Program 1C: konfiguracija, verzija

Verjetno je vsaka oseba, tako ali drugače povezana z podjetniško dejavnostjo, vsaj enkrat, vendar soočena s proizvodi 1C. Program je sposoben poenostaviti naloge vodenja, obračuna plač in vseh vrst računovodstva v podjetju.

Ustvarjanje

V obdobju DOS se je na vseh področjih podjetništva začel način "1C: Podjetja". Za ta operacijski sistem so bile izdane različice 3 4 in 5. V slednjem je bil vgrajen programski jezik, ki vam je omogočal fleksibilno konfiguracijo potrebnih operacij, knjiženj in obrazcev.


Nato se je s prihodom operacijskega sistema Windows 3.1 pojavila različica in pod to platformo. Imenovala se je "1С: Бухгалтерия 1.0". Vendar pa ni prejel veliko distribucij. Naslednja različica je bila takoj 6,0. Toda najbolj napredna programska oprema je bila "1C: Enterprise 7.7". Čeprav se šteje, da je zastarela, je v številnih podjetjih in podjetjih še vedno mogoče najti 7,7.

Struktura 1C

V bistvu je vsaka predstavitev 1C programska lupina, ki upravlja bazo podatkov. V različici 7.7 je bil uporabljen format DBF, v 8.0 pa so razvijalci uporabili svojo obliko - 1CD. V naslednjih izdajah je bila dodana podpora za Postgre in Oracle.
Skoraj vsak primer 1C je sestavljen iz lupine in baze podatkov. Potem, odvisno od zahtevanih nalog, so z njimi povezane dodatne komponente. Med njimi so znani "računovodstvo" ali "operativno računovodstvo". Vsak program lahko deluje v več načinih, odvisno od pravic uporabnika:
 • Osnovni način. Vse je narejeno tukajpri izdelavi podatkov o podjetju se oblikujejo potrebni procesi, povezani z njegovimi dejavnostmi, poročili in obrazci.
 • Konfigurator. V tem načinu se izvede konfiguracija 1C, sprememba in upravljanje trenutne konfiguracije.
 • Razhroščevalnik. Poseben način, ki meri različne zmogljivosti in zmogljivost sistema.
 • Monitor. Poseben dnevnik za ogled trenutne dejavnosti uporabnika.
 • Nastavitev 1C 7.7

  Celoten postopek konfiguracije in začetne nastavitve za "1C: Podjetja" so izvedene v konfiguracijskem načinu. " Predstavlja priročno grafično okolje z zmožnostjo ustvarjanja tabel, obrazcev, dokumentov. Prav tako lahko v tem načinu izvedete posebne postopke v vgrajenem programskem jeziku. Za natančno nastavitev 1C in vseh komponent je priložena podrobna dokumentacija.


  Posebej je treba omeniti možnost "1C: Enterprises" za uporabo knjižnic tretjih strank, ki bistveno razširjajo funkcionalnost. V letih delovanja platforme 1C na trgu so uporabniki ustvarili veliko različnih komponent in dodatkov, ki olajšajo delo s FTP, HTTP, pošto in drugimi sorodnimi tehnologijami.

  1C 8

  Leta 2003 je na trg prišla osma različica 1C. V teh ali drugih variantah se uporablja še danes. Glavne razlike od 7.7 je bila vključitev vseh osnovnih komponent v osnovno različico 1C - "računovodstvo", "operativno računovodstvo", "izračun" in druge. To pomeni, da lahko zdaj uporabnik izkoristi prednosti nakupa konfiguracijenapredne funkcije, brez dodatne namestitve različnih komponent.
  V točki 1C8 je bil vgrajeni jezik znatno prenovljen. Spremenila je svojo logiko in koncept. Prišli so do objektno orientirane paradigme. Pojavili so se novi predmeti, zbirke in zabojniki.
  V osnovni različici 1C8 sta samo dva načina - primarni ali "Enterprise" in "Configurator". V prvem delu so vsa dela, osnovne operacije in dejavnosti. V drugem je konfiguriran in konfiguriran 1C. Ostala dva načina - "odpravljanje napak" in "monitor" - sta izključena iz različice 8.0, saj vsebujejo "konfigurator". Razvijalci izdelujejo tudi posebne objekte za usposabljanje za hiter razvoj in prehod, na primer iz različice 7.7.

  Zaščita programa

  Običajno se lahko različni varnostni kompleti dobavljajo tudi z varnostnimi ključi. Zagotavljajo pristnost licence in ovirajo kopiranje programske opreme. So neke vrste USB trenutek voziti se, da je treba vstaviti v času programa. Obstaja tudi zaščita pred kopiranjem programske opreme, ki jo je mogoče distribuirati na en sam lokalni računalnik in več licenc hkrati.

  Trenutna različica

  Najnovejša stabilna in izdana različica 1C - 8.3. Od glavnih razlik od prejšnjih posodobitev 1C lahko opazimo, da je na voljo podpora za 64-bitne Linux in Mac. Za postavitev operacijskega sistema Windows se je pojavil tudi 64-bitni konfigurator.
  Ker je trg mobilne telefonije bistveno povečal svoj vpliv na segment IT, obstajajo aplikacije za vse znane prenosne napraveplatforme

  Seznam znanih konfiguracij in komponent 1C

  Niz 1C različic 7.7 vključuje naslednje izdelke:
 • 1C: Enterprise. Celovita oskrba. Združuje veliko število različnih funkcij in komponent. Ima več različic in analogov.
 • 1C: Računovodstvo. Optimizirano za porazdelitev računovodstva.
 • 1C: Trgovina in skladiščenje. Posebna različica za podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo.
 • 1C: Plača in osebje. Poenostavljen sistem za kadrovsko računovodstvo in obračun plač.
 • 1C: Spletna razširitev. Uporablja se za pisanje odjemalskih aplikacij, ki lahko delujejo na daljavo s skupnim strežnikom baz podatkov.
 • Za celotno vrstico 8 različice obstaja nekaj drugih distribucij in kompleksov:
 • 1C: Računovodstvo. Velika zbirka dokumentov, obrazcev in tabel za vodenje evidenc skoraj vsakega podjetja.
 • 1C: Upravljanje trgovine.
 • 1C: trgovina na drobno.
 • 1C: Upravljanje gospodarstva.
 • 1C: Davčni zavezanec.
 • 1C: plače in okviri proračunske institucije.
 • Ta seznam ni popoln, saj so platforme dejansko veliko večje in lahko pokrivajo posebne potrebe vsakega podjetja.

  Sklep

  Eden od razlogov za uspeh programskih kompleksov 1C se je razširil. To pomeni, da lahko uporabniki s pomočjo razvijalcev ali sami spremenijo konfiguracijo po lastni presoji. Spremembe se lahko nanašajo na videz in algoritme ter sisteme za izračun različnih parametrov. Med drugim lahko podjetje 1C ponudirazličica, ki je že izdelana za posamezno podjetje, ob upoštevanju njenih posebnosti in značilnosti. Tako kupci dobijo takojšnjo rešitev, ki lahko pomaga pri udobju in operativnem delu z vsemi vrstami računovodstva.

  Sorodne publikacije