Avtobus "Ikarus 250": fotografija, opis salona, ​​specifikacije, pregledi

V Sovjetski zvezi je bilo izvoženo veliko opreme. Toda tudi v ZSSR in uvoženih modelov. Seveda ne gre za Mercedes, BMW in druge "bogate" avtomobile. Danes bomo govorili o eni izmed najbolj množičnih uvoženih avtobusov, ki so bili kdajkoli dostavljeni v Sovjetsko zvezo. To je "Ikarus 250". Opis, specifikacije in več, glej spodaj.

Karakteristično

Kaj je torej ta model? "Ikarus 250" je medkrajevni visoki avtobus velikega razreda, ki je potekal na Madžarskem za ZSSR. Prvi izvod je bil izdan v oddaljeni 67. letu. Storitve avtobusov med mesti se niso ustavile niti po razpadu ZSSR. Sprostitev tega modela je bila prekinjena šele v 95. letu. Skupno je bilo proizvedenih okoli 130.000 takih avtomobilov. Kljub dejstvu, da je ta avtobus zastarel in ne izpolnjuje večine sodobnih zahtev, ga je še vedno mogoče videti na nekaterih daljinskih poteh.


Oblika, karoserija

Ta model ima klasično postavitev karoserije. Zvarjen je iz kvadratnih cevi kovinskih cevi. Kar zadeva zanesljivost, je bil okvir dovolj trden. Po 30 letih delovanja se telo ne ukrivi. Torej se na mestih pojavi korozija (v območju debla in kolesnih lokov). Toda geometrija telesa ostaja nespremenjena. Izjema so le nekateri primeri, ko zadnje obešanje začne padati. Razlog za to je nestandardna lokacija motorja. On je notrizadnji del telesa.
Turistični avtobus ima veliko zasteklitev. Vsa okna so na gumijastih tesnilih. Izjema je sprememba "T". Tu so okna prilepljena na telo. Ikarus 250 je lahko naslikan v skladu z eno od več tipičnih shem:
 • Belo krilo, rdeča plošča in bel vrh.
 • Bordeaux krilo, bela deska in vrh.
 • Modro dno, beli vrh in temno modri pas na sredini.
 • Najnovejši modeli Ikarusa 250, izdani po 90. letih, so bili naslikani na naslednji način. To je svetlo rdeča krila, kremast vrh in svetlo rdeča trak na plošči. Na vseh modelih, ki so bili dobavljeni v ZSSR, je bila uporabljena štiriokalna optika s halogenskimi žarnicami. Sprednji in zadnji odbijač sta jeklena in pritrjena na telo na vijakih. Spredaj so lahko žigosali luknje za vgradnjo meglenk. Upoštevajte, da so bile nekatere modifikacije avtobusov "Ikarus 250" opremljene s plastičnimi odbijači.

  Posebej je vredno govoriti o vratih. Turistični avtobus ima dve vrati, od katerih ima prva elektropnevmatski pogon. Odprla se je s pomočjo gumba na armaturni plošči. Vendar to ni bilo vedno tako. Pri prvih spremembah so bila ta vrata odprta ročno. Zadaj je bil vedno mehanski, ne glede na leto turističnega avtobusa. Odprla se je s pomočjo kovinskega vzvoda. Le nekatere različice so imele zadnja vrata, ki so se odprla na daljavo od gumba.

  Mere, zračnost

  Avto ima pomembne dimenzije. Torej, dolžina telesa je 12 metrov, širina - 25 višine - 32 metrov. Velikost medosne razdalje je 6330 milimetrov.Odmik cest je pomemben - 35 centimetrov. Vendar se zaradi dolge osnove ni zdel tako velik.
  Poleg tega so bili na avtobusu predvideni prtljažni prostori. Nahajajo se na obeh straneh. Skupna prostornina prtljažnika je 106 kubičnih metrov. Predeli se odprejo ročno s pomočjo gumba ali z gumbom na armaturni plošči.

  Kaj je v notranjosti

  Salon "Ikarus 250" je zasnovan za 43-57 potniških sedežev, odvisno od spremembe. Kabina ima dve vrsti dvojnih sedežev z visokim naslonom in nasloni za roke. Vendar pa, kot je navedeno v pregledih, "Icarus 250" je precej toga in neprijetnih sedežev. Poleg tega so bili razseljeni blizu drug drugemu. Potniki so imeli malo kolen. Čeprav je mogoče prilagoditi hrbet. Lahko bi jo vrgli pod kotom 110 stopinj.
  V notranjosti je bila zagotovljena razsvetljava z vrvmi poplavnega tipa. V kabini so tudi tri lopute, ki zagotavljajo prezračevanje. Za udobno potovanje v zimskem času, pod sedeži so bili nameščeni grelni elementi. V zgornjem delu so police za stvari. Po takratnih standardih salon "Ikarus" ni imel analogij in je bil boljši. Vendar pa je zdaj glede udobja in ergonomije bistveno zastarel. V notranjosti je hrupno, ni klimatske naprave, od zadaj pa še vedno pušča težko dihanje v salonu.

  Vozniška kabina

  Voznikov sedež je preprosto organiziran. Da, na voljo je velik volan z dvema žicama in podstrešni sedež brez naslonjala za roke. Ročica menjalnika je vgrajena v tla. Sprednja plošča je lahkaobrnjena proti vozniku. Na njej je veliko gumbov, vzvodov in navigatorjev. Merilnik hitrosti - puščica, z največjo mejo 120 kilometrov na uro. V njem je tudi odometer. Merilnik vrtljajev ima razpon od 0 do 28.000 vrtljajev. V panel so vključene tudi pomožne naprave. To je kazalec na raven goriva v rezervoarju in voltmeter. Te naprave niso bile opremljene z osvetlitvijo ozadja.

  Tukaj ni razdelitve. Dejstvo je, da voznik nima ločenih vrat. Zato je vhod skozi glavna vhodna vrata na levi.
  Desno od voznika je še en kraj (za vodnika ali drugega voznika). Če govorimo o ravni opreme, bi lahko turistične avtobuse Ikarus 250 opremili z:
 • mikrofonom.
 • Interaktivna tabla.
 • Televizija.
 • Vsa okna so trdna, niso obarvana. Čeprav je bil v tovarni zagotovljen red barvnega stekla. Poleg tega je bil avto opremljen z zavesami. Toda zaradi neuspešne izbire barv (rdeče) so bile slabo zaščitene pred vročino.

  "Ikarus 250": tehnične značilnosti

  Sprva je bil za ta avtobus uveden "Raba-Man" z delovno prostornino do 1035 litrov in največjo močjo 192 KM. Navor je 667 Nm. Vendar so inženirji z leti delali na izboljšanju motorja in povečevanju njegove moči.
  Treba je omeniti, da ima celotna linija motorjev "Ikarus 250" enako razporeditev. To so bile inline, šestvaljne enote z litoželezno enoto in turbopolnilnikom.
  Najmočnejši motor, ki je bil kdaj nameščen na "Ikarus 250", je imel naslednje značilnosti. Največja moč enote je 280 konjskih moči. Navor - 1000 Nm. Vendar pa tudi s takim motornim avtobusom se niso razlikovali v sprejemljivi dinamiki. Avto počasi pospešuje, vendar je motor dovolil samozavestno premikanje s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Mimogrede, maksimalna hitrost je bila 120 kilometrov na uro. Med prednosti serije motorjev "Raba-Man" je treba omeniti dobro popravljivost. Vendar pa je zaradi pomanjkanja moči motor deloval neprekinjeno v pogojih visoke obremenitve. Zaradi tega motor ni imel velikega vira. Prav tako je med pomanjkljivostmi povratne informacije opaziti visoko raven hrupa. Zvok dela bi se lahko povečal, če bi prišlo do izbruha dušilca. Tudi z leti je dimni motor. Iz izpušne cevi je bil značilen črni smog.

  Drugi motor

  "Ikarus 250" bi lahko bil opremljen s sovjetskimi tovornimi motorji. Ja, to so bili motorji YAMZ in KamAZ. Toda glede na posebno postavitev (in to so bili V-oblikovani osemvaljni motorji), jih je bilo težko postaviti v zadnji prostor. Zato, da bi takšne motorje, v salonu izvaja stopničke.

  Prenos

  Motorne enote Rab-Man so bile opremljene z nemškim šeststopenjskim menjalnikom znamke ZF. V zvezi z različicami s sovjetskimi motorji so bili opremljeni z enakimi škatli kot tovornjaki. Torej, za Yaroslavl motor je bila predvidena škatla YaMZ, za Kama - petstopenjski KAMAZ brez delilnikov. KerRočica menjalnika se je nahajala na sprednjem delu karoserije, vse ostale enote v zadnjem delu pa so prenosni mehanizem sestavljali iz ojačanega kardana s tečaji. Sklopka - enojna plošča, suha s hidravličnim pogonom in pnevmatskim ojačevalnikom.

  Uspešnost

  Po podatkih iz potnega lista je avto pospešil na 60 kilometrov na uro v 22 sekundah. Največja hitrost, odvisno od spremembe, je bila od 92 do 120 kilometrov na uro. V tem primeru je šesti prenos delal v hitrem načinu od 95 kilometrov na uro. Poraba goriva na podatkih potnega lista - 265 litrov. Vendar, kot kaže praksa, lahko ti motorji porabijo do 30 in več litrov dizelskega goriva.

  Vozni del

  Avto nima okvirja - nosilna konstrukcija je samo telo. Vzmetenje spredaj in zadaj - pnevmatsko, odvisno od tipa. Zadnji most je "Raba". Spredaj je vrtljiva gred. Kolesa imajo premer 225 palcev. Pokrovi pnevmatik - brez zračnice. Avto ima visoko gladkost tečaja - upoštevajte ocene. Zaradi dolge osnove in zračnih blazinic, avtobus povsem pogoltne vse curke, jame in druge neenakosti na cesti. Avto ima udobno vzmetenje, ki je odlično za dolge vožnje.

  Zavora

  Zavorni sistem je sestavljen iz dvokrožnih bobnastih elementov s polmerom 21 centimetrov. Roke smo aktivirali s pnevmatskim pogonom. Zavorna razdalja avtobusa od 60 do 0 kilometrov na uro je 37 metrov. Ročna zavora je nameščena na zadnja kolesa.
  Zaradi tega ga sproži pomladakumulatorji z zračnim pogonom. Kot pomožne zavore se uporablja dizelski retarder. Ima električni pnevmatski pogon. Tlak v zavornem sistemu je od 62 do 74 kgf /cm. Tudi pri zasnovi sistema je varovalka, ki vsebuje alkohol. Služi za odmrzovanje kondenzacije.

  Spremembe

  V letih proizvodnje je bilo izvedenih več sprememb, ki so se nekoliko razlikovale od dela obloge in agregata:
 • Ikarus 2500409 in 12. Ti modeli so prvi uvoženi v ZSSR. Imejte eno mehanska vrata. Opremljen z motorjem s 192 konjskimi močmi in pospešen do 92 kilometrov na uro.
 • 25022. Ta različica je bila serijsko proizvedena od 1977 do 1980. Ta sprememba se je razlikovala s plastičnimi odbijači.
 • 25058. Ta različica je naslednica prejšnje. Med razlikami je močnejši motor, ki lahko razvije 220 konjskih moči, šeststopenjska avtomatska sprednja vrata s pnevmatskim pogonom. Od spodaj se je pojavil tudi zastekljen loputo.
 • 25059. To je ena izmed najbolj množičnih različic v ZSSR. Serijski model je izdelan od 84. leta. Razlikuje se po prisotnosti šestih oken na levi in ​​petih na desni. Ta različica vključuje zadnja avtomatska vrata.
 • 25093 in 95. To so nekatere najnovejše različice madžarskih avtobusov. So izboljšana in izpopolnjena sprememba prejšnje.
 • Stroški

  Danes so stroški tega avtobusa od 180 do 350 tisoč rubljev. Veliko modelov samo stoji na platformah ali v škatlah in se ne izkoriščajo. SPo eni strani je dobro - avto ima majhen tek. Ampak na drugi strani, po nakupu bodo morali resno sesulo - vsaj zamenjajte pogonske jermene in izvedite revizijo vzmetenja.
  Veliko izvodov prodaja tudi že obrabljen motor. Glavna popravila so draga. Ja, in rezervnih delov za takšno tehniko je težko najti. Konec koncev, ne izide več kot 20 let.

  Zaključek

  Tako smo ugotovili, kaj so značilnosti in značilnosti "Icarusa 250". Kljub zastarelemu dizajnu so ti avtomobili še vedno na naših cestah. Pogosto jih uporabljajo zasebni prevozniki. Čudno je, da je avto po tako dolgem času še vedno na poti. Vendar to velja le za nekaj primerov. Večina modelov je že razvila svoje vire. Stroški popravila pomembnih vozlišč so lahko polni stroški avtobusa. Poleg tega obstajajo težave pri iskanju rezervnih delov. Vsako leto so ti avtomobili manj in manj, da bi našli kaj od razstavljanja je praktično nemogoče.

  Sorodne publikacije