Parkirna jedra: definicije, vzroki, učinkovitost, onemogočanje pravil in povečanje zmogljivosti procesorja

Najnovejši operacijski sistemi Windows imajo dokaj visoko zmogljivost in imajo parametre, ki mu omogočajo, da iz procesorja stisnejo največjo zmogljivost. Pri opisovanju takšnih dejanj lahko pogosto naletite na veliko nejasnih izrazov "parkirna procesorska jedra". Kaj je to, celo izkušeni strokovnjaki na področju postavitve operacijskih sistemov in računalniškega "železa" niso zelo jasno predstavljeni, saj uradna razlaga, ki jo je Microsoft podal na to temo, milo rečeno, izgleda zelo arogantno. Poskusimo ugotoviti, kaj ta funkcija omogoča, da jo omogočite ali onemogočite, in koliko je primerno narediti podobne stvari na splošno.


Kaj je parkiranje jedra v operacijskem sistemu Windows?

Za začetek je treba razmisliti o nekaterih teoretičnih informacijah, saj lahko temeljito razumevanje tega vprašanja v prihodnosti vpliva na odločitev o aktivaciji ali deaktivaciji te funkcije v računalniškem sistemu z večjedrnimi procesorji.
Ko govorimo v preprostem jeziku, so razvijalci najnovejših sprememb sistema Windows poskušali izvajati ne le zmožnost uporabe vsega razpoložljivega potenciala vsakega jedra ali logičnega toka CPU, temveč tudi uvedbo v konfiguracijo tako imenovanega parkiranja jeder, ki je v splošnem namenjena temu, da se ne vključi tudi vsa razpoložljiva jedra v načinu mirovanjaizvedba aktivne naloge (če je mogoče) na samo eno jedro, na katerem se je začelo njegovo izvajanje. Zakaj potrebujete tak korak? Pri tem je treba razumeti, da sodobni procesorji porabijo veliko električne energije, uporaba vseh jeder pa močno poveča njeno porabo, kar lahko povzroči precej močan overclock procesorskega čipa, zaradi česar lahko zgodi, da ne bo uspelo.


Res je naslednje: najprej je vsaka naloga v obliki obremenitve porazdeljena med vse jedre, ne samo jedro, ki je začelo izvajati. To vodi k povečani porabi energije in lahko pogosto povzroči celo zmanjšanje hitrosti, saj je naloga nenehno "prevrniti" eno od jeder v drugo. Jasno je, da bo eno jedro hitreje obvladovalo njegovo izvajanje (če to ni zelo zahtevna pri uporabi virov). Toda zaradi pomanjkanja računalniške moči lahko uporabite druga jedra. Toda, če se eno jedro naloge uresniči brez pomoči drugih, zakaj bi ostali aktivni? Sklep: naj se "parkirajo", da ne vstopajo v posel. Zaradi tega se zmanjša enaka poraba energije in pogosto se poveča produktivnost. Toda to je le splošen primer, ker je včasih res potrebno uporabiti vsa jedra (ostanimo ločeno).

Kako ugotoviti število procesorskih jeder?

Izogibajmo se procesu parkiranja jeder v operacijskih sistemih Windows 7 in zgoraj na strani in si oglejte, kako izvedeti informacije o vašem procesorjuv prihodnosti ne delajte nesmisel, uporabite napačne nastavitve (zaradi prikaza napačnih možnosti lahko ovirajo delovanje procesorja in celotnega operacijskega sistema, potem pa tudi njegovo obnovitev z običajnimi sredstvi postane popolnoma nemogoče).
Res je, da je stanje za mnoge uporabnike nekoliko nejasno.
Recimo, da kupite prenosni računalnik s 4-jedrnim procesorjem, nato pa si oglejte konfiguracijo, jo pokličite skozi lastnosti računalnika, in videli boste povezave le na dve jedri, kar kaže na pogostost vsakega od njih. Jasno je, da vsak kupec začne razmišljati o tem, vendar ga ni prevaral? Ne, ne zavedaj se! Očitno je šlo za dvojedrni procesor, vendar z dvema nitema na jedro. Ti tokovi se pripisujejo tako imenovanim skritim ali, če želite, nekakšnim virtualnim procesorjem.
Pravzaprav, da bi videli, koliko jeder je dejansko v procesorju, lahko v upravitelju naprav razširite seznam procesorjev, ki bodo predstavili štiri enake linije. Enake informacije lahko dobite s posebnimi programi drugih proizvajalcev, kot sta AIDA64 ali CPU-Z.

Kako koristna je uporaba vseh jedrc?

Ko govorimo o parkiranju jedra v operacijskem sistemu Windows 10 in nižjih spremembah sistema, je vredno razmisliti, ali je treba uporabiti vsa jedra s konstantno prerazporeditvijo obremenitve? Včasih je to potrebno. Še posebej pogosto vključujejo vsa jedra, ki so potrebna pri opravljanju nalog, ki zahtevajo veliko virov, če so na računalnikuuporablja inženirsko in matematično programsko opremo, programe za obdelavo večpredstavnosti ali celo nekaj iger. Da, in večina sodobnih iger pogosto zahteva aktiviranje vseh jeder. Torej, sodeč po povratnih informacijah nekaterih uporabnikov, je tako priljubljena igra kot WoW, s parkiranjem jeder očitno "ne prijatelji". Če onemogočite to funkcijo, ponovno na podlagi povratnih informacij igralcev, lahko stabilizirate sličice v številnih dinamičnih prizorih, čeprav je bila ta vrednost pred tem močna.

Vklop in izklop parkirnih jeder v operacijskem sistemu Windows 10 s standardnimi sredstvi sistema

Zdaj pa gremo neposredno k aktiviranju ali deaktiviranju te funkcije. Najprej pa je treba opozoriti, da je kljub preprostosti izvedenih dejanj nepripravljen uporabnik lahko zmeden. Če želite konfigurirati nastavitve, uporabite konfiguracijo sistema (msconfig) in kliknite gumb dodatnih parametrov na jezičku za zagon.
V privzetih možnostih lahko vidite, da sistem uporablja en procesor in največji pomnilnik ni nastavljen. Zdaj pozornost! To pomeni, da je parkiranje jedra vključeno, to pomeni, da sistem, če je mogoče, dodeli naloge samo enemu jedru. Če želite uporabiti vsa jedra z razpoložljivimi nitmi, morate na levi strani označiti potrditveno polje in s spustnega seznama izbrati zahtevano število procesorjev. Toda onemogočanje parkiranja jeder samo s takimi dejanji ni omejeno. Na desni strani morate nastaviti maksimalni pomnilnik tako, da vnaprej aktivirate ta element. TukajTudi to mora biti zelo previdno. Strogo je prepovedano nastaviti vrednost, ki je manjša od 1024 MB. Najbolje je, da nastavite maksimalno vrednost sistema. Posebno pozornost posvetite blokiranju in razhroščevanju točk PCI. Obvezno jih je treba prekiniti. Ko končate nastavitve in shranite možnosti, mora računalnik znova zagnati.

Opomba: Nastavitev največjega števila procesorjev in pomnilnika ni priporočljiva. Bolje je uporabiti povprečno vrednost (na primer, za štiri jedra, da nastavite uporabo treh z največjim pomnilnikom 1024 na jedro, to je samo 3072 MB, če pa imate več skupnega pomnilnika, lahko nastavite višje vrednosti).

Onemogočanje parkiranja prek registra

Zdaj pa poglejmo, če onemogočimo parkiranje jeder prek registra (regedit).
Načelo odklopa je določiti minimalne vrednosti ključev na najmanjše in največje število uporabljenih procesorjev. Za sledenje niti in dolgih odsekov preprosto uporabite iskanje (Ctrl + F) in poiščite vse ključe z imenom 0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583. Za vsako na desni strani okna morate spremeniti nastavitve ValueMax in ValueMin na nič, tako da pokličete urejanje z dvojnim klikom ali prek menija PCM. Kot običajno morate po nastavitvi zahtevanih vrednosti ponovno zagnati sistem.
Na splošno lahko uporabite običajno beležko ", dodajte besedilo, prikazano na zgornji sliki, shranite datoteko s priponoREG, izberite vse vrste in jih vnesite ročno ter nato uvozite parametre (spajanje) tako, da zaženete shranjeno datoteko registra kot skrbnik.

Nastavitev napajalne sheme

Po dokončanju dejanj registra morate vnesti nastavitve moči, pojdite na trenutno nedostopne parametre, da nastavite naslednje vrednosti:
 • minimalno število jeder je preprosto: za dvojedrne procesorje - 50% za 4-jedrski - 25%;
 • Ločljivost navzdol: Vklop;
 • izklop izklopa: On;
 • redefiniranje jedra: Vick.
 • Največje število jeder je preprosto: za 2 jedrne CP - 50%, za 4 - jedrne - 75%.
 • Upravljanje jedra prek BIOS-a /UEFI

  Upravljanje parkiranja jedra se lahko izvede tudi prek primarnih sistemov BIOS /UEFI. V BIOS-u morate najti postavko Advanced Clock Calibration in nastaviti vrednost na "All Cores". V UEFI se ta parameter imenuje Active Processor Cores (Aktivna procesorska jedra) in lahko namesti ali uporabi vsa jedra (All) ali izbere na seznamu zahtevano število. V tem primeru bo operacijski sistem pri določanju aktivnih jeder temeljil izključno na nastavitvah primarnih sistemov, ne da bi se posvetili dodatnim nastavitvam, ki so v njem nastavljene.

  Namestitev potrebnega števila jeder za aplikacijsko delo

  Toda najbolj zanimivo je, da je mogoče v sistemu Windows najnovejše različice procesorskih jeder selektivno omogočiti za vsako izbrano aplikacijo.
  Če želite to narediti, v upravitelju opravil na zavihku s podrobnostmi izberite aktivni postopek in prek PCM-ja pojdite na nalogo podobnosti. Potem se bo pojavilOkno, v katerem lahko določite želeno število jeder.

  Kratek povzetek

  Opozoriti je treba, da izogibanje parkiranju brez izjemne potrebe ne bi smelo biti. Strinjam se, ker ne samo ustvarjalci Windows sistemov so ga privzeto aktivirali? Moramo misliti, da so se s proizvajalci procesorskih čipov v tej zadevi posvetovali. Vendar pa je včasih mogoče in potrebno uporabiti vse razpoložljive jedre ali nekaj razpoložljivih jeder. Vendar pa bo za izvajanje takšnih dejanj bo na lastno odgovornost, saj pri namestitvi nepravilne možnosti, nihče ne bo dal popolno jamstvo za učinkovitost bodisi procesor, ali operacijski sistem.

  Sorodne publikacije