Skrbniške pravice v sistemu Windows 10: Kako jih dobiti?

Dejstvo, da v zadnjih različicah operacijskega sistema Windows in navadnega uporabnika z nepopolnim dostopom do nekaterih nastavitev in samim administratorjem imajo omejene pravice, vedo skoraj vse. Zaradi tega včasih obstaja veliko težav z izvajanjem programov ali nameščanjem sistemskih parametrov. O branju skrbniških pravic v sistemu Windows 10 Za obravnavo je predlaganih nekaj preprostih metod, ki omogočajo premagovanje skoraj vseh omejitev dostopa do nekaterih funkcij sistema. Vendar pa takoj želim opozoriti vse uporabnike, da so razvijalci operacijskega sistema brez razloga uvedli strogo omejitev varnosti dostopa do nekaterih funkcij samega operacijskega sistema, zato bodo nekatere rešitve morale sprejeti, kar se imenuje na lastno odgovornost (razen če je le malo nastavitev sistema, ki jih bodo želele pozneje). spremeni)


Skrbniške pravice v operacijskem sistemu Windows 10: izvajanje programov

Za začetek si poglejmo nekatere najlažje načine za zagon uporabniško določenih aplikacij ali sistemske nastavitve, ki jih skoraj vsi poznajo. Vendar jih ni mogoče zaobiti. Začnimo.
V operacijskem sistemu Windows 10 se na primer zagon s skrbniškimi pravicami za skoraj vsak program lahko izvede prek PCM na ikoni z izbiro ustrezne vrstice. Hkrati, če je program prisoten v seznamu menijev "Start", preko PCM in vrstice "Advanced" lahko uporabite ustrezen začetek. Dejstvo, da sistem včasih izdaja poizvedbe za reševanje začetka nekaterih programov (na primer, nimajo ustreznega potrdilaverodostojnost ali dvom glede varnostnega sistema v smislu nezaželene prisotnosti), veliko uporabnikov je neupravičeno nadležno. Zato večina želi zagotoviti, da se te zahteve ne pojavijo.


Za izbrani program morate odpreti lastnosti bližnjice (prek PCM) in s klikom na gumb "Advanced" nastaviti program, da se neprekinjeno izvaja s pravicami administratorja brez zahtev za dovoljenje. Druga tehnika je, da najprej pokličete ukazno vrstico v imenu skrbnika in jo poimenujete tekočo aplikacijo. Toda to je, kot je že jasno, nekoliko neprijetno in na splošno preprosto podvaja prva dva načina.

Kako se prijaviti v Windows 10 s skrbniškimi pravicami?

Toda predpostavimo, da ima uporabnik omejena pooblastila, in se mora prijaviti v sistem kot administrator, da izvede vse potrebne ukrepe, tako rekoč, ne da bi zaprosil za dovoljenje v sistemu.
Da bi to naredili, je ukazna vrstica ponovno Windows 10 s skrbniškimi pravicami, vsebuje kombinacijo skrbnika /aktivnega uporabnika omrežja: da, po katerem se prijava izvede točno pod administratorjem in trajno (implicitno) registracija računa, za katero je bil izvršen ustrezen ukaz za aktiviranje).

Spreminjanje vrste računa

V sistemu Windows 10 se lahko načeloma dodelijo privilegiji administratorja za vse registrirane račune. Te nastavitve lahko izvedete prek menija z možnostmi in ustreznega razdelka »računovodstvo«.
Tukaj morate izbrati družinski element in izbrano registracijonapišite gumb, da ga spremenite, potem se bo pojavil obrazec, v katerem morate preprosto nastaviti ustrezno vrsto s seznama. Po shranjevanju sprememb bodo vse omejitve odstranjene.

Pridobivanje pravic z lokalnimi varnostnimi politikami

Pravice za skrbnike lahko dodelite tudi Windows 10 prek varnostnih pravilnikov. Urejevalnik se prek ukazne vrstice pokliče z ukazom secpol.msc.
Tukaj, prek lokalnih politik, morate iti v varnostne nastavitve in v računih v stanje registracije aktivirati lokalno varnostno možnost tako, da označite vrstico "Omogočeno". Z drugimi besedami, po takih dejanjih uporabnik samodejno postane administrator.

Lokalne skupine in uporabniki

Obstaja še ena metodologija, ki vam omogoča, da pridobite skrbniške pravice. V operacijskem sistemu Windows 10 lahko uporabite lokalnega upravljalnika upravljanja uporabnikov in skupin, ki ga lahko pokličete iz menija izvršitve z ukazom lusrmgr.msc.
V urejevalniku pojdite v uporabniški razdelek, nato pa poiščite skrbniški račun in se prijavite v nastavitve na zavihku Splošne nastavitve, da ga onemogočite. Po tem se boste lahko prijavili pod istim uporabnikom, za katerega so bile opravljene navedene akcije, s polnim nizom dovoljenj.

Sklepna ugotovitev

Dodati je treba, da lahko v nekaterih primerih dodate dodatek upravni skupini, vendar se nanaša le na lokalne nastavitve in v veliki meri ne prevlada nad pooblastili tako imenovanega superupravitelja, na katerem točnogre Toda, katera od vseh zgoraj opisanih načinov raje izvede ustrezne spremembe? V najpreprostejšem primeru morate najprej aktivirati prijavo pod administratorjem, čeprav je včasih dovolj dovolj, da za izbrane programe nastavite samodejno zagon pod skrbnikom. Izvajanje aplikacij v imenu skrbnika daje samo enkratne privilegije in izgleda precej neprijetno. Omejitve pri zagonu aplikacije je mogoče odstraniti le, če je uporabnik prepričan o njihovem varnem poreklu (tudi če nimajo potrdila). Ampak brez potrebe, da onemogočite skrbniški račun ni priporočljivo, saj se lahko po spreminjanju nekaterih parametrov z izključenim dovoljenjem dostopa do dejstva, da bo celoten sistem postal nestabilen ali pa bo sploh zavrnil delo. Torej, preden sprejmete odločitev stokrat, razmislite, kako bodo vsa ta dejanja ustrezna.

Sorodne publikacije