"Webasto": načelo delovanja, naprave in funkcije

Grelnik v salonu je standard v vsakem avtomobilu, pa naj gre za osebni avtomobil ali tovornjak. Ta peč deluje s preprostim vezjem - ventilator piha toplotni izmenjevalec, napolnjen z vročim antifrizom, ki redno kroži po sistemu. Pomanjkljivost te sheme pa je, da toplota prihaja samo na ogrevanem avtomobilu. Ali je mogoče dobiti toplo notranjost in ogret motor brez zagona? Strokovnjaki Webasto poznajo ta odgovor. To podjetje že dolgo proizvaja predgrevanje in avtonomne grelnike. Kaj so agregati? Poglejmo v naš današnji članek.

Značilnost

"Webasto" je vrsta peči, ki deluje neodvisno, ne glede na motor. Ta enota ima lastno zgorevalno komoro in jo poganja glavni rezervoar za gorivo. Vendar pa obstajajo nekatere razlike, o katerih bomo govorili kasneje.
Glavna naloga "Webasto" - ogrevanje kabine in motorja. Nekateri modeli ogrevajo samo kabino - imajo drugačno načelo dela. "Webbosto" se tak načrt običajno imenuje "suhi avtonom". Kako deluje, bomo izvedeli kasneje. Tekoče "Webasto" ima delovno načelo nekoliko drugačno. V ljudeh se imenujejo "mokri avtocentri".

Kateri avtomobil je nameščen?

Grelec "VEAB" je nameščen redno na vseh glavnih tovornih vozilih in turističnih avtobusih brez izjeme. Toda tudi vgradnja tega grelnika se proizvaja na avtomobilih. Zlasti se ukvarjajo s proizvajalci "Volvo" in "BMW".
Za nekatere obstaja tudi sistem"Opel". Vendar pa je treba omeniti, da je sistem za osebne avtomobile na voljo le kot možnost. Prav tako se grelec lahko namesti samostojni. To je pomenilo veliko podjetij in delavnic v Rusiji. Stroški takšnega "užitek" - 45000. Končna cena je odvisna od vrste in zmogljivosti grelca.

Kako deluje sistem "Vebasto"? Načelo

Zasnova grelca zelo preprost, zaradi česar je sistem skoraj popolnoma. Sestoji 'Vebasto "iz dveh elementov. To so:


 • Teploobrazuyuschyy modul.
 • Sistem za upravljanje.
 • V prvem delu je osnovna v oblikovanju. Teploobrazuyuschyy modul združuje več elementov. Ta črpalka, ventilator, toplotni izmenjevalnik, zgorevalne komore in šobe s svečo. Ta modul je zaprt v majhnem ohišju dimenzije 25 x 15 x 10 cm. Zato avtonomka lahko v kabino tovornjaka in pod pokrovom običajnega osebnega avtomobila. Ko že govorimo o minibusi, se lahko nahaja pod sopotnikovim sedežem ali pod prho. Telo naprave je zelo kompakten, kar je prednost.
  Kaj je grelec "Vebasto" načeloma dela? On deluje kot skupni lase (včasih se imenujejo). Če pa je domača Feni nameščen električni grelec in se napaja z 220 V, potem nastaviti gorilnika šobo za ustvarjanje in spodbujanje zmesi. In sistem samostojno. Samo dobava 12 voltov, primerne za krmilno enoto. Za "suho" delovni princip pre-grelec "Vebasto" je zelo preprost.Po dovodu signala iz krmilnega sistema začne črpalka sprejemati gorivo iz rezervoarja. Nadalje, dizelski motor se meša z zrakom. Vse se dogaja v ločeni celici. Toda kako se mešanica požara, če dizelsko gorivo ne gori od običajne iskre? Gori sveča je povezana z delom. To je ona, ki segreje mešanico do temperature samovžiga. Po tem se sprosti toplotna energija iz izgorevanja goriva. Ona gre do radiatorja. Slednji se segreje in pod vplivom ventilatorja se toplota odda v salon.
  V zvezi z nadzornim sistemom lahko poleg gumba vključuje tudi vklop časovnika. Zaradi tega lahko voznik vnaprej programira čas, ko se bo sistem zagnal. To je zelo priročno - pravijo povratne informacije. Kot opcijo lahko avtonomen dobite tudi GSM modul. To vam omogoča zagon neposredno iz telefona.

  Tekoče "Vebasto"

  Načelo njegovega dela je enako načelu "suhih" avtonomistov. Edina stvar, ki je povezana z normalnim hladilnim sistemom. Torej, toplota, ki jo oddaja "sušilec za lase", gori ne samo salon, ampak tudi antifriz. Prav tako je v napravi majhna črpalka, ki povzroča kroženje hladne tekočine v majhnem krogu. Sistem "Webasto" se segreje do +40 stopinj Celzija (skupaj z njim se ogreje tudi motorno olje). To je dovolj za zanesljiv zagon motorja v hudih zmrzali. Predgrevalnik tako bistveno zmanjša obremenitev delov motorja in priključkov (akumulator, zaganjalnik in generator).

  Za ogrevanje motorja z "Vebasto"?

  Odgovor na to vprašanje bo odvisen od tegavrsta nameščenega grelnika. Torej, če je to tekoči sistem "Vebasto" (načelo njegovega dela smo že upoštevali), je stroj popolnoma pripravljen za zagon gibanja. Ni potrebe za dodatno segrevanje motorja - v tem celotnem "čipu" avtonomisti. Če pa je nameščen suhi grelec, bo motor ostal hladen, tudi če je kabina +30 stopinj. Torej, pri temperaturah pod ničlo, je treba tak avtomobil še naprej ogrevati v prostem teku pred premikanjem. Trajalo bo približno pet minut.
  Hitro segrevanje motorja brez zagona s tekočim avtonomnim grelcem "Webasto"? Načelo njegovega delovanja vam omogoča, da pripravite motor za zimsko vožnjo za 15-20 minut. Potem bo avtomobil popolnoma pripravljen na potovanje. Ugotavljamo tudi, da bo sistem zahvaljujoč senzorjem stalno ohranjal dejansko temperaturo v kabini. Grelec se bo sam izklopil, če bo zrak prevroč. In obratno: če je kabina postala hladna, bo avtonomni grelec "Vebasto" prejel ustrezen signal o izstrelitvi.

  Ali je načelo "Webasto" za bencin drugačno?

  To podjetje proizvaja samo dizelske avtonovke, ki delujejo po istem algoritmu.
  Načelo "Webasto" za dizelsko gorivo in bencin se razlikuje le pri oskrbi z gorivom za "sušilnik za lase". Da, na bencinski avtomobil je nameščen dodatni rezervoar s kapaciteto 510 ali 15 litrov. Od tam črpalka in odstrani dizelsko gorivo za nadaljnji požig v komori. V drugi ni razlike.

  Veliko preživi?

  Tu je vse odvisno od moči avtonomnega grelnika "Webasto". Čegovorimo o modelih za avtomobile in kombije (moč od enega do pol kilovata), potem ta avtonomija porabi do 300 gramov dizelskega goriva na uro. No, močnejši modeli, ki so namenjeni za tovorne kabine in za turistične avtobuse (3-5 kilovatov), ​​porabijo približno 600 gramov na uro.

  Glavne koristi

  Ali naj kupim avto in postavim to enoto? Upoštevajmo nekatere prednosti take namestitve:
 • Vedno topel salon. Z avtonomnim grelcem "Webasto" vam ni več treba sedeti v hladnem avtu in počakati, da se ogreje.
 • Prihranite čas. Sistem se lahko samodejno aktivira pred vašim odhodom - dovolj je, da razporedite časovnik ali vklopite sistem preko telefona 15-20 minut pred začetkom potovanja.
 • Prihranek goriva. Ogrevanje kabine in zaščita pred zamrznitvijo v hladilnem sistemu gre še manj goriva kot pri vožnji motorja v prostem teku.
 • Pomanjkanje zmrzali na oknih. Ker je notranjost že topla, se ledena skorja na vetrobranskem steklu samodejno stopi. Ni vam treba razdeliti s strgalom ali kupiti neke kemije.
 • Zmogljivost motorja in zgibni agregati. Motor se ne bo vklopil na trdnem olju, zaganjač in baterija pa bosta trajala dlje.
 • Slabosti

  Kot lahko vidite, je "Webasto" resnično koristen grelec. Toda zakaj ni nameščen na vseh avtomobilih? Prvič, vsi stroji ne delujejo na izredno nizkih temperaturah. Namestitev "Webasto" je pomembna le v primeru hudih zim. Če pozimi termometer ne pade pod 10stopinj zmrzali, lahko to storite brez namestitve dodatnega grelnika.
  Še posebej, ker je njegova povprečna cena od enega do pol tisoč dolarjev. To znatno poveča stroške avtomobila. Tudi pomemben problem "Webasto" je, da se v primeru okvare nič ne da storiti z lastnimi rokami. Da, zamenjajte cevi in ​​cevi. Ampak, če obstajajo napake v sistemu ali bolj resne težave, brez pomoči strokovnjakov ne more storiti. Samoregulacija razčlenitve je malo verjetna.

  Zaključek

  Tako smo ugotovili načelo "Webasto" za dizel in bencin, upoštevali pa smo tudi značilnosti avtonomnega grelnika. Kot lahko vidite, namestitev takšne opreme ni vedno primerna. Če pa dovolite proračun in ste v ostrem podnebju, bo nakup avtonomizma očitno odveč. Vendar pa ga je treba postaviti v specializirane delavnice, ki dajejo jamstvo za njihovo delo.

  Sorodne publikacije