Ni dostopa do diska: kako ga dobiti?

Na žalost se nekateri uporabniki včasih soočajo s pomanjkanjem dostopa do diska, ko poskušajo izvesti pomembne operacije particij ali izmenljivih medijev. Z drugimi besedami, sistem za vsebino se prikaže in ni mogoče ničesar spremeniti. Pri prenosnih nosilcih se položaj najpogosteje srečuje, če so preprosto zaščiteni pred pisanjem mehansko ali programsko. Zaščito je enostavno odstraniti, na primer tako, da nastavite stikalo za zaklepanje na odklenjen položaj ali odklenete disk, tako da izklopite šifriranje, kot je BitLocker. Kaj pa, če nimate dostopa do diska ali dela uporabnikovega računalnika ali prenosnega računalnika? V tem primeru je možno uporabiti več rešitev, ki so nadalje predlagane in obravnavane.


Zakaj ni dostopa do pogona?

Pred izvajanjem kakršnih koli ukrepov, katerih cilj je obnoviti dostop do particij, je treba preučiti, zakaj bi lahko izginila. Možnosti niso toliko. Najpogostejši so:
 • nenamerno ali namerno blokiranje;
 • omejitev operacijskega sistema zaradi pomanjkanja potrebnih uporabniških pravic dostopa;
 • vpliv virusov;
 • Pomanjkanje skupnega dostopa do vira.
 • Kako odpreti dostop do diska v primeru virtualne particije?

  Najprej upoštevajte situacijo, ko so omejitve dostopa opazne v logičnih particijah, ki so pogosto povezane z neprimernimi dejanji uporabnika v smislu varnostnih nastavitev ali pomanjkanja ustreznih pravic do njega.spremenite vsebino. V drugem primeru je rešitev videti banalno preprosta: za izvajanje potrebnih operacij morate uporabiti uporabniški račun, ki je del admin skupine.


  Toda obstajajo resnejše težave, ko se zdi, da je uporabnik prijavljen v sistem in ni dostopa do diska.
  V tem primeru se je priporočljivo sklicevati na lastnosti diska ali particije v Raziskovalcu, pojdite na zavihek varnosti, kliknite gumb "Napredno" in nato poglejte lastnika. Če je privzeta vrednost nastavljena na "Sistem", morate spremembo lastnika uporabiti tako, da dodate enega ali drugega uporabnika in se prepričajte, da ste del skrbniške skupine ali skrbnika. Potem morate dodati ali spremeniti dovoljenja z nastavitvijo polnega dostopa za izbranega uporabnika ali skupino (potrditvena polja morajo biti označena na vseh točkah dejanja). Po zaključku bo particija obnovljena. Opomba: Včasih boste morda morali nastaviti lastnikovo spremembo ne samo za glavno particijo (disk), ampak tudi za podrejene predmete. V tem primeru takšne tehnike za podružnice ni mogoče uporabiti za sistemsko particijo, ki ima nameščen operacijski sistem, čeprav jo lahko lastnik spremeni.

  Kako prikazati varnostni zavihek v lastnostih oddelka, če ga ni?

  Zdaj pa poglejmo situacijo, ko ni dostopa do trdega diska in je izvajanje dejanj, opisanih v prejšnji različici, nemogoče zaradi dejstva, dada varnostni zavihek v lastnostih odseka kot tak ni. Kot je že jasno, ga je treba obnoviti.
  Če želite to narediti, uporabite urejevalnik pravilnika skupine (gpedit.msc), v uporabniški konfiguraciji, prek administrativnih predlog, pojdite na komponente sistema Windows, poiščite razdelek Explorer in desno za izklop zavihka varnosti. Ko dvokliknete možnost za spremembo, mora biti ta možnost izklopljena, shranjene spremembe in za zanesljivost ponovno zaženite računalniški sistem. Ko je ponovni zagon obnovljen, bo preostanek dostopa, kot je opisano zgoraj.

  Uporaba odklepalnika

  Zdaj pa poglejmo, kako dostopati do pogona, če ga blokirajo nekateri tretji procesi. V tem primeru je najboljša možnost, da uporabite majhen pripomoček, imenovan Unlocker. V nekaterih različicah operacijskega sistema Windows 7 (zlasti v "Največja") je vdelana, druge različice pa bodo morale biti nameščene same. Program lahko uporabljate zelo preprosto. Zaženite program prek menija PCM v izbranem razdelku in po definiranju deskriptorja zaklepanja lahko uporabite eno od možnosti, ki jih ponuja program na spustnem seznamu. Če je logični pogon, ki nima sistemskih komponent, ga lahko odstranite.
  V primeru sistemske particije je bolje uporabiti gumbe za odklepanje enega ali vseh procesov, prikazanih na seznamu. Brisanje procesov, kljub prisotnosti v meniju takega elementa, ni priporočljivo.

  Dovoljenjeskupni dostop do diskov in particij

  Zdaj pa poglejmo, kaj je mogoče storiti, če je dostop do particije, vključno s sistemskim pogonom, potreben uporabnikom drugih računalniških terminalov, ki so integrirani v eno lokalno omrežje (na primer za pospešitev poteka dela v podjetju). ali v pisarni). V tem primeru morate v razdelku z lastnostmi odpreti dostop za skupno rabo do izbranega vira.
  Običajno je dovolj omejiti namestitev preproste skupne rabe, vendar za dodajanje določenih uporabnikov, podeljevanje dodatnih pravic ali omejitev, lahko uporabite napredne možnosti in tam nastavite potrebne parametre.

  Kaj storiti, če je disk blokiran z virusom? Končno, najbolj neprijetna situacija je prodor računalnikov v določene vrste virusov, ki lahko blokirajo dostop do sistemskih in logičnih particij. Zlasti Virus.VBS.Small je sposoben takšnega apleta, ki je povezan z izvedljivimi skripti. Najprej preverite vse sistemske imenike za prisotnost sumljivih datotek Autorun z EXE in INF končnicami, nato pa odstranite najdene objekte. Prav tako bodite pozorni na imenik System32.
  V sistemskem registru (regedit) izberite vejo HKLM, pojdite v oddelek Winlogon in nato potrdite ključ Userinit (vrednost za to mora biti izvršljiva datoteka userinit.exe, ki se nahaja v mapi System32 s celotnim izhodom poti). Če ima parameter drugačno vrednost, jo spremenite in znova zaženite sistem. V idealnem primeru boste lahko dostopali do pogona računalnika.Opomba: Na poti zabeležite prisotnost ključa MountPoints2 v veji HKCU (najdete ga lahko neposredno skozi iskanje). Če je ali jih bo več, izbrišite zapise popolnoma in popolnoma, nato pa ponovno zaženite sistem.

  Sorodne publikacije