Hologram - kaj je in kako deluje?

Nobenega znanstvenofantastičnega filma, v katerem se dogajanje odvija v bližnji prihodnosti ali v zelo oddaljeni prihodnosti, ne more storiti brez holografskih naprav. Hologram je tridimenzionalna tridimenzionalna slika, ki pomaga junakom futurističnih svetov med seboj komunicirati. Po drugi strani pa vsi elementi znanstvene fantastike prej ali slej postanejo del vsakdanjega življenja, ki je vredno le dela in letov v vesolje, o katerem je pred stotimi leti človeštvo samo sanjalo. Toda kako daleč od nas so hologrami in ali lahko izdelamo skupno sliko doma brez uporabe posebne opreme?

Prihodnost na pragu

Do danes je bila ta beseda lahko povezana z znanstvenofantastičnimi filmi in knjigami, znanost pa se zelo hitro razvija, holografske slike pa lahko kmalu postanejo sestavni del našega vsakdanjega življenja. Kakšen preboj za komunikacijo je bilo ustvarjanje telefona, koliko sprememb je tehnologija sporočila prinesla prek spletnega pretakanja iz spletne kamere! Težko si je predstavljati, kaj lahko prihodnje generacije zagotovijo za razvoj holografskih tehnologij. Na primer, zakaj ne bi šli skupaj s prijateljem, ki živi v parkah nekaj tisoč milj od vas s takimi napravami?

Mehanizem delovanja

Seveda so vse te fantazije še v precej oddaljeni prihodnosti. Danes, v bolj ozkem znanstvenem smislu, je hologram posebna vrsta fotografij, ki se ustvarjajos posebno razsvetljavo, podobnostjo tridimenzionalnih slik. V praksi lahko celo ustvarite holografsko fotografijo brez težav. Glavna stvar je mehanizem ustvarjanja večdimenzionalne, na prvi pogled podobe. Holografski učinek je zagotovljen s pomočjo prosojnega ogledala, ki ločuje snope laserskega žarka na dve različni žarki. Slednje se imenujejo tudi znanstveniki s pomočjo objektivnega in referenčnega vala. Prvi val odraža fotografirani predmet in pade na film, drugi pa ga najde na filmu, mimo predmeta iz drugih zornih kotov. To je načeloma tudi 3D hologram. Če med osvetljevanjem prejetega filma pošljete lasersko sevanje z enakimi dolžinskimi valovi, se bo v ustreznih konfiguracijah izboljšalo. Znanstveniki razvijajo mehanizme, ki lahko prenašajo holografske slike pri normalni svetlobi, brez posebnega loma žarkov.

Večdimenzionalno vesolje?

Hologram je edinstven človeški izum. Pravzaprav je to tridimenzionalni prostor, kodiran v ravno sliko. Kot in obliko vizualnega prikaza subjekta se bo spremenilo glede na vaše stališče. Ta ideja prinaša fantastične pisce in nekatere zelo izvirne znanstvenike, ki poudarjajo, da lahko v našem tridimenzionalnem svetu vsebuje tudi neskončno število drugih dimenzij. Ta ideja se je imenovala "teorija večdimenzionalnega sveta" in se že vrsto let aktivno razvija in popularizira v znanstveni fantastiki. Neposredno uhajanjeideja večdimenzionalnosti je bila teorija strun, ki je zelo priljubljena tudi v sodobni fiziki. Če verjamemo besedam znanstvenikov, ki podpirajo teorijo večdimenzionalnosti, potem je naš vesolje hologram, saj je naš tridimenzionalni svet projekcija večdimenzionalnega prostora. Če je mogoče tridimenzionalno sliko kodirati v ravno ravnino, zakaj torej ne moremo domnevati, da je tridimenzionalni prostor, v katerem zaznavamo realnost, pa projekcija nečesa večjega?

Človeške oči in večdimenzionalnost sveta

Pri navadnih fotografijah je vedno vse zelo preprosto. Oko sliko zaznava tako, kot je le v ravnini. Dejstvo je, da je funkcija očesa "fotografirati" realnost in prenesti to informacijo v možgane, medtem ko se koncept tridimenzionalnosti doseže s premikanjem očesa ali samega objekta. V zameno, lasersko svetlobo holograma reproducira vse potrebne kategorije slike - gostota, barva, osvetlitev - in daje polnopravno sliko iz katere koli točke, iz katere ga lahko gledate.

Kakšne so sodobne tehnologije?

In kljub temu je hologram kaj? Najboljši način predstavitve posebnosti inovacij na področju prenosa večdimenzionalnih slik je zagotavljanje podatkov o trenutni stopnji razvoja holografskih tehnologij. Še posebej odlikuje na tem področju, kot tudi povsod v futuristični tehnologiji, japonski. Treba je posebej omeniti razvoj Aerial Burton. Rezultati raziskave so postali naprava, ki vam omogoča ustvarjanje holograma z ionizirajočimi molekulami zraka. Ponavadi zaustvarjanje tridimenzionalne projekcije zahteva posebno okolje, skozi katerega laser oblikuje sliko. Tak medij je lahko vodna para in brizganje - voda popolnoma odraža podobo žarkov. Japonski znanstveniki so lahko ustvarili popolnoma drugačno vrsto laserja, ki poskuša prenesti sliko v molekulu zraka, tako da se hologram nahaja v zraku. Dolg, čeprav ta laser še ne deluje, je treba znova in znova ponoviti postopek ionizacije molekul zraka. Seveda, medtem ko je celo japonska družba Aerial Burton uspela doseči le prenos v prostor več svetlobnih točk, vendar sama tehnologija daje veliko upanja. Kmalu se lahko na področju zabave pojavijo tridimenzionalne slike, najbolj daljnosežne predpostavke pa je zamenjava prometnih znakov s hologramom.

Holografski projektor - z lastnimi rokami! Medtem ko nam tridimenzionalne slike v zraku še vedno niso na voljo, je hologram na telefonu precej rutinska stvar. Za izdelavo posebnega holografskega projektorja s pomočjo naprednih orodij potrebujete le nekaj ur. Hologram, ustvarjen z lastnimi rokami, vam ne bo zahteval velike količine kompleksnih podrobnosti in operacij. Načeloma, poleg pametnega telefona z dostopom do interneta in pregledne škatle s CD-ja, nič več in ne bo potrebno. Iz te metode reproduciranja holografskih slik brez razloga otroci, tako da, če nimate ničesar presenetiti otroka, upoštevajte to metodo.

Algoritem delovanja

Torej, vzemite pregledno plastikoškatla s CD-ji, nož za pisarniški material ali stekleni nož, navadne škarje, ravnilo, majhen zvitek traku in seveda pametni telefon. Z ravnilom narišite trapezoidno risbo na navaden list papirja, pri čemer sledite naslednjim razmerjem: spodnja osnova je šest centimetrov, zgornja pa ena. Hkrati je višina enaka tri in pol centimetrov. Nanesite takšno šablono na stene škatle, izrežite štiri številke. Z medsebojnim pritrjevanjem s pomočjo navadnega traku ali supercelice boste prejeli trapez, potreben za projekcijo.

Neverjeten pogled

Zdaj je zdaj trenutek resnice. Projektor je pripravljen, predvaja se samo posebej obdelana slika ali videoposnetek, namenjen 3D projekciji. Velik plus pri ustvarjanju hologramov je, da je lahko "čudež" praktično vsakdo doma, tudi če ni posebne opreme. Vsakdo lahko s svojimi rokami ustvarja holograme, to je zelo enostavno in enostavno!

Sorodne publikacije