDIA, z izjemo novih izdelkov iz leta v leto, proizvaja tudi modele, ki se praktično ne razlikujejo. Da bi vdihnili življenje v nov pospeševalnik, morate nekoliko spremeniti njegovo frekvenco in spremeniti ime. In če je na začetku takšen pristop prinesel sadove, so po nekaj letih takih manipulacij uporabniki prenehali biti goljufani in so v specifikaciji začeli podrobneje preučevati.

Videz

Zgodba o nastopu junaka našega pregleda, NVIDIA GeForce GT 240 je kratka, vendar ima predgovor. Leta 2009 se je na trgu pojavila nova serija podjetja, ki podpira DirectX 10.1 in ima vgrajen avdio kodek. Zdaj se lahko zvočni posnetek pošlje neposredno prek vmesnika HDMI, mimo avdio krmilnika "matične plošče" ali diskretne kartice. Z novo družino začeli razumeti in se je izkazalo, da so to nekoliko spremenjene različice pospeševalnikov, ki so prejeli nov tehnološki proces. GeForce 9500 GT je tako dobil GeForce GT 220. V novostih se je pojavil nov hitri procesor, čeprav je število elementov ostalo nespremenjeno. 210-ti model za 9400 namesto osmih rasterskih blokov je bil štiri, pomnilniški krmilnik pa 64-bitni.
Kljub skoraj "breztežnim" spremembam so se cene novih izdelkov povečale v primerjavi s starimi modeli, kar je postavilo vprašanja strankam in omogočilo, da se pri nakupih dostojno prihranijo.

Primerjava

GeForce GT 240 je zamenjala GeForce 9600 GT. Novost je ponovno dobila podporo DirectX 10.1 in je temeljila na jedru GT215. Strošek nižji od širine pnevmatikepomnilnik se je odločil zmanjšati do 128 bitov. Medtem ko grafična kartica še vedno podpira format GDDR3, ki je dodal veliko hitrost GDDR5. Zdaj lahko drugi proizvajalci enostavno izberejo najnovejšo možnost pomnilnika in dobijo visoko zmogljivo grafično kartico. Na splošno se je spremenila razpoložljivost pretočnih procesorjev, teksturnih blokov itd., Frekvenca jedra je ostala enaka kot hitrost domene shaderja. Pomnilnik je predstavljen v več različicah, razlika pa je prisotna ne le v obliki, temveč tudi v obsegu. Največja možna količina 1 GB.

Še ena zanimiva sprememba je bila zavrnitev režima SLI. Zdaj manjka podpora za povezovanje več grafičnih kartic, kar je posledica nezmožnosti pokazati visoko zmogljivost v paru. Kazalniki porabe energije so se zmanjšali.

Specifikacija

Torej ima NVIDIA GeForce GT 240 referenčno verzijo naslednje. Jedro, kot smo že omenili, je predstavljal še en model - GT215. Kristal se izvaja v procesu 40 nm, za razliko od prejšnjih modelov, razlika je opazna. Število tranzistorjev je doseglo 727 milijonov. Stream procesorji so narasli na 96, nekdanji je ostal v teksturnih blokih po 32 kosov. Bloki slikanja so se zmanjšali dvakrat - do osem.
Frekvenca jedra je postala tudi manjša glede na zastarelo različico - le 550 MHz v primerjavi s 650 MHz. Tudi hitrost shader domene je dosegla le 1340 MHz. Zmogljivost bitov je 128 bitov. Kot smo že omenili, pomembno vpliva na zmogljivost in na boljše razpoložljivost različic z GDDR5. Količina spomina je bilaNa voljo v dveh različicah. Poleg tega, če govorimo o GDDR5, potem je to le 512 MB, če pa vzamete počasen GDDR3 tip, potem je mogoče kupiti kartico 512 MB ali 1 GB. V skladu s tem se je spremenila pasovna širina in frekvenca pomnilnika NVIDIA GeForce GT 240
. MHz Povprečni pretok je bil 55/32/28 Gb /s. Kot smo že omenili, se je poraba energije spremenila. S 96 vatov je grafična kartica začela porabljati le 69 vatov. Prejel je tudi vmesnik PCI Express 2.0, vendar ni bilo SLI načina.

Variacije

NVIDIA GeForce GT 240 je prejela veliko sprememb drugih proizvajalcev. Najbolj osupljive so bile Zotac, GIGABYTE in Palit. Znani so bili tudi Gainward, MSI in druga podjetja. Vse modele odlikujejo videz, blagovne znamke hladilnih sistemov, tovarniški overclocking in povečane frekvence ter potencial za overclocking.

Zotac

Najbolj pregledani pregledi so bili Zotac GeForce GT240 AMP! Grafična kartica je bila postavljena v majhno škatlo, ki ponavadi prikazuje zmaja z blagovno znamko. Na sprednji strani so glavne značilnosti, med katerimi je - podpora glavne tehnologije, prisotnost anaglifičnih stekel za ogled 3D-videov. Na hrbtni strani informacijskega polja je še več. Tukaj so podrobneje predstavljene specifikacije in funkcije.

V polju ni nič nenavadnega. Grafična kartica sama s precej nenavadno obliko, očala, kot že omenjeno prej.Na voljo je tudi disk z gonilniki, navodila in informacije o programu Boost. Od adapterjev je na voljo le ena možnost - od DVI do HDMI. Kljub precej obsežnemu naboru dodatkov, uporabniku še vedno ni treba kupiti posebnega kompleta GeForce 3D Vision. Zlasti stereocelice so bile uspešne pri lastnikih monitorjev 120 Hz. Sedaj lahko vzamete običajna kartonska očala, ki imajo rdeče in modre plastične filtre.
Tisti, ki so vsaj enkrat uživali v takem dodatku, vedo: vtis po tej dvojnosti. Po eni strani se zdi, da je mogoče ujeti isto tridimenzionalno sliko, po drugi strani pa slika praktično ni barve, oči pa se hitro utrudijo. Do takrat je bilo to precej čudno orodje, ki ga je bilo v trgovinah težko najti, in edina dostava je bila pakirana v grafične kartice te vrste ali na "dogodke".

Videz Zotac

Zotac NVIDIA GeForce GT 240 je praktično enak kot referenčna verzija. Narejena je na plošči druge barve - črni. Glavna razlika je hlajenje. Nima plastičnega ohišja, kot se najpogosteje pojavlja, ampak pokriva dve tretjini adapterja.
Hladilnik predstavlja aluminijasti radiator, ki ima več delov. V sredini je majhen oranžni ventilator. Kot rezultat, sistem hladi ne samo čip pod radiator, ampak tudi nahaja v bližini baterij. Upravljanje slednjega je možno zahvaljujoč štiripolnemu konektorju. Vmesniški panel ima vse potrebne priključke, ki so načeloma dovolj: obstajajo video izhodiD-Sub, DVI in HDMI. Tekstolit se poleg barve ne razlikuje od referenčnega. Le nekaj elementov je spremenilo svojo lokacijo.

Zotacova specifikacija

Ta sprememba specifikacij NVIDIA GeForce GT 240 (512 MB) je skoraj enaka referenčnemu modelu. Obstaja tudi čip GT215, ki ima plastični okvir, ki ohranja jedro nedotaknjeno. Pomnilnik, kot običajno pri Samsungu, je predstavljen v formatu 512 MB GDRR5. Širina širine vodila je 128 bitov. Frekvenca jedra je bila zanemarljiva, vendar nad referenčno različico - 600 MHz. Prav tako so se povečali kazalniki hitrosti shader domene do 1460 MHz. Pomnilnik je postal tudi hitrejši in dosegel oznako 4 GHz. Pospeševalni potencial ni bil tako pričakovan od mnogih kupcev. Povprečna produktivnost se je zvišala za 7-10%.

Mnenja o Zotacu

Loši so dobili specifikacijo NVIDIA GeForce GT 240. Odziv Zotac je bil pozitiven. Mnogi kupci niso našli nobenih slabosti. Namenjen je predvsem privlačnemu videzu, čeprav hladilni sistem ni tako močan, kot se zdi.
Privlačen, da je adapter prejel vgrajen zvočni kodek, vse vrste newbies tehnologije, prisotnost HDMI, ki je v tistem času postal priljubljen in priročen. Izkazalo se je, da je hladilni sistem tih, vendar to ni čudno. Ventilator je preveč kompakten, zato je hladilnik bolj kot pasivni CO. Tudi kupci so opazili dobre frekvence, ki so rasle glede na referenčno verzijo in seveda je poraba energije odprla nove navdušencepriložnosti.

Gainward

Dobra referenčna različica specifikacij NVIDIA GeForce GT 240. Gainward je prevzel tudi razvoj svoje spremembe. Torej, preden smo prišli do kompaktnega modela s svetlo rdečim textilit in blagovno znamko hladilnega sistema. Zgornja plošča je bila pokrita s plastičnim ohišjem, ki ima rdeč ventilator. Pod njim je velik radiator z aluminijastimi ploščami. Hladilnik ne prekriva celotnega tekstolita, nekateri elementi so "na prostem". Model ima vse potrebne vmesnike tipa DVI-I, HDMI, 15-pin D-Sub konektor. Za razliko od prejšnje različice je ta model predstavljen v dvoslojni obliki, zato je včasih prišlo do težav pri namestitvi v kompaktne ohišja. Za razliko od NVIDIA je predstavila svoje NVIDIA GeForce GT 240 specifikacije. 1 Gb GDDR5 je našel točno to spremembo. Frekvenca pomnilnika ni delovala, tako kot pri referenčnem modelu je dosegla 34 GHz. Prav tako je ostal enak in hitrost jedra je bila 550 MHz. Praktično ni informacij o možnosti overclockiranja na internetu. Zato je težko oceniti zmožnosti overclockinga.

Gainwardova mnenja

Nekateri uporabniki so postali lastniki te posebne spremembe. Zakaj ni dobil zaupanja kupca, je težko reči. Kljub temu je bilo vsekakor mogoče najti povratne informacije o grafični kartici. Najpogosteje so uporabniki pokazali tiho delovanje adapterja, nizko toploto, moč, ki je bila dovolj za vse obstoječe igre v letu 2009.

Palit

NVIDIA GeForce GT 240 je prav tako postala zelo priljubljena pri tem proizvajalcu.Značilnosti Palit GT 240 so se povišale glede na referenčno verzijo. Škatla za novost je postala zelo svetla. Imela je različne slogane, ki so namigovali na odlično delovanje pospeševalnika v igrah. Sprednji del je pokazal na osnovne informacije o modelu, za specifikacijami je postalo več. Videz je zelo podoben modelu Gainward. Črno ohišje hladilnega sistema ima v ozadju rdečega tekstolita vgrajen oranžni ventilator. Spodaj je radiator, ki ohlaja čip in nekatere elemente na plošči. Znotraj, kot ponavadi, kristal GT215. Zato je število blokov in procesorjev ostalo nespremenjeno. Vrsta pomnilnika GDDR5 je 1 GB. To je razdeljen na štiri čipov od Samsung. Širina pomnilniškega vodila je enaka kot pri referenčnem modelu NVIDIA GeForce GT 240. Specifikacije (1024Mb) v pomnilniku se nekoliko razlikujejo od navedenih. Frekvenca je bila dvignjena na 3780 MHz. Jedro se je rahlo pospešilo na 585 MHz. Domena shaderja deluje pri 1424 MHz.
Nekateri uporabniki so se odločili za overclock na domu, tako da je zelo malo podatkov o možnosti razpršitve te spremembe. Znano je, da je pomnilnik mogoče povečati do 42 GHz.

Ocene Palit

GeForce GT 240 v tej predstavi je bila zelo priljubljena. Kupci so pohvalili dobro delovanje in vrednost za denar. Nekateri ljudje so seveda našli težavo tudi v tem na videz popolnem modelu. Vse zbirke niso bile popolne. Nekaterih ventilatorjev ni bilo mogoče prilagoditi, vedno se je obrnil na 35%. To težavo odpravite zprogramsko opremo. Temperatura jedra se je takoj znižala s 65 na 45 stopinj. Označeni kupci in poceni, ki naenkrat ni presegel 3 tisoč rubljev. Hkrati je uporabnik prejel GDDR5 visokohitrostni 1 Gb pomnilnika in minimalno porabo energije za tako vsoto.

Sklepi

NVIDIA GeForce GT 240 grafična kartica je kljub spremenjenemu imenu in na videz komaj opaznih sprememb še vedno dobra rešitev za tiste, ki so želeli posodobiti svoje osebne računalnike. Zdaj je to pospeševalniku nekaj ljudi všeč, saj je bilo 7 let od njegove izdaje. Toda v enem trenutku je zemljevid pokazal dobre rezultate, odličen potencial za pospeševanje in na splošno stabilno delo. Ne moremo reči, da je šlo za igralni model. Ampak, tako ali drugače, se je spopadla z vsemi projekti igre leta 2009. Tudi spremembe drugih proizvajalcev so se izkazale za zelo uspešne. Tako je bil Zotac med vsemi najbolj prepoznavnimi z močno, overclockano in tiho različico.

Sorodne publikacije