Najmanjši računalnik: kaj je to?

Izraz "najmanjši računalnik" je sporen ne le zato, ker različna podjetja želijo ta dosežek pripisati sebi, ampak tudi zato, ker je opredelitev računalnika v teh primerih predmet razprave. Najnovejši dosežek pripada ekipi z Univerze v Michiganu, ki je ustvarila računalnik, ki celo zrnje riža v primerjavi z njim izgleda velikan.

Temperaturni senzor - najmanjši od znanih računalnikov

Nova naprava ima obliko kocke s stranico 3 mm. To je približno desetina prejšnje naprave, ki je bila marca 2018 objavljena kot najmanjši IBM-ov računalnik. Dimenzije računalnika so bile primerljive z velikostjo zrn.


Univerzitetni računalnik obsega:
 • procesor;
 • RAM;
 • fotonapetostni sistem oskrbe z električno energijo;
 • Brezžični oddajnik in sprejemnik, ki podpirajo komunikacijo s svetlobnimi impulzi.
 • Bazna postaja pošilja svetlobo čipu, da ga napaja. Po drugi strani pa čip uporablja svetlobne impulze za pošiljanje podatkov bazni postaji z uporabo oddajne LED. Na prvi pogled se zdi neverjetno, da se svetloba uporablja za napajanje računalnika in za prenos podatkov. Michiganska ekipa je ta problem rešila takole: namesto svetlobno občutljivih diod se uporabljajo računalniški kondenzatorji.

  Možnosti uporabe majhnega računalnika

  Najmanjši računalnik, namenjen zauporablja kot natančen temperaturni senzor. Sposoben je nadzorovati temperaturo na točnost 01 ° C. To funkcijo opravlja s pretvorbo temperaturnih vrednosti v časovne intervale in njihovo primerjavo s konstantnimi časovnimi intervali, ki jih čip pošlje osnovni enoti.


  Pričakuje se, da bo eno od področij uporabe najmanjšega računalnika odkrivanje in zdravljenje raka. Hipoteza, da so rakaste celice vroče v primerjavi z zdravim tkivom, omogoča znanstvenikom, da predpostavljajo, da bo uporaba natančnega temperaturnega senzorja potrebna v boju proti hudi bolezni. Temperaturni senzor ima majhne dimenzije in je biokompatibilen, zato ga lahko vsadimo pri bolniku z rakom miši. Senzor bo zagotovil informacije o temperaturnih spremembah v bolnih celicah v primerjavi z zdravimi. To bo odločilo, ali je predpisana terapija koristna. Medtem je prišlo do spora med znanstveniki, ali je mogoče ta senzor imenovati računalnik. Nekateri menijo, da bodo vsi programi in podatki izbrisani iz spomina, takoj ko bo naprava ostala nemočna. Zato se ne more obravnavati kot polnopravni računalnik.

  Izobraževalni mikroračunalniki Raspberry Pi

  Kateri so drugi zapisi na tem področju? Nekateri najmanjši računalniki vključujejo mikroračunalnike. To je serija majhnih enojnih naprav. V Veliki Britaniji jih je razvila fundacija Raspberry Pi za poučevanje računalništva v šoli. Prvi model je bil veliko bolj priljubljen od pričakovanega. Njenprodaje že dolgo presegajo ciljni trg. Poleg tega je našla svojo aplikacijo v robotiki.
  Raspberry Pi ne vsebuje korpusov in perifernih naprav (kot so tipkovnica in miška). Toda nekatere komponente so bile še vedno vključene v ločeno opremo, ki je priložena računalniku. V februarju 2015 je bilo prodanih več kot 5 milijonov računalnikov Raspberry Pi, zaradi česar so bili najbolj prodajani britanski računalnik. Marca 2018 je prodaja dosegla 19 milijonov.

  Splošne informacije o mikroračunalnikih

  Izdanih je bilo več modelov, ki se razlikujejo po pomnilniku in zmogljivostih s podporo zunanjih naprav.
  Slika prikazuje napravo z mikroračunalnikom, ki se ujema z modeli B in B +. Pri modelih A in A +, kot tudi Pi Zero - je podobna struktura, vendar nimajo LAN adapterja in USB vozlišča. Imajo USB vrata, ki so neposredno povezana z integriranim vezjem. LAN adapter modela B in B + sta priključena na izbirna vrata USB. V njih se LAN adapter in USB vmesnik izvajata v ločenem tokokrogu. V modelih B + in kasnejših modelov to vezje vsebuje 5-vratni USB razdelilnik, od katerega so na voljo 4 vhoda. Različica B ima samo 2 vrata USB. Računalnik PiZero ima priključek USB, ki je neposredno povezan z integriranim vezjem, vendar ta model uporablja mikro USB vmesnik.

  Sorodne publikacije