Jeziček Funkcija: kako napisati program?

Funkcija tabeliranja je klasičen problem matematike in programiranja. Sestoji iz zaporednega iskanja vrednosti f (x) s spremenljivkami x. Rezultati izračunov so najpogosteje prikazani v obliki tabele dveh vrstic. Prvi ustreza x, drugi pa f (x).

Teorija

Algoritem za določanje vrednosti funkcije je sestavljen iz šestih korakov.
 • Izbira začetne in končne vrednosti argumenta, število točk.
 • Izračun koraka je vrednost, za katero se argument spremeni.
 • Argument je enak začetni vrednosti.
 • Funkcionalni izračun.
 • Povečajte argument na vrednost koraka.
 • Korake 4-5 ponovite, dokler se ne izračuna zahtevano število točk.
 • Vrednosti, nastavljene v prvem koraku, niso vedno izbrane, lahko jih določi naloga. V praksi obstaja situacija, v kateri je podan razpon vrednosti in korak izračuna. Funkcija tabeliranja v tem primeru ne zahteva ugotavljanja števila točk, saj je pogoj za zaključek izračuna (odstavek 6 algoritma) enakost argumenta dani končni vrednosti.


  Praktični primer

  Razumevanje, kako uporabiti teorijo, bo pomagalo zgled. Dovoljena kvadratna funkcija je g (x) = x 2 + 9. Pripravimo tabelo njenih vrednosti v območju [-2; 2], pri čemer je število točk enako pet. Iz prvotnih podatkov je enostavno predpostaviti, da mora biti korak izračuna enak 1. Po algoritmu bo naslednji ukrep izračun g (-2), "-2".to je začetna vrednost funkcije. Nenehno narašča x na enoto (v programiranju se ta operacija imenuje inkrementacija) in definiranje funkcije g, izvede se zavihek funkcije.
  -1

  -2
  0  1  2  g (x) 44)


  13  10  9  10  13

  Preprosto preveri pravilnost izračunov - izide parabola.

  Izvajanje programske opreme

  Ročno risanje tabele funkcij - dolga zasedba. Izračuni je treba opraviti previdno, napaka v izračunu pa povzroči napačne tudi druge vrednosti. Rešitev je prevesti nalogo v računalnik. Spodaj je funkcija tabuliranja programa na tako imenovani "psevdokod". Če želite to narediti, morate podati funkcijo, začetno in končno vrednost argumentov, število točk. V tem primeru se izračuna f (x) = 18 * x + 5. Rezultat programa so zaporedne vrednosti x, f (x). - Argument: = N. Vrednost. - Step_calculated: = (vrednost N. - K. vrednost) /Col. točk - FOR (Števec: = 0 do Število točk). Začetek: - Funkcija: = 18 * Argument + 5. - Argument: = N. vrednost + Števec * Korak. - Izhod na zaslon (Argument, Function). Konec Koda se prilagaja programskim jezikom. To pomeni, da se tabeliranje funkcij lahko izvaja v Pascalu, C +, C # in celo v uradnem programskem jeziku VBA, ki je integriran v paket MS Office.

  Sorodne publikacije