Kako ugotoviti, kateri brskalnik na mojem računalniku: vse načine

Brskalnik je poseben program, ki se uporablja za obisk različnih spletnih virov. Tudi brskalnik služi kot popolna storitev za shranjevanje spletnih mest, zaznamkov in tako naprej. Po privzetku ima operacijski sistem Windows vgrajen pripomoček, vendar uporabniki pogosto želijo namestiti brskalnike drugih proizvajalcev. V tem članku boste našli odgovor na vprašanje, kako izvedeti, kateri brskalnik na mojem računalniku je na različne načine. Informacije bodo koristne predvsem za začetnike, vendar bodo tudi izkušeni uporabniki računalnikov lahko našli novo funkcionalnost v operacijskem sistemu.

Opravilna vrstica

V večini primerov brskalnik zaženejo uporabniki prek bližnjice na namizju ali s fiksno ikono v opravilni vrstici. Bližnjica v opravilni vrstici za Windows 10 nima oznake z imenom, zato jo lahko najdete le, če ste seznanjeni z logotipom. Vendar pa lahko kliknete ikono PCM (z desno tipko miške) in si ogledate ime programa v meniju.


Poiščite ime v samem brskalniku

Če zaženete brskalnik, vendar ne morete določiti njegovega imena ali različice, uporabite pomoč. V Google Chromu morate na primer klikniti gumb glavnega menija, nato izbrati »Pomoč« in klikniti »O brskalniku«. Nov zavihek bo prikazal okno z vsemi potrebnimi informacijami: polno ime programa, različico, sestavo in tako naprej. Ta priročnik je pomemben za vse druge brskalnike in samo imena se lahko razlikujejonekaterih postavk ali delov menija.

Uporabite "Možnosti"

Če želite izvedeti, kateri brskalnik na mojem računalniku je privzet, morate uporabiti standardna orodja Windows. V ta namen sledite predstavljenemu algoritmu:


 • Zaženite okno "Možnosti". To lahko storite tako, da v iskalno vrstico vnesete ime ali s klikom na PCM v opravilni vrstici sistema Windows 10 in izberete točko menija "Možnosti".
 • Nato pojdite na razdelek "Aplikacije".
 • Tukaj je treba iti na zavihek "Privzeti programi".
 • Na splošnem seznamu poiščite postavko "spletni brskalnik". To bo prikazalo privzeti brskalnik (to je tisti, ki je bil uporabljen pred drugim).
 • Kliknite ime in odprite nov zavihek s seznamom vseh nameščenih brskalnikov. Na voljo bo vsaj en standardni brskalnik (Internet Explorer ali Microsoft Edge).
 • S tipko "Reset" lahko vrnete vse nastavitve na standardne.
 • Ne pozabite, da boste s privzetim razširitvijo določenega spletnega brskalnika odprli vse povezave in naredili pretvorbe na spletna mesta prav zaradi te aplikacije.

  Možnosti standardnega brskalnika

  Če v računalniku niste namestili programov tretjih oseb, potem ko je nameščen čisti operacijski sistem, mora obstajati samo en brskalnik: Microsoft uporablja samo dva programa - Internet Explorer in Edge. Različica je veljala za vse operacijske sisteme Windows 8.1, z izdajo operacijskega sistema Windows 10 pa je podjetje predstavilo innov brskalnik, imenovan Edge. Odvisno od operacijskega sistema, ki ga uporabljate, bo privzeto nameščen v vašem računalniku.

  Uporaba seznama nameščenih programov

  Ugotovite, kateri brskalnik na mojem računalniku je lahko prek standardnih orodij Windows. To storite tako, da uporabite vdelano orodje za odstranitev programov. Na "ducatu" lahko odprete to aplikacijo, kot sledi:
 • Pojdite v okno Možnosti.
 • Nato pojdite na razdelek "Aplikacije".
 • Odprite zavihek "Programi in funkcije". Tukaj je celoten seznam nameščenih programov.
 • S tem seznamom določite, kateri brskalniki so nameščeni v tem računalniku, in odstranite nepotrebne, če obstajajo.
 • Enak postopek se lahko izvede s pomočjo orodij drugih proizvajalcev za čiščenje računalnika. Dober primer takega programa je CCleaner. Dejanska različica in uporaba klasičnega programa "Brisanje programov", ki je pomemben za operacijske sisteme Windows 8 in starejše. Za začetek moramo iti na "Nadzorno ploščo" in v njem izbrati ustrezen razdelek. Najverjetneje pa lahko v oknu »Zaženi« odprete »Brisanje ali spreminjanje programov«. Uporabite kombinacijo tipk Win + R in vnesite appwiz.cpl in kliknite V redu, da zaženete program. Po tem se na zaslonu prikaže okno s seznamom nameščene programske opreme.

  Strani po meri

  Ugotovite, kateri brskalnik na mojem računalniku je dostopen prek namenske spletne strani. Da bi to naredil, tiOdprite nov zavihek in pojdite na portal Whatbrowser. Tabela se bo samodejno prikazala na zaslonu z vsemi podatki (podpora za piškotke, flash, velikost strani, naslov, motor in različico brskalnika).

  Kako najti brskalnik na računalniku?

  Če brskalnika ne morete zagnati zaradi pomanjkanja bližnjice na namizju ali v opravilni vrstici operacijskega sistema Windows 10, lahko uporabite iskanje v meniju Start. Če poznate ime, ga preprosto vnesite v iskalni niz in zaženite želeno datoteko. Zdaj veste, kje lahko vidite, kateri brskalnik je nameščen v računalniku. Kot lahko vidite, to storite preprosto s standardnimi sredstvi in ​​brez najmanj spretnosti uporabe računalnika.

  Sorodne publikacije