Ali je sistemska plošča takšna? Naprava in osnovne značilnosti

Matična plošča (Motherboard /Motherboard) ali, z drugimi besedami, matična plošča je sestavni del osebnega računalnika. Njegov videz je podoben običajni tekstolitni plošči, kjer so bakreni vodniki, konektorji, vmesniki in drugi deli v velikem številu. Če je izražena v suhem uradnem jeziku, je matična plošča glavna montažna enota.

V svojih priključkih in vmesnikih so nameščene vse komponente osebnega računalnika: glavni procesor, razširitvene kartice, grafične kartice ali kartice, RAM, kot tudi trdi diski in drugi bralniki za shranjevanje /informacije.


Poleg tega je matična plošča nekakšen vodnik za zunanje manipulatorje in pisarniške periferne enote. Različni priključki na hrbtni strani matične plošče povezujejo miško, tipkovnico, tiskalnike, monitorje, skenerje, komunikacijsko opremo in druge naprave. Da bi vsa ta raznolikost delovala po potrebi, je potreben vir sekundarne moči, to pomeni, da je plošča sistemske enote povezana z izvorom z originalnim priključkom. Takšni vmesniki so večinoma opremljeni s posebno "varno zaščito", kjer ima sprejemnik plastične ključe in jih lahko vstavite samo na en pravilen način. Podobna načela povezovanja imajo tudi druge konektorje, kar pomeni, da je proizvajalec skrbno poskrbel, da zaradi nepravilnega povezovanja niso poškodovani drage komponente. Takšne značilnosti odlikujejo številni uglednimatične plošče: Asrock, MSI, Gigabyte, Asus in druge.


Oblika faktorskih dejavnikov matične plošče

Oblika matične plošče določa točke pritrditve na sistemsko enoto. Poleg tega imajo različne vrste plošč odlična lokacija močnostnih konektorjev, število vmesnikov za povezovanje zunanjih naprav in notranjih komponent ter njihovo lokacijo. Skupno je mogoče zagnati tri osnovne vrste matičnih plošč. Skoraj vse blagovne znamke, ki se imenujejo z ušesi, v celoti podpirajo te standarde, tj. Matične plošče MSI, Asus, Samsung, Asgec, itd.
,
Oblika:
 • Mini-ITX. Najmanjša količina plošč z najmanjšim številom vmesnikov in najpogosteje z integriranim procesorjem (možnost proračuna).
 • Micro ATX. Značilnosti matične plošče so opredeljene kot povprečje funkcionalnosti. Razlikuje se v sprejemljivih dimenzijah in velja za najboljšo možnost za domači osebni računalnik, čeprav z majhnim naborom vmesnikov za povezavo s periferijo tretjih oseb. Večinoma na krovu takih matičnih čipov z nekaterimi omejitvami, vendar niso ključnega pomena za popolno delo domačega računalnika.
 • Standart-ATX. Največja velikost skupine s kompletom čipov z vsemi funkcijami. Ima veliko vmesnikov za popolno periferno delo. Je priročen in enostaven za namestitev skupaj s široko paleto možnosti povezovanja.
 • Nujno je treba upoštevati obliko matične plošče in njeno velikost, če ste samidokončati sistemsko enoto. Tip matične plošče mini-ITX se lahko namesti v vsakem primeru, druge vrste pa se morajo ujemati z velikostjo sistemske enote.

  Priključki procesorja ("vtičnica" /vtičnica)

  Upoštevajmo nekatere značilnosti priključkov pod procesorji. Sistemska plošča je na splošno individualna za vsak procesor in obratno. Zato morate pri izbiri komponent, in sicer procesorja, vedno upoštevati značilnosti tega spojnika.
  Tipičen razpon vmesnikov "Socket" je precej velik in za vsak nabor kompletov čipov bo ustrezal samo njegov tip. Na primer, matična plošča Gigabyte GA z naborom AMD ima oznake FX2 AM3 in AM3 +. To pomeni, da z nakupom katerega koli procesorja z enim od teh "vtičnic" oznak, lahko preprosto priključite na to matično ploščo. Enako s konkurenti iz Intel: označevanje LGA 1150 in 1155 vam bo omogočilo, da izberete pravi nabor čipov, na primer pod matično ploščo Samsung ali "Asus".

  BIOS (BIOS)

  Nato bomo preučili posebnosti vsake matične plošče. Ni pomembno, kateri komplet imate - prvo ali drugo matično ploščo, staro ali novo, itd. V vsakem primeru bo BIOS čip za osnovni sistem vhoda in izhoda (BIOS - Basic Input-Output System). Vsaka sistemska plošča (Gigabyte, Asus, Samsung, MSI itd.) Ima več kritičnih podsistemov, ki jih je treba pravilno konfigurirati. Nekatere funkcionalnosti so lahko onemogočene, če na primer ne potrebujete vgrajenega grafičnega pospeševalnika, ker je zunanjigrafično kartico Vse nastavitve Bios-a so shranjene v posebnem čipu-CMOS (o tem nekoliko nižje). To je nekakšna "stoletja stara" spominska naprava, ki deluje na litijevem elementu. Tudi če boste računalnik zelo dolgo izklopili, se bodo podatki CMOS-a shranili. Po potrebi lahko vse nastavitve ponastavite tako, da odstranite baterijo pod čipom. Tega trenutka ne moremo imenovati kritičnega, saj se vse potrebne strojne komponente za zagon tipa trdega diska ali RAM-a samodejno določijo, vsaj v sodobnih sistemih (po letu 2006). Prejšnji datum in čas seveda bosta spuščena.

  CMOS čip

  Skoraj vse matične plošče (ASUS, Gigabyte, MSI itd.) Vsebujejo čip CMOS, ki shranjuje vse spremembe BIOS-a. Čip sam po sebi porabi zelo majhen tok - malo manj kot mikro-amper, zato je baterija dovolj dolga za eno leto ali celo za več let.
  Včasih se lahko računalnik, če je izdelek popolnoma nameščen, zavrne. Mnogi novinci obrtniki v tem primeru takoj greh na sistemski plošči. Da bi lahko takoj izključili ta možni razlog (po dolgem času mirovanja računalnika), morate odstraniti baterijo pod čipom CMOS in ponovno zagnati sistem. Če se računalnik zažene ali začne prikazovati nekaj znakov življenja, potem je problem ravno v vasi CMOS-baterij. Pomembno je tudi opozoriti, da lahko na elementu vidite oznake, kjer prve dve številki označujeta premer akumulatorja, naslednji dve pa sta zmogljivost. OznačevanjeBaterije CMOS bi morale biti opremljene s kakršnokoli "samospoštovalno" matično ploščo (Gigabyte, MSI, Asus, Samsung itd.). Če ga niste izpolnili - je izgovor, da ste previdni in dvomite v izvirnost in lepoto kupljenega izdelka. Čim večja je zmogljivost baterije, tem dlje bo deloval in debelejši je. Standardni komplet za matične plošče najpogosteje vključuje baterijo tipa 2032, to je baterijo s premerom 20 mm in zmogljivostjo 32 mag. Nekoliko manj verjetno je, da bi našli bolj skromne elemente, kot je 2025.

  Vmesnik IDE

  Naslednji enako pomemben del, s katerim je vsaka matična plošča opremljena (ASUS, MSI, Gigabyte, Asrock, itd.), So vmesniki za trdo jedro. pogoni in bralniki podatkov, to je v večini primerov s trdimi diski, DVD pogoni in drugimi nosilci medijev. Domači in pisarniški računalniki uporabljajo dva glavna vmesnika za te primere - IDE in SATA. Integrirana pogonska elektronika (IDE) je 40-polni sprejemnik, ki lahko deluje s trdim diskom ali DVD pogonom prek prilagodljivega tračnega kabla. Današnja realnost povzroča počasen opustitev tega vmesnika, vendar je kljub temu na nekaterih matičnih ploščah (MSI in Asus najpogosteje) še vedno mogoče najti možnost povezovanja starih trdih diskov in pogonov.
  Kot pri priključku na napajalniku, ima vmesnik IDE "varno zaščito", kar pomeni, da ni mogoče pravilno povezati. Stare sistemske plošče so opremljene s parom takih sprejemnikov, to je primarno in sekundarno (primarno in sekundarno)). Pogosto je trdi disk povezan s primarnim kontaktom, bralci pa so sekundarni. Vsak IDE vmesnik (kanal) se lahko poveže z dvema zunanjima napravama - glavno in glavno (podrejeno). Izbira ustreznega medijskega parametra se izbere s pomočjo posebnih skakalcev (jumpers) na samih napravah. In če ste napačno položili na isti kanal dveh "mojstrov" ali vodili, potem nobeden od njih ne bo deloval, zato mora biti vedno glavna naprava in stran.

  Vmesnik SATA

  Kanal SATA je serijski niz vmesnikov in za razliko od IDE omogoča delo pri visokih hitrostih s samostojnimi napravami. Zdaj je skoraj popolnoma odpravil prisotnost pogonov IDE in se še naprej razvija (SATA2 SATA3, itd.). Glede na izbrani faktor oblike in proizvajalca matične plošče lahko matična plošča vsebuje različno število spojnikov SATA. Današnja standardna oprema vključuje vsaj štiri vmesnike tega tipa, starejši modeli pa so opremljeni le z dvema.

  Vmesnik PS /2

  Kot je navedeno zgoraj, na matični plošči obstajajo vmesniki za delo z zunanjimi zunanjimi napravami. Za priključitev tipkovnice in manipulatorjev, kot so "miške", je zasnovan šestkontaktni sprejemnik PS /2 z ustreznimi tipkami in naslikan v različnih barvah. To točko lahko imenujemo tudi "varna zaščita", saj vsaka barva ustreza vrsti priključene opreme (miška je zelena, tipkovnica je lila) in deluje na obeh straneh, tj.na miški mora biti stik zelen.
  Potrebno je takoj opozoriti uporabnike, da jih ni mogoče povezati na kakršenkoli način, kot tudi, da izklopite zunanje naprave iz priključkov PS /2, ko računalnik deluje, saj grozi, da ne bo propadel samo tipkovnica ali miška ampak tudi matično ploščo. No, če je matična plošča opremljena s skupino varovalk v tem primeru, sicer lahko celoten sistem leti. Takšni čipi varovalk imajo zelo majhen apoen in lahko gorijo z zgornjimi "preklopnimi" ukrepi. Da bi preverili varnost varovalke, jo lahko pokliče redni preizkuševalnik. Če ne uspe, je relativno enostavno zamenjati (precej poceni) in ne tvegati še naprej, vključno z ali onemogočanjem zunanjih zunanjih naprav, ko se računalnik izvaja iz PS /2 vrat. Prav tako je treba omeniti, da taka varnostna naprava ni opremljena s čipi, ne vse matične plošče, zato bodite pozorni v trenutku, ko nakup očitno ni nepotreben korak.

  Vmesnik USB

  Med drugimi zunanjimi priključki je poseben prostor dodeljen vmesniku USB (univerzalna serijska vodila). Sestavljen je iz štirih linij: dva sta namenjena napajanju, drugi pa za prenos podatkov. Za razliko od utripajočih vrat PS /2 lahko periferne naprave, priključene preko USB priključka, spremenite, kar se kliče na poti. Vmesnik se je pojavil že zdavnaj in mu je uspelo priti do sprememb in izboljšav. Možnost povezovanja in odklopa naprav iz priključka USB, ko se računalnik izvaja, je dosežena na račun določenega dizajna vmesnika. Osnovnonapajalni kontakti so opazno bližje izklopu priključka, za razliko od enote za prenos podatkov. To pomeni, da se v trenutku preklopa moč začne najprej pretakati in se ob zadnjem izklopi. Z vmesnikom USB lahko povežete številne zunanje naprave: tiskalnike, pametne telefone, tablične računalnike, skenerje, fotoaparate in še več, kot tudi običajno tipkovnico in miško (ne pozabite, če so varovalni čipi požgani v PS /2 vrata). Malo prej, za povezavo tiskalnikov in optičnih bralnikov uporabili vzporedna LPT-vrata, in še manj dosledne COM vmesnike. Danes jih praktično ne uporabljamo in jih lahko najdemo le na starih matičnih karticah. Ampak to je na bolje, ker je bilo pri povezovanju tovrstne opreme med računalnikom mogoče zapisati tudi tiskalnik in samo vrata.

  Vmesniki PCI in PCI Express

  Reže PCI in PCI Express so namenjene za razširitvene kartice: omrežne kartice, komunikatorje, modeme, grafične kartice itd. Vse grafične kartice so običajno nameščene v vmesniku PCI Express zaradi svoje hitrosti. . Prej je bil za delo z grafičnimi pospeševalniki uporabljen konektor tipa AGP, vendar je moralno zastarel in skoraj nerealno ga je videti na modernih matičnih ploščah.
  Prav tako je treba omeniti, da se lahko sčasoma te reže oslabijo zaradi normalnega delovanja naprave. Hitro "zdravljenje" tukaj je ena stvar - izvlecite napravo iz utorov, obrišite kontakte z brezalkoholno raztopino in jo vstavite nazaj. Bolj temeljito popravilo je zamenjava matične plošče, vendar je potrebna v izjemnih in ekstremnihredkih primerih. Prav tako morate vedeti, da je PCI vodilo med nadgradnjo doživelo več sprememb, in odvisno od leta izdaje matične plošče se lahko priključki razlikujejo tako po videzu kot po bitu.

  Pomnilniški moduli (RAM)

  Trenutno lahko najdete več vrst pomnilnika RAM: DDR2 DDR3 in DDR4. Moralno zastarele palice DDR1 praktično niso uporabljene, vidne so samo na najstarejših matičnih ploščah. Različni pomnilnik od drugih delovne frekvence, velikosti, kontaktov in napajalne napetosti. Vsak posamezen tip ima na dnu določen izrez (ključ), ki določa vrsto RAM-a. Nekatere matične plošče lahko podpirajo dve vrsti palic naenkrat, kar je zelo priročno za nadaljnje nadgradnje. Sami priključki so opremljeni s posebnimi ključavnicami za zanesljivo pritrditev na ploščo. Letev se namesti z določenim naporom, kjer se po uspešni namestitvi zasliši poseben klik - to pomeni, da je modul pravilno nameščen (ali ste zlomili zapah, ga preveč potisnite). Pomnilniški moduli, poleg koristnih gigabajtov, vsebujejo majhne IC-je, ki so odgovorni za časovno usklajevanje, to pomeni, da bom hranil podatke za to vrsto RAM-a (operacijska naprava za shranjevanje). V programu Bios lahko samostojno nastavite svoj čas ali ga pustite po presoji vrstice. Pri overclockingu RAM-a ali celotnega sistema kot celote (overclocking) nastavite največjo zamudo. Tako kot pri PCI slotih lahko RAM-i začnejo delovati nepravilno in za tomorate ravnati po istem postopku, kot je opisan v zgornjem razdelku, in vse bi moralo delovati po potrebi.

  Sorodne publikacije