Kaj je QR koda in kako jo uporabljati?

Oznake večine blaga so na voljo v pisanih črno-belih kvadratih. "Nekateri drugi arogantni označevanje" - mnogi bodo rekli, ne pozoren na to. Toda v resnici je vse veliko preprostejše in uporabnejše. Ta slika se imenuje koda QR. Kaj je QR koda in kako jo uporabljati, je pojasnjeno v tem članku.

Kaj je QR koda?

QR koda je bila uvedena leta 1994 na Japonskem za obračunavanje blaga. Izkazalo se je, da so inovacije več kot le uspešen projekt in so hitro presegle državo, začele pa so se uporabljati tudi na drugih področjih, kjer bi lahko bila koristna. Kaj pa je QR koda s tehničnega vidika? Slika je blok šifriranih informacij o besedilu. Obstaja dvodimenzionalno izvajanje črtne kode, toda za razliko od tega lahko vsebuje več vrst nalog več informacij. Obstaja 40 različic QR kode, od katerih ima vsaka dimenzijo matrike - od 21 do 177 širine modulov ob bok, plus 4 proste modele širine polja okoli slike, da se poveča jasnost prikaza v vsakem ozadju.


Poleg običajne celotne dolžine lahko najdete tudi mikro-QR-kodo. Od tradicionalne risbe se razlikuje le v dimenzionalnosti. Vsebuje lahko 111315 ali 17 modulov širine, skupaj z dvema belima okenskima moduloma. Največje število šifriranih številk ne presega 35. Ustvarite kodo QR te vrste lahko konvencionalni generatorji. Ni bistvene razlike v šifriranju ali branju.

Prednosti pred drugimi podobnimi sistemi

Glavne prednosti QR-kodepred običajno črtno kodo:
 • Povečana maksimalna količina shranjenih podatkov.
 • Tip podatkov. Sposobnost zapisovanja črk in posebnih znakov.
 • Poenostavljen sistem odčitavanja in hitrost postopka.
 • Bolj praktična velikost.
 • V teoriji je mogoče ustvariti kodo ne samo za besedilne informacije, temveč tudi za katerokoli drugo bitno zaporedje, na primer slike. Zaradi visoke kompleksnosti in razmeroma majhne velikosti polja se taka tehnologija ne uporablja.

  Postopek izdelave

  Algoritem šifriranja kode je precej zapleten, vendar kljub temu lahko vsi generatorji v nekaj sekundah ustvarijo katero koli QR kodo. Kakšni so algoritmi in njihovo načelo dela - to je tema za ločen članek, zato je ustavljanje pri njih zdaj nepraktično. Nekateri programi so sposobni generirati kode za posebne potrebe. Območja končne slike vsebujejo nekaj podobnega kot meta oznake, ki označujejo, da skener pripada določenemu razredu. Tako lahko moderni pametni telefoni v QR-kodi prepoznajo telefon, elektronski naslov, povezavo do spletnega mesta in strani v družabnih omrežjih.

  Ker je velikost kodiranih informacij še vedno omejena, lahko najdete verigo kod QR, od katerih vsaka vsebuje informacije, ki dopolnjujejo prejšnje. Omeniti je treba, da je uporaba takšnih shem izjemno neučinkovita, saj je dajanje enotne povezave znotraj QR kode v vir z vsemi potrebnimi informacijami bolj praktična rešitev.

  Sistemi za prepoznavanje in generiranje, struktura

  Za skeniranje QR kode obstaja ogromna količinaprogrami za različne naprave in platforme. Skoraj vse so brezplačne in imajo prost dostop. Branje in generiranje algoritmov so že dolgo znani, tako da lahko vsako mesto ali program, ki lahko ustvari pravi rezultat.
  Teoretično lahko naprava s katerimkoli fotoaparatom prepozna grafično kodo, besedilne informacije, slike itd. Pomembna je le razpoložljivost potrebne programske opreme. V procesu branja zelo pomemben element QR-kode so iskalni vzorci. To so veliki črni kvadrati v vogalih in območje okoli njih. Delujejo kot vodila in pomagajo skenerju, QR koda pa ni zmedena z različnimi točkami, kot tudi določanje položaja kode v vidnem območju skenerja.
  Vsakdo lahko ustvari svojo QR-kodo, pri tem pa obdrži v njem vse informacije. To je lahko povezava, telefonska številka, majhna zgodba, nekakšna navodila, itd. Na srečo tudi iskanje generatorja QR kode ni problem. Običajno so to isti viri, ki jih lahko optično preberejo. Če želite ustvariti lastno kodo, dajte programu samo besedilo, ki ga želite šifrirati. Različne stopnje popravljanja napak vam omogočajo, da spreminjate že dokončano sliko, da jo na primer stilizirate za posebne potrebe. Končana koda QR se lahko spremeni v barvo ali pa logotip dodate neposredno v center in bo še vedno delovala. To bo koristno, če nameravate dodati podobno "high-tech sliko", recimo, na naslovnico vašega spletnega mesta.

  Pomoč za QR kodo v prodaji

  Ta sistem prepoznavanja je postal aktiven.razmeroma pred kratkim, vendar se je izkazala za zelo učinkovito za številne namene, vključno z - za uporabo na prodajnih področjih. QR kode lahko najdete na skoraj vseh elektronskih izdelkih. Običajno vsebujejo povezavo do strani proizvajalca ali določenega oddelka z dokumentacijo izdelka. V tehnično razvitih državah se QR koda aktivno uporablja za:
 • takojšnje nakupe v večjih trgovskih omrežjih.
 • Nakup vozovnic.
 • Plačevanje računov v restavracijah /kavarnah /hotelih in drugih ustanovah.
 • Brezkontaktni dvig gotovine na bankomatih.
 • Tveganja pri izvajanju takšnih operacij niso več kot prenos osebnih podatkov v javna omrežja, kar pomeni, da se sistemi, ki vsebujejo kodo QR, lahko štejejo za dobro zaščitene.

  Druge značilnosti

  Tehnologija kodiranja informacij po načelu QR je koristna ne samo v bančništvu, ampak tudi na socialnem področju. Uporaba informacijskih znakov s QR kodo namesto datuma in kratek opis pod priljubljenimi spomeniki je običajna stvar. Preprosto upoštevajte QR-kodo s povezavo znotraj in dobite popolne informacije o predmetu. Tak sistem se uspešno uporablja v muzejih, galerijah in priljubljenih turističnih destinacijah.
  QR koda se pogosto pojavlja v pomembnih dokumentih, saj lahko vsebuje vse potrebne informacije ali povezave do elektronskih podpisov ali osebnih identifikatorjev v več vrsticah. Pri pregledih ta tehnologija pogosto distribuira informacije o promocijah, bonusih in osebnih popustih. Identifikacijski postopkiin veliko lažje je dokončati potrditev dejanja samo s skeniranjem kode.

  Slabosti tehnologije

  Po statističnih podatkih več kot polovica svetovnega prebivalstva še vedno ne uporablja pametnih telefonov, kar pomeni, da je sami ne morejo dekodirati. Prav tako, daleč od vseh firmware vsebujejo vgrajen skener in brez namestitve programske opreme tretjih oseb, ne morejo razstaviti, kaj je QR-koda, in kaj - običajno sliko. Za razliko od referenčnih ali običajnih črtnih kod, QR koda ni podvojena v obliki, ki je razumljiva osebi. Nemogoče je zapomniti ali dešifrirati kodirane informacije brez posebne opreme.

  Sorodne publikacije