BIOS ne deluje na tipkovnici: vzroki napak in njihovo odpravljanje

Težava z dejstvom, da BIOS ne deluje na tipkovnici, uporabniki običajno opazijo pri ponovni namestitvi operacijskega sistema, ko želite nastaviti prednostni zagon ali pri spreminjanju osnovnih nastavitev primarnega vhodno /izhodnega sistema. Kaj je vzrok takšnega pojava in kako se z njim spopasti, zdaj in bo obravnavano. Takoj želim omeniti, da ni vse tako slabo. Obstaja več osnovnih metod, ki lahko rešijo problem v nekaj minutah. Razmislite o njih.

Tipkovnica ne deluje v BIOS-u: razlogi

Večina uporabnikov opozarja, da so v običajno delujočem operacijskem sistemu takšne situacije opazne, vendar precej redko. Večinoma velja samo za BIOS.


Med glavnimi razlogi za to stanje je večina strokovnjakov, ki razlikujejo med naslednjimi:
 • fizične poškodbe čepov in žic;
 • nepravilna povezava;
 • stari računalnik brez podpore priključene naprave;
 • nepravilna nastavitev nastavitev BIOS-a.
 • Težave, povezane s fizičnimi napakami ali škodo, se zdaj ne bodo obravnavale. V skrajnem primeru, če tipkovnica ne deluje v BIOS-u, lahko preskusite delovanje zunanje naprave standardnega PS /2 ali USB preprosto tako, da jo priključite na drug računalniški terminal. Če je vse v redu, je treba iskati razlog v njegovi sistemski enoti (natančneje, v gnezdih in vratih, na katere se povezava izvaja).

  Kaj?na prvem mestu?

  Pri odpravljanju težav je treba najprej preveriti pravilno povezavo.
  Pri tipkovnicah USB ni enostavno vzpostaviti povezave prek ustreznih vrat (čeprav je včasih lahko tipkovnica skladna s standardom USB 3.0 in priključena na vrata USB 2.0).


  Toda pojav takšne situacije je pogostejši pri tipkovnicah starega standarda PS /2. Povezava mora biti izvedena ob upoštevanju, da se barve vtiča tipkovnice in ustreznih vtičnic ujemajo (imajo vijolično barvo). Toda v tem primeru je tudi težko narediti napako.

  Kako se prijaviti v BIOS (ne deluje tipkovnica)?

  Pri poskusu vzpostavitve parametrov primarnega sistema, ki lahko pogosto povzroči prometne nesreče, obstaja vprašanje dostopa do njih, ker klic Bios ali premikanje po konfiguracijskih odsekih brez tipkovnice v večini primerov ne more.
  Toda odločitev obstaja. Na primer, imamo situacijo, ko tipkovnica na prenosnem računalniku ne deluje v programu Bios. V sistem namestitve se lahko prijavite na več načinov. Nekateri modeli prenosnih računalnikov so prvotno opremljeni s posebnimi gumbi na plošči, s katerimi se prikliče sekcija Bios nastavitve. To velja zlasti za izdelke Lenovo, Sony VAIO (gumb ASSIST) itd. Druga možnost dostopa, v primeru, da tipkovnica ne deluje v BIOS-u, poveže svoj zunanji analogni signal prek vrat USB. Ampak tukaj je treba vedeti, da je zunanja tipkovnica zaželena za povezavo breznapajalnik, nato pa vklopite napravo samo za prenos.

  Ponastavitev nastavitev

  Prejšnje odločitve v nekem smislu se lahko imenujejo univerzalne in morda ne dajejo želenega rezultata. To je mogoče videti, ko tipkovnica USB ne deluje v programu Bios. Ta težava je povezana le z izpadom samega sistema.
  V tem primeru je treba izvesti popolno ponastavitev nastavljenih parametrov. Kateri koli, celo stacionarni računalnik vam omogoča, da pridete do matične plošče, na kateri je nameščena CMOS baterija. Samo nekaj minut ga morate odstraniti iz reže, vstaviti nazaj in poskusiti vnesti nastavitve tako, da terminal pretvorite v škorenj.

  Določanje pravilnih parametrov

  Toda tu so njegove pasti. Pri tipkovnicah USB je težava morda onemogočena podpora za takšne naprave v primarnem sistemu.
  V tem primeru boste morali priključiti PS /2 tipkovnico ali, če obstaja taka priložnost, da vstopite v BIOS na prenosnem računalniku s pritiskom na poseben gumb, nato pa poiščite parametre, kot sta podporna podpora USB ali USB tipkovnica in poglejte nastavljeno vrednost. Če je razlog res to, bo nastavljen na Disabled. Morate ga spremeniti v Enabled in shraniti spremembo na izhodu (F10 Y). Naslednji se bo znova zagnal. Morda bo ta način rešil problem.

  Kaj bi lahko bilo več?

  V skladu z izjavami, je včasih okvara tipkovnice posledica poškodb slotov RAM, motenj v delovanju enotemoč skrajšanje vseh stikov neposredno na matični plošči, napaka v pristaniščih, itd Tukaj brez popolne diagnostike celotnega sistema ne more storiti.
  Nazadnje lahko pride tudi do težav s samim sistemom BIOS, ki je prekinitev njegovega dela ali staranja. V tem primeru boste morali dokončati prepis, vendar je ta proces nevaren, vendar brez posebnega znanja, lahko povprečni uporabnik povzroči nepopravljivo škodo računalniku, zaradi česar bo računalnik prenehal delovati.

  Namesto izida

  Na podlagi zgoraj navedenega lahko sklepamo, da je, ne glede na trenutne razmere, brez fizične škode ali napak, problem nezmožnosti tipkovnice za delo in dostop do primarnega sistema rešen zelo preprosto.
  Toda vzroki za takšen pojav so lahko zelo veliki. In ne vedno so povezani izključno z napakami fizičnega značaja. V večini primerov je za iste naprave USB preprosto vklopiti podporo ali narediti splošno katastrofo. To pomaga pri 99 od 100 primerov.Končno, ko govorimo o globalnem problemu, ko tipkovnica sploh ne deluje, jo lahko takoj določite na pozdravnem zaslonu, ko je računalnik vklopljen (poroča se, da tipkovnica manjka). V tem primeru boste morali preveriti pravilno povezavo ali uporabiti zgoraj opisane metode, dokler nadomestna naprava ne bo uspela.

  Sorodne publikacije