Windows 10: Obnovitev sistema. Navodila po korakih

Deseta sprememba operacijskega sistema Windows, kot tudi nekatere prejšnje različice, ni imuna na kritične napake. Razvijalci, seveda, predvideno v njena sredstva za obnovitev svoje sposobnosti za delo. Za Windows 10 je obnovitev mogoče doseči z več metodami, ki jih danes lahko imenujemo univerzalne. Poleg dveh predlaganih metod, o katerih bomo še razpravljali, se lahko te tehnike uporabljajo enako dobro za druge sisteme.

Samodejna ponovna vzpostavitev sistema Windows 10 s kritičnimi napakami

Kot v prejšnjih sistemih, deseta različica vključuje uporabo avtomatiziranega orodja.
Čeprav se na primer ne prikaže vizualno, kot na primer v operacijskem sistemu Windows 7, se ob ponovnem zagonu po kritični napaki na zaslonu pojavi okno samodejnega obnavljanja, vendar deluje tudi v ozadju. Njegovo delo je mogoče občutiti le ob povečanem času nalaganja sistema.

Windows 10: Obnovitev privzeto

Za standardno obnovitev lahko uporabite razdelek Nadzorna plošča, ki najprej izbere obnovitveno črto in se nato zažene.
Sistem bo preveril potrebne datoteke za ta postopek, nato pa bodo objavljeni datumi sistema, do katerih bo sistem mogoče priklicati. Če zahtevana obnovitvena točka za Windows 10 ni na seznamu, jo je treba uporabiti s to vrstico prikaza drugih točk.

Zakaj so skriti? Ampak samo zaradiSistem privzeto prikazuje samo datume in čas, ko so bile nameščene kritične posodobitve. Ko izberete točko, ki ustreza stanju sistema na določen datum in čas, ostane le potrditev njenih dejanj in po ponovnem zagonu čakajo na dokončanje postopka. Opomba: to ne bo vplivalo na vaše datoteke, ki so bile ustvarjene pozneje kot točka izvajanja povračila, in nameščeni programi bodo izbrisani. Če želite videti, kako bo obnovitev vplivala na vaše programe po meri, lahko uporabite program za zagon predogleda pred začetkom ponovnega zagona.
Podobna dejanja so v nekaterih primerih priporočljiva pri namestitvi posebnih možnosti zagona v meniju Obnovitev parametrov. Po aktiviranju te postavke boste morali najprej izbrati diagnostiko, nato dodatne parametre in nato obnoviti sistem. Spodaj je naveden priporočeni način obnovitve sistema Windows 10, ki ga lahko uporabite za povrnitev. Lahko pa izberete tudi enega s seznama, katerega prikaz lahko prikličete z aktiviranjem ustrezne vrstice.

Ponastavitev na tovarniške nastavitve

V operacijskem sistemu Windows 10 obnovitev vključuje uporabo zelo zanimivih možnosti ponastavitve na tovarniške nastavitve (na primer na pametnih telefonih). Orodje je nepogrešljivo, kadar so v sistemu stalne težave, in povrnitev na standardni način ne pomaga.

Za aktiviranje tega postopka se iz menija Start, ki je izbran, sproži razdelek parametrovnadgradite meni in varnost. Ostali seznam se nahaja na levi strani seznama. V zgornjem desnem delu okna je kratek opis postopka, gumb "Start" pa se nahaja na dnu. S klikom na gumb bo uporabnik aktiviral začetek povrnitve.
Ob zaključku obnove na računalniškem terminalu ali prenosnem računalniku bo uporabnik prejel "čist" sistem v obliki, kot da je bil pravkar nameščen (v postopku ponastavitve je mogoče določiti shranjevanje uporabniških datotek).

Vrnitev na prejšnji sistem

Še eno koristno orodje je obnovitev sistema Windows 10 po Windows 8 ali 7, ko je bila deseta različica nameščena kot posodobitev, vendar iz neznanega razloga vam ni bila všeč in se je odločil, da se vrne na prejšnjo spremembo.
Če želite to narediti, v istem meniju možnosti izberite element, ki ga želite vrniti na prejšnji OS, nato pa začnite postopek. Po zaključku vseh dejanj v računalniku bo ostal točno isti operacijski sistem, kot je bil prej (z vsemi datotekami, programi in nastavitvami). Vendar obstajajo številni pogoji, ki jih brez takšnega ukrepa ne bi bilo mogoče izvesti. Najprej se lahko vrnete v prvotni OS samo za 30 dni in samo, če datoteke starega sistema niso bile izbrisane. Drugič, če je deseta različica "čista" namestitev (tudi brez formatiranja sistemske particije, nič ne bo delovalo.

Ustvarjanje zagonskega pogona

Ni treba posebej poudarjati, da je v primeru kritičnih napak za Windows 10 mogoče obnoviti z uporabo prenesete iz izmenljivih medijev, na katerenapisati zagonske datoteke in konfiguracijo.
Če želite začeti, razmislite o ustvarjanju sistemskega zagonskega nalagalnika brez uporabe programov tretjih oseb. To naredite tako, da uporabite obnovitveno particijo na nadzorni plošči (v razdelku Možnosti te funkcije), ki izbere ustvarjanje obnovitvene diskete. Takoj bodite pozorni na vrstico kopiranja sistemskih datotek. Če je označeno, boste potrebovali USB pogon z zmogljivostjo najmanj 8 GB. V nasprotnem primeru bo dovolj 512 MB. Ko izberete eno od možnosti, bo sistem pripravil potrebne nastavitvene datoteke in jih zapisal na USB pogon, pred tem pa ga formatiral. Po tem boste morali znova zagnati z bliskovnega pogona, ko ga ponovno zaženete, tako da bo prva zagonska naprava v nastavitvah BIOS-a. Načeloma je veliko enostavnejši način za ustvarjanje zagonske naprave za shranjevanje USB uporaba programov drugih proizvajalcev. Eden od teh je Rufus. Ni treba ničesar spreminjati v svojih nastavitvah, razen, da nastavite kljukico pred ustvarjanjem samega zagonskega medija in določite pot do vnaprej ustvarjene slike sistema ISO.

Ustvarjanje zagonskega diska

Kot za optične medije, ustvarjanje obnovitvene diskete za Windows 10 v opisanem razdelku ne bo delovalo.
V tem primeru mora nadzorna plošča uporabiti razdelek Varnostno kopiranje in obnavljanje. Tu na levi strani je bodisi ustvarjanje obnovitvene diskete ali ustvarjanje sistemske podobe. V prvem primeru bo točno ustvarjenzagonski optični medij, na začetku katerega lahko obnovite delovanje sistema Windows 10 z ustreznim razdelkom. Dejanja so zelo podobna tistim, ki se uporabljajo pri izbiri določenih možnosti zagona. V drugem primeru bo ustvarjanje slike lahko zahtevalo veliko prostora na trdem disku ali izmenljivem mediju, odvisno od velikosti vseh nameščenih programov in uporabniških datotek, da ne omenjamo lastne slike sistema. Te iste DVD-je je treba kupiti od ducata ali več. Zato se ta možnost ne upošteva zaradi izjemnih nevšečnosti. Čeprav, če volumen trdega diska to dopušča, lahko kopijo shranite v logično particijo, ki se razlikuje od sistema, nato pa pri prenosu iz izmenljivega medija določite sistem njegove lokacije.

Namestitveni disk

Drug manj učinkovit način je uporaba namestitvenega diska, ki ga je mogoče izdelati iz končne slike s pomočjo programov, kot sta UltraISO ali Daemon Tools. Vendar, kot kaže praksa, je ob prisotnosti aktivne internetne povezave najlažje uporabiti posebna orodja iz Microsofta: orodje za ustvarjanje medijev ali pomočnik za posodobitve Windows, ki ga lahko brezplačno prenesete iz korporacijskega vira družbe.
Ko se začne s takšnim medijem (seveda, ko je nameščen v BIOS parametrih kot prva zagonska naprava), potem ko izberete jezik in parametre regionalnih standardov v novem oknu, uporabite povezavo za obnovitev v spodnjem levem kotu. Po tem boste videli več razpoložljivih možnosti akcije(vrnitev v prvotno stanje in dodatni parametri, kjer se izvedejo dejanja, opisana z uporabo posebnih možnosti zagona).

Obnovitev zagonskega nalagalnika

Nazadnje, največji kamen spotike je obnoviti zagonski program Windows 10, ko niso navedena vsa zgoraj navedena sredstva pozitivnega učinka. V tem primeru je treba zagon opraviti iz izmenljivega medija, namesto standardnih orodij pa uporabite ukaz ukazne lupine, ki ga po začetku pogona diska ali bliskovnega pogona kliče kombinacija Shift + F10. Obnovitev zagona sistema Windows 10 se nanaša na dve možnosti. V prvem primeru lahko obnovite zagonski zapis, v drugem primeru ga popolnoma ponovno napišete. Obnovitev zagonskega nalagalnika Windows 10 v konzoli se mora začeti z diagnostiko diska, ki jo aktivira ukaz chkdsk c: /f /r (preverjanje diska z avtomatskim popravljanjem napak), nato pa se ukazi zapišejo v ukaz bootrec.exe /FixMbr in ukaz bootrec.exe /FixBoot. Če pa po izvedbi in zagonu sistema v običajnem načinu ni mogoče zagnati sistema, potem se za ukaz bootrec.exe /RebuildBcd uporabi ukaz za popolno ponovno pisanje. Toda deluje zajamčeno.

Dodatni viri

Nazadnje, v operacijskem sistemu Windows 10 je mogoče obnovitev sistema uporabiti tudi z uporabo dodatnega orodja za zgodovino datotek, ki nima neposredne povezave z njim, vendar je lahko učinkovito orodje v kombinaciji z drugimi metodami.
To orodje je treba aktivirati, preden pride do morebitnih zrušitev sistema. To storite v razdelku z možnostmi, kjer je najprej izbran meni varnostne posodobitvepotem v storitvi varnostnega kopiranja, ko je naprava dodana, je funkcija varnostnega kopiranja omogočena. Nato lahko določite urnik in določite samo tiste datoteke in mape, ki jih želite shraniti. Torej, tudi ko se sistem vrne v tovarniško stanje, uporabnik ne bo mogel obnoviti svojih lastnih datotek iz najnovejših shranjenih različic.

Sklepna ugotovitev

Gre za povrnitev sistema. Načeloma so vse metode dobre. Če nekateri od njih ne delujejo (zdaj ni ponastavitve na tovarniške nastavitve in povrnitev na prejšnji OS), jih lahko uporabite tako, da zaženete sistem v varnem načinu, ki ga lahko omogočite z zagonskimi možnostmi (msconfig) ali v razdelku posebne možnosti za zagon. Vendar ni nobenega drugega načina za obnovitev zagonskih zapisov, razen do sedaj uporabljene ukazne konzole. Preostalo je še dodati, da so se tukaj upoštevala samo sredstva sistema in ne kršeni programi tretjih, ki omogočajo podobne postopke.

Sorodne publikacije