Mikroprocesorji za osebne računalnike "Celeron" ali "Pentium". Kaj je bolje?

V tem majhnem pregledu ne bomo le odgovorili na vprašanje, kaj boljšega - "Celeron" ali "Pentium", temveč tudi sodobne specifikacije takih mikroprocesorjev za osebni računalnik. Prav tako bodo podana splošna priporočila za njihovo uporabo. Poleg teh informacij se bodo hranili dejanski stroški vsakega modela.

Specializacija

Preden poskušamo odgovoriti na vprašanje, kaj je bolje - "Celeron" ali "Pentium", bomo določili najbolj optimalne primere takih mikroprocesorjev. Trenutno skromne tehnične specifikacije in specifikacije se nanašajo na ti dve seriji čipov za proračunski razred naprav. Stroški so zanje primerni. V tem primeru se lahko manj produktivni čipi Celeron najpogosteje najdejo na delovnem mestu v pisarni. V takšnih razmerah imajo stroški pomembnejšo vlogo, produktivnost pa je že v ozadju. Ta čip je odličen za osnovne pisarniške naloge.


Obseg uporabe CPE linije Pentium pa dopolnjujejo tudi igralni računalniki ekonomskega razreda. Razpoložljivost celotnih štirih logičnih modulov obdelave kode omogoča takim mikroprocesorjem, da izvajajo aplikacije, ki zahtevajo veliko virov. Le tukaj bo kakovost slike povprečna ali celo minimalna.

Specifikacije procesorja Celeron

Trenutno je dejanski priključek procesorja za računalniško tehnologijo Intel LGA1151 pri izvajanju V2. Na njem jeNa primer, razmislite o najbolj proračunski vrstici CPU in poskusite odločiti, kaj je najbolje: Pentium ali Celeron, v tem primeru. Začnimo z najnovejšo, cenovno ugodnejšo linijo naprav. Trenutno je modelna paleta mikroprocesorjev Celeron sestavljena iz dveh modifikacij. Označeni so z G4900 in G4920. Razlika med njimi je omejena na dejstvo, da v starejši rahlo povečani frekvenci. V mlajši odločitvi je enaka 31 GHz, starejša pa 32 GHz. Zato bo razlika v uspešnosti med njimi minimalna.


Drugi parametri čipa so naslednji:
 • Dva jedra za obdelavo izvršljive kode.
 • Predpomnilnik tretje stopnje je 2 MB.
 • RAM krmilnik je zasnovan tako, da deluje v povezavi z moduli DDR4 v dvokanalnem načinu in lahko obravnava do 64 GB.
 • Vgrajena grafična kartica UHD 610 z nizko zmogljivostjo.
 • Toplotni paket PROCESORJA je 54 W, tehnologija izdelave polprevodniških substratov pa 14 nm.
 • Zelo "skromne" specifikacije takih čipov jim omogočajo, da jih uporabljajo samo najmanj produktivni računalniki.

  Specifikacije sodobnih čipov Pentium

  Nadalje poglejmo značilnosti bolj produktivnih naprav, po tem pa bomo v tem trenutku poskušali ugotoviti, kateri je boljši - "Pentium" ali "Searlon". Pentiumova linija že vključuje tri CPU modele. Razlikujejo se le po nazivni frekvenci. V mlajši napravi G5400 je ta vrednost 37 MHz, v povprečju G5500 - 38 GHz, v najbolj produktivni G5600 - 39 GHz. Drugi parametri so enaki. Glavni so naslednji:
 • Štirje logični procesorji, ki temeljijo na dveh fizičnih blokih obdelave kode.
 • Predpomnilnik je bil povečan na 4 MB.
 • Vgrajeni krmilnik OCP je popolnoma enak kot v primeru mikroprocesorjev Celeron.
 • Vgrajen pospeševalnik UHD 630 z večjo zmogljivostjo.
 • Raven porabe energije ne presega 54 W, proizvodna tehnologija pa je enaka - 14 nm.
 • Cena v tem trenutku

  Zdaj se je treba odločiti za najboljšo Intelovo - Pentium ali Celeron - glede vrednosti. V tem primeru ima zadnja vrstica pomembno prednost. Njenega mlajšega predstavnika z indeksom G4900 lahko kupite za samo 40 dolarjev. Toda starejša modifikacija modela G4920 je po ocenah proizvajalca 60 $. Hkrati pa bo cenovno najbolj ugoden procesor Pentium z oznako G5400 stalo 65 dolarjev. Prav ta čip se najbolj optimalno uporablja v sodobnih proračunskih računalnikih. Ima dobre lastnosti in razumne stroške. Toda starejši predstavniki te linije so precej dragi. Kalkulator G5500 stane približno 100 $. In pogojno vodilno družino mikroprocesorjev G5600 v skupni vrednosti 110 $. To je precej drag čipov za proračunski računalnik.

  Priporočila za uporabo

  Če seznam nalog, ki jih je treba rešiti v računalniku, vključuje le preproste in nepretenciozne strojne značilnosti programa, bo odgovor na nalogo, da je procesor boljši - "Celeron" ali "Pentium", dokaj preprost. V tem primeru bo glavna prednostna naloga strošek. Ker je linija Celeron bistveno nižja, je izbira očitna.Če bo isti računalnik postavljen kot igralni sistem, potem brez dražjega mikroprocesorja Pentium natančno ne. To pomeni, da je treba izbrati CPU, ki temelji na tem, kaj bo računalnik delal s programsko opremo.

  Povzetek

  Zdaj pa povzamemo, kaj je najbolje: "Celeron" ali "Pentium". Z vidika stroškov in učinkovitosti je najbolj primerna serija Pentium G5400. On, kot je že bilo omenjeno, in cena je precej nizka, in uspešnost je relativno visoka. Če pa je proračun omejen, lahko izberete G4900, ki pripada proračunski vrstici Celeron.

  Sorodne publikacije