Vrsta internetne povezave: pregled, funkcije in pregledi. Kako izvedeti, kako vzpostaviti povezavo z internetom

Internet je že dolgo prenehal biti dopolnilo našega življenja in je postal njegov sestavni del. Preveč vsakdanjih zadev in zabave je odvisno od svetovnega spleta. Ampak, da bi vstopili, potrebujete nekaj več kot vtičnico v vtičnici.

Upoštevajte glavne vrste povezav z internetom: funkcije, uporabljeno opremo in uporabniške ocene za eno ali drugo vrsto. Možnosti se ne razlikujejo veliko, vendar pa lahko vsakdo izbere nekaj za svoje posebne namene in pogoje.


Kabelska povezava

To je najbolj priljubljena vrsta povezave z internetom. Na vašem območju vas ponudnik prenese do kabla za stanovanje, skozi katerega prispe signal v hišo. V takih primerih, kot pravilo, uporabite le dve različici povezave - prek optičnega kabla in s pomočjo zvit par.

Twisted pair

Kot za sukani par, je vse preprosto. Od škatle v vhodu je zvit kabel (baker) in se priključi na vašo sistemsko enoto ali usmerjevalnik. Na ta način so povezane skoraj vse visoke stavbe. Ugotovite, katera vrsta povezave z internetom (kabel) je v tem primeru zelo preprosta: če imate tanke žice (v primerjavi z optičnimi vlakni) in povprečne hitrosti do 100 Mb /s, potem je to vredno zviti par. Če je zanka debelejša in je hitrost višja, je to optična vlakna.

Optični kabel

V nasprotnem primeru se začne "optika" v stanovanju, ki se neposredno poveže s posebno razdelilno omarico v hiši. Ta vrsta internetne povezave ima eno zelo resno prednost - hitrost, ki lahko doseže do 1 Gbit /s.


Z uporabo optičnega kabla lahko dostopate do svetovnega spleta, uporabljate pa lahko tudi telefonske in televizijske storitve. To pomeni, da namesto treh položenih kablov dobiš enega. Po drugi strani ima kabelska vrsta internetne povezave dve možnosti za delo z omrežnimi protokoli - lokalno in virtualno. Oglejmo jih podrobneje.

Lokalno omrežje

Bistvo lokalnih protokolov je, da vam vaš komunikacijski ponudnik preprosto dodeli ločen naslov IP. Ponudnik vključuje vse računalnike v enem velikem omrežju, kjer lahko varno nadzoruje vsak naslov. Poleg tega se ta vrsta internetne povezave razlikuje po prisotnosti dinamičnega ali statičnega IP-ja. Dinamična različica je najlažja, saj vse omrežne nastavitve ležijo na rami samega ponudnika internetnih storitev, uporabniku pa ni treba sami prilagajati. Kako ugotoviti vrsto internetne povezave v tem primeru? Če ste kabel priključili v računalnik ali usmerjevalnik in po nekaj sekundah dobili dostop do svetovnega spleta, imate dinamični IP, sicer bo operacijski sistem zahteval dodatne možnosti za prijavo.
Statična različica je zahtevnejša glede dostopa. Pred vsako sejo bo sistem zahteval podatkedostop do interneta, ki ste ga morali zagotoviti ponudniku. Ne spreminjajo se, zato jih enkrat vnesite in operacijski sistem bo še naprej dostopal do samega omrežja.
Ta možnost je najbolj primerna za spletne storitve, ki vas stalno vprašajo za statični IP naslov. Kako ugotoviti, katera vrsta internetne povezave je v tem primeru? Večina sodobnih usmerjevalnikov lahko določi vrsto povezave in o tem obvesti lastnika. Če uporabljate zastarelo ali odkrito proračunsko opremo, lahko preprosto pokličete svojega ponudnika in navedete vse informacije, ki so vam zanimive. Tam boste lahko pomagali razumeti konkurenčni model usmerjevalnika in vam povedati, kako ugotoviti vrsto internetne povezave na vaši napravi. Sodeč po povratnih informacijah uporabnikov o številnih specializiranih forumih, ponudniki raje »naročijo« naročnike na statični IP. Na primer, isti "Ukrtelecom" (vrsta internetne povezave - kabel) na splošno uvaja internet samo za "statiko", ker v tem primeru, za sledenje vsakega posameznega uporabnika je veliko lažje v smislu naročnine in zagotavljanje dodatnih storitev. Kar zadeva kakovost komunikacije, je veliko odvisno od uporabljenega kabla (optični vlakni /sukani par) in vaše opreme (usmerjevalnik /omrežna kartica).

Virtualno omrežje

Z drugimi besedami, navidezno zasebno omrežje ali VPN je šifrirani komunikacijski protokol, pri katerem se kodira izmenjava informacij med računalnikom in ponudnikom uporabnika, kar močno povečuje varnost vomrežja. Obstajata dve glavni vrsti povezav VPN: PPC in PPTP (L2TP).
Ena izmed najbolj priljubljenih tipov navideznega omrežja so protokoli PPRoE. Za povezavo z internetom potrebujete samo prijavo in geslo. Platforma "Windsor" to vrsto prepozna kot hitro povezavo na klic. Veliko manj priljubljen tip je LRTP (L2TP), zato mora uporabnik pri vnosu gesla s prijavo navesti točen naslov strežnika ponudnika internetnih storitev. Druga značilnost povezave PPTN je metoda šifriranja, ki se bistveno razlikuje od PPRoE. Eden najpomembnejših ponudnikov tega protokola je Beeline (domači internet). Vrsto povezave od drugih dobaviteljev se lahko razlikuje tudi glede na pogoje območja (bližina stolpa, zahtevana hitrost itd.).
Pregledi te vrste povezave so zelo različni. Nekateri so zelo zadovoljni s pogosto spreminjajočo se hitrostjo prenosa podatkov (gledanje video posnetkov, delo z besedilnimi informacijami itd.), Za nekoga pa je kritičen trenutek. Slednje so praviloma igralci računalniških iger, ki potrebujejo nizek ping (zakasnjen odziv strežnika), potem je dobra pasovna širina. Na primer, če imate povezavo MTS z internetom prek povezave VPN (bliskovni modem), se bodo v priljubljenih igrah žanra jezik lige Legends in DOTA ping spreminjali od 90 do 120 ms. Med uporabo kabelske povezave odzivni čas ne presega 40-60 ms.

Kombinirana povezava

Ta vrsta vključuje več vrst internetnih povezav. Navidezno omrežje je tukaj vrsta prednostne povezave in vKakovost dodatnega vira uporablja dinamične ali statične naslove IP. To pomeni, da je razlika med njimi ročno ali samodejno vnašanje podatkov o strežniku.
Ta vrsta velja za eno najbolj zapletenih in se uporablja zelo redko. Pogosto jih uporabljajo občinske službe z večnivojsko pisarno: pokojninski sklad, plinske storitve, zaposlitveni centri itd.

Telefonska linija

V optičnih kablih prevladujejo telefonske linije, vendar iz več razlogov (podeželska, oddaljena lokacija) Nepraktično je potegniti drag kabel za internetnega ponudnika. V tem primeru vsaj nekako pomaga imeti domači telefon, to je povezavo na ADSL ali Dial-Up. ADSL povezava omogoča delo na internetu z nizko hitrostjo, približno v ducatu megabitov. Za večino rutinskih nalog je to dovolj. Za popolno delovanje omrežja potrebujete modem in telefonski kabel. Da bi obe napravi delovali sočasno in pravilno (računalnik z omrežjem in telefonom), je potreben razdelilnik, ki razdeli zanke na domači telefon in sistemsko enoto.
Klicna povezava se imenuje preteklo stoletje. V tem primeru, če delate na internetu, bo telefonska linija zasedena. Poleg tega je hitrost prenosa podatkov omejena na 56 Kb /s, kar je glede na trenutne standarde zelo, zelo majhno. Kljub vsem slabostim Dial-Up-povezave se včasih uporablja na lahko dostopnem mestu. Sodeč po povratnih informacijah uporabnikov, na ta načinpovezava praktično ni povpraševanja, ker je celo gledanje videa na kanalu Utub v nizki ločljivosti resnična težava. Edina stvar, na katero lahko računate s takšno povezavo, so le črke iz slike in glasba v nizki bitni sliki.

Satelitski internet

Eden od najdražjih vrst povezav, vendar je praktično povsod prisoten. Satelitski krožnik omogoča dostop do svetovnega spleta tudi na obrobju mesta, kjer ni preproste komunikacije. Edini pogoj je dobra vidljivost satelita, ki kroži okoli orbite, kar pa ni težava za ponudnika z glampom.
Verjetno veliko ljudi ne pozna satelitske televizije. V primeru interneta je načelo enako, le da je na ploščici dodatno nameščena enota s prenosno glavo za prenos podatkov na obeh straneh. Hitrost kanala se meri z desetimi megabajti. Ena od glavnih pomanjkljivosti te vrste povezave so hitre tarife in draga oprema.

Wi-Fi

Številne vay datoteke poznajo protokole. Nekdo ima doma nameščen usmerjevalnik in nekdo uporablja brezplačne vstopne točke na javnih mestih. "Wei-fai" pokriva, praviloma, težko dostopen za območja kabelskih povezav, kot so koče naselij in drugi zasebni sektorji. Za delovanje upravljavec namesti bazne postaje, ki zagotavljajo omrežje sosednjih območij v radiju od pet do deset kilometrov. Za povezavo potrebujete poseben sprejemnik, in če ste na precejšnji razdalji od osnovne enote, potemNe moti posebne antene, ojača signal.

Sorodne publikacije