Obnovitev pogona SSD: navodila po korakih, namigi

Vsak uporabnik osebnega računalnika se prej ali slej srečuje s težavami pri odpravljanju napak, ki se pojavljajo v sistemu. In dobro je, če se niso dotaknili vaših osebnih podatkov. Še slabše je, če boste morali obnoviti pogon SSD. Kaj potrebujete za to?

Naprava

Preden se odločite, kako obnoviti podatke iz pogona SSD, je vredno razumeti, kako je. SSD je pogon, ki se namesti v računalniški sistem. Pogosto se primerja s trdim diskom, saj imata obe napravi enako nalogo. Vendar obstaja velika razlika. Polprevodniški pogon je zelo hiter pogon, ki se ukvarja z delom večkrat hitrejšega trdega diska. Razlog za to je razlika v oblikovanju.
Trdi disk je zgrajen na magnetnih diskih in bere glavo, pogon SSD deluje kot bliskovni pogon in temelji na mikročipu. Trenutno je SSD vedno bolj priljubljen. Pogosto jih kupijo v parih na trde diske in jim naložijo operacijski sistem za hiter prenos. Ker je pogon SSD predrag, trdi disk ne more popolnoma nadomestiti SSD. Čeprav strežniške postaje in igralni sistemi lahko namestijo več pogonov SSD.


Težave s pogonom

Kot že omenjeno, je SSD priljubljen zaradi visoke hitrosti. Poleg tega pa se še vedno šteje za zanesljivo napravo. To je posledica dejstva, da pogonska struktura nima gibljivih delovNe trpi zaradi manjših poškodb, ki morda ne nosijo trdega diska. Toda SSD lahko zagotovo napadli virusi in uporabniške napake. Vse to vpliva na celovitost osebnih podatkov. Če so določene datoteke izbrisane, jih ne bo mogoče enostavno obnoviti. Težje - s podatki po formatiranju. Toda obnovitev diska SSD je možna.

Kakšne so možnosti?

Pomembno je omeniti, da je obnovitev podatkov s diska SSD nekoliko drugačna od postopka, ki je potreben v primeru trdega diska. Na žalost pa obstajajo situacije, ki vam ne omogočajo vračanja izgubljenih dokumentov.


V večini primerov je mogoče vrniti datoteke. Uporabnik bo moral izbrati ustrezen program in slediti navodilom.

Posebni ukazi

Vprašanje, ali bo obnovitev SSD diska potekala, skrbi mnoge. Odgovor je očitno ne lahek, saj obstaja nekaj odtenkov, ki lahko vplivajo na rezultat. Posebnost pogona je prisotnost določene ekipe, ki je na SSD. TRIM je odgovoren za zagotavljanje, da so vsi podatki, ki so bili odstranjeni iz pogona, resnično uničeni. Polprevodniški pogon popolnoma izbriše datoteke iz podatkovnih blokov. Ta ekipa deluje zelo preprosto. Ko uporabnik izbriše dokumente, vmesnik ATA signalizira, da so datoteke uničene, ne pa v posebne bloke.
Toda tukaj je ena točka: seveda dokumenti ne bodo takoj izbrisani. Naprava bo uporabnika obvestila, da so bile izbrisane datoteke izbrisane, vendar bo blok pozneje očiščen. Zato obstaja možnost hitrega vračanja podatkov.
Vsi priljubljeni proizvajalcipolprevodniški pogoni poskušajo ustvariti univerzalne naprave, ki se razlikujejo le po obsegu arhiva. Hitrost vseh pogonov je enaka, zato se bo ukaz TRIM izvršil 100%.

Kaj storiti?

Če obstaja tak ukaz, ali je mogoče obnoviti disk SSD? Pravzaprav se bo nekoliko izkazalo. Na primer, nekateri pogoni ne podpirajo ukaza za popolno brisanje datotek, zato bo vsak program obvladal obnovitev. Tudi TRIM ne more delovati na določenem operacijskem sistemu. Lahko pride do težav z vmesnikom ali matično ploščo. Protokoli USB in FireWire ne podpirajo ukaza.

Formatirani pogoni

V tem primeru je obnovitev datotek SSD še težja. Kot veste, obstaja popolno in hitro oblikovanje diskov. Ta funkcija vam omogoča popolno brisanje podatkov iz pogona.
Polno oblikovanje popolnoma uniči podatke, medtem ko hitro deluje s tabelami informacijskih odsekov. Zato bi lahko katerikoli priljubljeni program obnovitve rešil drugo vrsto odstranitve. Kasneje pa se je tehnologija polprevodniškega pogona spremenila. Zdaj bo lahko hitro obvladati hitro oblikovanje, da ne omenjamo polnega. To stanje je ponovno povezano s skupino TRIM. Ko uporabnik izbere oblikovanje, samodejno zažene popolno brisanje podatkov. Med aktiviranjem TRIM-a in uničenjem dokumentov z diska praktično ni nobene zamude.

Napaka diska

Zakaj moram obnoviti SSD? Trdi disk je morda poškodovan ali pa je poškodovan. Naprava se je morda ustavilabere in OS ga ne more zaznati. V tem primeru bo vračanje vaših osebnih podatkov zelo enostavno. Dovolj je, da najdete pravo programsko opremo in obnovite datoteke. To je posledica dejstva, da pogon ne more aktivirati TRIM. Ker ukaz ni zagnan, datoteke iz blokov ne bodo izbrisane. V skladu s tem se bodo zlahka obnovili.

Vodnik za obnovitev

Najprej morate najti dober program. Obnovitev SSD diska ni lahka naloga. Kot pri bliskavici bo uporabnik moral poskusiti več programov hkrati. Zato morate najprej namestiti nekaj dodatnih možnosti. Po tem boste morali povezati SSD. Mnogim uporabnikom svetujemo, da namesto USB-a uporabljajo vmesnik SATA. To je posledica dejstva, da lahko "domača" vrata aktivirajo ukaz TRIM in da bodo datoteke nepreklicno izbrisane. Če pogon povežete prek USB-ja, brisanje ne bo aktivirano, kar pomeni, da bodo dokumenti ostali nedotaknjeni.
Po priključitvi naprave bo mogoče zagnati program. Ne glede na uporabnost imajo vsi podoben vmesnik. Izbrati morate samo pogon, ki ga želite obnoviti. Potem mora uporabnik zagnati diagnostiko in nato sam proces obnovitve.

Rezultati

Ko program zbere vse informacije, se prikaže tabela, v kateri bodo prikazani vsi izgubljeni podatki. Nekateri programi uporabljajo določeno oznako. Če je datoteko mogoče obnoviti in shraniti na osebni računalnik, bo potrditveno polje zeleno. Če je poškodovan in je njegova obnova sporna, bo nasprotno rumena kljukica. Rdeča barvaopozarja, da so bile datoteke močno "uničene" in da so le njihovi ostanki. Zato taki podatki ne morejo biti "reinkarnacija".

Programi

Obstaja veliko programov za obnovitev podatkov s pogonov SSD. Na primer, uporabite lahko obnovitev Magic Partition. Orodje se lahko spopade z oddaljenimi particijami in pokvarjenimi sektorji. Program deluje s številnimi datotečnimi formati. Kratek čas lahko optično prebere pogon in nato pripravi poročilo. Prav tako obstaja temeljita analiza SSD. V tem primeru pripomoček deluje z vsebino datotek brez uporabe tabele datotek. Magic Uneraser - še en program za obnovitev dokumentov. Razlikuje se le od vmesnika iz prejšnje različice. Deluje z vsemi obstoječimi formati grafičnih datotek. Hitro skenira pogon in zbira poročilo o obnovljenih podatkih. Ta pripomoček je združljiv s trdimi diski, polprevodniškimi diski, pomnilniškimi karticami in bliskovnimi pogoni.

Popravila

Ko govorimo o obnovitvi SSD krmilnika, je treba omeniti fizično poškodbo naprave. Iz neznanega razloga je pogon pokvarjen, ne smete ga takoj zavreči. Mnogi strokovnjaki pravijo, da ga je mogoče popraviti. Vprašanje je drugačno: ali so potrebna orodja in spretnosti uporabnika? V tem primeru morate poznati obseg branja, vrste pomnilnika, standardne napake. Strokovnjaki skrbno pregledajo napravo, odklopijo čipe, izberejo nosilec in pregledajo ploščo. Seveda takšnega postopka ne more narediti navaden uporabnik. Za tomorate razumeti pogonsko napravo in imeti ustrezno programsko opremo za orodja za pregledovanje in popravilo.

Sorodne publikacije