Litij-ionska baterija: kako se polni prvič. Litij-ionska baterija: kako pravilno napolniti, vrste in priporočila

Sodobna oseba si ne more predstavljati svojega življenja brez mobilnega telefona, tabličnega računalnika, prenosnega računalnika, prenosnega svedra, vaje, svetilke in drugih naprav, ki lahko delujejo tako iz električnega omrežja kot iz baterije. Pogosto takšne naprave uporabljajo litij-ionske napajalnike.

Mnogi se sprašujejo, zakaj se ta vrsta naprave za shranjevanje energije najpogosteje uporablja v električnih napravah. Odgovor je dokaj preprost in očiten - litij-ionske baterije so majhne velikosti in imajo dokaj dolgo življenjsko dobo - od 300 do 2000 ciklov polnjenja. Ker je okoli nas toliko napajalnikov, bi morali vsi vedeti, kako napolniti litij-ionsko baterijo.


Kaj je Li-ionska baterija

Kljub dejstvu, da je vsaka oseba naletela na takšen vir napajanja, daleč od vsakogar razume, kaj je baterija in kako je urejena. Najenostavnejša in najbolj razširjena možnost je litij-ionski vir energije za mobilne telefone. Ima takšno zasnovo: od zgoraj je krmilnik za krmiljenje razelektritve in pod akumulatorskim elementom (kozarec). V 99% baterij za mobilne telefone je uporabljen samo en akumulatorski element, strokovnjaki v svojem žargonu se pogosto imenujejo njegov kozarček. Nazivna napetost tega napajanja je 3,7 volta. Naprava ima tudi posebnoKrmilnik (običajna plošča s čipom), zaradi katere se ne zgodi polnjenje baterije. Zato je proizvajalec storil vse, kar je bilo mogoče, da bi preprečil izredne razmere, ki bi vodile do hitre odpovedi napajanja.

Kako polniti prvič

Mnogi se bodo verjetno spomnili, kako so vsi rekli, da je treba novo baterijo izprazniti, potem pa popolnoma napolniti, in to storiti trikrat. Takšen postopek je resnično potreben, ampak za baterije Ni-Cd in Ni-MH. Takšne baterije so bile dane v precej starih telefonih, ki jih zdaj praktično ni izdal. Kako pravilno napolniti litij-ionsko baterijo prvič, ne pozna vseh in začne izvajati celoten postopek razrešnice. Napajalniki te vrste so zasnovani na povsem drugačen način, proces globokega praznjenja pa je zelo škodljiv za njih. Zato se te naprave prodajajo z doplačilom 2/3 zmogljivosti, da ne dovolijo osebi, da preveri telefon ali drugo napravo. Na žalost, pogosto potrošniki, pred polnjenjem litij-ionske baterije prvič, spominjajoč se starih časov, jo začnejo popolnoma prazniti, tako da jih skoraj takoj odstranijo za polovico življenjske dobe. Zato pazite, da ne dovolite pogostih napak, ki vodijo do okvare baterije.

Kako napolniti litij-ionsko baterijo?

Najbolj optimalno okolje za tipično litij-ionsko napajanje je raven napolnjenosti 20–80%. Te naprave res ne marajo prekomernega polnjenja in čeprav na baterijiObstaja poseben krmilnik, ki tega ne bo dovolil, vendar obstajajo nekateri potrošniki, ki baterijo držijo okoli uro za polnjenje. To je popolnoma nič, zato ne nadaljujte z napravo in obratno.


Litij-ionska baterija 18650

Ta baterija je cilindrične oblike in izgleda kot običajna baterija. Treba je omeniti, da brezobzirni proizvajalci, na vse možne načine poskušajo povečati prodajo, začenjajo kazati precenjene značilnosti. Do danes ni več energetsko intenzivnih litij-ionskih baterij tipa 18650 kot 3400 MAG. Če napajanje kaže višjo vrednost od tega, je treba razumeti, da proizvajalec namerno precenjuje značilnosti svojega izdelka. Hkrati pa obstaja velika verjetnost, da baterija v resnici ne bo imela več kot 2200 mAh.

Kako polniti litij-ionsko baterijo 18650

Baterije lahko polnite samo s posebnim polnilnikom, ki se prodaja v skoraj vseh trgovinah z električnimi izdelki. Za polnjenje litij-ionskih baterij je potreben polnilnik, kjer najmanjša napetost ne bo manjša od 2,2 V, največja pa ne več kot 435. To pomeni, da če ima baterija 2000 mAh, tok na polnilniku ne sme biti večji od 4000 mAh.

Kaj je nevarno polnjenje in globoko praznjenje?

Ker ljudje ne vedo, kako napolniti litij-ionsko baterijo, pogosto delajo napake in jo lahko predolgo držijo ob napajanju ali, nasprotno, pozabijo nadolgo časa. Kakšna je nevarnost nepravilnega delovanja baterije? Bistvo je, da se v tem primeru litijevi ioni premikajo iz ene na drugo elektrodo. Sama elektroda je lahko drugačna, toda v tej temi ti podatki niso tako pomembni.
Preprosto povedano, bolj ko je baterija napolnjena, več je litijevih ionov v elektrodi. Če je njihova vrednost vedno na najvišji ravni, potem je v tem primeru precej hitra obraba naprave.

Kako napolniti baterije

Litij-ionske baterije so postale zelo priljubljene, saj je na voljo veliko možnosti, ki jih je mogoče polniti. Najbolj logičen in pravilen način polnjenja litij-ionske baterije je običajen polnilnik. Zahvaljujoč posebni napravi bo baterija čim prej polna baterije. Poleg tega je baterija popolnoma varna. Za tiste, ki ne vedo, kako napolniti litij-ionsko baterijo, če ni na voljo običajen polnilnik, vas bomo obvestili, da to lahko storite z računalnikom in kablom USB. Vendar pa bo v tem primeru tok dosegel le 0,5 amperov. Prav tako je mogoče polniti litij-ionsko baterijo skozi vžigalnik v avtu. Do danes veliko trgovin prodaja posebne USB adapterje, ki proizvajajo različne trenutne moči. S kakšnim tokom za polnjenje litij-ionskih baterij je najbolje poznati dokumentacijo, ki je priložena telefonu, prenosnemu računalniku ali drugi napravi. Večina baterij je napolnjenaod 3,7 do 19 voltov. Vendar pa obstajajo modeli baterij, ki zahtevajo več ali manj napetosti. V vsakem primeru ne smete tvegati, vendar je najbolje, da si ponovno ogledate navodila za uporabo.
Če nobeden od prejšnjih načinov polnjenja ni prišel gor, lahko uporabite stare, vendar še vedno pomembne za ta dan, napravo, ki je bila popularno imenovana "žaba". Takšne prilagoditve so večinoma namenjene baterijam mobilnih telefonov. Zasnova "žabe" je dokaj preprosta: v njej je ena priključna postaja, kjer je nameščena litij-ionska baterija, pa tudi kontakti, ki so nastavljivi po širini. Tako je ta polnitev primerna za skoraj vsako tovrstno baterijo. Kot lahko vidite, obstaja veliko načinov za polnjenje baterije. Toda pred polnjenjem litij-ionske baterije poskrbite, da ne boste imeli dovolj možnosti za redno polnjenje. Po potrebi se uporabljajo druge metode. Baterije ne poškodujejo, vendar mora biti prvotna poraba prednost pred drugimi. Če oseba ne ve, kako napolniti izvijač z litij-ionsko baterijo, potem poročamo, da je to potrebno le s specializiranim polnilnikom, ki je priložen napravi. Treba je opozoriti, da če dajatev ne uspe, in za nakup novega ni mogoče, na primer, več tega modela ni izvedena, potem v tem primeru lahko povežete več vrst baterij tipa 18650 in vstavite v škatlo z originalno ceno. Koliko je nemogoče reči baterija tipa 18650, je vse odvisno od napetostiizvijač

Umerjanje

Približno enkrat na vsake tri mesece je potrebna kalibracija. To omogočite, da se baterija popolnoma izprazni. V tem primeru lahko krmilnik baterije samostojno umeri meje polne napolnjenosti in praznjenja naprave. To je potrebno, da se na napravi, kjer je nameščena litij-ionska baterija, prikažejo dejanske informacije o njenem polnjenju. Če dalj časa ni polnega praznjenja, se lahko prikažejo napačne informacije o odstotku napolnjenosti baterije. Ko je baterija popolnoma izpraznjena, mora biti popolnoma izklopljena do 100%. Čas polnjenja baterije si lahko ogledate v priročniku. Če po tem, ko ste vklopili napravo in napolnjenost pokaže manj kot 100%, jo morate ponovno izklopiti in še naprej polniti, dokler ni polna.

Shranjevanje

Če akumulator ni načrtovan za daljše časovno obdobje, je treba posebno pozornost posvetiti načinu shranjevanja. Optimalna cena je 30-60% zmogljivosti. Baterija mora biti v dokaj hladnem prostoru, kjer je temperatura zraka okoli 15 stopinj. Če je baterija še vedno popolnoma napolnjena, jo boste ob vklopu ugotovili, da se je njena zmogljivost znatno zmanjšala. Ko je naprava popolnoma prazna, je še slabša. Z veliko verjetnostjo bo v pol leta potrebno predati na odlaganje. Litij-ionske baterije morda niso shranjenedolg čas globokega praznjenja.

Zunanji pregrevanje

Drugi najhujši sovražnik Li-ionskih baterij je visoka temperatura, ki je zagotovo ne prenašajo. Lastnik te vrste baterij naj se izogiba sončni svetlobi, ne postavljajte ga blizu baterije ali drugih virov toplotnega sevanja. Največja dovoljena temperatura porabe baterije je +50 stopinj. Če zanemarite temperaturni režim, je verjetno, da se bo v nekaj mesecih nova baterija pokvarila.

Zaključek

Zdaj veste, lahko polnite litij-ionske baterije in kako to narediti prav. Če povzamemo vse zgoraj navedeno, lahko ločimo naslednje glavne točke:
  • Če je mogoče, naj bo baterija vedno polna originalnih stroškov.
  • Baterije je najprimernejše za polnjenje akumulatorjev do 80%, medtem ko se vrednost praznjenja ne sme znižati pod 20%.
  • Baterije ne držite trajno na polnilniku, prav tako ne potrebujete polnega praznjenja.
  • V skladu z nekaj preprostimi pravili lahko baterija tipa Li-ion traja precej dolgo, poraba energije pa ostane na visoki ravni.

    Sorodne publikacije