25. okvir je kaj? Bistvo, učinek, vpliv 25. okvirja na osebo

Strokovnjaki trdijo: z gledanjem filmov ali televizijskih oddaj so skoraj vsi izpostavljeni 25. okvirju. Kaj pomeni ta pojav? To je vpliv na podzavest, na neopazno polaganje določenih naprav. Takšno orodje je po mnenju strokovnjakov lahko močno orožje vpliva, ki se uporablja za dobre namene, in širjenje negativnih dejanj. Bistvo je, da oseba ne more zaznati podobe, ki se je pojavila na zaslonu, ampak podatke odloži v svoj podzavest. Okoli tega pojava, imenovanega 25. okvir, je zbralo veliko število mitov in dejstev. Kakšen je torej ta učinek? Fikcija ali resničnost? Poskusimo ugotoviti!


Načelo delovanja

Znanstveniki so ugotovili, da oseba v eni sekundi namerno zajame le 24 okvirjev. Res je, da obstajajo določene funkcije, na primer ta možnost je odvisna od hitrosti slike na zaslonu in od ostrine slike. Zato dodatni okvir - petindvajseta, ki je bila prikazana v istem časovnem obdobju, dojema samo človeška podzavest.
Torej, kakšen je učinek 25 okvirjev? To je video tehnologija, ki preprečuje, da bi zaslon prejel svetlobo iz opreme. Za ustvarjanje tega učinka se uporabljata dve vrsti tehnik. Dejanje kinematografskega projektorja je takšno, da se po tem, ko oddaja posnetke, zapre zavesa ali zaklop. V tem trenutku se na zaslonu prikaže 25. okvir. Res je, da bo to zahtevalo drug projektor. Ampak kako vidiš 25. okvir,na primer v filmih? Strokovnjaki pravijo: njegova slika mora biti veliko lažja od drugih okvirjev, in trajanje - veliko manj. V nasprotnem primeru vse informacije ne bodo šle v podzavest, temveč samo zavestno. To pomeni, da je ta proces zelo težko izvajati. Zato so skeptiki zanikali obstoj tega pojava in vsak vpliv na osebo.
Zaradi pravičnosti opažamo, da v resnici 25 okvirjev sploh ni skrito: vsaka slika je označena z očmi opazovalca. Vendar se lahko zaradi inercije vida združi s podobnimi. Enostavno označite dodaten okvir: na primer, lahko hitro preberete kratko besedo z veliko obliko. Prepričajte se, da je preprosta: uporabite jo lahko za domači računalnik in vso programsko opremo za namestitev. Študija 25. okvirja Ameriškega psihološkega združenja je privedla do tega, da je bil psihološki učinek tega vpliva uradno zavrnjen. To se je zgodilo leta 1958.

Zgodovina pojava

Prvič o pojavu, kot je 25. okvir, je govoril poslovnež James Wycker. Opravil je eksperiment v enem od kinematografov Združenih držav Amerike. V poletni sezoni je James, ki je prikazoval zelo priljubljen film, vstavil sliko pokovke in med običajnimi okvirji. Nekateri viri pravijo, da so bili to stavki: »Ste lačni? Jejte kokice "ali" Pijte Coca-Colo ". Slabše ugotovitve je objavila javnost: trdil je, da je taka nestandardna tržna poteza delovala, prodaja pijač in koruze pa se je podvojila!Takoj po tem je poslovnež patentiral svoja odkritja in ustanovil podjetje, ki je dodalo 25 okvirjev za oglaševanje različnih izdelkov neposredno v filmih.

Seveda je tak dogodek povzročil veliko zanimanja, saj se je nanašal na vpliv na podzavest in opustitev nakupa določenega blaga. Ni presenetljivo, da vladni uradniki in predstavniki medijev zahtevajo, da James izvede ponavljajoče se eksperimente. Slabše so ponovile svoje raziskave, vendar se je izkazalo, da so bile informacije, ki jih je predstavljal prej, "raca"! To pomeni, da nobeden od ljudi, ki so gledali film s petindvajsetim okvirjem, ni propagiral, vendar ni kupoval. Treba je opozoriti, da je uradna zahteva za posredovanje predhodnih podatkov in številk James Weaker odgovorila kategorično. To pomeni, da lahko rečemo, da je celotno bistvo 25. okvira pojav, ki je umetno povzročen in ima določeno nalogo. Kaj? Osnovna: ustvarjanje podjetja in pridobivanje denarja za prodajo te storitve.

Fikcija ali resničnost?

Kaj se skriva za tem pojavom? Je resničnost fikcija? Ali obstaja oglas s petindvajsetim okvirjem? Za odgovor na ta vprašanja smo zbrali znana dejstva. Na primer, Commonwealth of American Psychologists je izvedel lastne raziskave. Zaradi opazovanja ljudi so strokovnjaki sklenili: na vprašanje, kako 25-ti okvir na osebo prizadene ljudi, lahko odgovorimo z eno besedo - ne. Uradno izpodbijanje tega pojava je izšlo leta 1958. Raziskave se niso ukvarjale le s psihologi. Študent iz New Yorkaz imenom Rogers, ki je raziskoval petindvajset okvir, se je odpravil v kino, kjer je bil po besedah ​​Leakera izveden poskus. Fantje so čakali na neverjetna odkritja: režiser je dejal, da na stenah tega filma ni bilo raziskav. In potem, ko je študent videl območje kina in število sej, je spoznal: navedeno število predmetov Jamesa Wiykerja se enostavno ne bi uvrstilo v eno sezono v majhnem kinu. Mimogrede, po petih letih je poslovnež priznal, da ni opravil nobene raziskave in da so bili vsi podatki preprosto izdelani.

Pozne raziskave

To je precej nenavadno, toda kljub razočaranju rezultatov raziskav, zanimanje za ta pojav ni izginilo. Raziskave se nadaljujejo tudi danes. Na primer, znanstveniki iz Nizozemske potrjujejo učinek petindvajsetega okvira na človeško podzavest. Res je, da mora biti to skrito oglaševanje izvedeno v obliki skakalnih črk ali številskih vrednosti. Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da čas tega okvira ne bi smel biti 1/25 sekund, ampak malo dlje.

Rezultati te študije nizozemskih strokovnjakov so bili objavljeni v znanstveni reviji Journal of Experimental Social Psychology. Raziskavo o nenavadnem učinku je opravila tudi BBC. Njihovi rezultati pravijo: ni posebnih razlik med skupino, ki je prejemala subliminalno oglaševanje, in tistimi, ki takšnega oglaševanja niso videli.

Pozno za 40 let

Dvaindvajseti okvir zanima Ruse z zamudo skoraj štirih desetletij. S prizadevanji rumenega tiska je zanimalota pojav se je pojavil šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat so časopisi objavili članke o tem, da je prebivalstvo zombi, seveda s pomočjo tega nenavadnega okvira. Mimogrede, video kasete so bile uporabljene tudi za preučevanje različnih jezikov, zdravljenje bolezni s 25 okviri. Treba je opozoriti, da se je prebivalstvo države izkazalo za neverjetno zaupanje, malo jih ima dvomov, da lahko ta pojav pomaga.

Prepoved skritega oglaševanja

Ruska in ukrajinska zakonodaja prepovedujeta uporabo skritega oglaševanja, ki vpliva na podzavest osebe. V Ruski federaciji to ureja odstavek 5 člena 5 zveznega zakona o oglaševanju:
uporaba radijskih, televizijskih, video, avdio in filmskih produkcij ali drugih izdelkov ter distribucija skritega oglaševanja, tj. ne zavedanje potrošnikov oglaševalskega vpliva na njihovo zavest, vključno s takim vplivom z uporabo posebnih videokaset (snemanje z dvema zvokoma) in drugih metod. Mimogrede, strokovnjaki iz All-ruski Raziskovalni inštitut za televizijo in radio uspelo razviti edinstveno napravo, ki vam omogoča, da odkrijete v TV signalu nepooblaščene in nepooblaščene informacije, vključno s petindvajsetim okvirjem.

V kinu

Posebno pozornost je treba nameniti uporabi 25. okvirja v kinu. Morda je eden od najbolj presenetljivih primerov trak, imenovan "Fight Club". Zgodba filma večkrat omenja uporabo tega pojava: Tyler Durden med delom v kinuvstavljanje v filmski okvir, ki prikazuje človekovo dostojanstvo. To je povzročilo zmedo v javnosti - seveda na ravni podzavesti. Isti okvir se naključno vstavi na koncu filma. Na začetku slike lahko najdete vložke petindvajsetega okvirja, ki prikazuje Tylerja Durdena.
Gledalci serije Colombo so prav tako dobro seznanjeni s tem učinkom. V eni epizodi, morilec uporabi 25. okvir, da svojo žrtev postavi na pravo mesto. Poročnik Colombo, ki je preučil to tehniko, ga je nato uporabil pri osumljencu.

V risanih filmih

je bila frekvenca 25 slik na sekundo predmet razprav otroških psihologov, brezbrižni pa so celo ustvarili video, ki pojasnjuje učinek tega učinka na otroke. Še posebej močna je risanka Disneyja, kot je Shrek. Vendar pa strokovnjaki, ki se ukvarjajo s to risanko, pravijo, da je vse, kar je tu, zamenjava konceptov. Čeprav vpliv 25. okvirja na otrokovo psiho ni povsem razumljiv, zato psihologi priporočajo, da se otroci skrbno izberejo za risanke.

Izgubiti težo in se naučiti jezika

V svojih pregledih 25 slik pogosto ljudje pravijo, da vam lahko pomaga pri učenju tujih jezikov in celo zavržejo dodatne funte! Seveda ni bil dokazan noben resničen vpliv, ker podzavest vsakega posameznika deluje individualno.
Kako deluje tehnika hujšanja s 25 okvirji? Če verjamete v ustvarjalca teh programskih aplikacij, en tečaj, ki traja en mesec, vključuje ogled videoposnetkaslike in glas. Pregledati ga je treba vsak dan vsaj 30 minut, pred sanjami pa ponoviti vse fraze iz videoposnetka. Presenetljivo, bujne dame zlahka verjamejo v takšne tehnike. Vendar pa takšen enostaven način ni verjetno, da bi prinesel pričakovani rezultat.

Sorodne publikacije