Učinkovito čiščenje računalnika iz smeti za Windows 10: Načini in opis po korakih

Kot veste, vsak sistem Windows, ne glede na različico, sčasoma nabira ogromno količino tako imenovanega računalniškega smeti, zaradi česar se njegovo delo znatno upočasni. Deseta sprememba ni izjema. Zato je občasno treba očistiti Windows 10. Priljubljene metode za izvajanje takšnih dejanj in nadalje predlagal, da se čim bolj podrobno preuči. Kmalu se bomo osredotočili na dejstvo, da to predstavlja isto smeti.

Kaj pomeni računalniško smeti?

Takoj moram reči, da so mnogi uporabniki popolnoma napačni, ko si predstavljajo pomen tega izraza, saj verjamejo, da je samo veliko število datotek in map na trdem disku ali v logičnih particijah dano na smeti. Na nek način je to. Vendar ne pozabite na tiste elemente, ki so naloženi v RAM.


Če pa razvrstite predmete, ki lahko vplivajo na trdoto prostora na disku ali celo na delovanje samega operacijskega sistema, lahko ločite glavne komponente. In najprej, tukaj so naslednji:
 • sistemski predpomnilnik, programski predpomnilnik in začasne programske datoteke;
 • ostanki dejavnosti spletnega brskalnika;
 • preostale komponente programa po izbrisu;
 • zastareli ključi sistemskega registra;
 • komponente, ki so naložene v pomnilnik, ko se sistem zažene.
 • Čiščenje računalnika iz smeti: načini za Windows 10

  ZaMed uporabljenimi metodami je mogoče razlikovati med dvema:
 • uporabo lastnih sredstev sistema;
 • aplikacije tretjih oseb.
 • Na žalost, na lastnem orodju Windows o tem, kako očistiti računalnik iz Windows 10 iz smeti, se še posebej ne zanašajo le na njegove skrajne omejitve. Največja stvar je očistiti trdi disk, odstraniti nepotrebne programe in onemogočiti nekatere zagonske elemente. Ni treba govoriti o avtomatizirani optimizaciji istega sistemskega registra. Toda odstranitev ključev, če uporabnik nima posebnega znanja, je ogrožena zaradi žalostnih posledic, saj lahko celoten sistem ne deluje. V zvezi s tem je vsak (tudi najpreprostejši) program za čiščenje računalnika iz Windows 10 iz smeti videti na zgornji strani. Oglejmo si obe tehniki.


  Čiščenje diska po standardni metodi

  Torej, najprej se bomo zanašali na dejstvo, da moramo optimizirati prostor na disku, da bi povečali prosti prostor. Načini čiščenja "vetrov 10" iz smeti so dovolj preprosti.
  Standardna metoda je preklop na lastnosti izbranega diska ali logične particije v Raziskovalcu prek menija PCM in uporaba gumba za čiščenje diska na zavihku Splošne nastavitve. Sistem bo najprej izvedel analizo, po kateri bo prikazal rezultat v obliki seznama, ki bo prikazal elemente, ki so na voljo za odstranitev, ki jih je treba preprosto označiti in preveriti.jih izbrišete.
  Tudi čiščenje računalnika iz smeti za Windows 10 (ali katerega koli drugega sistema) lahko vključuje dejanja s sistemskimi datotekami. To lahko na primer vključuje varnostne kopije, nameščene posodobitve sistema (in v celoti), pakete gonilnikov, začasne datoteke, datoteke starega sistema (Windows 7 8) itd.
  Posodobitve, kot so datoteke prejšnje spremembe Windows 10 (imenik Windows.old), če morate iz kakršnegakoli razloga vrniti, se odstranitev ne priporoča.

  Odstranjevanje smeti v oddelku "Repozitorij"

  V deseti različici sistema se je pojavila nova možnost uporabe druge "nadzorne plošče", ki je meni "Možnosti". Brisanje računalnika iz smeti za Windows 10 je mogoče tudi tukaj. To naredite tako, da izberete razdelek »Sistem« in nato odprete razdelek »Shramba«, kjer bo prikazana obremenitev vsakega odseka.
  Toda tukaj je čiščenje računalnika iz smeti za Windows 10, orodje, ki ga uporablja, veliko več smeri. Seznam bo vključeval aplikacije in sistemsko rezervirane prostore ter dokumente po meri, prenose in pošto ter večpredstavnost in še veliko več. Čiščenje se izvede z izbiro želenih predmetov z nadaljnjim pritiskom na gumb za brisanje. Tudi brez posebnega znanja ni priporočljivo izbrisati vsebine datoteke z bolj zelenimi ali drugimi komponentami sistema. Mimogrede, tukaj je orodje, ki vam omogoča samodejno brisanje prostora na disku. Če ga želite uporabiti, morate nastaviti drsnik za dovoljenjavključeni položaj.

  Uporaba RAM-a

  Mnogi uporabniki so lahko presenečeni, pravijo, kaj je RAM. Toda moduli, naloženi v spomin, obešeni tam smrtonosno, niso smeti? No, če bi bilo, na primer, o dinamičnih knjižnicah ali gonilnikih, ki so trenutno potrebni za zagon določenega programa, včasih pa se veliko neuporabljenih procesov zažene z operacijskim sistemom, vsi pa samo visijo v RAM-u. .
  Vse to lahko onemogočite na zavihku Samodejno varnostno kopiranje, ki se nahaja neposredno v standardnem upravitelju opravil. Samo zgrabite kljukice iz procesov (ali uporabite PCM) in ponovno zaženite. Antivirus lahko zapustite (sistem ga običajno onemogoči). Vendar pa je treba vse druge zagonske nakladalnike, posodobitve, kurirje, agente, itd. Deaktivirati preprosto po potrebi.

  Odstranjevanje podatkov brskalnika

  V brskalnikih, ki se uporabljajo za brskanje po internetu, se smeti zbirajo še hitreje. Pravkar ste se prijavili na stran in podatki o spletnem mestu so že shranjeni kot predpomnilnik, začasne datoteke, sličice itd. Seveda, to je storjeno za pospešitev dostopa do nedavno obiskanih virov, vendar s pretiranim neredom robotov in brskalnikov in sistem se lahko upočasni.
  V vsakem brskalniku je praviloma čiščenje računalnika iz smeti za Windows 10 izvedeno v razdelku za brisanje zgodovine obiskov ali zgornjih podatkov. V jasnem meniju izberite elementzgodovino prenosov, predpomnilnik, začasne datoteke in piškotke, in če je tako, nastavite odstranitev od začetka (čeprav lahko nastavite nov čas z izbiro iz spustnega seznama). Ampak shranjenih gesel brez potrebe, da se bolje ne dotikajte. Tako kot v Edge ali IE, lahko v drugih brskalnikih vklopite samodejno čiščenje, ko zaprete.

  Program Remains

  S komponentami, ki ostanejo po odstranitvi aplikacij, ni vse tako preprosto. V večini primerov odstranitev programov in sam sistem (in vsaj dva od njih) odstranita le glavne komponente aplikacije, potem pa ostanejo datoteke, mape in registrski ključi. Nekateri se odstranijo, ko ponovno zaženete, vendar se jih v večini primerov sami znebite.
  Da bi se izognili takšnim situacijam, morate uporabiti pakete, kot je iObit Uninstaller ali Revo Uninstaller, da odstranite programe. Ne morejo le najti vse ostanke, temveč tudi odstraniti svoje "vgrajene" v sistemske komponente, da konvencionalnih metod ni mogoče odstraniti.

  Najboljši programi za čiščenje Windows 10 iz smeti

  Pri paketih za čiščenje in optimizacijo sistemov Windows so pogojno razdeljeni na ozke linije (npr. RegCleaner za upravljanje registra in programi za kompleksno optimizacijo in pospeševanje sistema. Med najbolj priljubljenimi pripomočki spadajo:
 • CCleaner,
 • Advanced SystemCare;
 • Glary Utilities;
 • All-in-One Toolbox;
 • SpeedUpMyPC;
 • Sistem za čiščenje Comodo;
 • Upravitelj Windows 10
 • Glavni moduli v aplikacijah

  Skoraj vsi ti paketi vsebujejo diske in registre čistil in defragmenterjev, module za iskanje in odpravljanje ranljivosti ter odstranjevanje vohunske programske opreme, optimizatorjev sistemov ali internetnih povezav, orodij Nadzor za samodejno varnostno kopiranje itd.
  ​​Navadni uporabniki pa bi morali biti zadovoljni z razpoložljivostjo modula za hitro optimizacijo z enim klikom. Preprosto označite potrebna orodja in kliknite gumb za začetek za iskanje težav. Če nastavite aktivno linijo samodejnega popravka, se odpravijo vse ugotovljene težave in popravijo napačni parametri brez njihove udeležbe. Poleg tega takšni programski paketi ponujajo bolj prilagodljive metode za upravljanje različnih komponent sistema, dokler niso popolnoma izključene ali izbrisane.

  Kaj je bolje uporabiti?

  Kaj pa vse to, da bi dali prednost? V idealnem primeru bi bilo bolje uporabiti kompleksne optimizatorje, saj so njihove zmogljivosti veliko širše od sistemskih orodij. Metode osebja je bolje uporabiti, kadar ni na voljo takega programa. In nekatera dejanja se lahko izvajajo samo s privlačnostjo sistemskih virov (na primer optimizatorji ne morejo preveriti celovitosti sistemskih datotek in jih obnoviti).

  Sorodne publikacije