Zakaj se nihajo motorji v prostem teku: možni vzroki in načini reševanja problema

Težave z avtomobilom so lahko sploh, tudi najbolj zanesljivi in ​​dragi avtomobili se zlomijo ali delajo ne povsem pravilno. Pogosto vozniki ne razumejo, zakaj se plavajoče obrne v prostem teku. Medtem pa obstaja nekaj razlogov, zakaj se to dogaja. Razumimo, zakaj se to dogaja in kaj je treba storiti v tej situaciji.

Način mirovanja

Motor v prostem teku zazna minimalno obremenitev, bencin se porabi zelo ekonomično. V prostem teku je potrebno:
 • vzdrževati delovanje motorja med vožnjo na nevtralnem menjalniku. Včasih obstajajo situacije, ko motorja sploh ni mogoče ustaviti (z akumulatorjem, okvarjenim zaganjalnikom).
 • Mazanje glavnih elementov sistema. Oljna črpalka bo delovala samo z delovnim motorjem.
 • Motor se pozimi ogreje.
 • Mnogi vozniki zaradi napačnega razumevanja dela injektorja poskušajo ugotoviti, zakaj plujejo v prostem teku. Dejansko je to normalno, če se motor zažene. Sprva "možgani" avtomobila v načinu mirovanja podpirajo visoke vrtljaje (okoli 2000 vrt /min.) Za hitro segrevanje motorja. Ko temperatura doseže delovno vrednost, se vrtljaji zmanjšajo na običajno 800–900 vrt /min.


  Zato lahko voznik misli, da v prostem teku vozijo. Zakaj se to dogaja? Proizvajalci se predvsem ukvarjajo z okoljsko varnostjo okoljaokolje. In ko je motor hladen, katalizator, ki zmanjšuje koncentracijo strupenih komponent v izpušnem sistemu, ne deluje. Zato sistem na račun povečanih hitrosti poskuša čim prej segrevati in ga vnesti v delovni način. Potem se zavoji zmanjšajo.
  In na splošno pri visokih vrtljajih se motor hitreje segreva, zato olje hitreje pridobi zahtevano fluidnost. Zdaj razumete, zakaj je nihanje prostega teka z injektorjem, toda v tem primeru gre za situacijo, ko je hitrost motorne gredi padla od 2000 do 800-900 vrt /min. To je normalno stanje. Če puščica merilnika vrtljajev "skoči" v območju od 500 do 1500 vrt./min, to nakazuje, da je regulacija števila vrtljajev v prostem teku okvarjena. Tudi drugi razlogi so dovolj.

  Podoben problem se lahko izkaže za resen in ga je mogoče rešiti sam. Običajno pri visoki hitrosti ta težava ni opazna, toda pri vožnji v mestu plavalne rotacije voznika zelo nervozno. V tem primeru lahko celo kratkoročno parkiranje na semaforju povzroči ustavitev motorja. Če motor uporablja sistem uplinjača, potem lahko za rešitev tega problema preprosto aktivirate sesanje in zaprete loputo za zrak, vendar je to začasna rešitev. Na žalost ne bo delovalo z injektorjem. To je ena od redkih prednosti uplinjača.

  Zakaj plavati v prostem teku?

  Nekaj ​​razlogov, ki smo jih že omenili, vendar to še zdaleč ni vse. Elektronska kontrolna enota (EBU) zbira podatkeveč senzorjev v avtomobilskem sistemu, jih obdeluje po določenem algoritmu, pošlje signal aktuatorjem. Zato lahko eden od senzorjev ali aktuatorjev pri plavajočih hitrostih ne deluje pravilno. Preverite:
 • Senzor hitrosti.
 • Regulator števila vrtljajev v prostem teku.
 • Senzor položaja ročične gredi.
 • Merilnik dušilne lopute.
 • Senzor pretoka zraka.
 • Razlogi, zakaj so lahko plavajoče hitrosti prostega teka več:
 • V primeru uplinjača je lahko v okvari prazen ventil, ki oskrbuje potrebno količino bencina v zgorevalno komoro.
 • Zamašitev zračnega filtra ali pene na elektrodah sveč.
 • Obrabljenost tesnil med blokom motorja in sesalnim razdelilnikom.
 • Preboj v navitju ali navitju tuljave.
 • Uničenje nizkonapetostnih ali visokonapetostnih žic, primernih za vžigalne tuljave.
 • Tudi fizično uničenje katerega koli elementa sistema za dovajanje goriva je lahko vzrok za plavajoče število vrtljajev motorja. Zato je treba poiskati problem ne samo v elektronskih sistemih. Najpogosteje, da bi ugotovili problem, morate temeljito diagnosticirati avto.

  Stabilizacija vrtenja

  Začetek je majhen. Za začetek preverite celovitost žic, stanje zračnega filtra in elektrode sveč. Nekateri vozniki, ki so samostojno zamenjali filtre, so nastali zaradi utopitve motorja zaradi neprepustne oznake na filtru. Najprej jih morate preveritielemente, ki jih je mogoče doseči brez posredovanja čarovnika na bencinski servis.

  Če je vse v redu in je še vedno nejasno, zakaj je prosti tek VAZ ali drugega avtomobila plavajoč, potem morate preveriti, če pod sesalnim kolektorjem ni sesanja zraka. Strokovnjaki priporočajo, da to preverite na naslednji način: nanesite čistilec uplinjača na mesto priključka in pogon. Če je sesanje zraka na mestu, mora biti motor zataknjen. Če se to zgodi, je v fotoaparatu presežek zraka. Potrebno je zamenjati tesnilo.

  Elektromagnetni ventil na uplinjevalnih elektrarnah

  Elektromagnetni ventil je lahko vzrok za uplinjevalne motorje. Če ne uspe, bodo vrtljaji na merilniku vrtljajev lebdeli, vendar bo tudi jasno slišal prezgodnjo detonacijo goriva v zgorevalnih komorah. Za preverjanje ventila se napaja baterija. Treba je slišati klik. Če klik ni, to pomeni, da je brez dela in zahteva zamenjavo.

  USE ventil

  V mnogih avtomobilih s sistemom za vbrizgavanje obstajajo ventili za recirkulacijo izpušnih plinov. Njihova glavna naloga je vrniti del izpušnih plinov nazaj v kurišče, kar naj bi prispevalo k zmanjšanju emisij škodljivih snovi v okolje. Ti ventili so pogosto zamašeni in prenehali delovati, kar povzroči mešanico zraka in goriva v zgorevalni komori, skupaj z izpušnim plinom v popolnoma nepredvidljivem razmerju. To vodi doplavajoče hitrosti in pojav napak "Check" na nadzorni plošči. Ventil za recirkulacijo izpušnih plinov (ventil UDF) je lahko dostopen, očiščen in odložen nazaj. Po tem motor deluje gladko in brez napak.
  V Rusiji so našli drug način reševanja te težave: ventil preprosto blokira jeklena plošča, zaradi česar izpušni plini nimajo dostopa do zgorevalne komore motorja. Pride samo mešanica zraka in goriva. Torej se količina emisij v ozračje povečuje, vendar je ne zanima veliko.

  Regulator števila vrtljajev v prostem teku

  Mnogi vozniki, ki ne razumejo, zakaj plavajoči prosti tek na Kalini, najverjetneje ne bodo delovali na regulatorju prostega teka. Zato sistem ne določa pravilno razmerja med zrakom in gorivom na motor. Preverite regulator z multimetrom. Ta instrument se mora prenesti v način merjenja upora in nadalje:
 • Vključiti vžig.
 • Izključite PXX.
 • Izvedite uporovno impedanco na P-C, P-D stikih. Pričevanje na multimetru mora biti v območju od 40 do 80 ohmov.
 • Če merimo upor na kontaktih V-Z, A-Д, bo naprava pokazala neskončno upornost.
 • Če se prikazi razlikujejo od običajnih, to kaže na okvaro regulatorja. V tem primeru se preprosto nadomesti in ponovno nastavi (umeri). To lahko na SRT opravijo izkušeni obrtniki. Lastnik avtomobila brez izkušenj s popravilom verjetno ne bo mogel sam opraviti teh operacij.

  Težava s šobami ali plinsko črpalko

  Vsak od teh elementov sistema za gorivo morda ne bo deloval pravilno, zaradi česar je mogoče opaziti nestabilne obrate. Na primer, če bo bencinska črpalka črpala gorivo s prekinitvami, motor morda ne bo prejel potrebne količine bencina ali dizelskega goriva, kar bo povzročilo skok puščice na tahometru. Enako velja za pršilne šobe - lahko zlepi in nepravilno razpršijo gorivo. To pomeni, da lahko v eni zgorevalni komori dobite več goriva, v drugi - manj. To krši stabilnost elektrarne, v takem položaju pa zavoji ne morejo biti preprosto stabilni. Zato je pogosto potrebna kompleksna diagnostika avtomobila.

  Zaključek

  Zdaj razumete, zakaj so proste hitrosti plavajoče. Dizel ali bencin se uporablja za motor motorja - ni pomembno. Na žalost bo malo voznikov lahko še bolj samostojno določilo in rešilo problem. Najverjetneje boste potrebovali obsežno diagnostiko na bencinskem servisu.

  Sorodne publikacije