Napaka IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL: vzroki, popravki in nasveti

Napaka IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL v sistemih Windows je ena izmed najpogostejših in ponavadi spremlja videz modrega zaslona, ​​ki je, milo rečeno, šok za navadne uporabnike. Kaj pa je po vašem mnenju razlog za takšno obnašanje računalniškega sistema in kakšne ukrepe je mogoče sprejeti za odpravo posledic neuspeha? Nato bomo poskušali določiti oboje, z drugim, tako da ponudimo najpreprostejšo razlago, kaj se dogaja, in približamo metode, ki so razumljive vsakemu običajnemu uporabniku.

Napaka IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL: Kaj je in zakaj se pojavlja v sistemu Windows?

Za začetek z nekaj besedami o naravi samega neuspeha. Menijo, da je s problemi pri delu, ki je nameščena na računalniški "železni" opremi, njen videz povezan le posredno, glavni razlog pa so logične napake samega operacijskega sistema. Osnova večopravilnega delovanja v operacijskem sistemu Windows je načelo prednostne izvedbe operacij, ki temeljijo na prekinitvah IRQ. Raven nujne obdelave zahtev centralnega procesorja, za katero ustreza razporejevalniku tokov, ki je določen z vrednostjo IRQ. Če vrnete procese na visoki ravni v podsisteme z ravnjo, ki je nižja od razporejevalnika, pride do logične napake, ki povzroči modri zaslon z kodo napake IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL 0x0000000A ali 0x000000d1. Obe napaki sta skoraj enaki, vendar je razlika le v tem, katera komponenta je bila glavni vzrok napake.


Kar se tiče samega razloga, se v večini primerov sprejmedodeli naslednje:
 • zrušitve pri delovanju gonilnikov strojne opreme (najpogosteje grafične kartice in avdio adapterji);
 • težave z RAM;
 • napačen trdi disk;
 • Poškodbe pomembnih sistemskih datotek;
 • virusni učinki;
 • Konflikti antivirusnega operacijskega sistema.
 • Kako popraviti napako IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL: iskanje napake krivca

  Ker je glavni razlog za to napako še vedno gonilniki, bomo začeli pregledovati rešitve za reševanje problemov iz njih. Najprej morate ugotoviti, kateri vozniki so povzročili nesrečo.
  Načeloma lahko celo napaka na zaslonu vsebuje povezavo do datoteke SYS. Če v opisu ni ničesar, lahko dobite vse podrobnosti z uporabo posebne aplikacije Blue Screen View.
  Uporabite lahko tudi sistemske informacije (msinfo32), kjer v iskalnem polju vnesete ime datoteke, prikazane na zaslonu ali v predlaganem pripomočku, in si oglejte njeno stanje. Če je potrebno, lahko odprete dodatno particijo za odpravljanje napak ali informacij o napakah sistema Windows.


  Kaj storiti, če ime voznika ni znano?

  Toda predpostavimo, da takšne metode ne morejo identificirati izvora konflikta. Kakšna vrsta programske opreme lahko povzroči napako DRIVER_ IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL? V tem primeru boste morali uporabiti lastno orodje za sistem za preverjanje gonilnika, ki se prikliče iz konzole z izvajanjem ukaza Verifier. Upoštevajte, da je v primeru nezmožnosti normalnega zagona operacijski sistem priporočljivo zagnativ varnem načinu. Pri začetnem preskusu je za začetnike najbolje izbrati standardno opravilo parametrov in nato izbrati eno od treh možnosti delovanja.
  Optimalen je samodejni izhod vseh nameščenih gonilnikov. Ko najdete komponento, ki povzroča napako IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, lahko začnete odpravljati težave.

  Nepravilni gonilniki

  Kot veste, lahko posodobite ali znova namestite gonilnik za katero koli strojno opremo v upravitelju naprav. Vendar pa takšne tehnike ni mogoče povsem zaupati, saj bo programska oprema za upravljanje nameščena iz lastne baze podatkov, ki je v računalniku ali iz lastnega Microsoftovega skladišča na internetu. Da bi se v prihodnosti izognili napaki 0x0000000a IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, je najbolje, da vnaprej prenesete posodobljen gonilnik iz internetnega vira proizvajalca konfliktne naprave ali uporabite samodejno pomoč, da poiščete in namestite gonilnike, kot je Driver Booster.
  V primeru prenosnih računalnikov je lahko še lažje. Mnogi proizvajalci neposredno ponujajo spletno testiranje na spletnem mestu, ki ga bodo morali posodobiti. Vendar pa je včasih dovolj, da preprosto vnesete ime modela prenosnega računalnika ali njegovo serijsko številko, po katerem bo objavljen seznam razpoložljivih posodobitev.

  Preverjanje težav s pomnilnikom RAM

  lahko sproži napako IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Preverite palice za obstoj konfliktov lahko dve glavni metodi.
  Če se sistem zaganja vsaj varnonačin, lahko uporabite checker neposredno v operacijskem sistemu Windows (najlažji način, da najdete to orodje s pomočjo iskanja). Vendar pa se neposredno testiranje izvede samo, če je računalnik ponovno zagnan.
  Učinkovitejša metoda je uporaba programov Memetst86 ali 86+, ki jih je mogoče zagnati bodisi v operacijskem sistemu OS ali v vnaprej naloženem zagonskem nosilcu. Če zaznate poškodovano komponento, jo boste morali zamenjati. Seveda pa je možno, da odkrijete tudi ne-delujočo palico, samo za to boste morali odstraniti palico iz vtičnice matične plošče, nenehno ponovno zaganjati sistem, dokler se zagon ne izvede v običajnem načinu. Ampak to je predolgo.

  Odpravljanje težav s trdim diskom

  Včasih lahko trdi disk povzroči napako IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. V tem primeru obstaja več možnosti za ukrepanje. Najprej morate preveriti, ali obstajajo napake in obstoj sektorjev zavarovanja s pomočjo ukazne vrstice (chkdsck /x /f /r) ali posebnih orodij, ki tečejo iz zagonske diskete. Tudi v primeru fizične obrabe lahko s pomočjo edinstvenega programa HDD Regenerator poskusite priti do trdega diska.
  Med drugim je včasih priporočljivo vključiti predpomnjenje zapisov in deaktivirati točko za onemogočanje brisanja medpomnilnika, ker lahko v primeru izpada električne energije izgubite pomembne podatke. Poleg tega lahko zaradi tega povečate produktivnost naprave in intelektualno privlačnost samega sistema.

  Obnavljanje sistemskih datotek

  Ni mogoče izključiti, da lahko pomembne sistemske datoteke, ki so bile med operacijo poškodovane ali celo izbrisane, postanejo vzrok za napako. Lahko jih preverite in obnovite le iz ukazne konzole (to pomeni, da standardni povratni zagon in ponovni zagon zagona ne dajejo rezultata).
  V isti konzoli morate vnesti ukaz sfc /scannow in nato počakati na rezultate skeniranja in obnovitve sistemskih objektov, če se odkrijejo težave.

  Navzkrižja virusov in protivirusne programske opreme

  Končno, virusi in protivirusni programi lahko služijo kot vzrok opisanih napak tipa. Kar zadeva slednje, se pritožbe najpogosteje nanašajo na znani programski paket Avast, ki opaža tako ignoriranje groženj kot lažne alarme kot tudi izbris nekaterih datotek po meri ali programov, ki imajo potrdila o varnosti in digitalnih podpisih! To je samo, da je zelo težko znebiti tega protivirusnega programa, zato je najbolje, da prenesete sistem v varnem načinu in ga nato odstranite s pomočjo programov -instalater, samodejno odstranite glavne komponente programov in počistite preostale odpadke (na primer, Revo Uninstaller ali iObit Uninstaller). V primeru virusov pa je preverjanje sistema z običajnim ali prenosnim skenerjem včasih povsem neuporabno.
  V tem primeru je priporočljivo ustvariti zagonsko disketo ali bliskovni disk, tako da zapišete programsko opremo Kaspersky Rescue Disk, nato pa po nalaganju s takšnega medija izvedete poglobljeno preverjanje, tako da izberete seznam, ki je na voljo zaskeniranje komponent za vse, kar je tam. Moram reči, da ta pripomoček dejansko zazna skoraj vse grožnje, in celo tiste, ki so v sistemu tako globoko obsojene, da nobeno drugo sredstvo ne le ni obravnavano, temveč sploh ni določeno.

  Sorodne publikacije