Microsoft Silverlight: Kaj je ta program?

Ta pregled vam bo pomagal razumeti Microsoft Silverlight. Kaj je to? Katere so glavne značilnosti? Kaj je cilj? Medtem ko je na internetu, veliko uporabnikov pogosto naletijo na to ime, ki je povezana z besedo "plugin". Kaj je to? Vtičnik se imenuje posebna programska komponenta, ki se lahko poveže s katerim koli programom in tako poveča možnosti njegove uporabe. Torej je za brskalnik vtičnik Microsoft Silverlight. Kaj to pomeni? To pomeni, da se poveže z nameščenim brskalnikom v katerem koli operacijskem sistemu in razširi njegovo funkcionalnost.


Kaj pa Microsoft Silverlight?

Ta vtičnik je cross-browser in cross-platform razvoj namenjen razvoju, kot tudi predstavitev medijskih aplikacij na internetu. Deluje z vsemi priljubljenimi operacijskimi sistemi in v vseh večjih brskalnikih. Zakaj potrebujete Microsoft Silverlight? Omogoča predvajanje MP3 WMA in WMV formatov v brskalnikih. Ni potrebe po dodatnih komponentah, kot so igralci. Vtičnik podpira jezik XAML, ki ustvarja uporabniški vmesnik. Vključuje plošče, grafične oblike, kontrole in postavke dokumenta. Na voljo je tudi podpora za programski jezik javascript, ki deluje na skoraj vseh spletnih straneh. Kasnejše različice dodatka so prejele podporo za programsko tehnologijo .NET, ki se uporablja za razvoj namiznih aplikacij in spletnih aplikacij. Ime vtičnika je prevedeno vRuski kot "srebrni svet".

Razvoj Microsoft Silverlight

Oktobra 2008 je Microsoft predstavil drugo različico vtičnika, ki je dodala veliko novega: varnost podatkov, delo z velikim številom izhodnih podatkov in formatov. Istočasno so poročali, da bo zdaj potekala delo s skupnostjo ljubiteljev odprte kode. Da, v razvojnem okolju so bile dodane kode in knjižnice za delo z Microsoft Silverlight. Kaj to pomeni? Navdušenci iz vsega sveta bi lahko razširili funkcionalnost vtičnika, občinstvo uporabnikov pa bi šlo na Linux.


Šest mesecev po objavi je bila druga različica vtičnika nameščena več kot 300 milijonov krat. Marca 2009 je bila predstavljena tretja različica s podporo za nove priložnosti, med katerimi so bile:
 • 3D grafika.
 • Izboljšana animacija.
 • Novi standardi za video in avdio.
 • Uporaba pospeševalnikov grafičnih procesorjev.
 • Četrta različica je začela podpirati prenos videa na strežnik od odjemalca, pa tudi uporabo mikrofona in spletne kamere. V začetku decembra 2010 je bil napovedan Microsoft Silverlight 5. Najnovejša različica je močno izboljšala zmogljivost 3D grafike. Med drugimi spremembami:
 • Sposobnost spreminjanja hitrosti predvajanja.
 • Pospešen zagon aplikacije.
 • Boljše branje besedila.
 • Podpora za 64-bitne operacijske sisteme.
 • Uporaba čepa

  Predstavniki družbe trdijo, da se bodo stroški razvoja interaktivnih internetnih storitev zmanjšali ss programom Microsoft Silverlight. Kaj to pomeni? Ker se razvoj brez težav integrira z obstoječimi tehnologijami, se olajša delo programerjev.
  Vtičnik lahko prikaže videoposnetke visoke ločljivosti. Razvijalci spletnih mest in oblikovalci lahko uporabljajo Microsoft Silverlight za ustvarjanje lastnih spletnih aplikacij. V procesu promocije svojega plug-ina je podjetje začelo sodelovati z velikim številom priljubljenih portalov, ki so bili integrirani predvajalnik, ki temelji na vtičniku. To je bil začetek tekmovanja s priljubljeno takrat Adobe Flash, ki temelji na velikem številu igralcev na internetu.

  Namestitev vtičnika

  Namestiti ga morate za uporabo vtičnika. To storite tako, da obiščete uradno spletno mesto Microsoft Silverlight. Kaj ponuja ta spletna stran? Na voljo bo namestitvena datoteka za prenos in zagon. Samodejni postopek namestitve. Ko končate, morate znova zagnati brskalnik in vtičnik bo začel delovati. Nastavite lahko samodejno posodobitev, če pa želi uporabnik nadzorovati vse, jo bodisi omogočite ali onemogočite ali pa prisilite prijaviti razpoložljivost nove različice. Do sedaj je plugin že izgubljal na tleh, saj nadomešča naprednejšo tehnologijo. Ampak ne moremo le omeniti, da je njegovo častno mesto v številnih računalniških dosežkih, ki so vplivali na področje IT, zaslužil ne za nič.

  Sorodne publikacije