Programski jezik Python: osnove, funkcije in primeri

Želite vstopiti v svet programiranja in hitro napisati nekaj svojih prvih programov? Želite izvedeti nove jezike, vendar ne veste, kje začeti? Bodite pozorni na tečaje programiranja Python. Spodaj boste izvedeli več o tem, zakaj je ta jezik priporočljiv za začetnike in katere programe lahko ustvarite na njem.

Osnove Pythona za začetne programerje

Python je zmogljiv objektno usmerjen programski jezik na visoki ravni, ki ga je ustvaril Guido van Rossum. Sintaksa je preprosta za uporabo, zato je idealen jezik za tiste, ki se želijo naučiti programiranja prvič. Če želite nadaljevati z jezikom, si lahko preberete knjigo Dmitry Zlatopolsky "Python - osnove programiranja". Začnimo s temeljem. Na tej liniji je veliko literature, še ena možnost - knjiga Harryja Pearsona "Python: Development Based on Testing". Govori o jeziku s praktičnega vidika.


Uporaba jezika v praksi

Torej, kaj pišejo na Python ali "Python", kot se imenuje tudi v okolju programerjev, in zakaj ga učijo? Python je jezik splošnega namena. Piše spletne aplikacije z uporabo različnih okvirjev, sistemskih pripomočkov in programov za avtomatizacijo različnih dejanj. Tečaji o osnovah programiranja na Pythonu so zdaj dovolj, da se poskušajo sami naučiti jezika.
To je lahko osnova za nov poklic, saj ima široko paleto spletnih razvojnih aplikacij,znanstveni in matematični izračuni za namizne grafične uporabniške vmesnike. Prav tako je dobra za izdelavo prototipov. To pomeni, da je prototip najprej ustvarjen na Pythonu, potem pa se lahko koncept premakne na hitrejše in bolj prevedene programske jezike. S tem jezikom lahko ustvarite namizne aplikacije z grafičnim vmesnikom in napišete igre, za katere obstaja posebna knjižnica. Osnove algoritma in programiranja v Pythonu so primerne za ustvarjanje mobilnih aplikacij.


Zakaj študirati Python

Python uporablja tudi zelo preprosto in stisnjeno skladnjo in dinamično tipkanje. Poznavanje osnov algoritemizacije in programiranja na Pythonu vam omogoča, da hitro ustvarite program in ga zaženete. Če potrebujete jezik za hitro ustvarjanje programov in skriptov na več področjih, vam bo težko najti boljšo alternativo kot Python. Ima številne očitne prednosti pred drugimi programskimi jeziki:
 • univerzalna uporaba - v tem jeziku lahko pišete različne vrste aplikacij, tako kot pri njegovem razvoju obstajajo velike možnosti za uporabo tega jezika;
 • preprostost - jezik je bil prvotno razvit za lažje delo ljudi;
 • priljubljenost med programerji in povpraševanjem na trgu dela - Python se pogosto uporablja v različnih projektih;
 • veliko število razpoložljivih knjižnic razširja zmožnosti jezika in ga še bolj vsestransko uporablja;
 • crossplatform - ko bo pisni program delovalvse platforme, kjer je jezikovni tolmač;
 • ena od pomembnih prednosti jezika je njena kvalitativna dokumentacija.
 • Python je tudi eden najstarejših spletnih razvojnih jezikov, ki ga je na začetku devetdesetih na Nizozemskem ustvaril Guido van Rossum na Nacionalnem raziskovalnem inštitutu za matematiko in informatiko. Jezik je močno sposojen iz C ++, C in drugih skriptnih jezikov. Uporablja ključne besede v angleščini, ki sestavljajo večino programov na Pythonu. Če jih obvladate, potem lahko domnevate, da je jezik večinoma že obvladal. To bo trajalo nekaj časa in boste morali razumeti osnovne pojme, preden začnete. Začnimo s tem, da jih spoznamo.

  Prednosti Pythona

  Ena od ključnih prednosti programiranja Python je njegova interpretativna narava. To pomeni, da programska koda ni prevedena v izvršljivo datoteko, temveč jo izvrši tolmač vsakič, ko jo zažene uporabnik. Če želite zagnati program, ga morate imeti v računalniku, kjer boste ustvarili program. Interpreter in standardna knjižnica sta na voljo v binarni ali izvorni obliki s spletne strani Python in lahko brezhibno delata na vseh večjih operacijskih sistemih. Posledično lahko glavnini prednosti Pythona pripišemo naslednje:
 • Interpretacijski znak: jezik obravnava tolmač med izvajanjem, kot sta PHP ali PERL, zato programa ni treba prevajati pred izvajanjem.
 • Interaktivnost: Med pisanjem lahko neposredno sodelujete s tolmačemprogram.
 • Idealno za začetnike: za začetnike.
 • Python je odlična izbira, saj podpira razvoj aplikacij od iger do brskalnikov in obdelave besedil.

  Kako namestiti in zagnati tolmača

  Da bi začeli pisati na Python, morate prenesti in namestiti njegovega tolmača na uradnem spletnem mestu, tako da izberete različico za njen operacijski sistem. Treba je omeniti, da obstajata dve veji jezika - drugo in tretje. Najbolje je, da začnete učiti osnove Pythona 3, če še niste namestili druge različice. Ko nameščate Windows, bodite pozorni na to, ali je možnost Dodaj Python to Path omogočena in je vključeno orodje Pip. Ko ga namestite, ga lahko zaženete. Če želite to narediti, morate v ukazni vrstici vnesti "python" in začeti se bo. V oknu se pojavijo trije kotni oklepaji, kar pomeni, da ste v tolmaču. Ta programski jezik se prav tako prosto distribuira in nudi nasvete, orodja, programe, module in dodatno dokumentacijo.

  Ključne besede v Pythonu

  V interpreterju lahko izvajate jezik v interaktivnem načinu. Vsako dejanje se izvede takoj, ko pritisnete Enter. Uporabite ga lahko kot napredni kalkulator. Toda pisanje odličnega programa v tolmaču je preveč naporno. Zato je smiselno uporabljati urejevalnike besedil. Končno besedilno datoteko lahko nato izvede tolmač. Ena od osnov Pythona je, da so vsi bloki v njej postavljeni z zamikom, zato se morate umakniti, da začnete blok inodstranite Interpreterja je mogoče zlahka razširiti z novimi tipi podatkov ali funkcij v C ++ ali C. Programski jezik Python deluje kot razširitev za prilagodljive aplikacije. Ta jezik je tako preprost za preučevanje dejstva, da uporablja angleške ključne besede, ne ločila, in ima manj sintaktičnih konstrukcij kot drugi programski jeziki.

  Uvod v Python

  Preden začnete delati zunaj interpreta, morate odpreti urejevalnik besedila in ustvariti prazno datoteko utf-8 ter nastaviti razširitev »py« za izdelavo aplikacije. V ta namen je najbolje, da za programerje uporabljate posebne urejevalnike kode. Prvo vrstico je treba kodirati. Vrstice, ki se začnejo z znakom #, se obravnavajo kot komentarji in se ne izvajajo. Python je implicitno in dinamično vnesen, tako da vam ni treba prijaviti spremenljivk. Vrste so uveljavljene, spremenljivke pa so občutljive na velike in male črke, zato var in var veljajo za dve ločeni spremenljivki.Če želite vedeti, kako objekt deluje, morate vnesti naslednje: "help (object)". S pomočjo ukaza "dir (object)" lahko poiščete vse metode posamezne možnosti in uporabite objekt "__ doc__", da odkrijete njegovo vrstico dokumenta.

  Kako začeti pisni program

  Za zagon pisnega programa se zahteva tudi v ukazni vrstici. Da bi to naredili, morate zapisati ime tolmača in skozi praznino - ime datoteke s pisnim programom. Ko zaženete program, morate podati celotno pot do datoteke. To je toNi vedno lahko, saj je pot lahko zelo dolga, zato je včasih lažje spremeniti trenutni imenik v ukaznem pozivu in tam zagnati tolmača. Če želite to narediti, morate iti v želeni imenik, pritisniti tipko Shift, z desno miškino tipko klikniti na imenik in v kontekstnem meniju izbrati možnost "Odpri ukazno okno". Nato se bo ukazna vrstica zagnala v tem imeniku. Nato v okno konzole vnesete ime tolmača in skozi prostor - ime datoteke, ki je v njem.

  Sintaksa jezika

  Osnove programiranja na primeru jezika Python se ne razlikujejo veliko od drugih jezikov, spremenljivke pa imajo nekoliko drugačen pomen. Python nima zahtevanih znakov za dokončanje operaterjev. Vsi bloki so podani z zamikom, zato se morate umakniti, da začnete blok in ga izbrišete. Za komentarje z več vrsticami morate uporabiti večvrstični niz. Vrednosti so dodeljene z znakom "=", test enakosti pa se izvede z dvema od njih "==". Vrednosti lahko zmanjšate ali povečate z uporabo operatorjev = ali = z vsoto na desni strani. Lahko se ukvarja z nizi in drugimi vrstami podatkov. V eni vrstici lahko uporabite tudi več spremenljivk.

  Vrste podatkov v Pythonu

  Zdaj pa poglejmo vrste podatkov. Python temelji na podatkovnih strukturah - narekovanjih, narekovajih in seznamih. Komplete lahko najdete v knjižnici nizov, ki so na voljo v vseh različicah Pythona. Seznami so podobni enodimenzionalnim nizom, čeprav lahko imate tudi sezname drugih seznamov. Slovarji so v bistvu tamasociativne matrike ali razpršene tabele. Tule so enodimenzionalni nizi. Zdaj so lahko temelji na Pythonu poljubne vrste, ypes pa so vedno nič. Negativna števila se začnejo od konca do začetka, -1 pa je zadnji element. Spremenljivke lahko označujejo tudi funkcije.

  Linije v Pythonu

  Linije v Pythonu lahko uporabljajo enojne ali dvojne narekovaje in lahko uporabite zavihke iste vrste v vrsti z drugačno vrsto. Vezalni nizi so zaprti v enojne ali dvojne, trojne citate. Če želite zapolniti vrednosti niza, lahko uporabite izraz modulo (%) in nato n-nu. Vsak% je nadomeščen z zaporednim elementom od leve proti desni in lahko uporabite tudi nadomestne slovarje. Operaterji toka Python: "while", "for" in "if". Za razvejanje morate uporabiti »if«. Za vnos v seznam uporabite »za«. Uporabite obseg, da dobite seznam številk.

  Funkcije v Pythonu

  Za razglasitev funkcij se uporablja ključna beseda "def". Priključitev drugega objekta na spremenljivko odstrani staro in nadomesti nespremenljive vrste. Neobvezne argumente lahko podate v funkciji oglasa po obveznih argumentih in jim dodelite privzete vrednosti. V primeru imenovanih argumentov se imenu dodeli vrednost argumenta. Funkcije lahko vrtijo torke in lahko z uporabo razpakirnega nabora učinkovito vrtite nekaj vrednosti. Parametri se prenesejo prek povezave, vendar je mogoče spremeniti n-oke, ints, vrstice in druge nespremenljive vrste, kerprenaša se le lokacija pomnilniškega elementa.
  Pravkar ste se začeli seznanjati z jezikom, zato se ne bojte napak in se sklicujte na razpoložljive vire, da bi še naprej učili ta zanimiv in koristen programski jezik.

  Sorodne publikacije