Fizični naslov računalnika: kaj je to in kje iskati? Naslov MAC

Dejstvo, da je vsakemu računalniku, ko je povezan z internetom, dodeljen edinstven naslov IP, skoraj vsi vedo. Toda o tem, da poleg tega obstaja tudi obvezen fizični naslov računalnika (tako imenovani MAC-naslov), vsakdo ugiba. Še manj uporabnikov, ki imajo jasno predstavo o tem, kaj je in zakaj se uporablja v praksi. Oglejmo si ta vprašanja, vendar obenem razmislite o nekaterih najpreprostejših metodah, ki vam omogočajo, da najdete te informacije o stacionarnih terminalih ali prenosnih računalnikih, ki delujejo na sistemih, ki temeljijo na Windows.

Kaj je MAC naslov vašega računalnika?

Začenši z najbolj osnovnimi napakami večine uporabnikov, da bi natančno določili ta parameter, je vredno. Dejstvo je, da reči, da spada v računalniški sistem popolnoma in v celoti, je malo napačno, ker model računalnika, proizvajalci komponentne opreme, nameščen sistem, itd., Nima nič skupnega z njim. Ta identifikator je namenjen izključno omrežni kartici (adapterju), ki je glavna povezava v organizaciji povezave na lokalnem omrežju ali internetu, usmerjevalniki in na splošno celotni opremi, čeprav se nekako nanaša na omrežne povezave. MAC ID je "zašiljen" v omrežni kartici v tovarniški fazi in je edinstven. Da bi razumeli, zakaj so ti identifikatorji potrebni, je vredno razmisliti ločeno, katere elemente vsebuje.


StrukturaMAC naslovi računalnika

Če pogledate ID, lahko vidite, da je sestavljen iz kombinacij črk in številk, ki so ločene s pari črtk ali piko. Vsak par v splošnem slogu predstavlja določeno število, zapisano v šestnajstiškem številu, in se imenuje oktet. Celoten fizični naslov računalnika je sestavljen iz šestih oktetov in ima v računalniškem jeziku 6-bajtno strukturo (6 oktetov za 8 bitov). Toda zakaj potrebujete ta zaporedja? Praviloma je mogoče celotno kombinacijo razdeliti na dva dela.
Prvi trije okteti (3 bajti) določajo proizvajalca omrežne naprave, preostali trije pa so odgovorni za prepoznavanje vmesnika omrežne opreme. Kot je že jasno, so edinstveni le trije pari, proizvajalec naprave pa je zaskrbljen zaradi tovarniške montaže.


Težave pri uporabi fizičnega naslova pri povezovanju z internetom

Kar je smiselno uporabljati take identifikatorje, ne bo sestavljalo dela. Domneva se, da so namenjeni predvsem pravilnemu delovanju celotnega računalniškega sistema (in ne le posamezne omrežne naprave) pri organiziranju omrežnih povezav, vključno z dostopom do interneta. V povezavi z naslovom IP lahko taka kombinacija omogoči jasno prepoznavanje računalnikov, njihovo geografsko lokacijo itd. Kljub navidezni preprostosti takšne organizacije je pogosto mogoče rešiti nekatere težave. Nekateri ponudniki na primer pogosto povezujejo svoje naročnike s svetovnim spletomz uporabo ne-IP vezave, kar se zdi popolnoma logično, namreč fizični naslov računalnika. To vodi do dejstva, da se pri zamenjavi istega omrežnega vmesnika, ki se uporablja v vsakem primeru, MAC naslov sam ustrezno spremeni, in prej uporabljena povezava postane nedostopna. Tako se morajo naročniki obrniti na ponudnika podporne storitve, da bi vzpostavili povezavo z novim naslovom MAC računalnika.

Kako najlažje ugotoviti naslov MAC?

In ne samo pri povezovanju z internetom ali lokalnem omrežju, morajo uporabniki iskati take informacije. Včasih je za nekatere programe morda potrebna identifikacija identifikatorjev. Na primer, znana aplikacija Wake-on-LAN omogoča oddaljeno "prebuditev" računalnika ali prenosnika, ki deluje samo na podlagi informacij o naslovu MAC, tako da se čarobni paket prenese izključno na to napravo, ki se mora "prebuditi" in ne na nobeno drugo stvar. Toda kako veste fizični naslov vašega računalnika? Za to lahko ponudite nekaj preprostih načinov.
Eden od najlažjih je, da s pritiskom na ustrezen gumb pokličete odsek stanja obstoječe omrežne povezave s prehodom na podrobnosti. V oknu med vsemi parametri lahko vidite želeni naslov.

Poznamo fizični naslov prek omrežnih nastavitev

Druga preprosta tehnika, ki vam omogoča, da hitro ugotovite fizični naslov računalnika, da uporabite razdelek z lastnostmi ima omrežjepovezavo Glavni zavihek bo prikazal omrežno kartico, ki se uporablja za povezavo.
Dovolj je, da preprosto prikažete njegovo ime, nato pa se v pozivu prikaže želeni ID.

Informacije v sistemskih informacijah

Prav tako je lahko dobiti zanimive informacije in v posebnem razdelku sistemskih informacij. Najlažji dostop do nje lahko dobite v ukazni vrstici Zaženi z ukazom msinfo32.
Tukaj morate iti v del komponente, izbrati element omrežja, si zapomniti vmesnik in v desnem oknu videti zahtevano možnost.

Orodja Command Prompt

Končno vsi tisti ljudje, ki se ne bojijo za delo v ukazni konzoli, lahko ponudi uporabo in njegova orodja, ki v svojih zmogljivosti je veliko močnejša kot standard pomeni Windows, ki je na voljo za uporabo, ki jih kliče grafični vmesnik. Pravzaprav v tem primeru ni nič posebej zapletenega.
Konzola sama zelo primerna ekipa getmac /v /fo seznama, kot je prikazano na sliki zgoraj, in si lahko ogledate kratek tehnični AC adapter, vključno z zastavljenim MAC-naslov.
Za več informacij o vseh razpoložljivih povezav lahko dobimo z ukazom ipconfig /all, ampak navadni uporabniki bodo dovolj le prvo možnost, saj je najbolj razširjena informacije običajno ni potrebno.

Dodatne metode

Tudi včasih je mogočeUporabite običajnega upravitelja naprav, se pomaknite po PCM-ju na adapterju do njegovih lastnosti, na kartici Advanced si oglejte seznam omrežnih naslovov na seznamu. Vendar je v tem primeru treba upoštevati, da takšne informacije niso na voljo v vseh spremembah in gradnjah operacijskega sistema Windows (na primer, v deseti različici s kompilacijo 1803 ni takšnih informacij).
V tem primeru lahko uporabite meni možnosti, pojdite na razdelek interneta, pojdite na povezavo, da spremenite lastnosti povezave, kjer se spustite po seznamu možnosti in najdete naslov MAC. Če vam ni všeč katera od predlaganih metod, lahko vedno uporabite vse vrste dodatnih informativnih orodij razvijalcev tretjih oseb ali posebnih spletnih virov, ki so osredotočeni na zagotavljanje takšnih informacij.

Sorodne publikacije