"International" za "Doti 2": kronologija turnirjev

Mednarodna 2017 - največja disciplina Cybersport DOTA 2. Od leta 2011 je v Seattlu gostila veliko prvenstvo z največjimi nagradami v zgodovini cyberporta. Za 6 let se je publika povečala, igra se je spremenila, igralci, vendar je ena ostala nespremenjena - mesto "International" za "Doti 2" - Key Arena. Spodaj je nekaj dejstev in majhna zgodba o vsakem turnirju, začenši s prvim 2011.

Prvo leto

V letu 2011 so bili vsi igralci še vedno potopljeni v prvi del Dote, ki je bila multiplayer kartica za Warcraft 3, vendar je z njim še vedno potekala majhna tekmovanja z majhnimi nagradami. Valve je do poletja razpisal velike ekipe za zaključeno testiranje Dote 2 in napovedal, da bo avgusta potekalo prvo prvenstvo z glavno nagrado v višini 1 milijona dolarjev. Potem so mnogi igralci sprejeli ponudbo kot šalo, vendar niso zavrnili sodelovanja. Leta 2011 so bili svetovni prvaki fantje iz ukrajinske organizacije NaVi. Od takrat se je začel hiter razvoj igre, kibernetski promet v CIS in disciplina na splošno. Prvi turnir je potekal v okviru Kölnske igre, uradna oddaja pa je potekala samo v angleščini in kitajščini.

"International 2012" za "Doti 2"

Leta 2012 se je prvenstvo preselilo v Seattle, na velik stadion Key Arena. Glavni favoriti so bili ekipe CIS in kitajske ekipe. Sama sta naredila prva dva koraka glede na rezultate tekmovanja. Na prvem mestukitajska ekipa Invictus Gaming se je umirila, zaslužila 1 milijon dolarjev, na drugem pa dobro znane igralce iz NaVi z dobičkom 250 tisoč. Skupni nagradni sklad International za Doti 2 je takrat znašal 1 milijon 600 tisoč dolarjev (drugi znesek je bil razdeljen med ostale ekipe v padajočem vrstnem redu).

Tretji turnir

Od 3. do 12. avgusta 2013 je potekal tretji turnir v zgodovini The International. Na prvenstvu je sodelovalo šest azijskih ekip, 2 CIS ekip, 3 evropske in 4 ameriške organizacije. Ekipe iz "Doti 2" v "International" so se borile za 28 milijonov dolarjev, kar je dvakrat več kot prejšnji dogodek. Prvo mesto je prevzela švedska ekipa The Alliance, drugič pa fantje iz NaVi, ki so zaslužili 14 milijonov oziroma 630 tisoč.

Četrto mednarodno tekmovanje

Leta 2014 je turnir potekal julija, ne pa avgusta, kot prej. Tudi tokrat prvič na podiju ni bilo nobenega kolektiva iz CIS. Prva dva mesta so prevzele kitajske ekipe, tretji pa je bila ameriška ekipa Evil Geniuses. Skupni nagradni sklad je znašal več kot 109 milijonov dolarjev.

2015

Tokrat je ameriška ekipa Evil Geniuses na turnirju prišla do dragocene in zaželene prve linije in odvzela 6 milijonov 300 tisoč dolarjev. Drugo in tretje mesto sta zavzela kitajska fanta CDEC oziroma LGD.

2016

V letu 2016 so se nagrade še povečale - skoraj 21 milijonov dolarjev je čakalo vse udeležence mednarodnega turnirja za Doti 2. Tokrat se je občinstvo presenetilo s zmagami temnih konj Wings Gaminig, ki so brez velikega dela napredovale na vrhu mreže inDigitalni kaos, v katerem je bil igralec takrat igralec CIS, je bil v finalu poražen - Roman Resolut1on Fominok. Fantje iz Kitajske so odvzeli 9 milijonov ljudi in napovedali zaključek kariere, ki je pretresla celotno skupnost.

2017

Letošnja nagrada odraslih je skoraj 25 milijonov dolarjev. Poln presenečenj in nepričakovanih zmag se turnir šteje za enega najboljših v vseh časih. Prvo mesto in 108 milijonov osvojili ekipno tekočino. Tudi prvenstvo se je zdelo dobro za ekipe CIS. Zanimivo je, da so v zgodovini turnirja zmagovalci nadomestili: kitajske ekipe z evropskimi /ameriškimi. Ekipa iz ene regije ni ponovno zmagala v dveh zaporednih letih.

Sorodne publikacije