Kaj storiti, če se strežnik DNS ne odzove in kako ga lahko popravim?

Vsak uporabnik ve, kako neprijetno je, ko povezava z internetom izgine. Z računalnikom ali usmerjevalnikom se zdi, da je vse v redu, vendar pri odpravljanju težav sistem piše "DNS strežnik se ne odziva." Kaj storiti v tem primeru, ne vsi vedo. Preden se odločite za odpravo težave, morate najprej ugotoviti, v čem je težava.

Kaj je DNS strežnik: kratka informacija

Za začetek, naj na kratko preučimo, kaj je strežnik DNS. Kot veste, ima vsak računalnik ali strežnik, povezan z internetom, svoj edinstven naslov IP (če je statičen in se ne spreminja). Vendar se ne boste spominjali tako velikega števila digitalnih kombinacij za dostop do določenega vira.


Uporaba DNS strežnika vam omogoča, da "povežete" naslov z imenom domene. Zato se v naslovni vrstici vnesejo informacije v obliki črk, številk in simbolov. Dovolj je, da si zapomnite celo ime vira, in prek DNS, ko boste vnesli naslov bo preusmerjen na povezani IP. Samo te storitve lahko ne uspejo. V nadaljevanju bo obravnavano, kaj storiti, če se strežnik DNS ne odzove, medtem ko je nekaj besed o možnih težavah.

Možni vzroki težave in glavne vrste napak

Na splošno lahko napake sami razdelimo v dve široki kategoriji: težave ponudnika ali obiskanega sredstva in napake, povezane z nepravilnimi nastavitvami uporabnika računalnika. V prvem primeru naredite nekaj zapopravljanje situacije je nesmiselno, saj, kot smo že razumeli, uporabnik tukaj ni odvisen od ničesar. Druga stvar je, da pride do napak zaradi "vzleta" ali namerne spremembe omrežnih nastavitev v operacijskem sistemu. In tukaj je lahko veliko razlogov. Toda med najpogostejšimi so naslednje:


 • kratkotrajne napake v OS ali usmerjevalniku;
 • blokiranje z zaščitnim sistemom;
 • napačni parametri DNS v nastavitvah uporabljenega protokola;
 • nepravilne nastavitve DNS na usmerjevalniku;
 • Status neaktivnega DNS odjemalca;
 • pretok predpomnilnika in napake drugih omrežnih parametrov;
 • Vpliv virusov.
 • DNS strežnik se ne odziva na vir: kaj storiti?

  Kar se tiče kratkotrajnih napak, ki se pogosto pojavljajo, ni zavarovan noben računalniški sistem. Predpostavimo, da pri diagnosticiranju sistem izda sporočilo, da se strežnik DNS ne odziva. Kaj storiti? Zdi se, da WiFi deluje, vendar dostop do interneta ni. Če želite začeti, preverite povezavo z drugo napravo (vsaj z mobilnega telefona). Če obstaja povezava, je to v samem računalniškem terminalu. V tem primeru preprosto dokončajte celoten ponovni zagon.
  Če povezava ne obstaja na vseh napravah, se lahko zgodi v usmerjevalniku. Ponastaviti morate nastavitve, da ga znova zaženete. Vendar pa uporaba gumba za ponastavitev, ki se običajno nahaja na hrbtni strani, ni priporočljiva (čeprav jo lahko zadržite nekaj sekund.samo 10 sekund popolnoma odklopite usmerjevalnik iz omrežja in ga nato ponovno vklopite. Nekaterim uporabnikom svetujemo, da se izklopijo za obdobje 15-20 minut, vendar se zdi, da to ni potrebno. Morda bo po ponovnem zagonu obnovljen dostop.

  Odstranjevanje ključavnice

  Včasih lahko nameščeni protivirusni programi in celo vgrajeni požarni zid Windows blokirajo delovanje DNS. V tem primeru morate začasno onemogočiti protivirusno zaščito in poskusiti odpreti spletno mesto za začetek.
  Če je vse normalno (in varno), ga je treba dodati na seznam izjem. Enako velja za požarni zid. Najprej ga je treba onemogočiti, če pa je njegova uporaba izjemno potrebna, mora pravilo o izjemi uporabiti vsaj brskalnik. Na koncu lahko brskalnik sam spremenite v drugega. Verjetno je razlog še vedno v njem.

  Ročna konfiguracija strežnika DNS v protokolu IP

  Vendar, kot kaže praksa, so napake pogosto posledica napačnih nastavitev. Recimo, da DNS strežnik ByFly ne odgovarja. Kaj storiti v tem primeru? Težava je spremeniti nastavitve DNS.
  To lahko storite v razdelku "Center za upravljanje omrežja in skupno rabo" v "Nadzorni plošči", kjer izberete meni za spreminjanje nastavitev omrežne kartice. Tukaj morate najti trenutno uporabljeni protokol IP (običajno IPv4) in se premakniti na njegove lastnosti. V večini primerov bodo polja, ki jih želite, in nadomestni strežniki imeti parametre, s katerimi dobitepovezovanje Če želite začeti, lahko nastavite samodejno prejemanje naslova strežnika DNS.
  Če to ne deluje, lahko uporabite odprte primere Googlovih storitev, ki so sestavljene iz, na primer, štirih osmih in štirih štirih, dveh-osmih in dveh-štirih itd. Ta metoda pomaga skoraj vedno.

  DNS strežnik se ne odziva. Kaj storiti? Router in njegove nastavitve

  Ampak to so bili samo omrežni parametri. In kaj, če rutter ima napačne parametre? Konec koncev bo tudi v tem primeru izdano sporočilo o napaki in uporabnik bo spet vprašal, kaj naj stori, če se DNS strežnik ne odzove.
  Nastavitve usmerjevalnika boste morali pregledati tako, da jih obiščete iz katerega koli brskalnika, tako da vnesete naslov, naveden na imenski tablici od spodaj (praviloma se začne s kombinacijo 192168, zadnja dva števila pa sta lahko 0,1 ali 1,1) .
  Zdaj morate uporabiti razdelek WAN. Dejanja so podobna tistim v nastavitvah IP. Če v poljih za naslove ni določeno nič, so naslovi dodeljeni samodejno. Nič ni enostavnejšega od tipkanja v kombinacijah, ki so določene v nastavitvah protokola.

  Preverjanje stanja odjemalca DNS

  Vendar zgornji ukrepi morda nimajo ustreznega učinka. Kaj storiti, če se strežnik DNS v tem primeru ne odzove? Ena od rešitev je lahko preverjanje same storitve (morda je bila iz nekega razloga ustavljena).
  Če želite to narediti, pojdite na ustrezen razdelek z ukazom Run Console (Win + R) inki so se registrirali v njej services.msc. Tukaj najdete storitev odjemalca DNS in si oglejte njeno stanje. Če je odjemalec deaktiviran, dvokliknite meni z nastavitvami, pritisnite gumb za vklop in v načinu zagona nastavite »Samodejno«.

  Posodabljanje gonilnika za omrežno kartico

  Seveda se lahko pojavijo težave z gonilniki omrežne kartice. Kaj storiti, če se DNS strežnik ne odzove in je kriv istega gonilnika? Samo posodobite jih.
  To naredite iz Device Managerja, ki ga lahko pokličete iz upravnega dela, nadzorne plošče ali iz menija Run z ukazom devmgmt.msc. PCM preprosto izbere linijo posodobitve gonilnika. Če ima uporabnik nestandardno omrežno kartico, je bolje prenesti nov gonilnik s strani proizvajalca z uporabo identifikatorjev VEN in DEV (najbolje je uporabiti najdaljšo vrstico v opisu). Vendar pa, da se ne motite, lahko namestite avtomatizirana orodja, kot so Driver Booster, DriverPack Solution ali kaj drugega. Posodobitve po preverjanju in potrditvi bodo izvedene samodejno brez sodelovanja uporabnikov.

  Dodatni ukrepi

  Nazadnje, če vsi zgoraj opisani ukrepi nimajo ustreznega učinka, lahko poskusite počistiti predpomnilnik DNS in ponastaviti vse konfiguracijske nastavitve. V ta namen se zažene ukazna konzola (nujno v imenu skrbnika) in v njej so napisani naslednji ukazi (brez ločil):
 • ipconfig /flushdns;
 • ipconfig /registerdns;
 • ipconfig /renew;
 • ipconfig /sprostitev.
 • Po izvedbi vseh teh ukazov v bistvu ponovno zaženete računalniški sistemni potrebe Toda za ponovni zagon zvestobe je še vedno vredno.

  Virusi

  Vse opisane rešitve se lahko izkažejo za popolnoma neučinkovite le zato, ker je sistem trdno naselil zlonamerni virus ali zlonamerno kodo, ki s svojimi dejanji spontano spremeni nastavitev. V primeru, da se zrušitve DNS ne nanašajo na nobenega od zgornjih razlogov in jih ponudnik, vir ali uporabnik ne opazijo, bo moral opraviti popolno poglobljeno skeniranje sistema. Namenski antivirus ne bo deloval, zato je najbolje, da uporabite pripomočke, kot je Kaspersky Rescue Disk, ki ga preverite pred zagonom operacijskega sistema (ti morajo biti zapisani na izmenljiv medij in zagnani iz njega z nastavitvijo ustrezne prioritete v nastavitvah BIOS-a).

  Sorodne publikacije