Čiščenje brskalnika: čiščenje, postopna navodila

Obisk interneta - primer, se zdi, je popolnoma preprost. Vnesite naslov, poiščite, odprite stran - in našli vse, kar potrebujete. Na žalost vsi začetniki ne vedo, da je potrebno redno čiščenje brskalnika, ki se uporablja za brskanje po svetovnem spletu. Ker pa veliko shranjenih elementov ne more negativno vplivati ​​samo na delo spletnega brskalnika, ampak tudi na zmanjšanje učinkovitosti celotnega operacijskega sistema. Kaj točno je treba očistiti in katere metode je mogoče uporabiti za to, in bo še naprej govorila.

Kaj pomeni čiščenje brskalnika?

Za začetek si poglejmo, kaj so ti ukrepi. Da bi v celoti razumeli to vprašanje, bi moral vsak uporabnik paziti na vsa dejanja, ki jih izvaja, tako da vnese ali prenese informacije s spletnega mesta. V najenostavnejšem primeru lahko rečemo o primitivnem fiksiranju brskalnika vseh obiskanih virov in vnesenih iskalnih poizvedbah, da ne omenjamo dejstva, da tudi storitve iskanja same shranjujejo take zadetke. Shranjevanje te vrste podatkov v brskalnikih naj bi se uporabljalo za hiter dostop do že obiskanih spletnih mest. Navsezadnje vsi uporabniki interneta ne spoznajo, da je pospešitev prenosa samega sredstva posledica ohranitve glavnih ali dodatnih elementov samih internetnih strani (na primer multimedijskih komponent), ki so v običajnem načinu.Dostop lahko prenesete dolgo časa. Ni treba posebej poudarjati, da vse take datoteke niso shranjene na oddaljenih strežnikih, ki se nahajajo na straneh in na računalnikih uporabnikov.


Podobno večina danes znanih opazovalcev ponuja uporabniku možnost izdelave in zapomnitve njihovih prijav in gesel, potrebnih za avtorizacijo v določenih storitvah ali na istih socialnih omrežjih. Toda tudi iz internetnih virov so pogosto poizvedbe za ohranitev tako imenovanih piškotkov, ki so potrebni za zagotovitev popolnega dostopa do spletnih strani in uporabe vseh priložnosti, ki so jim na voljo. Samoumevno je, da so ti objekti shranjeni tudi na trdem disku. Nazadnje, večina brskalnikov ima zelo omejene zmogljivosti, kar pomeni, da lahko uporabniki dodatno razširijo razširitve, plošče ali druge dodatke za razširitev funkcionalnosti, kar lahko znatno upočasni brskalnike. Mimogrede, včasih jih celo virusi prikrijejo. Ko prenašate datoteke iz interneta, so v večini primerov shranjeni na trdem disku in pogosto jih uporabniki pozabijo, nato pa se sprašujejo, zakaj disk katastrofalno izgine.


Osnovni elementi odstranjeni

Zdaj pa govorimo o bistrejšem brisanju brskalnika. Sprejeto je, da je treba izbrisati naslednje elemente časa, shranjene v procesu brskanja po internetu:
 • zgodovino obiskov pri prenosu;
 • Piškotki in drugi podatki o virih;
 • predpomnjeni podatki (slike in druge datoteke);
 • podatki za obrazce za samodokončanje;
 • prijave in gesla;
 • statistični podatki o uporabi novic in iskalnih poizvedb.
 • Zadnja točka pri brisanju brskalnika v nastavitvah samega brskalnika morda manjka. Tukaj je vse odvisno samo od tega, kaj program uporablja.

  Operacijski sistemi Windows

  Na žalost sistemi z operacijskim sistemom Windows imajo lastna orodja za izvajanje takšnih dejanj samo za vgrajene brskalnike, ki temeljijo na brskalniku (Internet Explorer in Edge). To pomeni, da za čiščenje zgodovine brskalnika "Yandex" ali katero koli drugo aplikacijo tretje osebe te vrste pomeni, da sistem ne bo deloval. Za vgrajene aplikacije pa lahko uporabite ta orodja. V brskalnikih je dovolj, da preprosto izberete ustrezne elemente in izbrišete izbrane elemente.
  Uporabite lahko tudi standardno orodje za čiščenje diska, ki določa začasne datoteke na internetu. Če čiščenje ni končano, lahko smetnjak ročno odstranite iz imenikov njihovega pomnilnika (običajno vse mape TEMP in Temporary Files).
  Najprej pa morate omogočiti prikaz skritih elementov. Če datoteke niso izbrisane, boste morda morali dokončati glavni program ali uporabiti orodje za odklepanje.

  Čiščenje zgodovine brskalnika in sorodnih elementov

  Kot pri programski opremi drugih proizvajalcev, ki ima raje veliko večino uporabnikov, je vsakokrat znani brskalnikposebna postavka za brisanje zgodovine.
  Po aktivaciji mora uporabnik praviloma izbrati le, katere elemente bo izbrisal (brisanje piškotkov brskalnika, zgodovino obiska, začasne datoteke predpomnilnika itd.), Včasih pa bo treba določiti časovno obdobje, za katero za čiščenje (zadnja ura, dan, teden, mesec ali od samega začetka). Gesel, prijav in podatkov za samodejno dokončanje, razen če vsebujejo zaupne informacije, ponavadi ni treba izbrisati. Vendar to velja samo, če ste prepričani, da so v računalniku virusi, ki jih lahko ukradejo.
  Pri prenesenih datotekah je v večini brskalnikov mogoče izbrisati le dnevnik prenosa. Toda same datoteke, ki so običajno naložene v mapo »Prenosi«, je treba ročno izbrisati. Tudi pri iskalnih poizvedbah ni tako preprosto. Za njih je potrebno uporabiti dodatne programe, ki bodo posebej omenjeni.

  Najlažji način čiščenja

  Vendar pa se lahko za čiščenje uporablja čistejša, a manj pogosto uporabljena metoda, kar je še posebej primerno, če je v brskalniku ali okuženem virusu nameščenih preveč razširitev (dodatkov). Najbolj popolno brisanje brskalnika "Yandex" ali katerega koli drugega brskalnika, ki ga želite z lastnimi sredstvi, lahko preprosto izvedete s ponastavitvijo vseh nastavitev.
  To bo enako, kot če bi pravkar namestili brskalnik, vendar nameščene aplikacije niste uporabili.Samo v tem primeru bodo izbrisani absolutno vsi zgornji elementi (razen le datotek, ki jih je uporabnik naložil).

  Specialized Optimizers

  Toda pogosto je koristno uporabljati programe tretjih oseb, ki se pogosto imenujejo optimizatorji, ki odstranijo vse elemente praktično brez uporabnikov z enim klikom. Med njimi so najmočnejši programi, kot so CCleeaner, Advanced SystemCare in drugi. Vendar se tudi nekoliko razlikujejo po svojih zmožnostih, čeprav privzetih nastavitev v takšnih aplikacijah ni mogoče spremeniti.
  Na primer, v ASC za optimizacijo z enim samim klikom, je dovolj, da določite zahtevani modul za zasebnost, in CCleaner lahko izbriše elemente, ki jih izberete sami.
  Kljub temu bo rezultat enak. V takšnih pripomočkih lahko pogosto najdete in posebna orodja za odstranjevanje statistike iskalnih poizvedb. Vendar pa, če vam ni všeč kompleksno vzdrževanje celotnega sistema, lahko uporabite kateri koli drug čistejši program ozke pasovne širine, čeprav je v glavnem popolnoma neprimeren.

  Odstranjevanje dodatnih plošč in razširitev

  Toda panel in razširitve, še posebej, če so samopostrežni brskalniški programčki, je mogoče bolje odstraniti z uporabo posebnih programov -nadzornika (na primer, iObit Uninstaller).
  V takšnih aplikacijah lahko pogosto najdete posebne odseke, v katerih bodo predstavljene vse nameščene razširitve in za vse razpoložljive razširitve.brskalnika. Glavni plus takšnih programov je, da po brisanju tudi odstranijo glavne datoteke izbrane programske opreme in možne ostanke (zlasti velja za datoteke in vnose v registru).

  Kako pogosto je treba opraviti čiščenje in kako avtomatizirati te procese?

  Kako pogosto čistijo brskalnik, vsak rešuje sam. Ampak, mislim, da je treba izvesti takšne ukrepe, če ne po vsaki seji interneta, potem vsaj vsaj enkrat na teden. Na splošno lahko v nastavitvah brskalnika namestite samodejno izbris izbranih elementov po zaključku programa. Prav tako ne morete onemogočiti optimizatorjev, ki so v razdelku za zagon sistema, ki bodo sledili uspešnosti sistema Windows v ozadju in po potrebi odstranili začasne elemente, shranjene v sistemu, ko delate z brskalniki. Prosimo, upoštevajte, da vprašanja, povezana z brisanjem brskalnikov iz vseh vrst oglaševalskih virusov, tukaj niso bila obravnavana, ker to zahteva nekatere druge ukrepe.

  Sorodne publikacije